X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Revolutionary wrote:
    Dziewczyny a jak to jest na kp ze zwiększaniem porcji, w sensie jak to wygląda, takie karmienia sie wydłużają? Czy dziecko mocniej ssie i wypija więcej w podobnym czasie? Może głupie pytanie, ale no zastanawiam sie jak to wygląda przy kp bo jednak nie widzimy ile zjada, a pewnie też coraz więcej 🙈

Nie ma to znaczenia, nawet częściej im starsze maluchy tym mniej wisza na piersi, najadają się w kilka minut i do widzenia. Oczywiście zależy od dziecka, bo są i takie co będą przez trzy lata wisieć na piersi i nigdy im nie będzie dość xD ale nie trzeba nic wydłużać, dziecko samo decyduje czy się najadło

Revolutionary lubi tę wiadomość

age.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    Wczoraj było o wózkach to dziś pytam o kołdrę dla dziecka 😆wiem, że to nie czas, ale planuję zakupy na przestrzeni kilku miesięcy.
    Słyszałam, że antyalergiczna, bambusowa, bawełniana? Koleżanka ma z La Millou i zadowolona. Jak kupię młodemu to chciałabym, żeby była na dłuższy czas. Jaki rozmiar najlepszy? Jest zmarzluchem, kwika jak mu zimno 😅
    Wiesz co ja celowałam z taką z wypełnieniem z dzikiego jedwabiu. Bardzo fajnie oddycha. Długość to chyba 100x70

event.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Revolutionary wrote:
    Tak, we wtorek mieliśmy. Długo to trwało?

Nie pamiętam dokładnie ale z tydzień półtora. Dosyć długo:(

• Luna30 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Revolutionary jak chodzi spać o 21 to taka ludzka godzina.

Luna jak podaje właśnie ten tydzień jej butelkę mm 2x dziennie. Rano i wieczorem. Inaczej by padła z głodu ona wolno przybiera i muszę tej wagi pilnować.
    Co do wprowadzania butelki nikt Ci nie powiem czy dziecko piersi nie odrzuci. Nikt tego nie wie.

Ale dobrze kojarzę że jest takie ryzyko ? Serio nie pamiętam cxy to się tyczy noworodkow tylko czy niemowląt tez

• Luna30 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Revolutionary wrote:
    Mi ta 21 tak bardzo nie przeszkadza, bardziej chodzi o fakt że usypianie zaczynamy o jakieś 19:30 i codziennie do 21 sie schodzi ;) a przeciągnąć go dłużej nie moge bo on juz o tej 19 jest marudny i śpiący 🤷‍♀️ I myślę że gdyby nie to ulewanie to spałby wcześniej, jak dzisiaj..

No niestety. Zawsze coś. U nas starsza budzi młodego

• Luna30 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaKinga wrote:
    Oho widzę ze dzis cos w powietrzu bo u nas tez byl problem z jedzeniem. Mały nie mogl sobie pojeść, co chwila byl przy cycu i ciagnal ciagnal końca nie widać, juz byl zmęczony i się wkurzał 🫠 ale widząc po Waszych wpisach zrzucam to na biometr niekorzystny i liczę ze jutro bedzie spokojnie 😅
    Revolutionary współczuję ile się umęczycie z tym ulewaniem i tym wszystkim.
    Luna ja tez podaje dalej butelkę 2, max 3 razy dziennie i nie wpłynęło to negatywnie na małego, piersi nie odrzuca ale no każde dziecko jest inne. Może to kwestia tego ze z piersi nie jest takie śmierdzące jak ten nutramigen 😆
    Gusia, zdrówka dla córki i dla Was wszystkich żebyście nie załapali czegoś od niej 🍀
    U mnie meza cos rozkłada a jak wiadomo nie ma gorszej choroby niż męski katar.

