CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Kkk77 wrote:Mój kocha spać na dworze jak jest zimno, fakt że musi być naubierany, wystaje mu tylko twarz, ale chwila chodzenia i zasypia i ta drzemka jest zazwyczaj najdłuższa, bo i 1,5h uciągnie. I zdecydowanie musi mieć 3 drzemki w ciągu dnia, bo jak uciągnie okno aktywności dłużej niż 2h to jest DRAMAT, najbardziej optymalnie to 1h 40min 🫠 w ogóle ostatnio to zasypianie nocne to jest koszmar, mam wrażenie, że ilość bodźców i ciekawych rzeczy, które zaczął jakoś inaczej dostrzegać to go trochę przytłacza i po całym dniu rzuca się po tym łóżeczku jak żywy karp w reklamówce, rzuca smoczkiem, rzuca pieluchą, bije po szczebelkach, wyrzuca nogi i oczywiście pluje 🙈 koniec końców po 50 razie jak mu podaje smoczek to zapada cisza i już tylko kręci głową. Jeszcze z 5 razy mu podaje smoczek i zasypia 🫠 okej, noce dalej sa spoko i ewentualnie ma może jedna pobudkę, ale taka z zamkniętymi oczami i albo zasnie w łóżeczku albo laduje u nas w łóżku 😬 ogólnie mam wrażenie, że jest taki etap, że codziennie „jest coś” i to coś innego, nowego, ciekawszego niż wczoraj i w ogóle ten bobas codziennie jest inny 🤣
Ale po tym zasypianiu to ja mam mózg usmażony, już nawet nie włączam sobie żadnego serialu ani nie oglądam nic co wydaje dźwięki i wymaga skupienia 🙈
Coooo!
Mój ma okna aktywności po 4h podchodzące xd -
awokado 🥑 wrote:U nas podobnie jak u Alex z tym, że dopiero od kilku dni mamy 4 drzemki, tak to ciągle było 5 🙈 No ale mój egzemplarz nie śpi w ciągu dnia dłużej niż 20-30 minut, nawet w wózku, więc jak pobudka była o 5-6 to do 19 musiałyśmy robić tyle drzemek. Ona po 2 godzinach OA jest już na skraju wytrzymania. Zazdroszczę Wam bardzo tych 1,5-2 godzinnych drzemek.
My też już jeździmy spacerówką i jak najbardziej jedna drzemka jest na dworze. Wczoraj nawet się pokusiłam i wrzuciłam młodą na śnieg w ogródku i tak sobie leżała z dziwnie oceniającą miną xD
Nineq czytam sobie ebooka o rd i jest tam wzmianka o sytuacji gdy dziecko za szybko odrzuca mleko na rzecz posiłków, może cokolwiek Ci to pomoże. Autorka zwraca uwagę żeby przyjrzeć się godzinom w których proponujemy posiłek, by pojawiał się on mniej więcej godzinę/półtorej po mleku, a nie na chwilę przed nim
My np wczoraj 1h45min drzemki i druga 45min. Standardowo jest lacznie troszkę ponad 2h
Pierwsza 1h20 -30 zazwyczaj -
Ale u nas też są 3-4 drzemki. Wczoraj ta jedna była długa., ale najczęściej ma 2-3 krótkie do godziny max i jedna dłuższą do dwóch godzin max. Okna aktywności to najczęściej 2-3 h bo potem robi się marudny.⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
Awokado, właśnie o tym słyszałam. I ten posiłek rano zawsze był 2-2.5h po mleku. Kolejnego nie było, bo drugi miał być wprowadzany w grudniu. Ale on awanturę robi jak ma wypić więcej niz 100 ml mleka. A wiem, że jest głodny. W pierwszej kolejności daje mleko, a dopiero potem posiłek.
Przynajmniej na wieczór jak jest zbyt zmęczony na jedzenie to pije sporo mleka.
Luna, ja juz wyprałam właśnie wszystko z rozmiaru 80. Piżamy już wjeżdżają duże.
4h aktywności? Mój jeczybułek umarł by ze zmęczenia.
Jak wam dzieci w spacerowkach jeżdżą to nie marudzą? Lepiej im? Boję się, że mniej zabudowany ten wózek. Mimo że na płasko to jakoś dziwnie. Dziś jeszcze raz przejadę się z nim, bo nie wiem co zostawić. -
No masz żywe dziecko 😅 u nas średnio 3-4 drzemki 30minut do zdarza się i nawet 2 godzin, okna po 2-2.5godziny.Luna30 wrote:Coooo!
