CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Nosa wrote:To mało Wasze dzieci spia w ciągu dnia. Mój dzisiaj odsypia poranek, bo po karmieniu o 6 do 11 były oczy jak 5zl, potem na spacerze mi zasnął I po powrocie po kamieniach nie może się wyspać. Co to będzie w nocy, już się boję 😅
Zaczęły mi wypadac włosy, skonczyly sie zlote czasy moich włosów i paznokci 😅 jak u Was z tymi sprawami? -
Nosa wrote:To mało Wasze dzieci spia w ciągu dnia. Mój dzisiaj odsypia poranek, bo po karmieniu o 6 do 11 były oczy jak 5zl, potem na spacerze mi zasnął I po powrocie po kamieniach nie może się wyspać. Co to będzie w nocy, już się boję 😅
Zaczęły mi wypadac włosy, skonczyly sie zlote czasy moich włosów i paznokci 😅 jak u Was z tymi sprawami?
Wypadanie włosów juz mnie dopadło jakies 2 tygodnie temu. Teraz szampon wjechał z Pharmaceris i muszę wcierke wprowadzić jeszcze. Zobaczymy czy bedzie lepiej bo skończyły się czasy ciazy gdzie ani jednego włosa na szczotce nie bylo podczas czesania.
Mój F. juz śpi 😴😴. Pierwsza pobudka pewnie ok. 00:30. -
Misze się wyłamać z włosami xd
Ja mam gęstsze niż przed ciaza
Poprzednio 4l miałam gęstsze po porodzie:) fryzjer był pod wrażeniem:) po 2l od porodu pytał co zrobiłam z włosami jak przyszłam na ciecieWiadomość wyedytowana przez autora: 1 września, 20:53
-
awokado 🥑 wrote:Dołączam do klubu bez bmk i jajek 🤡 Chce mi się płakać, lekarka mnie nastraszyła, że jestem drobna i możliwe że będąc na tak restrykcyjnej diecie mocno schudnę, więc stracę pokarm. A jeśli nie, to będę ciągle zła i sfrustrowana, że nie mogę zjeść tego na co mam ochotę i przez to stracę pokarm 🥲
A co ona wróżka...
Ja np bardzo schudłam z nadwagi w niedowagę na diecie przy kp ze starsza ALE mleka nie straciłam. Odwrotnie zrobiłam sobie krzywdę panicznie odciągając i mrożąc że dostałam nawał
Może schudniesz może nie, może stracisz może nie ale po co straszyć
Weź też pod uwagę że alergikom rozszerza się często dietę już od 5msc. Moja tak miała. Wtedy potrzebujesz coraz mniej tego mleka. Zresztą dziecko jest coraz większe. moim zdaniem najważniejsze że na początku dostaje to mleko. A jeśli ma alergie to ważne żeby przede wszystkim jelita się naprawiły. A czy będzie mm czy kp...cóż uważam że to drugorzędna sprawa
Aaa i dobrze jakbyś zamroziła porcje czy 2
Bo bezpieczniej potem wprowadzać mleko dodając zamrożony pokarm z piersi z alergenem niż bezpośrednio mleko do diety
Mogłabyś np wprowadzić potem najpierw te jajka a jeśli bedzie ok to dać np kaszkę z mlekiem z terazWiadomość wyedytowana przez autora: 1 września, 20:53
awokado 🥑 lubi tę wiadomość
-
awokado 🥑 wrote:Dzięki za linki! U mnie dochodzi ten problem, że sama jestem alergikiem i nie mogę między innymi soi, która jest często używana w diecie wegańskiej. No ale już ogarniam jakieś przepisy, zrobię wszystko żeby utrzymać laktację i ogarnąć jakoś tę dietę 💪
Nosa, ja też od kilku dni widzę, że włosy idą mi garściami 😕
Na szczęście teraz jest masa przepisów
Ja miałam taka dietę jeszxze bez zbóż i było ciężko nie powiem ale do ogarnięcia
Zupy, owsianki, placki, muffinki wytrawne i słodkie pasty z awokado czy hummmus- to są moje must. Szybko tanio i smacznie. Teraz nawet jogurty i inne sery czy pasty są weganskie dostępne łatwo. A to tylko kilka tych msc do rozszerzania diety szybko zleci.
