CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Blackapple wrote:A po jakim czasie od rozpoczęcia rd dajecie kaszki?
I przy okazji, robicie na mm czy na wodzie?
Skusiłam się na owsianą i jaglaną z helpy jako prezent mikołajkowy dla młodego i się zastanawiam kiedy będę mogła mi dać.
Kiedys były takie zalecenia żeby produkty potencjalnie alergizujące typu gluten, jaja itd. wprowadzać z opóźnieniem, ale badania pokazują, że właśnie odwlekanie wprowadzania alergenów może zwiększać ryzyko rozwoju alergii. * Teraz zaczynasz od czego chcesz, czy to warzywo, owoc, kaszka, bez różnicy
. Ja jakoś po tygodniu podałam córce pierwszą kaszkę, ale to dlatego że zaczęłam od warzyw i potem jakąś kaszkę dostała tez.
* Ofc jak ktoś nie ma alergii już przy kp stwierdzonej, bo wtedy to inna sprawa i pewnie trzeba się już konsultować ze specjalistą
Blackapple lubi tę wiadomość
-
U nas schemat rozpisany przez panią dietetyk taki że najpierw batat, brokuł, banan, kasza jaglana itd. kaszę mam ugotować na wodzie, ale mówię tu o kaszy nie o kaszce. Zresztą nasze mm jest paskudne w smaku więc raczej to nie było by coś co jadłby z chęcią.
⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
Nineq wrote:Manna. W ciągu dnia z jabłkiem (musem), a teraz gruszką. Wcześniej właśnie był najedzony, a jak mlekiem pluje to muszę mu cos innego dawać jeść. 😃
Jaką po mannie planujesz dać?
Na razie dałam mu tę manną 3 razy rano, też z jabłuszkiem, bo ta druga butelka ok 9 mu słabo wchodzi, a z kaszką było lepiej 😅 następna będzie jaglana, bo akurat mam z helpa
Edit robiłam na mm, to akurat jest taka bezmleczna z bobovity i nawet na opakowaniu jest, że można robić na mm. Jaglaną zrobię na wodzie raczej, te z helpa się chyba własnie robi normalnie w garnku. Pierwszy raz dałam mu z 1,5tygodnia temu. Kolejność podawania różnych rzeczy kolejnością podawania… dałam mu ostatnio pociućkać kawałek mandarynki to następny, który sama chciałam zjeść to złapał mnie za rękę i skierował sobie do buzi 🤣 teraz się praktycznie trzęsie z ekscytacji jak widzi mandarynki 🙈 więc był szybki test czy ma alergię na cytrusy 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2025, 22:09
-
Tanashi wrote:Kiedys były takie zalecenia żeby produkty potencjalnie alergizujące typu gluten, jaja itd. wprowadzać z opóźnieniem, ale badania pokazują, że właśnie odwlekanie wprowadzania alergenów może zwiększać ryzyko rozwoju alergii. * Teraz zaczynasz od czego chcesz, czy to warzywo, owoc, kaszka, bez różnicy
. Ja jakoś po tygodniu podałam córce pierwszą kaszkę, ale to dlatego że zaczęłam od warzyw i potem jakąś kaszkę dostała tez.
* Ofc jak ktoś nie ma alergii już przy kp stwierdzonej, bo wtedy to inna sprawa i pewnie trzeba się już konsultować ze specjalistą
Właśnie pediatra mi ostatnio mówiła, żeby się nie bać glutenu przy rd, bo te zalecenia o odwlekaniu alergenów są nieaktualne.
Dzięki, to chyba dam mu jaglankę na Mikołajki, niech ma coś smaczniejszego niż brokuł lub ziemniak xD
Margareetka lubi tę wiadomość
-
Wstał 4.30, jak po butli 180 ml mleka. Super, czyli się wieczorem najadłKkk77 wrote:Na razie dałam mu tę manną 3 razy rano, też z jabłuszkiem, bo ta druga butelka ok 9 mu słabo wchodzi, a z kaszką było lepiej 😅 następna będzie jaglana, bo akurat mam z helpa
Edit robiłam na mm, to akurat jest taka bezmleczna z bobovity i nawet na opakowaniu jest, że można robić na mm. Jaglaną zrobię na wodzie raczej, te z helpa się chyba własnie robi normalnie w garnku. Pierwszy raz dałam mu z 1,5tygodnia temu. Kolejność podawania różnych rzeczy kolejnością podawania… dałam mu ostatnio pociućkać kawałek mandarynki to następny, który sama chciałam zjeść to złapał mnie za rękę i skierował sobie do buzi 🤣 teraz się praktycznie trzęsie z ekscytacji jak widzi mandarynki 🙈 więc był szybki test czy ma alergię na cytrusy 🙈
Właśnie ją robiłam, na mm, bo jak wspominałam, nie chce mleka i jakoś zastępuję. Jaglana... w sumie o niej zapomniałam, to jako kolejna wjedzie.
