SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2025, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie no...dla mnie najgorszy okres był taki,gdzie roczne czy dwuletnie dziecko co chwilę mi się budziło, a ja musiałam 4.30 do pracy wstawać. Całą resztę zniosę, ale nie to wstawanie całą noc ,i później robota na pełnych obrotach.

Ja tu zakupy zrobiłam, chatę ogarnęłam,żeby mieć jutro cały dzień dla dzieci, wolne synowi zgłosiłam w przedszkolu, a tu ma spać dopiero od południa. I to nie taa mocno 😅

event.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2025, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:
    No właśnie się zastanawiałam nad tym, ale dziąsła wyglądają totalnie normalnie
    Wiesz co, u mojej małej na moje oko też dziąsła wyglądają normalnie - a lekarz na szczepieniu mi powiedział że są czerwone i daje nam max 1.5 miesiąca i będzie ząb
    I dzisiaj już widziałam że naprawdę odczuwa dyskomfort, łagodziłam jej to jak mogłam, ale myślałam że aż mi zje palca
    Może to głupio zabrzmi - ale może spróbuj raz dać coś przeciwbólowego? Jak minie to jednak coś jej dolega.
    Jak nie to będziesz wiedziała żeby szukać powodu dalej.

Anabbit lubi tę wiadomość

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2025, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:
    U nas drzemki też słabo, raczej w granicach 20 minut każda. Ogólnie to dziecko wydaje mi się strasznie przemęczone, and nie wiem jak jej pomóc. Przecież za nią nie zasnę.
    Dziś mi owlet przyjdzie to zobaczymy ile snu jej wychodzi w nocy, chociaż to pewnie mierzy sen podobnie do zegarka, a on mi wszystkich moich pobudek nie wyłapuje

U nas ten owlet chyba całkiem dobrze wyłapuje pobudki. Rano jak sprawdzam wykres,to widać nawet chwilowe przerwy w śnie na ktore ja sie nie budze.

age.png
  • awokado 🥑 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2025, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit u nas też regres trwa w najlepsze. Patrząc na to, że młoda przez większość swojego życia miała jedną pobudkę przez całą noc, to aktualne 5-6 pobudek jest dużą zmianą 😅 I tak jak piszesz - pobudki w nocy są z krzykiem, wręcz wrzaskiem, jakby ktoś ze skóry obdzierał. Wczorajsza noc była spokojniejsza, ale nie chcę zapeszać xd No i też jestem pewna, że męczy ją ząb, więc możliwe że ten krzyk to po prostu z bólu.

Kkk też od niedawna walczymy z ciemieniuchą i jestem lekko załamana. Kompletnie nie umiem jej tego dobrze wyczesać przy tej ilości włosów jaką ma - od tygodnia wiążemy już dwie kitki na głowie (panie, te dwie kitki są spełnieniem moich dziecięcych marzeń) i za każdym razem znajduję jakieś inne „ognisko” 🫠

age.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2025, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u nas to się dopiero zaczyna, zauważyłam to totalnie niechcący, bo w pierwszym momencie myślałam, że mam mroczki przed oczami, a jak się przypatrzyłam to ma już takie żółte plamki, jeszcze nawet nie ma co wyczesywać… Ale to mi daje czas jutro na kupienie twardszej szczotki, bo ta nasza to na pewno tego nie wyczesze, a pamietam ze polozna na szkole rodzenia mowila wlasnie o takiej twardszej. Dzisiaj mu już natłuściłam przed kąpielą i troszkę przeczesałam te włosy, jak oliwa nie pomoże to wtedy wrzucimy jakis preparat 🥲
    I co do zębów to chyba też go coś zaczyna bardziej drażnić i wydaje mi się że dolne dziąsła wyglądają już ciut inaczej, ale pewnie jeszcze trochę to potrwa.

A i uwaga, dziecko któremu wszystko smakuje pluło ziemniakami ze szpinakiem 🤣 jak spróbowałam to się nie dziwie. Pies się ucieszył XD

A wczoraj próbował mi wyrwać mandarynkę z ręki 🤣 jedzenie robi się coraz trudniejsze 🤣 o piciu to nie wspominam, bo teraz każdy kubek go jara 🫠🫠🫠

Wieczorne zasypianie też nam ewoluowało, najpierw 20 minut się śmieje, przez co ja też się śmieje, więc on się śmieje jeszcze bardziej i ciężko te karuzele zatrzymać, żeby go wyciszyć XD później kolejne 20 minut trzyma mnie za rękę, opcjonalnie próbując powyrywać mi palce. Przy dobrych wiatrach później zachciewa mu się jednak spać 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2025, 23:13

