X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackapple wrote:
    A to lionelo 3w1 jest spoko?

Wszystkie ubrania i rzeczy tekstylne dla dziecka z vinted, ubrania dla siebie w sumie też z vinted (oprócz staników, tu wyszłam z założenia, że jednak łatwo się odkształcają, więc używane mogłyby być średnie).
    Ja ogólnie raczej się staram kupować z vinted a jeśli już nie z vinted to raczej rzeczy bardzo dobrej jakości, nie z sieciowek, więc dla dziecka to trochę mi szkoda kasy na takie, bo założy to ze dwa razy i trzeba będzie inny rozmiar.

Wózek i łóżeczko chyba nowe, chyba, że coś się trafi fajnego na olx.
    Fotelik, laktator (+inne rzeczy związane z karmieniem) koniecznie nowe.
    Przewijak najtańszy z Ikei albo też z olx.
    Jakieś inne akcesoria, które można wyprać lub potraktować myjką parową raczej pewnie z vinted/olx.

No ale ja jestem krakowskim centusiem, więc mnie boli kupowanie drogich rzeczy, które nie będą używane przez lata.
    Po drugie uważam, że to spoko ze względów ekologicznych, że można odkupić coś co komuś się już nie przyda.

Dla nas było bardzo spoko. To lozeczko ma funkcje bujania więc np jak się dziecko zaczynało budzić to pare razy pobujalam i czasem się udało że zasnęło. Ogólnie używaliśmy jako dostawki w nocy ( rozpinany bok) i przy kp było to super bo mogłam przesunąć dziecko w rozku bez wybudzania. Często zakładałam ten bok potem jak dziecko było bardziej ruchliwe żeby się przyzwyczajało do spania samodzielnie i było bezpieczniej. Jak dla mnie super zakup. Zdarzyło się też kilka razy że wzięliśmy je jak gdzieś jechaliśmy więc też super się składa.

Blackapple lubi tę wiadomość

• Luna30 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Ja używane mam tylko ubrania, rożki i zimowy śpiworek do wózka. Poprzednio mieliśmy jeszcze kołyskę i fotelik łupinkę od brata męża, ale kołyskę już oddaliśmy im dalej dla nowego dzidziusia z ich rodziny, a fotelik w sumie uświadomiłam sobie że ma już w tym roku 8 lat, więc czas wymienić go na nowy. 🥲 Łóżeczko i wózek kupiliśmy nowy za pierwszym razem. Muszę dokupić nosidło dla maluszków, bo mam od 6 m.z, ale tu też planuję nowe, bo te Kavki niedawno weszły do użytku, to wątpię, że znajdę używane. Laktator na pewno nowy, nie odważyłabym się użyć używanego nawet po wymianie części, pełnego mechanizmu nie da się wymienić, a tam niestety mogą zostać bakterie też...
    Mam na liście jeszcze dostawkę, bo do tej pory nie mieliśmy, kupiliśmy od razu duże łóżeczko i nie sprawdziło się. I rozważam jeszcze ten kosz Mojżesza z kołyską, bo przez pierwsze dwa miesiące fajnie się u nas sprawdzał gdy maluch zasypiał dość późno i mogłam go kłaść blisko nas, a my sobie cicho filmy oglądaliśmy obok 😅. Ale z drugiej strony to duży wydatek jak na dwa miesiące korzystania, więc jeszcze myślę.

Sprawdz sobie te łóżeczka lionelo. Masz i kosz i dostawkę w cenie 1:) można lozeczkiem tym jezdzuc, można łatwo zrobić dostawkę i ma funkcje bujania:)

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amoze wrote:
    U mnie to samo :D nasi rodzicie zatrzymali się na cenach za wózki rzędu 600-800zł :p tyle, że w przeliczeniu na ceny 20-30 lat temu i zarobki w porównaniu do teraźniejszych to prawie wychodzi na to samo 😅

Z tą gondolą składaną na płasko to jest super opcja. Mi w venici bardzo podoba sie to, że w gondoli jest opcja na to, aby była bardzo duża cyrkulacja powietrza od strony głowy, więc myślę, że na letnie dziecko jest to plus, natomiast co będzie to czas pokaże.
    W tym Bebetto jest to samo, pełno suwaków i duży przewiew

amoze lubi tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer 11.10.2024
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️
    20 dpt zarodek z akcja serca ❤️‍🔥
    35 dpt 1.73 cm człowieczka