Mój ma okna aktywności po 4h podchodzące xd
Luna30 lubi tę wiadomość
-
U was rozmiar 80, a ja dopiero będę wyciągała 68 😄 co prawda to prawie same ubranka z H&M więc większe niż standardowo, ale no do 80 to nam jeszcze brakuje 🫣
Wczoraj w C&A dorwałam 3 pary body 68 na święta i wydają mi się takie duże 😅
U nas dzisiaj sesja świąteczna ❄️ udało mi się namówić mojego męża, bo on nie ma takiej „potrzeby” 🫣 a potem jedziemy zobaczyć jak tam nasze wylewki i odpalić grzanie pierwszy raz.
xSmerfetkax, awokado 🥑, Anabbit, Elza1234 lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry! My też nosimy 68 z hm na razie, spodnie to nawet 62 😅👀 i cały czas jeździmy w gondoli, chce jak najdłużej dopóki nie marudzi i się tam mieści 😁 ale obstawim ze na wyjazd w góry to nie będzie już innej opcji niż spacerówka, więc muszę się oglądać za tym śpiworkiem z zaffiro, bo oczywiście jak już wybrałam to nie jest dostępny 🤦🏽♀️
Alex_92 lubi tę wiadomość
-
Nineq wrote:Awokado, właśnie o tym słyszałam. I ten posiłek rano zawsze był 2-2.5h po mleku. Kolejnego nie było, bo drugi miał być wprowadzany w grudniu. Ale on awanturę robi jak ma wypić więcej niz 100 ml mleka. A wiem, że jest głodny. W pierwszej kolejności daje mleko, a dopiero potem posiłek.
Przynajmniej na wieczór jak jest zbyt zmęczony na jedzenie to pije sporo mleka.
Luna, ja juz wyprałam właśnie wszystko z rozmiaru 80. Piżamy już wjeżdżają duże.
4h aktywności? Mój jeczybułek umarł by ze zmęczenia.
Jak wam dzieci w spacerowkach jeżdżą to nie marudzą? Lepiej im? Boję się, że mniej zabudowany ten wózek. Mimo że na płasko to jakoś dziwnie. Dziś jeszcze raz przejadę się z nim, bo nie wiem co zostawić.
Właśnie nie marudzi. Marudzi w gondoli. Tzn 30min jeździmy bo potem zaczyna kwekac
Ale w gondoli to był ryk
Myślę że po prostu chodzi o to że w spacerowce lepiej widać nawet na płasko I na boki ma miejsca więcej.
Ja daje ok godz po mleku posiłki
-
Nineq my miałyśmy wczoraj pół roczku i od dwóch tygodni pozycja czworacza i pierwsze pojedyncze ruchy rękami i nogami przy czworakowaniu. Póki co wygląda to tak że jest ruch nogami, ruch jedną ręką później druga i przerwa, wraca do pełzania i tak krok po kroczku do przodu. Wywraca się też często, dlatego nie mogę jej już ani na sekundę zostawić haha jestem wykończona. Próbuje też z pozycji czworaczej siadać ale brakuje jej trochę i zostaje w takiej pozycji polsiedzacej. Od paru dni próbuje też wstawać jakby z pozycji pompki - szalona.
Nasze drzemki są dwie po około 1 h czasu. To i tak sukces wcześniej spała po 15 min, może z 25 gdy trzymałam ją na rękach.
Jeździmy nadal w gondoli ale też już bywa ciężko, bo ją wszystko interesuje i spacery się skróciły do maks 45 min. -
Nineq Julek według zaleceń dietetyczki je już dwa posiłki dziennie 🙂. Dla przykładu ze wczoraj, rano zjadł banana z kaszą jaglaną, a popołudniu batata z kapką oliwy z oliwek i co dziwne wykazuje większy oznaki głodu tzn budzi się w nocy raz na mleko, a dotychczas przesypiał noce i budził się o 8. Teraz ma mleko 6x na dobę plus dwa posilki i trochę wody.⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
My mamy 80 z h&m właśnie 😅 chociaż teraz mu wzięłam świątecznego bodziaka i coś im sie rozjechało bo wypada jak 92 xd
U nas ząbkowania ciąg dalszy 🤐 młody mnie tak pogryzł że mam siniaki. Jak mi ktoś opowiada że dziecku wychodzą zęby bezboleśnie to robię się agresywna przysięgam xD -
U nas w spacerówce jest na początku bunt, bo trzeba zapiąć pasy, a przecież pasy to największe zło tego świata… niestety młoda się już nie mieściła w naszej gondoli, która była wyjątkowo mała i nawet fizjo nam sugerowała, że lepiej już ją przenieść do spacerówki na płasko. Ostatecznie mam wrażenie, że mniej jej się podoba niż w gondoli, ale póki co to i tak jest na płasko i z maksymalnie zakrytym daszkiem + wysoko zabudowany śpiworek z zestawu, więc ogólnie to moja mama nawet nie ogarnęła, że to spacerówka xd
-
My już mamy spacerówkę od 2 tygodni, bo się denerwował w gondoli, że mało widzi, a w spacerówce za to zawsze z 10-20 min podziwia krajobrazy a potem zasypia. Też go trochę pasy denerwują, ale pozlosci się tylko zanim wyjdziemy z domu i już potem jest ok.
