CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Annabit, oby to się utrzymało, a nawet było lepiej ✊️
Mój ma drzemki 2-3. Zależy jak się ułożą i ile trwają. Na dworze jeśli uśnie to śpi. Rzadko się trafia, ale trafia.
Wsadziłam go dziś z ciekawości do spacerówki. Chłop tak duży już jest, że nie wiem czy jej nie zostawić. Chociaż gondola wygodniejsza... i chyba rd wyszło mi bokiem, bo prawie całkiem odrzucił mleko i woli stałe pokarmy🥲mops do nas można wezwać jak wjeżdża butla.
Luna, brzęczące zabawki Cię nie denerwują? Przecież to czasem oszaleć można. 😅 -
Blackapple wrote:A i mam pytanie, pozwalacie dzieciom podrzemać na zewnątrz w taką pogodę jak dzisiaj (tzn koło 0 stopni, ale bez wielkich anomalii)?
Bo my zwykle mieliśmy właśnie środkową drzemkę na spacerze a ostatnio go zgarnialam zanim usnął i nie wiem czy to dobra taktyka. Na tą drugą co prawda bez problemu zasypia jak go uwolnię z merynosa w domu, ale nie jest w stanie az tak długo pospać jak na zewnątrz i potem mi ciężko go uśpić na trzecią, bo jest marudny z niedospania 😅
Jasne
Spał w 0c ok 45min
Teraz już nie bo jeździmy w spacerowce
Ale córka i w -10c spala😁
Blackapple lubi tę wiadomość
-
0 stopni to nawet nie jest mróz a mroźne powietrze najzdrowsze. Dlaczego nie miałoby spać na mrozie? 😲Blackapple wrote:A i mam pytanie, pozwalacie dzieciom podrzemać na zewnątrz w taką pogodę jak dzisiaj (tzn koło 0 stopni, ale bez wielkich anomalii)?
Bo my zwykle mieliśmy właśnie środkową drzemkę na spacerze a ostatnio go zgarnialam zanim usnął i nie wiem czy to dobra taktyka. Na tą drugą co prawda bez problemu zasypia jak go uwolnię z merynosa w domu, ale nie jest w stanie az tak długo pospać jak na zewnątrz i potem mi ciężko go uśpić na trzecią, bo jest marudny z niedospania 😅
1;20716;93 -
Mój kocha spać na dworze jak jest zimno, fakt że musi być naubierany, wystaje mu tylko twarz, ale chwila chodzenia i zasypia i ta drzemka jest zazwyczaj najdłuższa, bo i 1,5h uciągnie. I zdecydowanie musi mieć 3 drzemki w ciągu dnia, bo jak uciągnie okno aktywności dłużej niż 2h to jest DRAMAT, najbardziej optymalnie to 1h 40min 🫠 w ogóle ostatnio to zasypianie nocne to jest koszmar, mam wrażenie, że ilość bodźców i ciekawych rzeczy, które zaczął jakoś inaczej dostrzegać to go trochę przytłacza i po całym dniu rzuca się po tym łóżeczku jak żywy karp w reklamówce, rzuca smoczkiem, rzuca pieluchą, bije po szczebelkach, wyrzuca nogi i oczywiście pluje 🙈 koniec końców po 50 razie jak mu podaje smoczek to zapada cisza i już tylko kręci głową. Jeszcze z 5 razy mu podaje smoczek i zasypia 🫠 okej, noce dalej sa spoko i ewentualnie ma może jedna pobudkę, ale taka z zamkniętymi oczami i albo zasnie w łóżeczku albo laduje u nas w łóżku 😬 ogólnie mam wrażenie, że jest taki etap, że codziennie „jest coś” i to coś innego, nowego, ciekawszego niż wczoraj i w ogóle ten bobas codziennie jest inny 🤣
Ale po tym zasypianiu to ja mam mózg usmażony, już nawet nie włączam sobie żadnego serialu ani nie oglądam nic co wydaje dźwięki i wymaga skupienia 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2025, 20:38
-
Miałyście może coś z firmy Babybaj? Podoba mi się bardzo parę rzeczy ,ale zastanawiam się jak jakoś. Na vinted wyglądają solidnie. Tam jest pościel z wypełnieniem we wzór farmy i jest przecudowny.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2025, 21:41
-
Boże wy o 2 drzemkach a u nas 3-4 to taki standard. Sam zasypia na rękach poprzedzając oczywiście wcześniej wielką dramą 😄 spanie na spacerze to zdecydowanie jest to, o ile oczywiście nie wyjdziemy jak mały się już wyśpi. Wtedy musi być na rękach i oglądać świat.