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza ja mam bebetto 2w1 i u mnie na wsi się sprawdzał na polne drogi, ma dobrą amortyzację i używałam przy dwójce dzieci i nic mi się nie zepsuło, więc mogę polecić tę firmę. Tylko no ciężki jest. Spacerówkę już wolałam mieć lżejsza. Plus za to że w cenie bebetto mają wszystkie siatki/folie/uchwyt na kubek itp. No i kupując wspierasz polską markę :) a ich torba jest dla mnie po prostu idealna na pieluchy i wyjścia, to właśnie o tej pisałam, że 4 lata jej używam, bo mi tak podpasowala

Elza1234, amoze lubią tę wiadomość

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    Jakbyście Dziewczyny coś kupowały, zwłaszcza te które już mają dzieci i doświadczenie to koniecznie się pochwalcie :)

Na pewno u nas się sprawdziła skladana wanienka z wkładką oraz to lozeczko 3w1 lionelo co jest dostawka, kołyska i można przesuwać albo używać jako zwykłe. Chyba że chcesz dostawkę zeby dziecko z wami spało dłużej to drewniana pewnie najlepsza. My zakładamy najpierw to lozeczko dostawne a potem już zwykle łóżko ze szczebelkami. Pajacyki koniecznie r9zpinane na całą długość moim zdaniem przy 1szym dziecku must have:)

Wanienka coś takiego. Ja mam już podobna więc niekoniecznie ten producent bo nie znam ale chodzi o takiego typu. Moja nie ma termometru a była droższa bo to była nowość teraz ceny są niskie.

https://allegro.pl/oferta/wanienka-skladana-dla-dziecka-niemowlat-silikonowa-termometr-lcd-poduszka-16969388158

Cel95 lubi tę wiadomość

• Luna30 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przygodami66 wrote:
    Myślałam do karmienia piersią/butelka co będzie wygodniejsze. Też będę urządzać kącik w sypialni i mamy tu tylko łóżko do spania. W praktyce pewnie będzie tak jak piszesz, że człowiek będzie karmił w łóżku 😊 a dzieci serio jak są takie malutkie lubią jak się nimi tak lekko cały czas buja? Bo może właśnie lepiej w kącie jakiś używany bujak by przycupnac z dzieckiem jak nie na łóżku to w tym fotelu to ululania...pewnie też co dziecko to inne. U znajomych dziecko zasnęło mi na rekach jak usiadłam z nim w tym bujaczku

Lubią ale raczej mało rodziców lubi. Często jak się dziecko za dużo buja to potem nie może inaczej zasnąć i weź takiego roczniaka usypiaj na pilce:) ja czasem bujałam ale tak bardziej na chwilkę że np żeby się nie obudziło i mi dłużej pospalo itp. Podobnie jak Karola uważam żeby nie przesadzić. Choć to wszystko też od dziecka zależy. Np myśmy używali smoczków a nie było problemów z odstawieniem a niektórzy znajomi to mówili że cyrk na kółkach żeby potem się tego smoka pozbyć. I pół roku walczyli;)

przygodami66 lubi tę wiadomość

• Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wanienkę miałam taka najzwyklejszą z marketu. Chciałam żeby była dosyć krótka na początek.
    Pamiętajcie żeby przy kąpieli lać tyle wody ,żeby dziecko było zanurzone po szyję bi inaczej mu zimno,my też wolimy być zanurzeni a nie moczyć plecy i tylek a klatka i brzuch na wierzchu.

Dlatego wzięłam mała wanienkę na początek. Żeby lać sporo wody ale nie nosić dużo.
    Później kupiłam taka z ikea i młody jej używał jeszcze 2 miechy temu.

• Luna30 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozina wrote:
    Jeśli chodzi o wanienkę polecam bez poduszki. Nie wiem z jakiego jest materiału, ale może być to źródło bakterii po pewnym czasie. Lepiej polożyć ręcznik muślinowy

W poduszce/wkladce dziecko łatwiej umyć bo nie zjeżdża. Ja się pierze przecież. Nasza wygląda trochę inaczej bardziej jak materiał niż poduszka pewnie też są takie. Z dziurkami. I po każdej kąpieli to myłam normalnie szarym mydłem 2min:) nasza bd szybko schła. Tutaj mi bardziej chodziło że polecam skladana wanienke bo mało miejsca zajmuje i jak ktoś chce jeździć to też łatwiej przewieźć. A w końcu to będzie lato. Mogę wam zrobić zdj ale za pare msc jak zacznie mi mąż to znosić wszystko ze strychu:)

Edit: znalazlam bd podobna do naszej

https://allegro.pl/oferta/skladana-silikonowa-wanienka-dla-dzieci-niemowlat-wkladka-lezaczek-rozowa-14596847087

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia, 13:00

• Cel95 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dziewczyny lepiej brać 2w1?

