X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chciałbym tylko pochwalić moją leniwą kluskę. Zaliczyła w ciągu tygodnia jakiś skok rozwojowy i zaczęła w końcu czworakowac i wstawac przy meblach. Ego ewidentnie odziedziczyła po matce, bo już dziś próbuje stać trzymając się jedną ręką a druga bawi się zabawką, i parę razy się puściła calkowicie.

Blondi29, Elza1234, Margareetka, Tanashi lubią tę wiadomość

age.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:
    Ja chciałbym tylko pochwalić moją leniwą kluskę. Zaliczyła w ciągu tygodnia jakiś skok rozwojowy i zaczęła w końcu czworakowac i wstawac przy meblach. Ego ewidentnie odziedziczyła po matce, bo już dziś próbuje stać trzymając się jedną ręką a druga bawi się zabawką, i parę razy się puściła calkowicie.
    Cud wielkanocny!

Anabbit lubi tę wiadomość

event.png
  • Blondi29 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaretka fajnie, że wreszcie się odezwałaś. Właśnie się zastanawiałam co u was.
    Dziewczyny, życzę powodzenia w staraniach o nowe maluchy. My z mężem ostatnio wróciliśmy do tematu (jednak te przespane noce i mniej jęków sprawiają, że człowiek zaczyna otwierać się na inne opcje) i zaczynamy się zastanawiać czy może jednak nie zdecydować się na jeszcze jednego malucha. Z tym, że my jesteśmy team mała różnica wieku więc nie wiem czy ostatecznie się odważymy.
    Truskawka trochę współczuję wizyty, a trochę niestety muszę powiedzieć, że mnie to nie dziwi. Na NFZ nikt nie skacze nad dziećmi i nie zagląda wszędzie itp. Ja jak mam porównanie fizjo i neurologa prywatnie i na NFZ to w ogóle niebo a ziemia. Fizjo to tak jakby ten prywatny miał zupełnie inny zawód, taka diametralna różnica.
    Co do tego sylabizowania i innych umiejętności typu wrzucanie klocków do pojemnika to ja jakoś patrzę na to przez palce. Są pewne normy, w których dziecko ma się zmieścić. Póki się mieści, nawet w tych skrajnych granicach to ja się nie martwię. Chyba, że jest już niepokojąco do tyłu tak jak u nas z tym jedzeniem na przykład. Więc ja bym się nie martwiła truskawka. Dobrze, że za tę wizytę nie zapłaciłaś, bo tak to poczucie zmarnowanej kasy.

• Blondi29 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i u nas nocki się trochę popsuły więc trzymajcie kciuki żeby się nie zniszczyły znów całkowicie, bo już się przyzwyczaiłam do dobrego

• Truuskaawka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Truskawka wyłącznie jej te piosenki w tle. Takiemu małemu dziecku to niepotrzebne.

Nie wyłącze bo lecą dosłownie kilka minut dziennie z rana jak musze ogarnąć w kuchni. Łatwiej mi ją zająć jak jej śpiewam z podkładem albo po prostu lecą same. Dla niej to też chwila rozrywki bo sobie troszke 'potańczy'. Nie katuje jej pół dni nimi...
    Ta babka nie probowala zajrzec do buzi,upomnialam sie o to ale stwierdzila ze nie ma potrzeby skoro po porodzie bylo sprawdzane i bylo ok.

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:

Gratulacje 😀 To jeszcze tylko zęby 🤣
    Może wspaniała ciocia ma na nie jakąś rade? 🙈😅

Anabbit lubi tę wiadomość

age.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truuskaawka wrote:
    Gratulacje 😀 To jeszcze tylko zęby 🤣
    Może wspaniała ciocia ma na nie jakąś rade? 🙈😅

Kurna, nie mówiła nic. A nie wiem czy mam odwagę zapytac 😂

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapisałam sie z Bubcią na gordonki,narazie mamy jedne zajęcia w poniedzialek,zobaczymy czy jej sie spodoba.
    I zapisalam tez na zajecia z Sensoplastyki dla maluchów pod koniec kwietnia. Fajnie jak to polubi osobiscie ja bardzo lubie i czesto robilam takie duze zabawy w zlobku dla dzieci.