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2025, 01:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkk77 na warsztatach położna nam doradzała że fajnie tą ciemieniuche wyczesuje miękka szczoteczka do zębów. Jak mieliśmy ten problem to faktycznie się sprawdziło

Kkk77 lubi tę wiadomość

age.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2025, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można zdrapywać delikatnie paznokciem albo tak "dźgać" włosiem szczotki. Czasem ciemieniuchy nawet nie widać a np ....czuć zapach.

event.png
  • Alex_92 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2025, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się witamy po nocy z gorączką 🤒 całą noc spał ze mną przy cycku, odłożyłam dosłownie na 5 minut, wyszłam do toalety a jak wróciłam to już leżał i oczy jak 5 złotych. Mam nadzieję, że już dzisiaj będzie ok. Na szczepieniu dużo krzyku i płaczu, no, ale też tego się spodziewałam po Bexsero. Podobno czasem druga dawka jest gorsza.

Pytałam o to rozszerzanie diety, to pani doktor powiedziała, że to normalne i żeby narazie nie szaleć. Ten brzusio jest taki delikatny no i ma jeszcze chwilę, poza tym ferrytynę mieliśmy ładną, więc nie ma ciśnienia. Narazie dawać różne smaki po troszku łyżeczka dwie na spróbowanie i tyle. Mogą być krzyki, może się prężyć, bo ten brzuszek niedojrzały.

Z tą ciemieniuchą też zauważyłam ostatnio kropeczkę na głowie (u nas bardzo jasne włoski to się wyróżniało), aż myślałam, że to jakiś strupek czy coś, ale widzę, że u was też nawrót.

23.09.2024 : FET + EG + AH 🤞🏻🤞🏻

9dpt: 145,9 prog: 53,2 ng/ml
    10dpt: 249,2
    14 dpt: 1083,11
    29 dpt CRL 0.45cm jest ❤️
    36 dpt CRL 1.11cm

age.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2025, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z ciemieniucha długo walczyliśmy...mały ciągle przód głowy miał przez to łysy, bo włoski ciągle wychodziły. Od jakiegoś czasu jest spokój, ale ze względu na to, że on całą skórę ma mega suchą to i głowę też więc główkę mu te emolientem jadę już dobre półtora miesiąca i od wtedy ciemieniucha przestała wracać. A co do wyczesywanie to nam się nie udawało, ja paznokciem skrobalam 🤣

⏸️09.10.2024
    🤱💙17.06.2025💙

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 21.08.2016 💓
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2025, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też była dłuuuugo ciemieniucha, lekarka mówiła że to norma przy alergii. I dopiero pomógł dermicin z wyczesywaniem szczoteczką do zębów i właśnie co większe to paznokciem 🫣

Ale dziś mieliśmy pobudkę z 💩💩 w roli głównej. Juz tak od 5 się kręcił, wiercił i chciał sobie wydrapać głowę i wyrwać uszy, więc wiedziałam że coś się święci. Ostatecznie po 7 podłączył się do cycka i tak szalał przy nim, puszczał bączki aż poszedł zrzut z trzech dni 🫣 pierwszy raz miał tak długą przerwę, więc skończyło się przebraniem pampersa z każdej strony 🙈 oczywiście zanim zauważyłam to zdążył się wyobrwcać w łóżku xd

age.png
  • Werzol Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2025, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do ciemieniuchy używałam plastikowej szczotki z miękkim włosiem i do tego grzebyka z kompletu. Nam z kolei położna mówiła żeby nie kupować szczotki z naturalnym włosiem bo wtedy nie można jej wymyć z tej ciemieniuchy

Myślicie że mój bobas da się namówić na drzemkę po tym jak spała z 40 minut w foteliku? Nie wiem czy robić kawę 😅

U nas przy u nas przy usypianiu też jest faza na śmieszki i rozglądanie się. Trwa to dopóki dziecko się nie rozładuje i pada spać 😅

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2025, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsza drzemka trwała dokładnie do momentu aż zrobiłam sobie kawę i napiłam się pierwszego łyka, zawrotne 30min 😅 ale przynajmniej obudził się w humorze a nie z płaczem

age.png
  • Maj.a Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2025, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka wrote:
    Pierwsza drzemka trwała dokładnie do momentu aż zrobiłam sobie kawę i napiłam się pierwszego łyka, zawrotne 30min 😅 ale przynajmniej obudził się w humorze a nie z płaczem
    U Nas pierwsze drzemka do momentu próby założenia laktatora🤯 moje dziecko sie popsuło z drzemek 1godz teraz spi max 30 minut

05.10. ⏸
    🏨👶🍼 22.06. 2830g

age.png
  • Alex_92 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2025, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas znowu 38.5 😥🤒 także dzisiaj mamy dzień w łóżku, dużo cyca i dużo przytulania.