2w1 Venicci Tinum Upline i bebetto flavio premium sobie zapisuje :P

Coś jeszcze polecacie?

Nam zależy na wózku który się nada i na krakowski rynek i do lasu na spacer

amoze lubi tę wiadomość

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

Starania od '23, cb marzec -> przerwa ponad rok, wznowienie 06'24 2cs cb..

Pogłębiona diagnostyka po pierwszej cb:
    - APS 3+ i Sjörgen (brak objawów, wyniki przeciwciał lepsze)
    - allo mlr, cross match, wymazy ok; kir Bx (1 impl.)
    - celowana suplementacja, ładne amh
    - hashimoto w remisji, h.pyroli leczone 1,5msc naturalnie
    - stale letrox,hydroxychloroquina, acard
    - wyniki nasienia ok (ładna fragmentacja 12%, morfo 4%); problemy ze stawami u męża od 08'24

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
    10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
    5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Elza ja mam bebetto 2w1 i u mnie na wsi się sprawdzał na polne drogi, ma dobrą amortyzację i używałam przy dwójce dzieci i nic mi się nie zepsuło, więc mogę polecić tę firmę. Tylko no ciężki jest. Spacerówkę już wolałam mieć lżejsza. Plus za to że w cenie bebetto mają wszystkie siatki/folie/uchwyt na kubek itp. No i kupując wspierasz polską markę :) a ich torba jest dla mnie po prostu idealna na pieluchy i wyjścia, to właśnie o tej pisałam, że 4 lata jej używam, bo mi tak podpasowala
    Tak, tak, wiem, że to polska firma i to produkowana w Polsce naprawdę :)
    Z tą wagą - niby ta nowa wersja teraz jest lżejsza już, tak czy siak muszę podjechać i obejrzeć. Mnie się mega ta chromowana rama podoba 😅

amoze lubi tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer 11.10.2024
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️

preg.png
  • HejAnku🌸 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co myślicie o „leżaczku” do kąpieli angelcare? Nic mnie chyba tak nie przeraża jak kąpanie takiego małego bajtla 😂 Ja to w ogóle jestem przerażona stanem niemowlęcym jak to obsługiwać, żeby nie uszkodzić. Cała nadzieja w moim starym bo on obsługiwał swoje kuzynostwo od pierwszych dni, ja się do dzieci zbliżałam dopiero jak skończyły miesiąc co najmniej xd

amoze lubi tę wiadomość

• Cel95 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Rozumiem. Coś mi się wydaje że to standard zusu. Moja mama wiosna była na dłuższym zwolnieniu przez problemy z sercem, to też wypłacali w cały świat.
    Dlatego nie ukrywam, ucieszyłam się że jednak będę dostawała wypłatę z firmy, bo oni są mega terminowi.
    Ale macie rację 5 wypłat i dziecko :o
    Wg im dalej w las tym częściej dopada mnie przerażenie, że sobie nie poradzę. Walczyłam o to dziecko jak lwica ponad 3 lata, wydaliśmy na to z 60 tys, a teraz dopada mnie przerażenie 🙈 🤡 weź tu traf za kobieta

U nas może same aktywne starania tyle nie trwaly ale z przerwa na miliony leków, badań i różnych terapii 1,5 roku i tak jakoś już po tym półtora roku i drugim przypadku cb myśleliśmy że albo nie uda się albo potrwa to lata. Kasy też myślę że połowę jak u Ciebie wydaliśmy na immunologow, ginekologów, badania krwi co 2 tyg, rezonanse, badania męża, androloga, endokrynologów, reumatologow, hematologów, celowane terapie suplementacyjne zmieniane co 3msc.

Także to jest takie niedowierzanie..jak to to nam się udało? To zaraz mały człowiek się pojawi którym się będziemy musieli zająć?

Ale damy radę🤗 jak już dałaś radę z invitro, budżetem na to wszystko, procedurami to myślę że Dziecko kosztuje mniej :D a siły masz w sobie ogrom 💪🏻

Elza1234, Luna30 lubią tę wiadomość

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

- wyniki nasienia ok (ładna fragmentacja 12%, morfo 4%); problemy ze stawami u męża od 08'24

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:

Coś jeszcze polecacie?

