CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Mnie ten regres snu powoli wykańcza. Zara będą 3 tygodnie już jak to trwa. Każde przebudzenie w nocy (co 2-3h) wiąże się z godzinnych, czasem półtoragodzinnym usypianiem na rękach. Serio mam wrażenie jakbyśmy wrócili do okresu noworodkowego z tym spaniem. A wręcz wydaje mi się, że jest gorzej. Wtedy się budziła często, ale zasypiała na piersi i można było odłożyou. Teraz każda próba odłożenia wiąże się z otworzeniem oczu i krzykiem 🙄
-
My też te nocki mamy raczej słabe. Może jedna noc w tygodniu śpi lepiej, a tak to dokładnie to samo, pobudki co 2h, chwilę na cycku i godzina prób uśpienia dalej... Czasem się poddaje i kładę się z nim do łóżka, daje cyca do buzi i wtedy już nie trzeba usypiać na rękach.
Dziś zaczęliśmy dzień o 4:55, właśnie próbuje uśpić go na pierwszą drzemkę po półtoragodzinnym oknie aktywności 🤡Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2025, 06:40
-
Dziewczyny, może wam to pomoże bo u nas pomoglo: trzeba unikać karmien ok 5 rano. Sen jest najlżejszy wtedy. Ja stosuje te zasadę od kilku dni i przestał mi się budzić ok 4.30-5.30. Spi krocej ogolnie w nocy bo do ok 6-6.30 no ale to zawsze godz dłużej nez pobudki tej o 5tej. A wiem to bo wyczytałam kiedyś miałam takie materiały o śnie dzieci. I sobie do nich wróciłam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2025, 08:02
Margareetka lubi tę wiadomość
-
Karola3xJ:D wrote:Na start 3500 zł. Ale koszty mogą dojść w trakcie. Usypiają i zaglądają do paszczy i robią co jest do roboty. Także no myślę że koło 4500 się zakręcę. Gdyby miał orzeczenie to miałby na nfz.
Nie da rady załatwić? Ja moja starsza do ppp zapisuje. Będzie miała darmowe si i logopede -
Ciężkie noce macie dziewczyny 😒 U nas jak ostatnio były problemy a ja już tym zmeczona, to maz dostał młodego na usypianie, po pół godziny słuchania jak się zmaga przypomniałam sobie tipa z instagrama żeby położyć jak pieluchy małemu przy twarzy moja bluzkę noszona w nocy lub ta z dnia. Ledwo maz odłożył malego do dostawki - ten zasnął jak kamien 😄 probowalyscie tego?
Mnie w nocy dreszcze obudziły, także temperatura wjechała 🫣 mały między 3 a 4 miał godzinę takich harców, że aż się wierzyć nie chce. Gadał cały czas, dopiero po odłożenie, po pogłaskaniu, po pobujaniu dostawka odleciał jeszcze na 3h... Teraz też już 25min usypiam po jedzeniu, piszę ta wiadomosc, jest cicho, patrzę a ten się na mnie patrzy 🫣🫣🫣
Pozdrawiam współtowarzyszki niedoli 😅 -
Mój tak się budzi na jedzenie, ale ja go karmię, bo mija wtedy ponad 9h od ostatniego jedzenia. Usnął dziś w 10 minut i spał do 7. I nie że tylko dziś tak tylko on tak od ok. 2 miesiąca życia zaczął.Luna30 wrote:Dziewczyny, może wam to pomoże bo u nas pomoglo: trzeba unikać karmien ok 5 rano. Sen jest najlżejszy wtedy. Ja stosuje te zasadę od kilku dni i przestał mi się budzić ok 4.30-5.30. Spi krocej ogolnie w nocy bo do ok 6-6.30 no ale to zawsze godz dłużej nez pobudki tej o 5tej. A wiem to bo wyczytałam kiedyś miałam takie materiały o śnie dzieci. I sobie do nich wróciłam.
Ja Wam dziewczyny współczuję tego wstawania. Sama chodziłam wkurzona przez 3-4 tygodnie. -
Margareetka wrote:My z tygodniowym opóźnieniem dodatrliśmy do moich rodziców 🥰
Karola nie miałam pojęcia ile takie przyjemności kosztują 🤯🤯 dobrze, że już za Wami.
Kasia to ten antybiotyk jak najbardziej słuszny u wskazany, tym bardziej nie powinnaś mieć żadnych wyrzutów, że go podasz małej.
