CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
magdalena321 wrote:Ja dziś właśnie też sprawdzałam detektorem ale już sama nie wiem bo mi pokazywał wartości od 130 do 170 a później 230 chwilami i już nie wiem w końcu 😅 udało mi się nagrać 2 filmiki ale nie wiem jak tu się wrzuca.
Wydaje mi się, że wartości powyżej 150 to bobasy, bo chyba nasze aż tak nie szaleje co do filmów nie mam pojęcia czy tutaj się da wstawić -
LaMia wrote:Wydaje mi się, że wartości powyżej 150 to bobasy, bo chyba nasze aż tak nie szaleje co do filmów nie mam pojęcia czy tutaj się da wstawić
No też mi się tak wydaje bo moje po prawej stronie jak sprawdzałam żeby porównać to było max 101 i nie rosło więcej a raczej spadało do 98 😆 -
LaMia wrote:Wydaje mi się, że wartości powyżej 150 to bobasy, bo chyba nasze aż tak nie szaleje co do filmów nie mam pojęcia czy tutaj się da wstawić
Ja lecę jutro rano na krzywą i kupiłam sama glukozę cytrynową. Wiem, że można w diagnostyce na miejscu kupić, ale obawiam się, że tylko bezsmakową. -
Gusia_ wrote:Jak się przeszło ospę, to nie trzeba się doszczepiac, bo wirus już jest w ciele i to nic nie daje jakby się ktoś zaszczepił
Co do kontaktu z dziećmi: no my mamy ciągle ze względu na dzieciaki w rodzinie i znajomi moich dzieci, ale przed samymi świętami musimy nieco ograniczyć bo córka ma planowy pobyt w szpitalu i wiadomo nie chcemy nic złapać przed. Ale na codzień nie wyobrażam sobie dzieci odciąć od innych dzieci, bo jestem w ciąży…
A jeśli chodzi o glukozę to ja kupowałam zawsze sobie cytrynową, bo w laboratorium, w którym robiłam mieli tylko zwykłą i jeśli się chciało inną to trzeba było przywieść ze sobą
U nas podobnie. Córka ma dużo koleżanek, sasiedzi też dziecko. Nie zamknę jej na 9msc w domu. Dlatego staramy się unikać chociaż miejsc typu sala zabaw bo to inna flora bakteryjna. Ale z tym też ciężko bo np ma zaproszenie na urodziny do parku dmucha ców na pewno będą dzikie tłumy bo to Nd...No iie zabronie jej przecież...
Na pewno jeśli się nie przeszlo ospy jako dziecko warto się doszczepić jako dorosły bo dorośli ciężko przechodzą. Myśmy też przeszli z mężem a córka szczepiona więc liczę że będzie ok:) ja wychodzę z założenia że nie trzeba się martwić na zapas bo i tak wpływu duzego nie mamy. Jedynie co to warto mieć uzupełniony ten kalendarz szczepień u starszaków i doszczepic na co się da:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2024, 09:15
-
Nineq wrote:Ja średnio patrzę na te wartości (no chyba, ze jest 60-70 to wiem, że moje), bo czasem słyszę galop, a na ekranie nie pojawia się nic. Te ponad 200 to chyba nakładające się na siebie kilka wartości.
Ja lecę jutro rano na krzywą i kupiłam sama glukozę cytrynową. Wiem, że można w diagnostyce na miejscu kupić, ale obawiam się, że tylko bezsmakową.
U mnie tak samo że czasem słychać galop a nie widać na ekranie albo pokazuje właśnie 60-90, a jak widzę że rośnie od 120 do 160 to wychodzi na to że to te bobasa tętno -
Ja siedzę w więzieniu i tak więc styczności z ludźmi nie mam prawie w ogóle😂 ale np mam tak, że od moich 2 siostrzeńców łapie wszystko jak leci - oni mają lekki katar, a ja wracam od nich i zaraz ful zestaw chorobowy. I tylko do nich, u męża w rodzinie też są dzieci i to z 4 razy więcej, a nigdy nic nie przyniosłam z imprez rodzinnych 🤷🏼♀️
Starszy rozumie (to ten od dziecka w piwnicy) i dzwoni do mnie co kilka dni żeby pogadać, pokazać zabawki itd ale nie dopytuje kiedy mogą przyjechać. Młodszy ma trochę focha ale ma też pamięć złotej rybki, więc szybko mu przejdzie (mam nadzieję).
Za to już marzę o wycieczce do galerii i zakupach 🥹 z utęsknieniem czekam na wtorek - ja sobie uświadomiłam, że w ogóle nie stresuje się bejbikiem tylko nie mogę się doczekać, żeby sprawdzić czy krwiak się zmniejsza 🤣
Gratuluję wszystkich wczorajszych wizyt i trzymam kciuki za dzisiaj ❤️ -
A moja normalnie chodzi do przedszkola i teraz dopiero mamy pierwszy katar od września, oby tak dalej...
Ja mam wrażenie, że choroby to głównie z pracy się przynosi... u nas zwykle facet, bo niestety musi chodzić do biura.
