SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2025, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackapple wrote:
    A po jakim czasie od rozpoczęcia rd dajecie kaszki?
    I przy okazji, robicie na mm czy na wodzie?

Skusiłam się na owsianą i jaglaną z helpy jako prezent mikołajkowy dla młodego i się zastanawiam kiedy będę mogła mi dać.

Kiedys były takie zalecenia żeby produkty potencjalnie alergizujące typu gluten, jaja itd. wprowadzać z opóźnieniem, ale badania pokazują, że właśnie odwlekanie wprowadzania alergenów może zwiększać ryzyko rozwoju alergii. * Teraz zaczynasz od czego chcesz, czy to warzywo, owoc, kaszka, bez różnicy ;). Ja jakoś po tygodniu podałam córce pierwszą kaszkę, ale to dlatego że zaczęłam od warzyw i potem jakąś kaszkę dostała tez.

* Ofc jak ktoś nie ma alergii już przy kp stwierdzonej, bo wtedy to inna sprawa i pewnie trzeba się już konsultować ze specjalistą

Blackapple lubi tę wiadomość

age.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2025, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas schemat rozpisany przez panią dietetyk taki że najpierw batat, brokuł, banan, kasza jaglana itd. kaszę mam ugotować na wodzie, ale mówię tu o kaszy nie o kaszce. Zresztą nasze mm jest paskudne w smaku więc raczej to nie było by coś co jadłby z chęcią.

⏸️09.10.2024
    🤱💙17.06.2025💙

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 21.08.2016 💓
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2025, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    Manna. W ciągu dnia z jabłkiem (musem), a teraz gruszką. Wcześniej właśnie był najedzony, a jak mlekiem pluje to muszę mu cos innego dawać jeść. 😃
    Jaką po mannie planujesz dać?

Na razie dałam mu tę manną 3 razy rano, też z jabłuszkiem, bo ta druga butelka ok 9 mu słabo wchodzi, a z kaszką było lepiej 😅 następna będzie jaglana, bo akurat mam z helpa

Edit robiłam na mm, to akurat jest taka bezmleczna z bobovity i nawet na opakowaniu jest, że można robić na mm. Jaglaną zrobię na wodzie raczej, te z helpa się chyba własnie robi normalnie w garnku. Pierwszy raz dałam mu z 1,5tygodnia temu. Kolejność podawania różnych rzeczy kolejnością podawania… dałam mu ostatnio pociućkać kawałek mandarynki to następny, który sama chciałam zjeść to złapał mnie za rękę i skierował sobie do buzi 🤣 teraz się praktycznie trzęsie z ekscytacji jak widzi mandarynki 🙈 więc był szybki test czy ma alergię na cytrusy 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2025, 22:09

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2025, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Kiedys były takie zalecenia żeby produkty potencjalnie alergizujące typu gluten, jaja itd. wprowadzać z opóźnieniem, ale badania pokazują, że właśnie odwlekanie wprowadzania alergenów może zwiększać ryzyko rozwoju alergii. * Teraz zaczynasz od czego chcesz, czy to warzywo, owoc, kaszka, bez różnicy ;). Ja jakoś po tygodniu podałam córce pierwszą kaszkę, ale to dlatego że zaczęłam od warzyw i potem jakąś kaszkę dostała tez.

* Ofc jak ktoś nie ma alergii już przy kp stwierdzonej, bo wtedy to inna sprawa i pewnie trzeba się już konsultować ze specjalistą

Właśnie pediatra mi ostatnio mówiła, żeby się nie bać glutenu przy rd, bo te zalecenia o odwlekaniu alergenów są nieaktualne.

