Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój nawet nie pełza, tylko cały czas jeździ tyłem wszędzie. Ale córka też ominęła pełzanie i przeszła do czworaków, więc nie mam spiny. Moje tłuste kluski potrzebują dużo siły żeby ruszyć z miejsca chyba xD

Paty, Blondi29 lubią tę wiadomość

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pełzania też nie ma, ale nam fizjo mówiła że może i lepiej bo dzieciom się potem nie chce w te czworaki wchodzić

age.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udalo mi się zwrócić 2 puszki mleka do lidla - nawet pomimo tego, że nie byłam pewna czy to te kupione w lidlu czy na gemini 🙈

Dałam mu właśnie pierwszą butelkę Laktowitu i ciekawe jak będzie. Nie mieszałam już ani nic, więc oby obyło się bez rewolucji.

Młody też ma chyba aktualizacje, bo wczoraj miał 1 drzemkę, ciekawe jak dziś. Było też panowie zamontować nam bramkę na schody na piętrze (nie ma szans na rozporową u nas), tylko pomylił im się kolor i wrócą 18/19 🤣 bobas był tak zaaferowany ich obecnością, że nie umiał już zasnąć 🙈

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój wchodzi w czworaki, co chwilę, buja się, podnosi na nogach i je prostuje, ale woli pełzać🤷‍♀️ja też nie czworakowałam.
    Siadać probuje, ale z podporem. Jak usiądzie to czasem płacze, bo nie boi się puścić, a nie umie na brzuch wrócić.
    Za to drze się ostatnio dużo "bababa" "papapa", a jak mu czegoś zabronię to na mnie krzyczy "e".🙉
    Poszłam na zakupy. Pękła podeszwa w bucie, a wszystko się topi🫠dobrze, że bylo CCC i wyprzedaże.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego, 13:41

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit daj jej jeszcze czas, nasza kuzynka (tą której młody się boi) weszła dopiero teraz w czworaki a ma 10 miesięcy i też przez dluuugi czas tylko siadała a nawet nie pełzała w ogóle.

age.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja pełzać to pełza. Ogarnęła z 2 tyg temu, ale oczywiście ona jest na tyle leniwa, że musi czegoś baaaaardzo chcieć żeby się przemieścić. No ale dobra, wiem, że umie to robić.
    A z tymi czworakami i siadaniem to mam wrażenie, że ona od dupy strony zaczyna xd. Nie podnosi w ogóle tyłka żeby wejść w czworaki, ale gdy ją ustawię, bez problemu sobie z nich usiądzie. Totalnie 0 obawy, chwila moment i siedzi i się czymś bawi 🙃🤔
    Mój coach chat gpt mówi, że ona może uznawać czworaki tylko za sposób do siadania, bo tak bardzo lubi siedzieć 🙄

L. 🩷 | 06/2025 | 2 CS | 40+2 tc

✨ Zaczynamy drugi sezon ✨
    2 CS

23/06 — ⏸️
    09/07 — 🍤❤️
    03/08 — 🧸 2,57 cm
    17/08 — Panorama - zdrowy chłopiec 🩵
    26/08 — prenatalne I trymestru - 6,93 cm 🩵

preg.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj w nocy moje dziecko zrobiło mi prezent. Pierwsza pobudka na jedzenie była o 4.00,zjadła i dalej poszła spać do 7 🤭
    My też śpimy przytulone,uwielbiam to 🥰 Tylko z rana jak wstanie to budzi bijąc mnie po twarzy 😅

Moja zaczeła czworaki ale tylko na łóżku jej wychodzi. Na macie chyba jeszcze jej za slisko i sie rozjezdzaja nogi,ale probuje. Do siadania w ogole nie probuje.

Katikat ja od dwoch dni cierpie przy odciaganiu,nie wiem czemu ale tak cholernie bolą mnie sutki 😕 Ale już sobie odpuszczam te proby zwiekszania ilości. Powoli godzę się z tym że skoncze kpi marzec/kwiecień. Potem bede dawac jej w dzień zapasy z mrozonek a na noc mm. Jak skonczą sie mrozonki to juz tylko mm. Ale nie chce jej dlugo karmic mlekiem,boje sie tej prochnicy butelkowej bo to coś okropnego. Mam nadzieje że w wakacje uda sie odstawic od butli.