Jeśli chcesz bardziej kalorycznie: polecam dodawać nasiona pestki np dyni, orzechy ( jeśli mozsz), słonecznika, oliwę
To są zdrowe i kaloryczne tłuszcze. W pewnym momencie jak dużo chudlam a byłam pod opieką dietetyka jadłam np sobie pestki dyni jako przekąskę xd banany czy awokado też są kaloryczne. Kanapka z hummmusem, oliwa i oliwkami- bomba kaloryczna:) Soi też nie jadłam bo nie lubię i nie moge:) szczerze mówiąc ja nie odczuwałam braku soi aż tak. Najgorzej dla mnie było z brakiem nabialu teraz są już alternatywne produkty;) do chleba jadałam pasty różne i hummus
3maj się i nie załamuj i nie słuchaj tej lekarki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września, 21:08
-
U mnie z włosami od jakiegoś tygodnia jest tragedia, masa zostaje na szczotce. Zaczęłam używać wcierki z anwen ale chyba niewiele jestem w stanie z tym zdziałać
Awokado, jesteś mocno zdeterminowana, ogarniesz i dietę i utrzymanie laktacji. Nie przejmuj się takim gadaniemawokado 🥑 lubi tę wiadomość
-
Awokado trzymam kciuki za Ciebie i Twoja dietę. Tak jak piszą dziewczyny jest mnóstwo teraz produktów zamienników, przepisów bez nabiału czy jajek, weganskie cuda wianki, pomału to ogarniesz 💪 a ta lekarka sie nie przejmuj, skąd ona moze wiedzieć czy stracisz pokarm czy nie, bez przesady. Ja niby same produkty mleczne mialam odstawić, ale na początku bylam przerażona bo jak to tak bez serka czy śmietany 🤣 ale w ogole nie wpłynęło to na moją laktacje, wręcz przeciwnie po ogarnięciu diety dziecko chętniej je mi z piersi a tym samym laktacja sie nakręca.
-
Jezu moj syn przechodzi sam siebie dzisiaj. Od 17:30 jest jazda pt "chce cycka ale go nie chcę " tj. Szarpanie sie, odginanie, odpychanie nogami, stękanie, dziobanie w pierś I szukanie jej od nowa, krzyki...
Godzina byla spokoju jak go myliśmy i później znowu to samo. Ja nie wiem o kij mu chodzi: wykapany, przewinięty, pokój wywietrzony. Oszalec idzie. W końcu go zostawiłam z mężem I poszlam sama sie umyć bo juz na głowę dostawałam, to słyszałam z lazienki jak sie darł jakby go ze skory obdzierali 🙄Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września, 22:17
2cs 🤞
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍
03.04.2025 III prenatalne - 1409g tłuścioszka 🤭
27.05.2025 - 36+1 - 3360g synusia 😶💪
25.06.2025 - N. 3530g, 58cm 💙
👩 30🧑 34 🐶 4
A journey of a thousand miles begins with a single step...
-
Revolutionary wrote:Jezu moj syn przechodzi sam siebie dzisiaj. Od 17:30 jest jazda pt "chce cycka ale go nie chcę " tj. Szarpanie sie, odginanie, odpychanie nogami, stękanie, dziobanie w pierś I szukanie jej od nowa, krzyki...
Godzina byla spokoju jak go myliśmy i później znowu to samo. Ja nie wiem o kij mu chodzi: wykapany, przewinięty, pokój wywietrzony. Oszalec idzie. W końcu go zostawiłam z mężem I poszlam sama sie umyć bo juz na głowę dostawałam, to słyszałam z lazienki jak sie darł jakby go ze skory obdzierali 🙄 -
Co do drzemek w dzień u nas dzisiaj np tak : rano jedna 45 minut, 20 minut usypiania od nowa i znów 50 minut drzemki (i tu byl rekord) a później 30 minut na spacerze i 30 minut ok 17 w domu. Także spal może z 2.5 godziny, no może 3 jakby doliczyć wszystkie "przyśnięcia" przy piersi....🙈🫠2cs 🤞
17.10.2024 ⏸️🍀
👩 30🧑 34 🐶 4
-
Karola3xJ:D wrote:No a jakaś dieta u Ciebie? Jakieś kroki ,żeby przestało go boleć( albo próby)? Bo od wietrzenia to nie minie. Dziewczyny tu dużo fajnych kombinacji piszą. O eliminacji itp.