Przyszla mi dzis paczka z HM z kompletami w truskawki i nie tylko,zamowilam na 74 i jezu jakie to wszystko duze... Moje dziecko chyba jest jakies krotkie 😅

Elza1234, Blondi29 lubią tę wiadomość

age.png
  • Blondi29 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka zajęcia z sensoplastyki brzmią super! Ja nie wiem czy dziecku to służy, czy nie, ale u nas też jest trochę piosenek. Ona jest bardzo muzykalna. Lubi jak mąż jej gra albo śpiewa. Ma swoją ulubioną dorosła piosenkę i kilka dziecięcych. Tańczy sobie do piosenek, ogólnie czuje chyba rytm i super, bo mi ktoś na ucho nadepnął. Ogólnie zauważyłam, że jej trzeba raczej więcej niż mniej bodźców, bo wtedy ją odcina w minutę i idzie spać. Wyciszanie jej w jakikolwiek sposób sprawia, że wije się jakby jej ktoś robił krzywdę i okropnie płacze. Jest zaprzeczeniem wszystkich poradników dla rodziców więc idę intuicyjnie w pewnych kwestiach. Zobaczymy czy to dobry trop.

• Margareetka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli nie tylko ja jestem anty grudzień xd mikołaj, święta i jeszcze urodziny 🫣

Blondi trzymam kciuki, żeby to było chwilowe i szybciutko wróciły Wam dobre nocki 🤞

Truskawka kurde ja byłam u logopedy w zeszłym tygodniu i badanie buzi to było pierwsze co zrobiła po wywiadzie. Mimo że w książeczce miała opisane dokładne badanie przez CDL buzi u małego. Także nie dziwię się że jesteś niezadowolona z tego.

age.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córka z początku stycznia i też jest ciężko, ale przez te święta właśnie 😅 ledwo wyjdziemy że świat, a tu już trzeba tort szybko robić i wszystko z wyprzedzeniem zamówić. Plus mamy maraton prezentowy bo mikołajki, imieniny, święta i urodziny na dokładkę xd

age.png

Wysłany: Dzisiaj, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja z tego kompletu w truskawki z h&m na 74 i 80 już wyrosła. A raczej komplet sie skurczył,bo ona nie bardzo rośnie. Tez mi sie wydawało wielki ale no,teraz jest mały.

Ja uwielbiam z małą takie zabawy sensoryczne. Jakiś piasek na dworze,kamienie,szyszki. W domu tez zawsze coś sie zorganizuje. Ona to uwielbia. Szkoda tylko ,że czasu mamy mało na wszytko.

Dzisiaj rano bawiła się kremem na panelach i folii. Jezu jaka była tym zafascynowana.

event.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truuskaawka wrote:
    Zapisałam sie z Bubcią na gordonki,narazie mamy jedne zajęcia w poniedzialek,zobaczymy czy jej sie spodoba.
    I zapisalam tez na zajecia z Sensoplastyki dla maluchów pod koniec kwietnia. Fajnie jak to polubi osobiscie ja bardzo lubie i czesto robilam takie duze zabawy w zlobku dla dzieci.