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak apropos próchnicy, takie poł zęba już myjecie pasta czy jeszcze nie?

W ogóle ja chyba osiwieje zanim mu ten ząb wyjdzie do końca a gdzie jeszcze kolejne, bardzo go to boli a nie chce mu ciągle pakować paracetamolu i ibuprofenu. Zamówiłam jeszcze jakiś gengigel zamiast nurodentu, stosował ktoś?

age.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam właśnie na konsultacji u pediatry, bo mi się jej siadanie za uszy nie podobało. Uszy czyste, ale stwierdziła zrośnięte przedwcześnie ciemiączko. Dostała masę skierowań na krew i USG ☹️

2 CS

23/06 — ⏸️
    09/07 — 🍤❤️
    03/08 — 🧸 2,57 cm

preg.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ma czworaki dziecko ma czas tak jak Blondi pisze 8/9 miesiąc, a cześć dzieci pomija, nie jeat to już kamień milowy rozwoju.
    Ja dziś u fizjo jej opowiadam, że młody kombinuje żeby usiąść ale jeszcze sam nie do końca umie, a on w tym momencie cyk i pięknie sobie usiadł 🥰 niestety przez to, że on super stabilnie siedzi to zaczęły się awantury w foteliku 😓 łapie się za pałąk i próbuje dźwigać, a wiadomo pasy ma mocno zapięte to nie może i tylko ryk

preg.png

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit dajesz jej Wit D regularnie? Czasem u dzieci, które mają wystarczać wysoki poziom Wit d zarasta szybciej. Kciuki, żeby wszystkie badania wyszły książkowo 🤞

preg.png

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Cel moja przylepa w nocy śpi ciągle przytulona do mojej ręki i z nogą na mnie zarzuconą więc rozumiem co piszesz 🫣

Haha to piona, też śpisz w jakichś dziwnych wygibasach, żeby jej nie obudzić?

Moja Córka jest wysoka i ma długie nogi i ręce więc jak się rozłoży zajmuje 65% łóżka, kolejne 25 mąż i mi mac 10%, zostaje hahah

23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
    13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
    8.04 - mamy już 1368 gram 😍
    14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Blondi na rozładowanie napięcia: po porodzie z córką moja mama też codziennie pytała o zdjęcia, raz napisała że poprosi zdjęcie swojej księżniczki. Wysłałam jej mojego selfiaka i mówię proszę 😆 może to sposób na teścia xD

Dobre, ja czasem żartuje jak Mama pyta co u maluszka że u mnie okej i sama już się śmieje i się tak do mnie zwraca🤣

Ale ja to nie mam na co narzekać na rodzine, dziś Mąż cały dzień poza domem i wpadł do Teściów bo coś zalatwial w okolicy to już mi pisał, ze mamy jedzonko od nich i słoiki z pysznymi zupami, a do mnie wpadła Mama i zaprosiła mnie do ulubionej kawiarni i jeszcze też zupę potem zamówiła do domu taka dobra. Po czym zaczęła mnie przepraszać, że drugiego nie wzięła, bo akurat same mięsne były😅

U nas dziś prawie cały dzień bez 1 zapłakana. Serio nawet 1 milisekundę. Chwilę popłakała teraz jak moja Mama wyszła... obserwowanie ludzi w kawiarniach to jej ulubione zajęcie...mały Słodziak, który lubi spacerować oraz siedzieć w kawiarniach❤️

Myślę też, że spacery dużo pomagają z ząbkami bo jest wiadomo miły chłodek dla zębów. Dziś było okej powietrze więc był też i spacer.

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:
    Czy wszystkie bobasy wchodzą już w czworaki? Moja totalnie nie próbuje nawet.. a gdy jej pomogę wejść i ja ustawie, od razu siada z tej pozycji 😑
    Nie wiem, czy to już czas na fizjo czy dać jej trochę jeszcze na próbowanie.

