CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Revolutionary wrote:Dziewczyny a jak to jest na kp ze zwiększaniem porcji, w sensie jak to wygląda, takie karmienia sie wydłużają? Czy dziecko mocniej ssie i wypija więcej w podobnym czasie? Może głupie pytanie, ale no zastanawiam sie jak to wygląda przy kp bo jednak nie widzimy ile zjada, a pewnie też coraz więcej 🙈
Nie ma to znaczenia, nawet częściej im starsze maluchy tym mniej wisza na piersi, najadają się w kilka minut i do widzenia. Oczywiście zależy od dziecka, bo są i takie co będą przez trzy lata wisieć na piersi i nigdy im nie będzie dość xD ale nie trzeba nic wydłużać, dziecko samo decyduje czy się najadłoRevolutionary lubi tę wiadomość
-
Nineq wrote:Wczoraj było o wózkach to dziś pytam o kołdrę dla dziecka 😆wiem, że to nie czas, ale planuję zakupy na przestrzeni kilku miesięcy.
Słyszałam, że antyalergiczna, bambusowa, bawełniana? Koleżanka ma z La Millou i zadowolona. Jak kupię młodemu to chciałabym, żeby była na dłuższy czas. Jaki rozmiar najlepszy? Jest zmarzluchem, kwika jak mu zimno 😅 -
Karola3xJ:D wrote:Revolutionary jak chodzi spać o 21 to taka ludzka godzina.
Luna jak podaje właśnie ten tydzień jej butelkę mm 2x dziennie. Rano i wieczorem. Inaczej by padła z głodu ona wolno przybiera i muszę tej wagi pilnować.
Co do wprowadzania butelki nikt Ci nie powiem czy dziecko piersi nie odrzuci. Nikt tego nie wie.
Ale dobrze kojarzę że jest takie ryzyko ? Serio nie pamiętam cxy to się tyczy noworodkow tylko czy niemowląt tez -
Revolutionary wrote:Mi ta 21 tak bardzo nie przeszkadza, bardziej chodzi o fakt że usypianie zaczynamy o jakieś 19:30 i codziennie do 21 sie schodzi
a przeciągnąć go dłużej nie moge bo on juz o tej 19 jest marudny i śpiący 🤷♀️ I myślę że gdyby nie to ulewanie to spałby wcześniej, jak dzisiaj..
No niestety. Zawsze coś. U nas starsza budzi młodego
-
KarolaKinga wrote:Oho widzę ze dzis cos w powietrzu bo u nas tez byl problem z jedzeniem. Mały nie mogl sobie pojeść, co chwila byl przy cycu i ciagnal ciagnal końca nie widać, juz byl zmęczony i się wkurzał 🫠 ale widząc po Waszych wpisach zrzucam to na biometr niekorzystny i liczę ze jutro bedzie spokojnie 😅
Revolutionary współczuję ile się umęczycie z tym ulewaniem i tym wszystkim.
Luna ja tez podaje dalej butelkę 2, max 3 razy dziennie i nie wpłynęło to negatywnie na małego, piersi nie odrzuca ale no każde dziecko jest inne. Może to kwestia tego ze z piersi nie jest takie śmierdzące jak ten nutramigen 😆
Gusia, zdrówka dla córki i dla Was wszystkich żebyście nie załapali czegoś od niej 🍀
U mnie meza cos rozkłada a jak wiadomo nie ma gorszej choroby niż męski katar.
Tfu w niemalowane już lepiejKarolaKinga lubi tę wiadomość
-
Nineq wrote:Gdyby mi młody spał do 20.30 to bym miała pół nocy zarwane. Max 19, żeby do ok. 21 usnął na sen nocny. Zresztą on pod wieczór robi drzemki 30 minut i koniec.
W ogole mam wrażenie, że weekendy go rozregulowują: nieregularne jedzenie, spanie, marudzenie. Na tygodniu jakoś spokojniej. Wiem, że nie będzie jadł co do minuty i tyle samo ml, ale jest różnica między 60 ml a 150 ml I między 1h a 3h.