Tajlandia brzmi ciekawie ☺️ ale kurczę nie wiem czy bym się odważyła z tak małym dzieckiem tak daleko. Bardzo was podziwiam, bo ja trochę trzęsidupa w tym temacie. W styczniu mamy lecieć do Niemiec i już się zastanawiam jak my to ogarniemy 🫣 -
Karola3xJ:D wrote:Miałyście może coś z firmy Babybaj? Podoba mi się bardzo parę rzeczy ,ale zastanawiam się jak jakoś. Na vinted wyglądają solidnie. Tam jest pościel z wypełnieniem we wzór farmy i jest przecudowny.
Ja miałam śpiworek i był spoko. Żałowałam, że mała mi wyrosła z niego. Kupowałam właśnie na Vinted i też odsprzedałam go w dobrej cenie. -
U nas podobnie jak u Alex z tym, że dopiero od kilku dni mamy 4 drzemki, tak to ciągle było 5 🙈 No ale mój egzemplarz nie śpi w ciągu dnia dłużej niż 20-30 minut, nawet w wózku, więc jak pobudka była o 5-6 to do 19 musiałyśmy robić tyle drzemek. Ona po 2 godzinach OA jest już na skraju wytrzymania. Zazdroszczę Wam bardzo tych 1,5-2 godzinnych drzemek.
My też już jeździmy spacerówką i jak najbardziej jedna drzemka jest na dworze. Wczoraj nawet się pokusiłam i wrzuciłam młodą na śnieg w ogródku i tak sobie leżała z dziwnie oceniającą miną xD
Nineq czytam sobie ebooka o rd i jest tam wzmianka o sytuacji gdy dziecko za szybko odrzuca mleko na rzecz posiłków, może cokolwiek Ci to pomoże. Autorka zwraca uwagę żeby przyjrzeć się godzinom w których proponujemy posiłek, by pojawiał się on mniej więcej godzinę/półtorej po mleku, a nie na chwilę przed nim -
No ostatecznie się skończyło na tych dwóch drzemkach. Z tym, że poszła spać na noc przed 19, bo już dobiła do 3,5h okna aktywności i straszna maruda się załączyła.
U nas raczej okna aktywności w okolicy 2-2,5 godzin oprócz ostatniego, bo te to zawsze się przeciąga do minimum trzech … -
Nineq wrote:Annabit, oby to się utrzymało, a nawet było lepiej ✊️
Mój ma drzemki 2-3. Zależy jak się ułożą i ile trwają. Na dworze jeśli uśnie to śpi. Rzadko się trafia, ale trafia.
Wsadziłam go dziś z ciekawości do spacerówki. Chłop tak duży już jest, że nie wiem czy jej nie zostawić. Chociaż gondola wygodniejsza... i chyba rd wyszło mi bokiem, bo prawie całkiem odrzucił mleko i woli stałe pokarmy🥲mops do nas można wezwać jak wjeżdża butla.
Luna, brzęczące zabawki Cię nie denerwują? Przecież to czasem oszaleć można. 😅
Denerwuje mnie jak jest kilka na raz
No i mam jedną taka co ja chowam bo mnie trafią:p
Wolę to niż te jeki młodego żeby go nosić
-
Karola3xJ:D wrote:Moja w spacerówce wygląda na taką malutką ,że aż w oczy kole.