Muszę zacząć więcej owoców mu dawac, bo tylko jabłka ostatnio.
Kaszkę dałam dopiero teraz, bo zapomniałam, że miałam dać 🫣także miałam wcześniej, ale leżała schowana.
-
Ja się witam po praktycznie nieprzespanej nocy, mooooooze ze 2 godziny łącznie spałam od wczorajszego wieczoru. Najpierw były śmiechy, oglądanie gwiazd i wszystkiego byleby tylko nie iść spać, a potem jak już to spanie tylko przy cycku. Spanie w jednej pozycji (bo jak się tylko ruszyłam to się budził) tak pomiędzy na boku a na plecach tak boli, że finalnie nie mogłam prawie wcale spać. Kurczę, ja już myślę o tym, żeby wymienić materac w łóżku, bo może to od tego. No, aaaaaaale nie mamy gorączki już 💪🏻
Dajecie jakieś inne kaszki niż te z Helpy?
Ja wczoraj dałam 3 łyżeczki dosłownie marchewki z batatem, także póki co nadal warzywka, ale trzeba zacząć coś innego wprowadzać powolutku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2025, 07:27
-
Bobovita ma kilka, które mają doby skład. Zresztą, jak wszystko - jedno dobre, inne złe.Karola3xJ:D wrote:Coś w pogodzie było, bo mi się dzieci cała noc budziły. Szaleni.
Ja jak kupowałam kaszki to bobovita. Swojego czasu była afera z Helpą i nie kupowałam już.
Moja to pluje kaszkami póki co. Owocami też.
Mój dzieciak będzie chyba jednym z tych, które odrzucają mleko jak poczuły inne jedzenie 😪taką awanturę nakręcił rano przy butelce, że głowa mała. Mleka nie, wody mało, boję się, że za mało płynów będzie przyjmował chociaż pieluchy narazie często mokre.
Kupiłam sobie kolagen, piję drugi dzien. Drugi dzien odbija mi się rybą😵💫Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2025, 08:27
-
Robiliśmy sporocbadan kontrolnie. Ast cały czas mamy podwyższone (norma chyba do 70-80, a jest 120).reszta parametrów wątroby ładna. Te od nerek też dobre. Morfologia- tu nam czerwone krwinki ładnie poszły wgórę na normę, większość rzeczy ok, ale niepokoi mnie, że nagle Maluch ma lekko poniżej normy leukocyty i neutrofile.
To normalne po infekcji? Od 2 tyg zdrowa już jest. To była jej pierwsza infekcja.
Wcześniej miała badane te parametry po porodzie, jakoś jak miała 2 miesiace, potem 3 no i teraz. Wszystko poprzednio było ok z leukocytami i neutrofilami.
A teraz Leukocyty 5.5 przy normie od 6, gdziezawsze były koło 10. a te neutrofile 0.87 norma od 1, zawsze były ponad 2
Teleporade mam na jutro dopiero23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
cel dzieci w tym wieku zawsze mają przewagę limfocytów
Po 1 - miała infekcje zapewne wirusowa
Po 2 - są wiecznie szczepione a przeciwciała powstają z limfocytów
To są tak małe odchylenia że ja to bym wg na to uwagi nie zwróciła
Kurde, tylko ja jeszcze dziecku badań nie robiłam? Aż pogadam z pediatrą za tydzień przy szczepieniu -
O no właśnie ferrytyna nam spadła a była naprawdę spora więc już zapasy zjada
Elza czyli te wyniki to są związane jeszcze z limfocytami po chorobie i to wpływa na leukocyty I neutrofile?
Ja robiłam bo była osłabiona w 2msc przez kilka dobrych dni i wyszła anemia, potem kontrolnie z tą anemia i teraz po chorobie plus jeszcze wszystko się wiąże z tym ast.23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
Tak, to się jakiś czas normuje plus tak jak mówię, dzieci w tym wieku są ciągle szczepione, ale przewaga limfo to norma
Ja miałam anemię w ciąży. To chyba muszę o to lekarza zapytać. Bo też jakoś sobie Zapamiętałam że jak nie ma potrzeby to nie robimy badań -
No u nas było widać wtedy takie osłabienie napięcia mięśniowego nagle i wyszła anemia. Parę dni i wróciło do normy ale stąd też zrobiłam badani krwi wtedy i przy okazji wyszło to ast więc potem to muszę kontrolować23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