Tfu w niemalowane już lepiej :)

KarolaKinga lubi tę wiadomość

• Luna30 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    Gdyby mi młody spał do 20.30 to bym miała pół nocy zarwane. Max 19, żeby do ok. 21 usnął na sen nocny. Zresztą on pod wieczór robi drzemki 30 minut i koniec.
    W ogole mam wrażenie, że weekendy go rozregulowują: nieregularne jedzenie, spanie, marudzenie. Na tygodniu jakoś spokojniej. Wiem, że nie będzie jadł co do minuty i tyle samo ml, ale jest różnica między 60 ml a 150 ml I między 1h a 3h.

Dokładnie. U nas mam wrażenie że to starsza denerwuje. Strasznie piszczy I on tez sie denerwuje

• Luna30 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Wiesz co ja celowałam z taką z wypełnieniem z dzikiego jedwabiu. Bardzo fajnie oddycha. Długość to chyba 100x70

U nas za to sprawdzają się śpiworki
    Aż do ok 3rz
    Polecam :) jakby nie podpasowaly kołdry. Bo u nas bylo tak że nad ranem się rozkopywala i budziła że zimno. Zanim nauczyła się przykrywać w nocy trochę minelo

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:54

• Margareetka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od trzech tygodni byłam na diecie bez bmk na zlecenie pediatry, w czwartek pojechaliśmy do alergologa, żeby to omówić i zaleciła ponowne włączenie mleka według piramidy, więc w piątek zjadłam trochę ciasta drożdżowego na mleku. Wczoraj mieliśmy dzień kupy, więc już wczoraj nic z mlekiem nie jadłam, a dziś pojawiły się nitki krwi w kupce 😭😭 jestem totalnie załamana 😭

age.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka wrote:
    Od trzech tygodni byłam na diecie bez bmk na zlecenie pediatry, w czwartek pojechaliśmy do alergologa, żeby to omówić i zaleciła ponowne włączenie mleka według piramidy, więc w piątek zjadłam trochę ciasta drożdżowego na mleku. Wczoraj mieliśmy dzień kupy, więc już wczoraj nic z mlekiem nie jadłam, a dziś pojawiły się nitki krwi w kupce 😭😭 jestem totalnie załamana 😭

Szczerze to dziwne że kazała włączyć. Mi kilku alergologów mówiło że co najmniej pół roku rok diety..

• Luna30 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarotka12 wrote:
    Hej, dzięki za polecajki wózków do samolotu! Planujemy polecieć gdzieś na wiosnę i powoli sobie układam w głowie, jak to ogarnąć :) Ze względu na to, że mogą uszkodzić sprzęty chyba dobrze mieć dodatkowy wózek i fotelik na takie wypady, wygląda na to, że można to ogarnąć całkiem korzystnie cenowo.

A w pierwszej połowie września skoczymy w okolice Gdańska samochodem, to będzie nasza pierwsza tak długa podróż samochodem, oby wyszło jak najspokojniej. Co robicie z łóżeczkiem na takie krajowe wypady w przypadkach, kiedy dziecko śpi u Was na codzień w osobnym łóżeczku? Kupujecie łóżeczko turystyczne, macie coś do polecenia?

My mamy dostawkę skldana lionelo a dla starszych dzieci turystyczne. Bo w hotelach często niby są ale zdezelowane no i te materace...nie jestem przekonana

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nocka z gorączką, ale teraz nie ma, a ostatni syrop był o 3. Zobaczymy. Jedynie ma katar a tak niby jej nic nie boli

Moje mają kołdry z la millou i też jestem zadowolona, ale najstarszej już zmieniam teraz na jesieni z letniej na zwykłą, bo nogi jej wystają z tej L. Ogólnie fajne kołderki, piorę je często, wiadomo i nic się z nimi nie dzieje :)

Tanashi jak na „wczasach”?

