Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • moana1 Ekspertka

Wysłany: 29 listopada 2025, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkk77 wrote:
    Mój za tą manną nie przepada, jutro spróbuję mu dać jaglaną, szkoda, ja manną uwielbiam xD może z czasem polubi. Dawał już ktoś jajko?

Ja dawałam 2 razy ale raczej bez szału, trochę tylko pomemlał. Mój to wszystkie kaszki uwielbia, płatki owsiane też wcina. Obiadki mu sama gotuję i jak na razie wszystko mu smakuje i wcina aż miło.

Alex_92, Kkk77 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2025, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manna u nas wchodzi z musem owocowym tylko. Głupia byłam, że kupiłam bezsmakową.
    Jajko dam jak dostanę od znajomego, który ma kury. Narazie rozsmakowuje się w mandarynkach, bananach i spróbował pół łyżeczki kefiru. O skyrze to słyszałam, ale kefir w większych ilościach podobno po 10 miesiącu?🤔

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2025, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    Ciekawa sprawa z tym skyrem, nie wiedziałam.

W ogóle jestem pełna podziwu dla waszych dzieci, że naprawdę coś jedzą. Moja wszytko wypluwa i chętniej je chusteczkę 😂 no ale dopiero zaczęliśmy, mam nadzieję, że zaskoczy 😅
    A ja jestem w szoku jak dziewczyny dużo już wdrożyły XD
    Bo mimo że też zaczęłam wcześniej to widzę że mała średnio jest zainteresowana i póki co to „jadla” brokuła i cukinie
    Ale kompletnie jakoś nie mam spiny. Po 6 miesiącu się bardziej do tego przyłożę bo widzę że ona serio nie jest gotowa jeszcze za bardzo

kasssia lubi tę wiadomość

age.png
  • moana1 Ekspertka

Wysłany: 29 listopada 2025, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak czytam o drzemkach w wózkach i sobie uświadomiłam, że mój to nigdy ale to nigdy nie zasnął mi w wózku i nigdy nie spał na spacerze xD

U nas okna aktywności wydłużają się do 3 godzin no ale za 2 tygodnie mały skończy 7 miesięcy więc no będą się one wydłużać.

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2025, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas drzemki ostatnio raczej też po 30 min, od święta zdarzy się dluzej. Np. w zeszłym tyg byłam na lunchu z ludźmi z biura i szok zasnęła na 3,5h i nie obudziła się nawet jak wjechałam do restauracji wiec mogłam sobie porozmawiać. No ale tak to zwykle się budzi ja tylko ją odłączę od cycka, coraz bardziej upodabnia się do starszej siostry 😂

age.png

age.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2025, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie dawałam jajka. Cytrusow też nie. Ona źle znosi cokolwiek co ma grudki.

Czyli mówicie ,że ten babybaj to spoko jakość. To w takim razie,może zamówię ta pościel na wiosnę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2025, 20:38

event.png
  • Alex_92 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2025, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza my zaczęliśmy dopiero 2 tygodnie temu, a mały we wtorek kończy 6 msc i do tej pory dawaliśmy mu: brokuła, ziemniaka, dynię, batata, marchewkę i jabłko. Też nie mam jakoś spiny. Gotowość pojawiła się dosłownie z dnia na dzień, w czwartek mieliśmy gości i moja ciocia, która jest pediatrą właśnie pytała czy już coś wprowadzamy czy czekamy aż mały skończy pół roku. Ja mówiłam, że on narazie nie wykazuje zainteresowania, więc czekamy. Kolejnego dnia wstał to oczami pił ze mną już kawę 🫣 więc kilka dni później zaproponowałam mu brokuła.

Elza1234 lubi tę wiadomość

23.09.2024 : FET + EG + AH 🤞🏻🤞🏻

9dpt: 145,9 prog: 53,2 ng/ml
    10dpt: 249,2
    14 dpt: 1083,11
    29 dpt CRL 0.45cm jest ❤️
    36 dpt CRL 1.11cm

age.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2025, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zaczynamy RD od poniedziałku i jakoś od miesiąca słucham od teściów żeby uważać na brokuła, bo oni kiedyś zjedli i przechorowali XD. Wnoszę podanie o usunięcie brokuła z warzywniaków 😂

L. 🩷 | 06/2025 | 2 CS | 40+2 tc

✨ Zaczynamy drugi sezon ✨
    2 CS

23/06 — ⏸️
    09/07 — 🍤❤️
    03/08 — 🧸 2,57 cm
    17/08 — Panorama - zdrowy chłopiec 🩵
    26/08 — prenatalne I trymestru - 6,93 cm 🩵

preg.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2025, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawałam mu też manną z owocami, może za mało ich wrzuciłam? Nie mam pojęcia. Jajko spróbujemy w tygodniu chyba, mamy od sąsiada rodziców, ale jako ex wet mam trochę mieszane uczucia, bo jednak najzdrowszej pod względem mikrobiologicznym są jednak te od klatkowych kur, a nie od szczęśliwych, biegających pod chmurką i słuchających Mozarta. My je jemy od tych szczęśliwych od lat i żyjemy xD ale dla bobasa to sama nie wiem 🙈 w sumie i tak będzie ugotowane.