Kassia ja mma metra z wózkiem opanowane odkąd syn skonczyl 5 miesięcy. Dobry,mały, składany wózek robi robotę
Mój w spacerowce 2w1 prawie dosięga stopami do końca xd -
Kkk77 wrote:Mój kocha spać na dworze jak jest zimno, fakt że musi być naubierany, wystaje mu tylko twarz, ale chwila chodzenia i zasypia i ta drzemka jest zazwyczaj najdłuższa, bo i 1,5h uciągnie. I zdecydowanie musi mieć 3 drzemki w ciągu dnia, bo jak uciągnie okno aktywności dłużej niż 2h to jest DRAMAT, najbardziej optymalnie to 1h 40min 🫠 w ogóle ostatnio to zasypianie nocne to jest koszmar, mam wrażenie, że ilość bodźców i ciekawych rzeczy, które zaczął jakoś inaczej dostrzegać to go trochę przytłacza i po całym dniu rzuca się po tym łóżeczku jak żywy karp w reklamówce, rzuca smoczkiem, rzuca pieluchą, bije po szczebelkach, wyrzuca nogi i oczywiście pluje 🙈 koniec końców po 50 razie jak mu podaje smoczek to zapada cisza i już tylko kręci głową. Jeszcze z 5 razy mu podaje smoczek i zasypia 🫠 okej, noce dalej sa spoko i ewentualnie ma może jedna pobudkę, ale taka z zamkniętymi oczami i albo zasnie w łóżeczku albo laduje u nas w łóżku 😬 ogólnie mam wrażenie, że jest taki etap, że codziennie „jest coś” i to coś innego, nowego, ciekawszego niż wczoraj i w ogóle ten bobas codziennie jest inny 🤣
Ale po tym zasypianiu to ja mam mózg usmażony, już nawet nie włączam sobie żadnego serialu ani nie oglądam nic co wydaje dźwięki i wymaga skupienia 🙈
Coooo!
Mój ma okna aktywności po 4h podchodzące xd -
awokado 🥑 wrote:U nas podobnie jak u Alex z tym, że dopiero od kilku dni mamy 4 drzemki, tak to ciągle było 5 🙈 No ale mój egzemplarz nie śpi w ciągu dnia dłużej niż 20-30 minut, nawet w wózku, więc jak pobudka była o 5-6 to do 19 musiałyśmy robić tyle drzemek. Ona po 2 godzinach OA jest już na skraju wytrzymania. Zazdroszczę Wam bardzo tych 1,5-2 godzinnych drzemek.
My też już jeździmy spacerówką i jak najbardziej jedna drzemka jest na dworze. Wczoraj nawet się pokusiłam i wrzuciłam młodą na śnieg w ogródku i tak sobie leżała z dziwnie oceniającą miną xD
Nineq czytam sobie ebooka o rd i jest tam wzmianka o sytuacji gdy dziecko za szybko odrzuca mleko na rzecz posiłków, może cokolwiek Ci to pomoże. Autorka zwraca uwagę żeby przyjrzeć się godzinom w których proponujemy posiłek, by pojawiał się on mniej więcej godzinę/półtorej po mleku, a nie na chwilę przed nim
My np wczoraj 1h45min drzemki i druga 45min. Standardowo jest lacznie troszkę ponad 2h
Pierwsza 1h20 -30 zazwyczaj -
Ale u nas też są 3-4 drzemki. Wczoraj ta jedna była długa., ale najczęściej ma 2-3 krótkie do godziny max i jedna dłuższą do dwóch godzin max. Okna aktywności to najczęściej 2-3 h bo potem robi się marudny.⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
Awokado, właśnie o tym słyszałam. I ten posiłek rano zawsze był 2-2.5h po mleku. Kolejnego nie było, bo drugi miał być wprowadzany w grudniu. Ale on awanturę robi jak ma wypić więcej niz 100 ml mleka. A wiem, że jest głodny. W pierwszej kolejności daje mleko, a dopiero potem posiłek.
Przynajmniej na wieczór jak jest zbyt zmęczony na jedzenie to pije sporo mleka.
Luna, ja juz wyprałam właśnie wszystko z rozmiaru 80. Piżamy już wjeżdżają duże.
4h aktywności? Mój jeczybułek umarł by ze zmęczenia.
Jak wam dzieci w spacerowkach jeżdżą to nie marudzą? Lepiej im? Boję się, że mniej zabudowany ten wózek. Mimo że na płasko to jakoś dziwnie. Dziś jeszcze raz przejadę się z nim, bo nie wiem co zostawić. -
No masz żywe dziecko 😅 u nas średnio 3-4 drzemki 30minut do zdarza się i nawet 2 godzin, okna po 2-2.5godziny.Luna30 wrote:Coooo!
Mój ma okna aktywności po 4h podchodzące xd
Luna30 lubi tę wiadomość