Dzięki, to chyba dam mu jaglankę na Mikołajki, niech ma coś smaczniejszego niż brokuł lub ziemniak xD

Margareetka lubi tę wiadomość

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2025, 04:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkk77 wrote:
    Na razie dałam mu tę manną 3 razy rano, też z jabłuszkiem, bo ta druga butelka ok 9 mu słabo wchodzi, a z kaszką było lepiej 😅 następna będzie jaglana, bo akurat mam z helpa

Edit robiłam na mm, to akurat jest taka bezmleczna z bobovity i nawet na opakowaniu jest, że można robić na mm. Jaglaną zrobię na wodzie raczej, te z helpa się chyba własnie robi normalnie w garnku. Pierwszy raz dałam mu z 1,5tygodnia temu. Kolejność podawania różnych rzeczy kolejnością podawania… dałam mu ostatnio pociućkać kawałek mandarynki to następny, który sama chciałam zjeść to złapał mnie za rękę i skierował sobie do buzi 🤣 teraz się praktycznie trzęsie z ekscytacji jak widzi mandarynki 🙈 więc był szybki test czy ma alergię na cytrusy 🙈
    Wstał 4.30, jak po butli 180 ml mleka. Super, czyli się wieczorem najadł
    Właśnie ją robiłam, na mm, bo jak wspominałam, nie chce mleka i jakoś zastępuję. Jaglana... w sumie o niej zapomniałam, to jako kolejna wjedzie.
    Muszę zacząć więcej owoców mu dawac, bo tylko jabłka ostatnio.
    Kaszkę dałam dopiero teraz, bo zapomniałam, że miałam dać 🫣także miałam wcześniej, ale leżała schowana.

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Alex_92 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2025, 05:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się witam po praktycznie nieprzespanej nocy, mooooooze ze 2 godziny łącznie spałam od wczorajszego wieczoru. Najpierw były śmiechy, oglądanie gwiazd i wszystkiego byleby tylko nie iść spać, a potem jak już to spanie tylko przy cycku. Spanie w jednej pozycji (bo jak się tylko ruszyłam to się budził) tak pomiędzy na boku a na plecach tak boli, że finalnie nie mogłam prawie wcale spać. Kurczę, ja już myślę o tym, żeby wymienić materac w łóżku, bo może to od tego. No, aaaaaaale nie mamy gorączki już 💪🏻

Dajecie jakieś inne kaszki niż te z Helpy?

Ja wczoraj dałam 3 łyżeczki dosłownie marchewki z batatem, także póki co nadal warzywka, ale trzeba zacząć coś innego wprowadzać powolutku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2025, 07:27

23.09.2024 : FET + EG + AH 🤞🏻🤞🏻

9dpt: 145,9 prog: 53,2 ng/ml
    10dpt: 249,2
    14 dpt: 1083,11
    29 dpt CRL 0.45cm jest ❤️
    36 dpt CRL 1.11cm

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2025, 06:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex, ja Bobovity mam 1. Innych jeszcze nie kupiłam. Wiem, że lepsze są Helpy lub inne. Na pierwszesmaki i rozszerzaniediety są analizy.

Alex_92 lubi tę wiadomość

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2025, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie że wam tak sprawnie to rozszerzanie idzie :)
    My dzisiaj zrobimy drugie podejście do tego brokuła 🙈

age.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2025, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku podawałam córce Helpe, a potem kupiłam normalną np. bio jaglanke i mielilam ją w młynku do kawy 😅 a potem już normalne kasze sklepowe bez mielenia jadła.

age.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2025, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś w pogodzie było, bo mi się dzieci cała noc budziły. Szaleni.

Ja jak kupowałam kaszki to bobovita. Swojego czasu była afera z Helpą i nie kupowałam już.
    Moja to pluje kaszkami póki co. Owocami też.

event.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2025, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż chyba nie zna klątwy katarowej, bo schował wczoraj aspirator, a córka dziś wstała z katarem 😭

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2025, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Coś w pogodzie było, bo mi się dzieci cała noc budziły. Szaleni.

Ja jak kupowałam kaszki to bobovita. Swojego czasu była afera z Helpą i nie kupowałam już.
    Moja to pluje kaszkami póki co. Owocami też.
    Bobovita ma kilka, które mają doby skład. Zresztą, jak wszystko - jedno dobre, inne złe.

Mój dzieciak będzie chyba jednym z tych, które odrzucają mleko jak poczuły inne jedzenie 😪taką awanturę nakręcił rano przy butelce, że głowa mała. Mleka nie, wody mało, boję się, że za mało płynów będzie przyjmował chociaż pieluchy narazie często mokre.