Ale on nie ma tak na codzień. To co bylo w pierwszym miesiącu to już tak nie jest. Ok, ulewa nadal, ale nie drze sie tak, nie widać zeby sprawiało mu to ból jak wtedy. A kiedy czuje dyskomfort to widać bo sie krzywi i steka i wtedy dajemy mu syrop I jest lepiej.
To co dzisiaj to nie wiem co mu sie zadziało. I nie ulewał przy tym ani mu sie nie cofało.
A co do diety to wszyscy lekarze którzy go widzieli wykluczają alergię u nas, on nie ma żadnych objawów alergii. Gdzieś czytałam że teraz chętnie wmawia się ją wszystkim dzieciom po kolei 🤷♀️
I uwierz mi, że chętnie zlikwidowałabym problem ulewania u mlodego, staram się karmić go tak żeby ten żołądek był zawsze niżej, nosze go po karmieniu po pol godziny, śpi w dostawce podniesionej, dostaje espumisan żeby nie bylo gazów które mogą wzmagać refluks, dostaje gastotuss i zagęszczacz. Twoje słowa zabrzmiały tak jakbym miała wyje.ane na problem mojego dziecka a tak nie jest...
Niestety, wszyscy dookola zgodnie mówią że to musi minąć z wiekiem i tyle. Nie ma na to magicznego sposobu, no chyba że leki zobojętniające kwasy w żołądku, które mają za sobą masę skutków ubocznych.
Jesteśmy umówieni jeszcze do jednej mega polecanej gastrolog, ale najbliższy termin był w październiku, także pozostaje czekaćWiadomość wyedytowana przez autora: 1 września, 22:33
2cs 🤞
17.10.2024 ⏸️🍀
👩 30🧑 34 🐶 4
-
Luna30 wrote:Dziewczyny wiecie na czym stanęło z tymi przeciwciałami beyfortus ? Zagranicą podaje się je dzieciom w 1szym sezonie. W Polsce miało to być od tego roku ale nic nie wiem czy płatne czy nie czy dostępne wgl. Dzwoniłam do przychodni i...Też nie wiedzą xd
Te na RSV? Też o tym słyszałam od naszej pediatry. Zapytam następnym razem jak będę.
Karola, to najważniejsze, że młodemu się podobało.
Awokado, serio olej tą lekarkę, nie wiem po co ci to mówiła… dasz radę! Jak możesz orzechy to nie powinno być trudno, dużo nabiału jest teraz właśnie na bazie orzechów zamiast soi.
Tanashi, też dzięki za ten przepis! Banany dajesz do ciasta czy na wierzch?
Z tymi drzemkami to zauważyłam, że jak siedzimy w domu to jest dużo lepiej. Ma spokój to fajnie śpi. A jak ja coś rozprasza to jest dzień w kratkę. Dzisiaj fajnie już drugi dzień zasnęła ładnie ok 20.
Elza, ja jutro zaczynam swój plan treningowy w aplikacji 😀 proszę trzymać kciuki.Luna30 lubi tę wiadomość
-
kasssia wrote:Awokado, serio olej tą lekarkę, nie wiem po co ci to mówiła… dasz radę! Jak możesz orzechy to nie powinno być trudno, dużo nabiału jest teraz właśnie na bazie orzechów zamiast soi.
-
kasssia wrote:Te na RSV? Też o tym słyszałam od naszej pediatry. Zapytam następnym razem jak będę.
Karola, to najważniejsze, że młodemu się podobało.
Awokado, serio olej tą lekarkę, nie wiem po co ci to mówiła… dasz radę! Jak możesz orzechy to nie powinno być trudno, dużo nabiału jest teraz właśnie na bazie orzechów zamiast soi.
Tanashi, też dzięki za ten przepis! Banany dajesz do ciasta czy na wierzch?
Z tymi drzemkami to zauważyłam, że jak siedzimy w domu to jest dużo lepiej. Ma spokój to fajnie śpi. A jak ja coś rozprasza to jest dzień w kratkę. Dzisiaj fajnie już drugi dzień zasnęła ładnie ok 20.
Elza, ja jutro zaczynam swój plan treningowy w aplikacji 😀 proszę trzymać kciuki.
Taaak, też nam ładne spanie rozwalają różne wyjazdy 🫠🫠🫠