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka wrote:

Ja bym poszła do lekarza. Ostatnio moja przyjaciółka też u dziecka z alergia na bmk miała nitki krwi, myślała że to alergia; i okazało się, że mały ma norawirusa. Poleżeli na zakaźnym, to się nie musi łączyć z alergią, u takich maluchów to jednak warto zrobić badania w takiej sytuacji wg mnie. Ale wasza decyzja oczywiście :)

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Że spacerówek my też polecamy espiro. Ale jak Karola mówi- kupowaliśmy stacjonarnie bo w niektórych modelach dziwnie siedziała

Łóżeczka turystyczne mamy dwa albo 3 i wszystkie mają kijowe materace. Nie wiem czy da się kupić z lepszymi nam się nie udało...dlatego używam dla starszych dzieci. I tak wolę nasze niż hotelowe

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:54

• Margareetka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    Szczerze to dziwne że kazała włączyć. Mi kilku alergologów mówiło że co najmniej pół roku rok diety..

Stwierdziła, że zbyt szybko postawiona diagnoza była i że u dziecka można mówić o alergii pokarmowej po 3miesiącu. Doktor nauk, taka spoko była na wizycie, wzbudziła moje zaufanie, opinie na internecie też spoko miała, więc się posłuchałam. I teraz żałuję 😭😭

age.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka wrote:
    Stwierdziła, że zbyt szybko postawiona diagnoza była i że u dziecka można mówić o alergii pokarmowej po 3miesiącu. Doktor nauk, taka spoko była na wizycie, wzbudziła moje zaufanie, opinie na internecie też spoko miała, więc się posłuchałam. I teraz żałuję 😭😭

To na pewno nieprawda z tym 3msc.
    Bo myśmy mieli zdiagnozowana alergie w 2msc a objawy od ok 1szego msc
    Niestety często lekarze się nie znają
    Myśmy byli u gastroenterolog co np mimkazala przejść PROFILAKTYCZNIE z młodszym na dietę bmk i innych produktów. Tak ba zapas

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:10

• Margareetka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Ja bym poszła do lekarza. Ostatnio moja przyjaciółka też u dziecka z alergia na bmk miała nitki krwi, myślała że to alergia; i okazało się, że mały ma norawirusa. Poleżeli na zakaźnym, to się nie musi łączyć z alergią, u takich maluchów to jednak warto zrobić badania w takiej sytuacji wg mnie. Ale wasza decyzja oczywiście :)

Oczywiście, że jutro pójdziemy do pediatry. Nawet nie ma mowy, że nie.

Luna no właśnie też mi się wydawało, że można zdiagnozować wcześniej. U nas podstawa diagnozy przez pediatrę był trądzik (albo właśnie reakcja alergiczna) śluzowate kupki i kolki. Po odstawieniu bmk buzia się zagoiła, kolki minęły. Jedyne co zostały to średnio ładne te kupki, ale w między czasie ja brałam antybiotyk, mały miał szczepienia.

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za Chiny ludowe nie mogę sobie przypomnieć jaki mi wózek facet w sklepie pokazywał, 5.5 kg, składał jedną ręką
    Oczywiście nie zapisałam sobie nazywa w tą waga mnie dość przekonywała 😅
    Ten cybex fajny ale strasznie drogi :/ muszę zacząć robić reaserch tych wózków

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia spoko, dzięki że pytasz 🤗 Dwa dni mieliśmy ładną pogodę, więc jeszcze się załapaliśmy na kąpiel w jeziorze, teraz od dwóch dni pada, ale od rana mamy okienko pogodowe, więc spacery do lasu zaliczone. We dwójkę łatwiej, młoda ma dużo uwagi więc omijają nas dramy, mamy kominek, rosół i puzzle, a dzieci dziś spały do ósmej, więc czego chcieć więcej 🤣

Elza1234, Gusia_ lubią tę wiadomość

age.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Ja za Chiny ludowe nie mogę sobie przypomnieć jaki mi wózek facet w sklepie pokazywał, 5.5 kg, składał jedną ręką
    Oczywiście nie zapisałam sobie nazywa w tą waga mnie dość przekonywała 😅
    Ten cybex fajny ale strasznie drogi :/ muszę zacząć robić reaserch tych wózków
    Może ten sławny joolz aer . One ważą tak ok 5-6 kg

Elza1234 lubi tę wiadomość

event.png
‹‹ 2127 2128 2129 2130 2131
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