Bioderka to wyjątkowo temat, w którym jest wszystko idealnie, więc po pierwszym badaniu nie mieliśmy zleconej kontroli. Ale zdecydowanie nie trwało to 30sek tylko dłużej. I miał sprawdzone nie tylko biodra, ale też kolana i staw skokowy. I ogólnie pomachał mu tymi nóżkami we wszystkie strony 😅
Nosa trzymam kciuki, żeby puściło Was przeziębienie przed tym ważnym dniem ❤️
Nam zlecili kontrolę i yak drugie usg nawet jak 1sze wyszło ok -
Cel95 wrote:Karola to ciekawe czy to kwestia dzieci
Ja dziś miałam 5,6x odkładania do snu, parę minut i wybudzenie.
Za to spala teraz jak kamień i po 6h musiałam ją obudzić bo jedno karmienie nocne chyba nadal dla tej laktacji jest istotne?
Ona to je i spi dalej więc problemu z tym nie ma.
Dziewczyny ten nebulair plus jak używać w celu pomocy z katarem? Mam nebudose z solą fizjo I kwasem hialuronowym
Końcówka do nosa ma być w użyciu dla malucha?
Dorosły może użyć maski i tego największego rozmiaru cząsteczek?
Bo najmniejsze z tego co szukam info są jak są problemy z płucami itp
My mamy mini maskę dla niemowlaczków. Ogólnie kupiliśmy wypasiony nebulizator mozna np regulować moc i inny jest tryb do inhalacji sterydem itd bo ponoć w gorszych traci się 1/3leku. A kosztował 200 tylko. Bardzo staniały. Tzn kupowalam w wakacje teraz to nie wiem ile kosztuje
W zestawie były maseczki dla niemowląt, większych dzieci i dorosłych
Takie miał w szpitalu na pediatrii taka sama
Nie masz takiej mini maseczki? Kładziesz dziecko po prostu i przykladssz maseczkę do twarzy
Fajnie działa przed snem, mój przy tym zasypial. Końcówkę do nosa raczej nie. Na pediatrii dawali mini maseczki. Te końcówki do nosa są duże. Na pewno za duże. I nie dałoby rady utrzymać przy twarzy skoro dziecko nir siedzi
Jeśli masz różne tryby zobacz w instrukcji. Bo rozmiar cząstek jest do leku np sterydem masz inne. Ostatnio mąż w instrukcji patrzył u nas było dokładnie wyjaśnione. Np na infekcje gardła był inny tryb niż na płucne, zależnie od leku itd
Najmniejsza maseczki na san katar dla niemowlaka. Na pewno bo w szpitalu takie byly. I steryd też tak podawaliśmy. Mówię o niemowlakach. Potem to nie wiem. Na sam katar to nie jest mega istotne jaki tryb w końcu dajesz tylko sól:) przy sterydzie inaczej już bardziej bym poczytała którego trybu użyć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2025, 08:22
-
Mam też mini maskę tylko jak yt odpaliłam do mówili że to na płuca więc zgłupiałam. Na katar też mogę tą mała maseczka?
Najpierw zrobię test na sobie dużą xd
Też mam dość dobry ten z nabulair co tu był polecany23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
Cel to tylko katar. Użyj którejś z tych rzeczy po prostu 😅 Twoje dziecko co jakiś czas będzie miało katar, na spokojnie
Karola współczuję stresów i wydatków. Jak młody po narkozie?
U nas usg bioder też takie z ogólnym badaniem innych stawów i ciemiączka nawet. Ale samo usg krótkie raczej. Choć mogłam dziecko spokojnie ubrać w gabinecie i pogadać z lekarzem 😅
My mamy we wtorek bexero i jakoś się stresuje. Nie lubię tego szczepienia
-
Anabittmoze spróbuj ją wziąć do was do łóżka i wgle nie brać na ręce jak się wybudza? Może to coś wam pomoże? Mojej by się też nie dało odłożyć więc ja szybka zmiana pieluchy w łóżku i karmienie w łóżku żeby jak najmniej interesować czymkolwiek
-
Też bym nie wyciągała dziecka z łóżeczka. Zostawiłabym, póki nie zaśnie. W sumie robię tak samo już przy trzecim dziecku.
Gusia dzięki że pytasz. Spał całą noc jak zabity. Leki na uspokojenie go trzymały srogo. Wstał rano i jest okej tylko trochę się wystraszyła jak skumał ,że wygląda jak wampir. Na pocieszenie dostał (po jajecznicy) lody. Pamięta skubany,że może jeść dużo lodów .
Cel w instrukcji masz wszytko napisane na pewno. Z reguły używa się dla dziecka pediatrycznej maseczki nie żadnych wąsów. Dla dorosłego ustnika. I tyle.
Nie rozumiem kupowania sprzętów z bajerami,których użycie przerasta rodziców. To nie fizyka kwantowa. Wciskają bajery niepotrzebnie. Masz instrukcje a jak nadal nie wiesz co i jak to poszukają na necie o wielkości cząsteczek. Na pewno widziałam taka rozpiskę gdzieś.