Oj tak, mój mandarynki kocha, może coś w tym jest, że jak się czegoś dużo jadło w ciąży to dziecko jakoś pamięta te smaki - ja przejadłam grube kilogramy cytrusów xD

Chciałam wykupić wersję pro apki pierwsze smaki, ale coś mi się zwaliło z płatnościami w icloud, może to znak. Ma ktoś tę apkę? Warto?

age.png
  • Szarotka12 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2025, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj zaczęliśmy RD, podałam brokuła w kawałkach. Rozsmarował sobie go wszędzie, ciężko powiedzieć, czy coś zostało połknięte, słyszeliśmy tylko jedno głośniejsze przełknięcie, więc moooże. Po kilku minutach nastąpił spadek nastroju, ale też nie bardzo nam wyszła drzemka wcześniej. Zrobił się zmęczony i marudny, nawet nie wiadomo, czy mu smakowało xd Następnym razem jednak spróbujemy po drzemce.

U mnie babcia i prababcia przerażone, że zaczęłam od brokuła i to w kawałku, chociaż przerażenie na pewno jest mniejsze niż przy tym niezakładaniu skarpetek w upały. Prababcia nie przyjmuje innej możliwości niż podawanie papki, a w ogóle brokuł to taki wzdymający! Babcia z kolei pyta, czy nie mogłam mu podać czegoś smacznego i biedne dziecko xd

🙍‍♀️ 32 --> endometrioza, celiakia, AMH 1,89
    🙍‍♂️ 32 --> obniżona ruchliwość plemników

04.2024 💔 ciąża pozamaciczna, wyleczona metotreksatem

06.10.2024 ⏸
    19.06. 3850g Synek na świecie 💙

age.png
  • Maj.a Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2025, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:
    My zaczynamy RD od poniedziałku i jakoś od miesiąca słucham od teściów żeby uważać na brokuła, bo oni kiedyś zjedli i przechorowali XD. Wnoszę podanie o usunięcie brokuła z warzywniaków 😂
    My też zaczynamy od poniedziałku. 😄🫣 ciekawe jak to bedzie wyglądało i czy bedzie jedzenie wszędzie tylko nie wiem żołądku.

05.10. ⏸
    🏨👶🍼 22.06. 2830g

age.png
  • moana1 Ekspertka

Wysłany: 29 listopada 2025, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarotka12 wrote:
    My dzisiaj zaczęliśmy RD, podałam brokuła w kawałkach. Rozsmarował sobie go wszędzie, ciężko powiedzieć, czy coś zostało połknięte, słyszeliśmy tylko jedno głośniejsze przełknięcie, więc moooże. Po kilku minutach nastąpił spadek nastroju, ale też nie bardzo nam wyszła drzemka wcześniej. Zrobił się zmęczony i marudny, nawet nie wiadomo, czy mu smakowało xd Następnym razem jednak spróbujemy po drzemce.

U mnie babcia i prababcia przerażone, że zaczęłam od brokuła i to w kawałku, chociaż przerażenie na pewno jest mniejsze niż przy tym niezakładaniu skarpetek w upały. Prababcia nie przyjmuje innej możliwości niż podawanie papki, a w ogóle brokuł to taki wzdymający! Babcia z kolei pyta, czy nie mogłam mu podać czegoś smacznego i biedne dziecko xd

Co do ostatniego zdania to u mnie było to samo, że mogłam na pierwszy raz podać coś słodkiego to by zjadł na pewno! Albo, że czemu nie solę jego jedzenia, przecież to takie bez smaku :D o kawałkach to nawet nie wspominam, ciocia zdziwiona że przecież kawałki to się podaje jak dziecko ma zęby :D

preg.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2025, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wytrzymałam i jednak wypróbowałam tą kaszkę jaglaną z helpy dzisiaj. Młody najpierw zrobił minę jakbym mu dała plaster cytryny, ale potem mu spasowało i trochę zjadł, trochę pomiętosił w ręce, trochę rozsmarował na body 😅

Miał być ziemniak, ale tak go uśpiłam na spacerze, że nie dość, że długo łaziliśmy to jeszcze w domu z godzinę dospał (nawet się nie obudził przy transferze do łóżeczka) i już mi się nie chciało ziemniaka gotować.