Dokładnie. U nas mam wrażenie że to starsza denerwuje. Strasznie piszczy I on tez sie denerwuje -
Karola3xJ:D wrote:Wiesz co ja celowałam z taką z wypełnieniem z dzikiego jedwabiu. Bardzo fajnie oddycha. Długość to chyba 100x70
U nas za to sprawdzają się śpiworki
Aż do ok 3rz
Polecamjakby nie podpasowaly kołdry. Bo u nas bylo tak że nad ranem się rozkopywala i budziła że zimno. Zanim nauczyła się przykrywać w nocy trochę minelo
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:54
-
Od trzech tygodni byłam na diecie bez bmk na zlecenie pediatry, w czwartek pojechaliśmy do alergologa, żeby to omówić i zaleciła ponowne włączenie mleka według piramidy, więc w piątek zjadłam trochę ciasta drożdżowego na mleku. Wczoraj mieliśmy dzień kupy, więc już wczoraj nic z mlekiem nie jadłam, a dziś pojawiły się nitki krwi w kupce 😭😭 jestem totalnie załamana 😭
-
Margareetka wrote:Od trzech tygodni byłam na diecie bez bmk na zlecenie pediatry, w czwartek pojechaliśmy do alergologa, żeby to omówić i zaleciła ponowne włączenie mleka według piramidy, więc w piątek zjadłam trochę ciasta drożdżowego na mleku. Wczoraj mieliśmy dzień kupy, więc już wczoraj nic z mlekiem nie jadłam, a dziś pojawiły się nitki krwi w kupce 😭😭 jestem totalnie załamana 😭
Szczerze to dziwne że kazała włączyć. Mi kilku alergologów mówiło że co najmniej pół roku rok diety..
-
Szarotka12 wrote:Hej, dzięki za polecajki wózków do samolotu! Planujemy polecieć gdzieś na wiosnę i powoli sobie układam w głowie, jak to ogarnąć
Ze względu na to, że mogą uszkodzić sprzęty chyba dobrze mieć dodatkowy wózek i fotelik na takie wypady, wygląda na to, że można to ogarnąć całkiem korzystnie cenowo.
A w pierwszej połowie września skoczymy w okolice Gdańska samochodem, to będzie nasza pierwsza tak długa podróż samochodem, oby wyszło jak najspokojniej. Co robicie z łóżeczkiem na takie krajowe wypady w przypadkach, kiedy dziecko śpi u Was na codzień w osobnym łóżeczku? Kupujecie łóżeczko turystyczne, macie coś do polecenia?
My mamy dostawkę skldana lionelo a dla starszych dzieci turystyczne. Bo w hotelach często niby są ale zdezelowane no i te materace...nie jestem przekonana -
Nocka z gorączką, ale teraz nie ma, a ostatni syrop był o 3. Zobaczymy. Jedynie ma katar a tak niby jej nic nie boli
Moje mają kołdry z la millou i też jestem zadowolona, ale najstarszej już zmieniam teraz na jesieni z letniej na zwykłą, bo nogi jej wystają z tej L. Ogólnie fajne kołderki, piorę je często, wiadomo i nic się z nimi nie dzieje
Tanashi jak na „wczasach”? -
Margareetka wrote:Od trzech tygodni byłam na diecie bez bmk na zlecenie pediatry, w czwartek pojechaliśmy do alergologa, żeby to omówić i zaleciła ponowne włączenie mleka według piramidy, więc w piątek zjadłam trochę ciasta drożdżowego na mleku. Wczoraj mieliśmy dzień kupy, więc już wczoraj nic z mlekiem nie jadłam, a dziś pojawiły się nitki krwi w kupce 😭😭 jestem totalnie załamana 😭
Ja bym poszła do lekarza. Ostatnio moja przyjaciółka też u dziecka z alergia na bmk miała nitki krwi, myślała że to alergia; i okazało się, że mały ma norawirusa. Poleżeli na zakaźnym, to się nie musi łączyć z alergią, u takich maluchów to jednak warto zrobić badania w takiej sytuacji wg mnie. Ale wasza decyzja oczywiście -
Że spacerówek my też polecamy espiro. Ale jak Karola mówi- kupowaliśmy stacjonarnie bo w niektórych modelach dziwnie siedziała
Łóżeczka turystyczne mamy dwa albo 3 i wszystkie mają kijowe materace. Nie wiem czy da się kupić z lepszymi nam się nie udało...dlatego używam dla starszych dzieci. I tak wolę nasze niż hoteloweWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:54
-
Luna30 wrote:Szczerze to dziwne że kazała włączyć. Mi kilku alergologów mówiło że co najmniej pół roku rok diety..