Weźcie nie mówcie, że już czworakuja i siadają, nie chce się żegnać z dostawką 😅
W ogóle odważyłam się wczoraj go przykryć takim grubszym kocykiem a'la kołderką na noc i chyba mu się dobrze spało, zrobił blok 5 godzin, już dawno takiego nie było, aż się sama obudziłam wcześniej i sprawdziłam czy wszystko ok, ale leżał tak jak go odłożyłam.
Także chyba będę zbierać polecajki na kołderki, te z colorstories to też są takie stylu La millou? Chciałabym bardzo z La millou, ale nic ciekawego na vinted na razie nie wyczaiłam a cena nowej mnie zwala z nóg. -
Dokładnie tak 😊 u nas jak zaśnie o tej 19-19:30 to budzi się 22-23, potem 2-3 i wtedy też najczęściej go biorę do siebie to śpi ostatnio nawet i do budzika męża czyli 7:20. Tak to w dostawce by było co 1-1.5h bo wtedy najczęściej trwa produkcja 💩. Wolę jednak się „wyspać”.Luna30 wrote:Ja nie narzekam. W nocy jedna pobudka tylko np dzisiaj była. Coś za coś

U nas też nadal gondola, ale staram się wychodzić tak, żeby już był 1.5h po ostatniej drzemce. Wtedy jeździ chwilę na brzuszku i ogląda, a po 15-20 minutach chce żeby go odwrócić i idzie spać 😴Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:48
-
Luna30 wrote:Coooo!
Mój ma okna aktywności po 4h podchodzące xd
Boooze jak mi dociągnął ostatnio 2,5h, bo byliśmy na bobasowym spotkaniu to w aucie zrobił mi taką awanturę, że jedyne co ratowało sytuację to jak śpiewałam w kółko „idziemy do zoo”
a był na dobrej drodze do zaśnięcia, tylko chciał sobie popluć i wywalił smoczek i nie umiał po niego sięgnąć 🥲
My od jakiegoś czasu mamy 2 posiłki, najpierw owocki / kaszka z owockami a ok 15 obiadek, żeby przeciągnąć mleko na 16.30, żeby już później mogło być to przed spaniem o 19.30 🤣
Ja ostatnio ogarnęłam od znajomych większą gondolę, dość stara, ale nasz wielkolud mieści się do niej nawet ze śpiworkiem xD więc liczę, że może chociaż część grudnia jeszcze przejeździmy.
Rozmiar 80 mamy już od 2 tygodni, bo się wściekał jak go wciskałam w te 74 🥲 a szkoda, bo z tego rozmiaru mieliśmy najpiękniejsze pajacyki w owocki i takie biało - niebieskie z nexta, nigdzie ich już nie ma 🥲 -
Przygodami66 super, że juz tak daleko zaszła. Słyszałam, że dziewczynki w motorykę szybciej jednak? Bo Twoja już jest drugą, którą kojarzę, że zostawia w tyle chłopców.
Ja jednak zostawiam spacerówkę. Śpiworek fajnie go otula, on więcej widzi. Jest lżejsza i jak złożę oparcie to mniej miejsca w domu zajmuje.
Przebolalam to, że odrzuca mleko. Wciskam je za każdym razem przez jedzeniem. Ważne, żeby pił w ogóle.
przygodami66 lubi tę wiadomość
-
Ja muszę teraz na fizjo poprosić o ćwiczenia na to pełzanie i podpór bo widzę że młoda się tak wścieka że nie może nigdzie ruszyć tylko się wokół własnej osi kręci. A nie wiem jak jej pomóc w tym
-
Kupiłam sobie inną chustę, bo ta tula jest dla mnie mega niewygodna
Wzięłam z LenyLamb hybrydę nosidła z chusta i no super. Póki co jestem zadowolona bardzo