Kupiłam sobie kolagen, piję drugi dzien. Drugi dzien odbija mi się rybą😵‍💫

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2025, 08:27

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2025, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiliśmy sporocbadan kontrolnie. Ast cały czas mamy podwyższone (norma chyba do 70-80, a jest 120).reszta parametrów wątroby ładna. Te od nerek też dobre. Morfologia- tu nam czerwone krwinki ładnie poszły wgórę na normę, większość rzeczy ok, ale niepokoi mnie, że nagle Maluch ma lekko poniżej normy leukocyty i neutrofile.

To normalne po infekcji? Od 2 tyg zdrowa już jest. To była jej pierwsza infekcja.

Wcześniej miała badane te parametry po porodzie, jakoś jak miała 2 miesiace, potem 3 no i teraz. Wszystko poprzednio było ok z leukocytami i neutrofilami.

A teraz Leukocyty 5.5 przy normie od 6, gdziezawsze były koło 10. a te neutrofile 0.87 norma od 1, zawsze były ponad 2

Teleporade mam na jutro dopiero

23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
    13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
    8.04 - mamy już 1368 gram 😍
    14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2025, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cel dzieci w tym wieku zawsze mają przewagę limfocytów
    Po 1 - miała infekcje zapewne wirusowa
    Po 2 - są wiecznie szczepione a przeciwciała powstają z limfocytów
    To są tak małe odchylenia że ja to bym wg na to uwagi nie zwróciła
    Kurde, tylko ja jeszcze dziecku badań nie robiłam? Aż pogadam z pediatrą za tydzień przy szczepieniu

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2025, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza ja też jeszcze nie robiłam badań, ale w sumie nie wiem czy trzeba skoro pediatra nie zalecała, ona raczej mówi, jak coś jest potrzebne.

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2025, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nie robiłam. Niemowlakom to chyba tak profilaktycznie żeby sobie sprawdzić, sie nie robi? Tylko jeśli jakieś wskazania?

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2025, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza ja też bym nie robiła gdybyśmy nie musieli w ramach tych badań klinicznych ;). Jak nie ma wskazań to jak dla mnie szkoda kłucia. Ew. Ferrytyna do sprawdzenia jak była anemia w ciąży i dziecko słabo je.

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2025, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O no właśnie ferrytyna nam spadła a była naprawdę spora więc już zapasy zjada

Elza czyli te wyniki to są związane jeszcze z limfocytami po chorobie i to wpływa na leukocyty I neutrofile?

Ja robiłam bo była osłabiona w 2msc przez kilka dobrych dni i wyszła anemia, potem kontrolnie z tą anemia i teraz po chorobie plus jeszcze wszystko się wiąże z tym ast.

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2025, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, to się jakiś czas normuje plus tak jak mówię, dzieci w tym wieku są ciągle szczepione, ale przewaga limfo to norma

Ja miałam anemię w ciąży. To chyba muszę o to lekarza zapytać. Bo też jakoś sobie Zapamiętałam że jak nie ma potrzeby to nie robimy badań

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2025, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u nas było widać wtedy takie osłabienie napięcia mięśniowego nagle i wyszła anemia. Parę dni i wróciło do normy ale stąd też zrobiłam badani krwi wtedy i przy okazji wyszło to ast więc potem to muszę kontrolować

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
‹‹ 2398 2399 2400 2401 2402 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak interpretować wynik testu ciążowego i co robić dalej?

Testy ciążowe są jednymi z najczęściej stosowanych narzędzi diagnostycznych w warunkach domowych. Choć ich obsługa wydaje się prosta, interpretacja wyniku może wzbudzać wiele pytań - zwłaszcza gdy rezultat jest niejednoznaczny, pojawia się wcześniej niż zaleca producent lub gdy towarzyszą mu objawy wymagające szerszej oceny medycznej. Zrozumienie działania testów wykrywających gonadotropinę kosmówkową (hCG), a także świadomość ograniczeń tych metod pozwala trafniej ocenić sytuację i podjąć odpowiednie kroki.

CZYTAJ WIĘCEJ