U nas nie ma czworakow jeszcze ale o ile wiedziałam, że mój Mąż nie czworakowal to dziś Mama mi powiedziała, że ja też pominęłam ten etap :P także nie wiem czy ich wyczekiwać

Jedynie wchodzi pod kanapę do połowy haha czyli pełza sobie do tyłu, robi więcej wyższego podporu
    Ale u nas tak długo była niechęć do leżenia na brzuchu, że myślę, że po prostu wolniej jej idzie - ma też ponad 9 kilo i ponad 75cm więc no ma ciężej niż mniejsze Dzieciaki. Niech sobie na spokojnie to robi w swoim tempie. Chodzimy do fizjo, ćwiczymy, lepiej by cięższy bobas później coś zrobił niż na siłę go przeciążać.

Ale chcieć by chciala, robi czasem samolot i się denerwuje, że nie idzie do przodu
    Oczywiście turlaniem umie w tempie błyskawicy dotrzeć gdzie chce

My ogółem właśnie po to chodzimy do fizjo, żeby nie mieć większych rozkmin więc pójść zawsze warto

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się chyba dzisiaj posikam ze szczęścia z tego siadania młodej
    Wczoraj raz tylko to zrobiła , a dzisiaj już właściwie regularnie

Margareetka, Marsol, Truuskaawka, Blondi29, Anabbit, Grzegrzula, Katikat, Lauraa, Werzol, Tanashi, Karuzela, lusix, xSmerfetkax lubią tę wiadomość

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jest minus - na sekundę nie mogę jej spuścić z oka bo potrafi się przewrócić z tego siedzenia 🙈

age.png
  • Marsol Ekspertka

Wysłany: 6 lutego, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Ale jest minus - na sekundę nie mogę jej spuścić z oka bo potrafi się przewrócić z tego siedzenia 🙈

To piona 😄 Też non stop asekuruję małego, bo już mu się zdarzyło zaliczyć czołowe zderzenie z podłogą. Wczoraj ogarnął, że jak w siadzie bocznym wyprostuje plecy i oderwie ręce to może robić więcej. I teraz chce tak ciągle, tylko jeszcze się przewraca.

Elza1234 lubi tę wiadomość

• Blondi29 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabitt nie ma się czego obawiać z tym ciemiączkiem. U nas zarosło w drugim miesiącu życia. Będzie dobrze. Teraz to już pół biedy, nie będzie źle. Trzymam kciuki :)
    Gratuluję siadu Elza. Super, że się cieszysz. Te pierwsze dni są ciężkie, bo trzeba asekurować, ale potem jak siedzą sobie stabilnie same to jest niebo a ziemia.
    Truskawka, a jak planujesz robić po odzwyczajeniu od butelki? Zamierzasz jej dawać mleko w inny sposób czy całkowicie planujesz odstawić mm?

Anabbit, Elza1234, Marsol lubią tę wiadomość

• Anabbit Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza gratulacje! ;)
    My się tak jaraliśmy jak pierwszy raz usiadła z czworaków. Teraz czekamy aż wejdzie w czworaki i wtedy usiądzie 😂
    Prowadzę jej album „twoja historia kochanie” i zapisuje wszelkie osiągnięcia. Zaliczę jej ten siad dopiero jak zrobi go całkiem sama 😂
    Swoją drogą, jak moja córka kiedyś przeczyta ten album, nie będzie zadowolona 😄😄 jestem tam szczera do bólu i podkreślam jej jaka leniwa buła i terrorystka nocna jest 😅😅

Elza1234, Blondi29, Margareetka lubią tę wiadomość

2 CS

23/06 — ⏸️
    09/07 — 🍤❤️
    03/08 — 🧸 2,57 cm

preg.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski z Wawy, macie do polecenia jakiś specjalistów od usg przezciemiączkowego lub szwów czaszki?

2 CS

23/06 — ⏸️
    09/07 — 🍤❤️
    03/08 — 🧸 2,57 cm

preg.png
‹‹ ‹ 2597 2598 2599 2600 2601 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