age.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2025, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmieniając temat z diety to u nas na bank wjechał lęk separacyjny, czytam, że zaczyna się od 7msc. U nas wieczorem jak się myje to płacz, jak tylko ją odłożę to płacz, jak się budzi to płacz, no po prostu kocha mnie nad życie xD

age.png

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2025, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moana1 wrote:
    Co do ostatniego zdania to u mnie było to samo, że mogłam na pierwszy raz podać coś słodkiego to by zjadł na pewno! Albo, że czemu nie solę jego jedzenia, przecież to takie bez smaku :D o kawałkach to nawet nie wspominam, ciocia zdziwiona że przecież kawałki to się podaje jak dziecko ma zęby :D
    Moja mama ostatnio do mnie: daj jej marchewkę to nie będzie kręcić nosem
    Powiem wam że ta mała to ma szwajcarski zegarek wgrany. 5:10 pobudka, biorę na ręce i dosypia na mnie jeszcze godzinę. Już nawet na zegarek nie muszę patrzeć bo wiem która godzina 😅

age.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2025, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pobudka dziś o 5:50, ale siedziałam z nią do 6:50 w ziemnym salonie i mówiłam, że jest środek nocy. Ba, nawet pokazałam widok za oknem 😂 chyba uwierzyła, bo zasnęła i wstaliśmy wszyscy dziś o 8:40 🤯
    My dziś mamy sesję świąteczną. Mam nadzieję, że ten mały krzykacz postanowi znów udawać aniołka przy obcych, i że te kilka zdjęć nam wyjdzie 😂

Elza1234, Margareetka lubią tę wiadomość

L. 🩷 | 06/2025 | 2 CS | 40+2 tc

✨ Zaczynamy drugi sezon ✨
    2 CS

23/06 — ⏸️
    09/07 — 🍤❤️
    03/08 — 🧸 2,57 cm
    17/08 — Panorama - zdrowy chłopiec 🩵
    26/08 — prenatalne I trymestru - 6,93 cm 🩵

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2025, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia no to mi tylko lęku brakuje w tym bingo naprawdę 🤣 młody bez paracetamolu mi nie zaśnie od kilku dni. Nie wiem który ząb teraz ale atakuje dalej, bo jak tylko dotknę dziąsła to jest taki krzyk, że nie wiem.

My dziś nieprzespana noc, ale nie przez młodego, a przez córkę, bo kaszlała cały czas od 2 do 5 😔 Mamy coś pecha w tym roku z chorobami, to trzecie przeziębienie od września. A że zostaliśmy bez dziadków na tydzień, mąż ma w tym tygodniu odbiór desek i zaczyna robić podłogi, to będzie intensywnie. Zamówiłam dobrą kawę pod choinkę, ale chyba otworzę ją wcześniej 😅

Muszę jeszcze dziś ogarnąć urodziny córki. Faza na księżniczki wjechała na pełnej 😅

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2025, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętacie Disco Polo Relax? Zawsze w niedzielę rano leciało.
    Mam powtórki co tydzień wlasnie około 10 od sąsiadów z klatki obok, z którymi dzielimy ścianę😆 typowo stare disco polo + śpiew. Ktoś naprawdę jest sentymentalny.
    Luna pisałaś, że Twoje dziecko przed 6 się budzi, Elza, Twoja mała 5.10. A moj juz kolejna nockę równo o 1. Nie wiem co mu się dzieje.
    Za to kupiłam sobie opiekacz z wymiennymi płytkami i machnę gofry 👌

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2025, 10:47

Elza1234, Anabbit lubią tę wiadomość

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2025, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    Pamiętacie Disco Polo Relax? Zawsze w niedzielę rano leciało.
    Mam powtórki co tydzień wlasnie około 10 od sąsiadów z klatki obok, z którymi dzielimy ścianę😆 typowo stare disco polo + śpiew. Ktoś naprawdę jest sentymentalny.
    Luna pisałaś, że Twoje dziecko przed 6 się budzi, Elza, Twoja mała 5.10. A moj juz kolejna nockę równo o 1. Nie wiem co mu się dzieje.
    Za to kupiłam sobie opiekacz z wymiennymi płytkami i machnę gofry 👌
    Kurde ,to mi się kojarzy z moim wujkiem. On to samo,niedziela od rana disco relax na full😅

event.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2025, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi u nas też zajawka na księżniczki ;)

Wiadomo, że jak to napisze to się schrzani, ale u nas już któraś noc że jak zaśnie koło 19.00-20.00 to nakarmię ją przez sen jak się kładę po 22.00 i budzi się tylko raz koło 3.00 i śpi do 7.00. Dobre i kilka dni lepszego spanka dla matki.

Mamy szczepienie we wtorek. Ktoś też ma w tym tygodniu tygodniu?

Poza tym piekliśmy wczoraj z dzieciakami pierniki. Już czekają bardzo na święta i mnie mimo zmęczenia nieraz się też już udziela ten klimat!

Tanashi, Anabbit lubią tę wiadomość

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
‹‹ ‹ 2401 2402 2403 2404 2405 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