Stwierdziła, że zbyt szybko postawiona diagnoza była i że u dziecka można mówić o alergii pokarmowej po 3miesiącu. Doktor nauk, taka spoko była na wizycie, wzbudziła moje zaufanie, opinie na internecie też spoko miała, więc się posłuchałam. I teraz żałuję 😭😭 -
Margareetka wrote:Stwierdziła, że zbyt szybko postawiona diagnoza była i że u dziecka można mówić o alergii pokarmowej po 3miesiącu. Doktor nauk, taka spoko była na wizycie, wzbudziła moje zaufanie, opinie na internecie też spoko miała, więc się posłuchałam. I teraz żałuję 😭😭
To na pewno nieprawda z tym 3msc.
Bo myśmy mieli zdiagnozowana alergie w 2msc a objawy od ok 1szego msc
Niestety często lekarze się nie znają
Myśmy byli u gastroenterolog co np mimkazala przejść PROFILAKTYCZNIE z młodszym na dietę bmk i innych produktów. Tak ba zapasWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:10
-
Gusia_ wrote:Ja bym poszła do lekarza. Ostatnio moja przyjaciółka też u dziecka z alergia na bmk miała nitki krwi, myślała że to alergia; i okazało się, że mały ma norawirusa. Poleżeli na zakaźnym, to się nie musi łączyć z alergią, u takich maluchów to jednak warto zrobić badania w takiej sytuacji wg mnie. Ale wasza decyzja oczywiście
Oczywiście, że jutro pójdziemy do pediatry. Nawet nie ma mowy, że nie.
Luna no właśnie też mi się wydawało, że można zdiagnozować wcześniej. U nas podstawa diagnozy przez pediatrę był trądzik (albo właśnie reakcja alergiczna) śluzowate kupki i kolki. Po odstawieniu bmk buzia się zagoiła, kolki minęły. Jedyne co zostały to średnio ładne te kupki, ale w między czasie ja brałam antybiotyk, mały miał szczepienia. -
Ja za Chiny ludowe nie mogę sobie przypomnieć jaki mi wózek facet w sklepie pokazywał, 5.5 kg, składał jedną ręką
Oczywiście nie zapisałam sobie nazywa w tą waga mnie dość przekonywała 😅
Ten cybex fajny ale strasznie drogimuszę zacząć robić reaserch tych wózków
-
Gusia spoko, dzięki że pytasz 🤗 Dwa dni mieliśmy ładną pogodę, więc jeszcze się załapaliśmy na kąpiel w jeziorze, teraz od dwóch dni pada, ale od rana mamy okienko pogodowe, więc spacery do lasu zaliczone. We dwójkę łatwiej, młoda ma dużo uwagi więc omijają nas dramy, mamy kominek, rosół i puzzle, a dzieci dziś spały do ósmej, więc czego chcieć więcej 🤣
Elza1234, Gusia_ lubią tę wiadomość
-
Elza1234 wrote:Ja za Chiny ludowe nie mogę sobie przypomnieć jaki mi wózek facet w sklepie pokazywał, 5.5 kg, składał jedną ręką
Oczywiście nie zapisałam sobie nazywa w tą waga mnie dość przekonywała 😅
Ten cybex fajny ale strasznie drogimuszę zacząć robić reaserch tych wózków
Elza1234 lubi tę wiadomość