Ja biorę 2 w 1 plus adapter żeby wpinać fotelik - fotelik może być z innej marki, dość szeroki wachlarz jest

amoze lubi tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer 11.10.2024
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️

preg.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiliśmy pierwsze ubranka!! Wstawię Wam fotki jak przyjdą... wzrusz🥰

Luna30, Elza1234, amoze, kasssia, Revolutionary lubią tę wiadomość

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • Lola93 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    Dla nas było bardzo spoko. To lozeczko ma funkcje bujania więc np jak się dziecko zaczynało budzić to pare razy pobujalam i czasem się udało że zasnęło. Ogólnie używaliśmy jako dostawki w nocy ( rozpinany bok) i przy kp było to super bo mogłam przesunąć dziecko w rozku bez wybudzania. Często zakładałam ten bok potem jak dziecko było bardziej ruchliwe żeby się przyzwyczajało do spania samodzielnie i było bezpieczniej. Jak dla mnie super zakup. Zdarzyło się też kilka razy że wzięliśmy je jak gdzieś jechaliśmy więc też super się składa.
    Podeślesz link pls do tego konkretnie łóżeczka lionelo?:)

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak Karola uważam, że najlepiej zwykła wanienka, dla mnie też cokolwiek w wanience to siedlisko bakterii. Maluszkowi na pierwsze kilka kąpieli wkładałam na spód czystą pieluszkę tetrowa. I też nie lubię zabawek dla dzieci do wody za bardzo, bo to mnie brzydzi i jest niehigieniczne. 🤷‍♀️

Elza też mam chromowaną ramę 😅

Cel super ❤️ ja mam już też kilka nowych schowanych. Aż 6 w tym małe skarpetki 🤣🤣🤣

Elza1234 lubi tę wiadomość

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto

Wysłany: 5 stycznia, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:

Coś jeszcze polecacie?

Na krakowski rynek i las to chyba thule zostaje😅
    Ja po Poznańskim i Krakowkim rynku jedzilam naszym espiro. Po dolinie chochołowskiej,koscieliskiej itp to też tym espiro. Porównania z innymi głębokimi nie mam więc nie doradzę.

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Ja jak Karola uważam, że najlepiej zwykła wanienka, dla mnie też cokolwiek w wanience to siedlisko bakterii. Maluszkowi na pierwsze kilka kąpieli wkładałam na spód czystą pieluszkę tetrowa. I też nie lubię zabawek dla dzieci do wody za bardzo, bo to mnie brzydzi i jest niehigieniczne. 🤷‍♀️

Elza też mam chromowaną ramę 😅

Cel super ❤️ ja mam już też kilka nowych schowanych. Aż 6 w tym małe skarpetki 🤣🤣🤣
    My myślimy o stokke małej składanej, ale głównie zależy nam na tym składaniu, bo nie mamy miejsca na nią.
    Ale póki co myśl o myciu dziecka mnie przeraża. Nie dotykałam nigdy dziecka poniżej 3 miesiąca bo bałam się że je uszkodzę

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer 11.10.2024
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola93 wrote:
    Podeślesz link pls do tego konkretnie łóżeczka lionelo?:)

Lionelo Theo. Nasze lekko można było bujac i jeszcze miało regulacje kąta nachylenia i np jak dziecko ma refluks czy po karmieniu można materac było podwyższyć trochę. Ok 400zl kosztuje.

Lola93 lubi tę wiadomość

Wysłany: 5 stycznia, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HejAnku🌸 wrote:
    A co myślicie o „leżaczku” do kąpieli angelcare? Nic mnie chyba tak nie przeraża jak kąpanie takiego małego bajtla 😂 Ja to w ogóle jestem przerażona stanem niemowlęcym jak to obsługiwać, żeby nie uszkodzić. Cała nadzieja w moim starym bo on obsługiwał swoje kuzynostwo od pierwszych dni, ja się do dzieci zbliżałam dopiero jak skończyły miesiąc co najmniej xd
    Jak się boisz ze się wyśliźnie to kąp dziecko w pieluszce materiałowej,nie ślizga się tak.
    Ja to sśliskie noworodki lubiłam złapać za szyję od przodu i wpakować pod kran,do zlewu. Ale to wyższej level już . Rach ciach i zrobione jak trzeba na szybko wykąpać po mega kupie

‹‹ 522 523 524 525 526 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