CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Karola współczuję, zawsze znajdzie się ta jedna osoba która przychodzi z komentarzem w złym momencie 🥲
A z tym wynikiem to wpisałam w Google o co chodzi. A Twoja mała nie oddała smółki na czas? Tam piszą że to jeden z objawów, już nie pamiętam czy pisałaś o tym.
Ja umówiłam dziś tego gastroenterologa w innym mieście, bo u nas nie da się gdziekolwiek dodzwonić, doprowadzily mnie dziś do szału te infolinie 🫠 młody znowu nie zrobił kupy i cały dzień nerwowy, teraz też się prężył, więc zapowiada się kolejna noc z walka. Już pytałam czata gpt co to może być, ale mówi to samo co pediatra. Przedłużona dyschezja niemowlęca (może być nawet do 9, a skrajnych przypadkach do 12 miesiąca) i/lub nadwrażliwość jelit. -
Tanasi ona oddala smółkę dosyć późno. Pamiętam,że zwróciłam na to uwagę,a neonatologia też pytała dużo razy o to. Na pewno zajęło jej to dłużej niż 24 h. Z tym,że ja byłam pewna,że gdzieś po drodze zaczela ja oodawać (wyszłam z takiego założenia,bo po co nad tym sie zastanawiać nie?).
Dopiero jak gastro mnie zaczęła pytać o tą smółkę to połączyłam fakty.
Dodatkowo,piszą że 50 % dzieci oddaje tą smółkę przy hirschprungu. Bywają i 3 latki do doagnostyki.
Nefro mówiła,ze często rotarix powoduje zaostrzenie objawów. Że jest zapalnikiem. Dodatkowo pasowałby ten brak przyrostu od początku.
Co do Kamelona i innych dzieci,nienawidzę tłumaczenia bólu tym ,ze dziei tak mają. Nosz kurde nienawidzę. To tak jak powiedzieć onkologicznemu,że tak juz mają,że ma boleć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego, 22:02
-
Taki temat jelitowo kupowy to przypomniala mi sie sytuacja sprzed około 30 lat chyba- opowiadała mi o tym babcia i ojciec.
W mojej rodzinie urodził się wtedy chlopiec. Wszystko bylo super,zdrowy chlopak. Wypis od razu do domu. Apetyt super,ciagle jadl. Ale moment jak zaczał plakac,ale tak nieustannie,okropnie. Poszli z nim do lekarza bo dzien noc caly czas plakal. Tam zapytali czy robi kupy- no nie robił. Okazało się że dzieciak urodził się bez odbytu... -
No mnie też to wkurza
najbardziej mnie wkurza to że latamy w kosmos, ale nie umiemy pomoc niemowlakowi z kolka czy dyschezja, co za kurna świat xd chat mi pisał tylko żeby podawać probiotyk i że można zrobić badanie na krew utajoną w kale, a na kupy ewentualnie lekarka może zlecić lek na częstsze wypróżnienia. Tyle że u niego te kupy są serio takie płynne płynne, więc po tym leku to może być jeszcze ciekawiej 🥴 no nic, zobaczymy co gastrolog na to powie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego, 22:16
-
Tak sobie czytam do karmienia małego, już pierwsze kamienie za nami.. nawet m ja miłość udało się obejrzeć 😅
I Karola tak czytając Twoje przeżycia to jakoś poczułam tą niemoc, która nieraz ogarniała mnie na początku mojego podwójnego macierzyństwa. Mały mi płakał, tylko cyc a starszy też miał swoje fochy , miałam wrażenie jakbym miała wybuchnąć od środka. Dlatego powiem tylko podziwiam, bo zapewne ogarniasz jeszcze więcej ode mnie.
U nas dalej katar, dzisiaj tak jakby drapał się po uchu, ale płaczliwy nie był, gorączki nie ma, mam nadzieję , że to nic nie znaczy, ale często ta rączka szła w stronę ucha 🤔👦2017 synek
👶26.06.2025 synek -