CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Karola3xJ:D wrote:Jak się boisz ze się wyśliźnie to kąp dziecko w pieluszce materiałowej,nie ślizga się tak.
Ja to sśliskie noworodki lubiłam złapać za szyję od przodu i wpakować pod kran,do zlewu. Ale to wyższej level już . Rach ciach i zrobione jak trzeba na szybko wykąpać po mega kupie
To w ogóle dla mnie brzmi jak jakiś wyższy level macierzyństwa 😂Luna30 lubi tę wiadomość
-
HejAnku🌸 wrote:To w ogóle dla mnie brzmi jak jakiś wyższy level macierzyństwa 😂
https://www.lidl.pl/c/jak-pielegnowac-noworodka-poradnik/s10014654
Tu jest na zdjęciu ten chwyt. On jest bezpieczny,stabilny. Dziecko może być oparte kolankami o dno. Wygląda dziwnie ale jest stabilnie.
Jak ktoś zaczyna to normalnie jakaś pielucha typu flanela czy babus (mokra tetra drapie strasznie), opierasz pupą i myjesz. Ale no bywa ślisko. -
Potwierdzam, trzymając tak dziecko jest mega stabilne i łatwo się myje. Tak samo jak ten chwyt pod paszkę do wanienki, że spoczywa na nadgarstku. Choć ja też już opanowałam mycie pod zlewem 😅 To wcale nie jest trudne, choć mój mąż zawsze wychodzi, bo twierdzi, że nie może na to patrzeć 🤣
Wgle u nas 90% przypadków mąż kąpię dzieci tak naprawdę 😅 polecamWiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia, 13:42
-
Wgl nie wiem czy wiecie dziewczyny ale dziecka NIE trzeba codziennie kapać. Nawet nie jest to zalecane. Położne nam tak mówiły. I im mniej chemii tym lepiej więc u nas to była woda plus olejek migdałowy.
Nam ta wkładką materiałową dala spokojna głowę bo właśnie mniej się ślizgało. U nas była prana za każdym razem i nie uważam że to niehigieniczne bo przecież po kąpieli ją przepłukałam zawsze z odrobina szarego mydła więc była czystą. Zresztą nie wkładałam do wanienki dziecka zakupkanenego tylko najpierw się przetarło wacikiem pupe
Dla mnie kąpiel nie była najtrudniejsza a...noszenie. córka miała asymetria i mieliśmy fizjoterapię i to podnoszenie które jest zalecane to był kosmos dla mnie:) aczkolwiek 90proc pan źle nosiło na porodowce:p I gdyby nie fizjoterapeutka jatez bym źle nosila.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia, 13:40
-
Co do łóżeczek to kojarzycie może Lionello aurora? Karola chyba podobne do tego co polecasz
A ten wózek gorski thule też oglądałam:D ale cenę też ma niezła jak na samą spacerówkę
Powiedzcie mi, foteliki - jakie są najlepsze?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia, 13:50
👰🏻♀️29 👨💼32
Starania od '23, cb marzec -> przerwa ponad rok, wznowienie 06'24 2cs cb..
Pogłębiona diagnostyka po pierwszej cb:
- APS 3+ i Sjörgen (brak objawów, wyniki przeciwciał lepsze)
- allo mlr, cross match, wymazy ok; kir Bx (1 impl.)