Nam ospa na szczęście niestraszna, wszyscy przechorowali już, łącznie z córką w wieku 1 rok.
Jak skończy mi się ten katar to idę na szczepienie na grypę (dla siebie).
Wczoraj lekarz mi odpisał, chce mój wynik umówić, bo wg. niego po tej Panoramie wskazania do amniopunkcji są względne. Czekam na info czy uda mu się mnie dzisiaj wcisnąć po pacjentkach, ale myśle, że sie nie uda. Jestem też umówiona na pon.
A z wagą u mnie nadal na zero.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2024, 10:02
-
Kozina wrote:Dziekuje, ze pytasz, jest wszystko okej, tylko nie do konca dobrze sie tu czuje. To nie jest kompletnie personalny atak w nikogo, ale moj prywatny problem, z ktorym sie zmagam na terapii, mianowicie problem z budowaniem wiezi. Nie potrafie sie odnalezc i pisac takim jezykiem jak dziewczyny tutaj. Mam wrazenie, ze jak cos pisze, to jest to zbyt achowe i ochowe. Mam w zwyczaju wycofywanie sie i uciekanie. Wiem, ze to brzmi bardzo glupio, bo to forum, gdzie ludzie sie wspieraja, ale sprawia mi to ogromna trudnosc, dlatego zycze wszystkim wszystkiego dobrego i duzo zdrowia dla dzieci. Bede cichym czytajacym po prostu, tak mi lepiej.
Fajnie, że sie odezwałaś Ja nie zauważyłam w twoich wpisach nic dziwnego jakby co
Rozumiem wycofywanie sie i uciekanie - mam czasami podobnie, ale akurat nie w internecie.
Jakbyś miała ochotę na przełamanie się to widzisz, jesteśmy tu bardzo otwarte, ale jak nie to też spoko!
Ważne, żebyś nie miała niepotrzebnych stresów w ciąży. -
Dziewczyny, jeszcze na poprawę humoru, czytam artykuł o tych badaniach nipt a tam ginekolog dr Staniczek 😆
https://www.medonet.pl/leki-od-a-do-z/ciaza,testy-nipt-pozwala-wykryc-ciezkie-wady-plodu--kiedy-warto-wykonac-badanie-,artykul,42683689.html
O z Katowic, wasze regiony
https://www.znanylekarz.pl/jakub-staniczek/ginekolog-ultrasonografista/katowiceWiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2024, 10:22
Alex_92 lubi tę wiadomość
-
kasssia wrote:A moja normalnie chodzi do przedszkola i teraz dopiero mamy pierwszy katar od września, oby tak dalej...
Ja mam wrażenie, że choroby to głównie z pracy się przynosi... u nas zwykle facet, bo niestety musi chodzić do biura.
Nam ospa na szczęście niestraszna, wszyscy przechorowali już, łącznie z córką w wieku 1 rok.
Jak skończy mi się ten katar to idę na szczepienie na grypę (dla siebie).
Wczoraj lekarz mi odpisał, chce mój wynik umówić, bo wg. niego po tej Panoramie wskazania do amniopunkcji są względne. Czekam na info czy uda mu się mnie dzisiaj wcisnąć po pacjentkach, ale myśle, że sie nie uda. Jestem też umówiona na pon.
A z wagą u mnie nadal na zero.
U nas zdecydowanie córka przynosi. Teraz łapie od niej wszystko niestety:( ale jakieś katary, kaszle itp. Ona pomarudzi 1 dzień a ja tydzień na l4:/ najgorsze choroby jakie lapalismy to były jak chodzila do żłobka. To był 1 z powodów żeby stara się o drugie dopięto jsk będzie w przedszkolu. Nigdy w życiu tak nie chorowaliśmy jak wtedy co była w zlobku. Sąsiedzi podobnie mówią ( ich chodzila do innego zlobka). Więc coś w tym jest:p -
LaMia wrote:Dziewczyny jestem zmartwiona, pomóżcie jeśli wiecie. Właśnie wysłali mi testy z pappy itp.
Wszystko ok oprócz.... trisomii 21 1:781.... i że mam ryzyko pośrednie
No kochana, ja mam 1:220. Z poprzednią córką miałam podobne ryzyko do Twojego.
A ile masz lat? USG OK? Jakie masz wyniki z krwi?
Ogólne zalecenia są takie, żeby przy ryzyku pośrednim zrobić NIPT właśnie. Ale nie panikuj, to nie jest zły wynik.LaMia lubi tę wiadomość
-
Luna30 wrote:U nas zdecydowanie córka przynosi. Teraz łapie od niej wszystko niestety:( ale jakieś katary, kaszle itp. Ona pomarudzi 1 dzień a ja tydzień na l4:/ najgorsze choroby jakie lapalismy to były jak chodzila do żłobka. To był 1 z powodów żeby stara się o drugie dopięto jsk będzie w przedszkolu. Nigdy w życiu tak nie chorowaliśmy jak wtedy co była w zlobku. Sąsiedzi podobnie mówią ( ich chodzila do innego zlobka). Więc coś w tym jest:p
Własnie nas to ominęło, nie wiem jakim cudem, bo je fatalnie. Moja nie chodziła do złobka, odrazu do przedszkola, ale pierwszy rok też nie był tragiczny. Raz zapalenie płuc w grudniu rok temu, poza tym tylko katar, nic groźnego. A i raz grypa, ale facet z biura przyniósł właśnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2024, 10:29
-
LaMia wrote:Dziewczyny jestem zmartwiona, pomóżcie jeśli wiecie. Właśnie wysłali mi testy z pappy itp.