23.09.2024 : FET + EG + AH 🤞🏻🤞🏻

9dpt: 145,9 prog: 53,2 ng/ml
    10dpt: 249,2
    14 dpt: 1083,11
    29 dpt CRL 0.45cm jest ❤️
    36 dpt CRL 1.11cm

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2025, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziś próba brokułowa
    Mini robiła zabójcze 😅 chyba nie podszedł, trzęsła się jakbym jej pedicetamol dała xD
    Jutro spróbuję jeszcze raz a jak znowu nie podejdzie to sama jej uparzę na parze i zobaczymy wtedy

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2025, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas, odpukać, drzemki i nocki jak przed regresem. Czasem od 19 do 2-3 bez kwęknięcia prześpi. Tylko jak tata ma urlop lub jest w weekend w domu to drzemki mogą nie istnieć i trzeba go zmusić.

Za to jedzenie mleka się zesrało. Dmucha w smoczek, pluje, rozgląda, płacze. Zje 50 ml, czasem 100 ml, a żeby dokończyć (nie zawsze) potrzebuje przerwy. Zastanawiamy się kiedy najdzie go ochota na odrzucenie mleka 😒jeszcze spróbuję smoczków z większym przepływem, bo może za wolno mu leci.
    Dobrze, że przynajmniej rd idzie dobrze i zjada wszystko. Do wody ma... ambiwalentny stosunek. Po jedzeniu na łyżece - ok, po drzemce z kubka lovi - ok.

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2025, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy ktoś miał problem z dyschezja?

Mam wrażenie że to się teraz pojawiło.. wszystko wygląda normalnie, ale żeby uczynić 2ke to są stęka,jęki i nawet trochę płaczków. Nie wiem jak jej pomóc, nie jadłam nic nowego. Biogaje jej dałam, bo poprzednio brała po rotarix i pomogło, a potem miała sporo przerwy.

Od tego wysiłku to nawet ma tam zaczerwienione i mikrourazy takie. Czym to smarować? Bo nie wiem czy bepanten starczy

Już zaczęłam eozkminiac czy może czegoś nie wciągnęła. Czy to klaczka wełny z kombinezon merino bo niestety czasem mi to chwyci i je. Ona z tych dzieci co by zjadły dosłownie wszystko..

23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
    13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
    8.04 - mamy już 1368 gram 😍
    14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2025, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex ojejku, wysoka ta gorączka 😥

Dziś w menu mieliśmy brokuła z cukinia, jejku jak mu smakowało. Zjadł wszystko co naszykowałam 😅 normalnie jak widział łyżeczkę do od razu wyjmował rączki z buzi, żeby było miejsce na jedzonko. Potem ładnie popił woda, on akurat o dziwo lubi wodę, ma jakąś frajdę z picia. Aktualnie daje mu wodę z takiego mini kubeczka do espresso, bo poprosiłam na święta o rzeczy do RD i pewnie dostaniemy jakiś kubek, więc nie chce teraz sama kupować.

Cel u nas pomagaja te same rzeczy co wcześniej, czyli po prostu przyciąganie nóżek do brzuszka i trzymam tak chwilę albo biorę nóżki i kręcę zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

age.png
  • Maj.a Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2025, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    U nas dziś próba brokułowa
    Mini robiła zabójcze 😅 chyba nie podszedł, trzęsła się jakbym jej pedicetamol dała xD
    Jutro spróbuję jeszcze raz a jak znowu nie podejdzie to sama jej uparzę na parze i zobaczymy wtedy
    U nas na próbę ze sloiczka brokuł jest passee. Muszę kupić w sklepie i pewnie uparowac go następnym razem. Moze wtedy podpasuje.

05.10. ⏸
    🏨👶🍼 22.06. 2830g

age.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2025, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No my cały czas mamy problemy z tym brzuszkiem Cel. Doraźnie czasem pomaga masaż jelit i uginanie nóżek żeby zrobił kupę, ale ogólnie cały czas jest jęk przez to. Lekarka oglądała jego brzuch i kupę, ale nie ma żadnych zastrzeżeń, mówiła że może po prostu te jelitka jeszcze dojrzewają i żeby dać im czas.

Zaliczyliśmy pobranie krwi i szczepienie, podziwiam te pielęgniarki pobierające krew u maluszków, szczepienia mnie nie ruszają, ale na pobraniu od razu łzy w oczach 😅 ale pani się od razu wklula, szybko poszło. A młody pierwszy raz jechał ze mną sam bez płaczu w aucie, wow.

I mamy szczepienie na grypę za dwa tygodnie umówione, zaliczymy przed świętami jeszcze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2025, 12:38

Elza1234 lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 2396 2397 2398 2399 2400 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