- celowana suplementacja, ładne amh
- hashimoto w remisji, h.pyroli leczone 1,5msc naturalnie
- stale letrox,hydroxychloroquina, acard
- wyniki nasienia ok (ładna fragmentacja 12%, morfo 4%); problemy ze stawami u męża od 08'24
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Zaryzykuję, najwyżej na pierwszą kąpiel przyjdzie babcia albo ciocia bo mieszkamy dom w dom😂 to jest ten psychiczny spokój o którym pisze Luna, żeby dziecko wykąpać w spokoju, a nie w pocie i czarnych wizjach w tym durnym łbie. 100zl nie pieniądze, a może wystarczy samo obycie, pierwsze 2/3 kąpiele i pójdzie do przodu samo
-
HejAnku aż się roześmiałam czytając Twój komentarz 🤣❤️ serio obsługa dziecka to nie jest lot na Marsa, na luziku dasz radę. Chill 😅
Co do fotelików dla mnie jest super łupina avionaut. Też polska marka i jest bardzo lekki. Współczułam koleżankom, których sam fotelik ważył kilka/kilkanaście kg, bo jak włożyć dziecko robi się duży ciężar do dźwigania, więc zwracajcie uwagę, żeby były lekkie te pierwsze fotelikiLuna30, Elza1234, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Gusia ja bym z większym luzem na tego Marsa poleciała😂 ja wiem, że to wszystko wyjdzie samo ale teraz sobie tego nie wyobrażam
Właśnie widziałam mema, noworodek patrzący na swoich rodziców, którzy nie mają pojęcia co robią 😂Elza1234, eeemakarena, Revolutionary , amoze, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Cel95 wrote:Co do łóżeczek to kojarzycie może Lionello aurora? Karola chyba podobne do tego co polecasz
A ten wózek gorski thule też oglądałam:D ale cenę też ma niezła jak na samą spacerówkę
Powiedzcie mi, foteliki - jakie są najlepsze?
Koleżanka mi Avionaut polecała też
Ale może niech się wypowie któraś mama stąd bo ja to tylko teoretyk -
HejAnku🌸 wrote:Gusia ja bym z większym luzem na tego Marsa poleciała😂 ja wiem, że to wszystko wyjdzie samo ale teraz sobie tego nie wyobrażam
Właśnie widziałam mema, noworodek patrzący na swoich rodziców, którzy nie mają pojęcia co robią 😂
Myślę że może tak u nas być 🤣😅 -
No ja mam avionaut pixel i lubię. I kolejny ten większy do jazdy tyłem też mam avionaut. A potem mam dla starszej Britax jakis (nie wiem czy nie Romer ale może być adventure czy coś takiego) i żałuję, że kupiliśmy. A niby polecany 🤷♀️ Niewygodnie się tam wsadza dziecko i ciagle spada pokrowiec z zagłówka. Takze jak macie większe dziecko odradzam, można się wściec w dłuższych podróżach, no ale my kilkanaście razy w roku robimy wielogodzinne trasy.
amoze lubi tę wiadomość
-
Cel95 wrote:Co do łóżeczek to kojarzycie może Lionello aurora? Karola chyba podobne do tego co polecasz
Powiedzcie mi, foteliki - jakie są najlepsze?
We wroclawiu jest sklep ze specjalistami którzy dobierają foteliki do auta i dziecka. Wiadomo dla noworodka wiekszosc modeli będzie pasować ale np dla mojej 3.5l wtedy córki dobierała pani fotelik 45min i np mierzyła rozstaw barkow:) I okazało się że mam wybór z jedynie 2ch modeli. Więc chyba to zależy
Czy np chcesz żeby czasem dziecko dospalo w foteliku i było łatwiej je wkładać to taki z obrotem o 180c I rozkładany na płasko. Czy np zależy Ci na lekkości itp. Jakie masz auto Czy będzie np do kilku aut wkładany...
Na pewno musi mieć wysoka ocenę w testach zderzeniowych oraz moim zdaniem z bazą isofix która pokazuje Czy jest dobrze wpięty. Wbrew pozorom nie jest tak łatwo prawidłowo zapiąć fotelik na same pasy i przy dłuższej podróży należałoby je poprawiać ( zdanie fachowców nie moje).
We wroclawiu polecam fotelik.info tam sprzedają tylko z atestami foteliki, dobieraja do auta dziecka i potrzeb. Trzeba najpierw zarezerwować wizytę bo trwa ona troche:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia, 14:09
-
Gusia_ wrote:No ja mam avionaut pixel i lubię. I kolejny ten większy do jazdy tyłem też mam avionaut. A potem mam dla starszej Britax jakis (nie wiem czy nie Romer ale może być adventure czy coś takiego) i żałuję, że kupiliśmy. A niby polecany 🤷♀️ Niewygodnie się tam wsadza dziecko i ciagle spada pokrowiec z zagłówka. Takze jak macie większe dziecko odradzam, można się wściec w dłuższych podróżach, no ale my kilkanaście razy w roku robimy wielogodzinne trasy.