Wszystko ok oprócz.... trisomii 21 1:781.... i że mam ryzyko pośrednie
To zły wynik ? Omów z lekarzem moim zdaniem bo na pappe to dużo czynników podwyzsza wynik np wiek.ale nie tylko. Dlatego ja nie wiem czy robić te badanie. W poprzedniej ciąży mi lekarz odradził ale byłam 5l młodsza prawie...mówił że w moim przypadku wyjdzie źle pewnie ze względu na inne choroby i będę się stresować niepotrzebnie. Teraz sama nie wiem. Chyba zdecyduje na prenatalnych. Moim zdaniem to nie jest zły wynik. Pamiętam ze sąsiadka miała gorszy tylko ze względu na wiek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2024, 10:27
-
eeemakarena wrote:Bordery to wspaniałe psy ! Swojego dziada (w sumie to dziadów) nie zamieniłabym na innego, mimo że nie zawsze jest łatwo 😀 I wciąż się zastanawiam jak poradzimy sobie z duetem pies + bobo ale jakoś to będzie 😀 po prostu jeszcze więcej pracy 😂
https://ibb.co/tqNQNjG
Dziewczyny gratuluje wizyt ❤️ super czytać takie dobre wieści ❤️
jeju aż musiałam się zalogować żeby polubić i skomentować - cuuudny ❤️ To ile ich masz? 🥹 Mi się akurat czarno biały podoba ale merle też są cudowne 🥹
No nasza sunia też do łatwych nie należy, jest reaktywna i czasem z charakteru przypomina mi właśnie trochę bordera, więc no też będzie ciekawie.... 👀 Mam nadzieję że jakoś uda nam się ogarnąć to życie w czwórkęeeemakarena lubi tę wiadomość
2cs 🤞
7dpo:
- Progesteron: 15,30 ng/ml
- Estradiol: 288 pg/ml
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
06.02.2025 - połówkowe 🙏
👩 30s
🧑 34
🐶 3
A journey of a thousand miles begins with a single step...
-
kasssia wrote:No kochana, ja mam 1:220. Z poprzednią córką miałam podobne ryzyko do Twojego.
A ile masz lat? USG OK? Jakie masz wyniki z krwi?
Ogólne zalecenia są takie, żeby przy ryzyku pośrednim zrobić NIPT właśnie. Ale nie panikuj, to nie jest zły wynik.
Z USG - ok, NT - 1,33
Wolne beta - 1,946 MoM
pAPP - 0,708 MoM
Mam
30lat -
Klaudiaaa93 wrote:Mam pytanie czy wy już nabralyscie na wadze od początku ciąży?
ja póki co -2kg, co w moim przypadku jest na plus 🤣2cs 🤞
7dpo:
17.10.2024 ⏸️🍀
06.02.2025 - połówkowe 🙏
👩 30s
🧑 34
🐶 3
-
LaMia wrote:Z USG - ok, NT - 1,33
Wolne beta - 1,946 MoM
pAPP - 0,708 MoM
Mam
30lat
To nie rozumiem dlaczego masz tak wysoko.
Ja w pierwszej ciąży miałam 36 lat i betę miałam za wysoką i pewnie dlatego mi skoczyło (powinno być <2,5 a Pappa > 0,5 wiec masz OK).
A to było invitro, palisz papierosy? Lekarz powinien ci wytłumaczyć dlaczego masz podwyższone. No ale jak mówie, zalecenie pewnie będzie takie, żeby zrobić nipt.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2024, 10:39
-
Kozina wrote:Dziekuje, ze pytasz, jest wszystko okej, tylko nie do konca dobrze sie tu czuje. To nie jest kompletnie personalny atak w nikogo, ale moj prywatny problem, z ktorym sie zmagam na terapii, mianowicie problem z budowaniem wiezi. Nie potrafie sie odnalezc i pisac takim jezykiem jak dziewczyny tutaj. Mam wrazenie, ze jak cos pisze, to jest to zbyt achowe i ochowe. Mam w zwyczaju wycofywanie sie i uciekanie. Wiem, ze to brzmi bardzo glupio, bo to forum, gdzie ludzie sie wspieraja, ale sprawia mi to ogromna trudnosc, dlatego zycze wszystkim wszystkiego dobrego i duzo zdrowia dla dzieci. Bede cichym czytajacym po prostu, tak mi lepiej.
Jeśli taki jest Twój wybór to szanujemy. Trzymaj się i napisz tylko czasem czy wszystko u Was ok 🫂2cs 🤞
7dpo:
17.10.2024 ⏸️🍀
06.02.2025 - połówkowe 🙏
👩 30s
🧑 34
🐶 3