-
Gusia_ wrote:Anabittmoze spróbuj ją wziąć do was do łóżka i wgle nie brać na ręce jak się wybudza? Może to coś wam pomoże? Mojej by się też nie dało odłożyć więc ja szybka zmiana pieluchy w łóżku i karmienie w łóżku żeby jak najmniej interesować czymkolwiek
Biorę ją właśnie ok 4-5, ale z tym dzieckiem problem jest taki, że ona gdy mnie czuje to budzi się co godzinę żeby sobie pociumkac, bo czemu nie skorzystać 😂 wiec ja od tej 5 to już na czujce śpię i wstaje połamana od spania w jednej pozycji 😑😑 -
Karola3xJ:D wrote:Też bym nie wyciągała dziecka z łóżeczka. Zostawiłabym, póki nie zaśnie. W sumie robię tak samo już przy trzecim dziecku.
Gusia dzięki że pytasz. Spał całą noc jak zabity. Leki na uspokojenie go trzymały srogo. Wstał rano i jest okej tylko trochę się wystraszyła jak skumał ,że wygląda jak wampir. Na pocieszenie dostał (po jajecznicy) lody. Pamięta skubany,że może jeść dużo lodów .
Cel w instrukcji masz wszytko napisane na pewno. Z reguły używa się dla dziecka pediatrycznej maseczki nie żadnych wąsów. Dla dorosłego ustnika. I tyle.
Nie rozumiem kupowania sprzętów z bajerami,których użycie przerasta rodziców. To nie fizyka kwantowa. Wciskają bajery niepotrzebnie. Masz instrukcje a jak nadal nie wiesz co i jak to poszukają na necie o wielkości cząsteczek. Na pewno widziałam taka rozpiskę gdzieś.
Tylko że moja się drze jak opętana w tym łóżeczku 😂 ona NIGDY w życiu nie zasnęła sama. Mam wrażenie, że ona nie ogarnia że tak można będzie się darła jakbyś ją ze skóry obdzierała jeśli odłożysz nieśpiąca do łóżeczka w nocy. W dzień e sumie też, trzecia od razu ją czymś zabawiać -
Współczuję tych nocy też
u nas jest kilka pobudek, ale ja cały czas karmię na leżąco, więc wstaję ewentualnie jak się przesika w nocy. Jak nie, to dopiero rano go przebieram 😅. Chociaż dzisiaj miał jakąś noc ciamkania i już miałam dosyć, mam siniaki przy brodawkach xdd
Kurczę, pierwszy raz jedziemy autem i bobas tak po prostu zasnął, bez żadnego krzyku i płaczu, wow.
Chyba nie wyjdę z szoku do końca dnia
Nosa, Anabbit, kasssia lubią tę wiadomość
-
Gusia to u Was jakiś luksus, że sprawdzili też ciemiączko 😀 u nas było ekspresowo, nawet nie dostałam papieru do wytarcia jednego boczku, bo pani doktor stwierdziła że samo się wytrze jak obróci małą na ten bok do badania drugiej strony
Karola współczuję wydatków, oby młody szybko się zregenerował
Kurczę nie zastanawiałam się jak długo chcemy używać monitora oddechu, ale jak Was czytam to jednak jak najdłużej. My mamy nanny i jestem zadowolona
Nosa, dużo zdrowia dla Was! Jakoś się musicie pozbierać do niedzieli, wcale nie zostało dużo czasu ☹️
Cel co do karmienia to u nas zdarza się że jest 7-8 godzin przerwy, wtedy mała budzi się około 5. Chyba że ja się obudzę przed nią i już bolą mnie piersi to biorę śpiocha na karmienie -
Już odnalazłam ale no nie używałam nigdy takiego urządzenia więc po prostu stwierdziłam że szybciej Was spytam co na katar polecacie 😅
Niby tylko katar ale już wszyscy chorzy i wymęczeni od niego😧 teraz złapało już chrzestnych i połowę mojej rodziny23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
Tanashi wrote:Współczuję tych nocy też
u nas jest kilka pobudek, ale ja cały czas karmię na leżąco, więc wstaję ewentualnie jak się przesika w nocy. Jak nie, to dopiero rano go przebieram 😅. Chociaż dzisiaj miał jakąś noc ciamkania i już miałam dosyć, mam siniaki przy brodawkach xdd
Kurczę, pierwszy raz jedziemy autem i bobas tak po prostu zasnął, bez żadnego krzyku i płaczu, wow.
Chyba nie wyjdę z szoku do końca dnia
U nas w aucie zawsze zadowolona. Do pierwszych dłuższych świateł 😅23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