Wiesz może dla twojego akurat nie pasował. Myśmy dobierali dla córki w specjalistycznym sklepie i np nam powiedziała pani że przy jej budowie britax odpadal ( ten poznoejszy nie dla noworodka) bo nie miał też ochrony mostka i za drobna jest w ramionach. Więc właśnie ciężko kupić sugerując się opiniami tylko bo każde dziecko ma inną budowę, auta też są różne...Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia, 14:12
-
HejAnku faceci są genialni jeśli chodzi o kąpiele dzieci. Oni to mają we krwi. Do tego nic ich nie boli jak nas po porodzie/cc. Ja bym to facetowi zostawiła. Ty możesz stać obok i podawać co trzeba.
Cel95 ja dostawki nie polecę bo sama szukam oglupiała.Thule drogi ale to chyba jedyny wózek po którym widać że kosztuje i że jest wart tej ceny.
Jeśli chodzi o foteliki......temat rzeka
Cybexy to dno ,noworodki tam mają fatalna pozycję. Tyle czasu cybex o tym wie i nadal robi gówno. Ale to firma która się nie uczy na błędach.
Avionaut jest fajny ale....nie pasuje do połowy aut.
Myślmy go mierzyli do focusa mk 2 ze standardową kanapą i dajcie spokój,stal na baczność. Totalnie nie pasował. Fotelik trzeba jechać i zmierzyć. I nie wyjdzie inaczej. Jakby się ktoś uparl kupować w ciemno to najmniejsze ryzyko jest przy maxi cosi pebble pro na pas,nie na bazę. One chyba są najpewniejsze. Ja go akurat miałam mierzony i jego wybrałam. Zadowolona bylam. Dobrze się też go rozkładało do prania. Tapicerka częste pranie w pralce wytrzymała bez problemu. Teraz celuje w maxi cosi pebble pro 2 360. Taki z opcją rozkładania. Tylko nie wiem czy iść w bazę.
Można się dodać do grupy osiem gwiazdek,tam jest skarbnica wiedzy jeśli chodzi o przewożenie dzieci.Cel95, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Elza1234 wrote:MaxiCosi ma fajne i ma bazę 360 stopni - wygodnie się montuje fotelik
Koleżanka mi Avionaut polecała też
Ale może niech się wypowie któraś mama stąd bo ja to tylko teoretyk
Myśmy pierwszy mieli cybex potem maxi cosi a teraz nie pamiętam. Wszystkie super wszystkie z testami zderzeniowymi. Ja o avionaut znowu słyszałam negatywna opinie. Problem taki jest ze nie każdy pasuje do każdego dziecka i do danego auta. Więc stad rozbieżność. Ale maxi cosi polecam bo cena spoko i był o ok. -
Dzięki gusia. Właśnie widzę że zestaw który nam się wstępnie podoba ma jakąś opcje za ok tysiaka dokupienia bazy - ta baza rozumiem jest ważna i potrzebna?
https://www.bobowozki.com.pl/wozki-dzieciece/p/bebetto-flavio-premium-class-wozek-3w1-z-fotelikiem-avionaut-pixel-pro-2-0-c-11305Loka, Gusia_ lubią tę wiadomość
👰🏻♀️29 👨💼32
- wyniki nasienia ok (ładna fragmentacja 12%, morfo 4%); problemy ze stawami u męża od 08'24
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Karola3xJ:D wrote:HejAnku faceci są genialni jeśli chodzi o kąpiele dzieci. Oni to mają we krwi. Do tego nic ich nie boli jak nas po porodzie/cc. Ja bym to facetowi zostawiła. Ty możesz stać obok i podawać co trzeba.