Przyszla mi dzis paczka z HM z kompletami w truskawki i nie tylko,zamowilam na 74 i jezu jakie to wszystko duze... Moje dziecko chyba jest jakies krotkie 😅
    Ja też chodzę z małą na takie zajęcia i w sumie cieszę się, bo ja nie mam ani głowy ani przestrzeni w domu do takich zajęć
    Moja siostra ostatnio fajne pytanie mi zadała, że ciekawa jest czy nasze dzieci za te 20 lat będą inne niż my, dzięki temu że poświęcamy im tyle czasu i uwagi

age.png

Wysłany: Dzisiaj, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka wrote:
    Czyli nie tylko ja jestem anty grudzień xd mikołaj, święta i jeszcze urodziny 🫣

Blondi trzymam kciuki, żeby to było chwilowe i szybciutko wróciły Wam dobre nocki 🤞

Truskawka kurde ja byłam u logopedy w zeszłym tygodniu i badanie buzi to było pierwsze co zrobiła po wywiadzie. Mimo że w książeczce miała opisane dokładne badanie przez CDL buzi u małego. Także nie dziwię się że jesteś niezadowolona z tego.
    Ja nienawidzę życia od listopada do marca😅

event.png

Wysłany: Dzisiaj, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dwa miesiące (wizyta raz w tygodniu) zajęło dojście do porządnego zbadania buzi i masażu. A raczej próby masażu . Ja wszytko muszę robić sama w domu. Tam tylko mogą pokazać co mamy robić. Cała praca to jest dla rodzica w sumie

event.png

Wysłany: Dzisiaj, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Ja też chodzę z małą na takie zajęcia i w sumie cieszę się, bo ja nie mam ani głowy ani przestrzeni w domu do takich zajęć
    Moja siostra ostatnio fajne pytanie mi zadała, że ciekawa jest czy nasze dzieci za te 20 lat będą inne niż my, dzięki temu że poświęcamy im tyle czasu i uwagi
    A wiesz,że tak obserwuje,że te dzieci,którym sie organizuje milion zajęć dużo się różnią od tych co bawiły się same patykiem? Te dzieci które miały duzo zajęć jednak są bardziej kumate.

event.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    A wiesz,że tak obserwuje,że te dzieci,którym sie organizuje milion zajęć dużo się różnią od tych co bawiły się same patykiem? Te dzieci które miały duzo zajęć jednak są bardziej kumate.
    Ja właśnie średnio mam porównanie, bo w żyje w swojej bańce matek które wiecznie gdzieś z tymi dziećmi chodzą
    mojej siostrze mówiłam że mamy bilety do teatru, filharmonii i na koncert muzyczny - ona myślała że dla nas we dwoje - a ja mówię że z małą. I właśnie się zastanawiała wtedy jak to będzie później.
    Uważam że moje dziecko jest mocno kumate ale z sylab nadal tylko tata i dada więc Truskawki logopedka też by nas zjechała 🙈
    Boże jak zmarzłam na tym pogrzebie, dosłownie mam kurtkę zimową botki czapkę i rękawiczki a i tak mi zimno

age.png

Wysłany: Dzisiaj, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Ja właśnie średnio mam porównanie, bo w żyje w swojej bańce matek które wiecznie gdzieś z tymi dziećmi chodzą
    mojej siostrze mówiłam że mamy bilety do teatru, filharmonii i na koncert muzyczny - ona myślała że dla nas we dwoje - a ja mówię że z małą. I właśnie się zastanawiała wtedy jak to będzie później.
    Uważam że moje dziecko jest mocno kumate ale z sylab nadal tylko tata i dada więc Truskawki logopedka też by nas zjechała 🙈
    Boże jak zmarzłam na tym pogrzebie, dosłownie mam kurtkę zimową botki czapkę i rękawiczki a i tak mi zimno
    Dobrze ,że nie zamarzłaś na śmierć!😅

Chodzenie na zajęcia ma mało wspólnego z nauką mówienia w wieku 9 miesięcy. To dwie różne bajki. Mózg musi dojrzeć,motoryka sie rozwinąć,cały układ nerwowy musi dojrzeć. Raczej w pzedszkolakach widać różnicę, albo nawet w szkolniakach. My możemy te maluchy tylko wspierać w rozwoju. Jednak jak układ nie dojrzał to nic nie zrobimy. Ja tam nie martwię sie raczej o to,ze czegoś nie robi na czas. Ma swoje tempo. I tyle

event.png
‹‹ 2721 2722 2723 2724 2725
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