CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Blackapple wrote:A po jakim czasie od rozpoczęcia rd dajecie kaszki?
I przy okazji, robicie na mm czy na wodzie?
Skusiłam się na owsianą i jaglaną z helpy jako prezent mikołajkowy dla młodego i się zastanawiam kiedy będę mogła mi dać.
Kiedys były takie zalecenia żeby produkty potencjalnie alergizujące typu gluten, jaja itd. wprowadzać z opóźnieniem, ale badania pokazują, że właśnie odwlekanie wprowadzania alergenów może zwiększać ryzyko rozwoju alergii. * Teraz zaczynasz od czego chcesz, czy to warzywo, owoc, kaszka, bez różnicy
. Ja jakoś po tygodniu podałam córce pierwszą kaszkę, ale to dlatego że zaczęłam od warzyw i potem jakąś kaszkę dostała tez.
* Ofc jak ktoś nie ma alergii już przy kp stwierdzonej, bo wtedy to inna sprawa i pewnie trzeba się już konsultować ze specjalistą
Blackapple lubi tę wiadomość
-
U nas schemat rozpisany przez panią dietetyk taki że najpierw batat, brokuł, banan, kasza jaglana itd. kaszę mam ugotować na wodzie, ale mówię tu o kaszy nie o kaszce. Zresztą nasze mm jest paskudne w smaku więc raczej to nie było by coś co jadłby z chęcią.
⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
Nineq wrote:Manna. W ciągu dnia z jabłkiem (musem), a teraz gruszką. Wcześniej właśnie był najedzony, a jak mlekiem pluje to muszę mu cos innego dawać jeść. 😃
Jaką po mannie planujesz dać?
Na razie dałam mu tę manną 3 razy rano, też z jabłuszkiem, bo ta druga butelka ok 9 mu słabo wchodzi, a z kaszką było lepiej 😅 następna będzie jaglana, bo akurat mam z helpa
Edit robiłam na mm, to akurat jest taka bezmleczna z bobovity i nawet na opakowaniu jest, że można robić na mm. Jaglaną zrobię na wodzie raczej, te z helpa się chyba własnie robi normalnie w garnku. Pierwszy raz dałam mu z 1,5tygodnia temu. Kolejność podawania różnych rzeczy kolejnością podawania… dałam mu ostatnio pociućkać kawałek mandarynki to następny, który sama chciałam zjeść to złapał mnie za rękę i skierował sobie do buzi 🤣 teraz się praktycznie trzęsie z ekscytacji jak widzi mandarynki 🙈 więc był szybki test czy ma alergię na cytrusy 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada, 22:09
-
Tanashi wrote:Kiedys były takie zalecenia żeby produkty potencjalnie alergizujące typu gluten, jaja itd. wprowadzać z opóźnieniem, ale badania pokazują, że właśnie odwlekanie wprowadzania alergenów może zwiększać ryzyko rozwoju alergii. * Teraz zaczynasz od czego chcesz, czy to warzywo, owoc, kaszka, bez różnicy
. Ja jakoś po tygodniu podałam córce pierwszą kaszkę, ale to dlatego że zaczęłam od warzyw i potem jakąś kaszkę dostała tez.
* Ofc jak ktoś nie ma alergii już przy kp stwierdzonej, bo wtedy to inna sprawa i pewnie trzeba się już konsultować ze specjalistą
Właśnie pediatra mi ostatnio mówiła, żeby się nie bać glutenu przy rd, bo te zalecenia o odwlekaniu alergenów są nieaktualne.
Dzięki, to chyba dam mu jaglankę na Mikołajki, niech ma coś smaczniejszego niż brokuł lub ziemniak xD -