Cel95 ja dostawki nie polecę bo sama szukam oglupiała.Thule drogi ale to chyba jedyny wózek po którym widać że kosztuje i że jest wart tej ceny.
Jeśli chodzi o foteliki......temat rzeka
Cybexy to dno ,noworodki tam mają fatalna pozycję. Tyle czasu cybex o tym wie i nadal robi gówno. Ale to firma która się nie uczy na błędach.
Avionaut jest fajny ale....nie pasuje do połowy aut.
Myślmy go mierzyli do focusa mk 2 ze standardową kanapą i dajcie spokój,stal na baczność. Totalnie nie pasował. Fotelik trzeba jechać i zmierzyć. I nie wyjdzie inaczej. Jakby się ktoś uparl kupować w ciemno to najmniejsze ryzyko jest przy maxi cosi pebble pro na pas,nie na bazę. One chyba są najpewniejsze. Ja go akurat miałam mierzony i jego wybrałam. Zadowolona bylam. Dobrze się też go rozkładało do prania. Tapicerka częste pranie w pralce wytrzymała bez problemu. Teraz celuje w maxi cosi pebble pro 2 360. Taki z opcją rozkładania. Tylko nie wiem czy iść w bazę.
Można się dodać do grupy osiem gwiazdek,tam jest skarbnica wiedzy jeśli chodzi o przewożenie dzieci.
Samemu ciężko dobrać fotelik. Bardzo ciężko. Nam specjalista zwrócił uwagę na takie rzeczy że bym nie pomyślała. Też maxi cosi słyszałam że są najbardziej uniwersalne. Dla mnie baza to mus. Bo nawet najlepiej zamontowane pasy luzują się po czasie co zostało udowodnione. No i trudno samemu dobrze założyć pasy a tak to np też nasze dzuecko jak przewozili dziadkowie to miałam pewność że dobrze bo im światełko mrugalo z bazy na zielono czy czerwono. Cybexy zależy które. Niektóre są spoko. Mieliśmy u fizjo mówiła że nasz model był ok i w specjalistycznym sklepie też go polecili do naszego auta. Maxi cosi chyba nie rozkładają się na płasko przynajmniej nasz model...Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia, 14:19
-
Luna30 dobrze gadasz,fotelik trzeba jechać i mierzyć porządnie i z głową. Myśmy następny po lupinie tak mierzyli. A że miałam wymóg żeby był dwukierunkowy to wybór był ograniczony....Ale daliśmy radę. Nie chciałam kupować co chwilę kolejnego fotelika. Jednak wydatek 1000-2000 co półtora roku na fotelik to jednak sporo. A tak pomierzylismy i od roku do 36 kg będzie miał jeden. Tzn do drugiego auta mamy drugi,też za coś ok 2000,plus trzeci awaryjny dla dziadow/na wyjazdy samolotem to tez kosztował . Nie wyobrazam sobie zrobić tego x2
Luna30 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny naprawdę koniecznie sprawdźcie fotelik do waszych aut. Nam avionault odradzili kiedyś do naszego w specjalistycznym sklepie. A jak już będzie większe dziecko to jedzcie mierzyć z nim.
Zobaczcie sobie do tego sklepu:
Fotelik.info
Nawet jak nie jesteście z Wrocławia to może jest podobny u was albo chociaż poczytajcie na co zwrócić uwagę. Nawet najlepszy fotelik a źle dobrany może być bezużyteczny w razie w.
Jak mi babeczka pokazała jak córka " leci" w wybranym przez nas modelu ( cirka chciała koniecznie rozowy :p) to się za głowę złapałam. Kazała sie mojej pochylić jak przy hamowaniu to byłam w szoku. Taka była różnica. Widoczna gołym okiem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia, 14:28
-
My to na dwa zupełnie różne auta podjedziemy więc fotelik musi pasować i do naszego kombi peżota i do nowego suva audi teściów. A możliwe że przez nowe przepisy my też będziemy musieli nowe auto kupić. Także będziemy jednak celować w jakiś uniwersalny. To może ten maxi cosi jednak, chyba większość sasiadow ma taki 🤔👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