CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do opieki w szpitalach: u mnke np mnie nie zszyto i mialzm krwotok a przy wypisie wszystko ok. Jako że nie ufam personelowi w szpitalu tylko konkretnym lekarzom poszłam prywatnie na kontrolę i co ? Miałam w macicy krwiaka...nie zauważyli w szpitalu. Mój gin mówił że bd często nie robią badań i potem prywatnie kobiety przychodzą do niego z powiklaniami.
Byliśmy też niedawno pół roku temu z corka na nocnej medycznej z corka która miała duszności. Lekarz zapisał 10amp sterydu do inhalavji rano i wieczorem. Poszłam jednak do zaufanego pediatry co się złapał za głowę. W takiej dawce to lek ten biorą dorośli. A u dzieci 2 AMP i to nietypowo bo 1 a po pół h czy godz ( nie pamietam) kolejna. Gdybym ufała podałabym 10...a tak to poszły 3...Tanashi lubi tę wiadomość
-
Nosa wrote:W Rejestracji mi powiedziano... mój mózg nie działa
Myślę, że możesz zadzwonić i "zaklepac" termin a skierowanie donieśćNosa lubi tę wiadomość
♒👩33 l ❤♏🧑35 l
starania od 2018
2020 - poronienie zatrzymane (9 tc); 2020 - cb; 2021 - cp (jajnikowa); 2022 - cb
3xIUI - 2023 - cb
06.2024 - IVF
pobrano 10 kumulusów - 8 prawidłowych komórek - 3 zarodki, przebadane (2 x 4.1.1 i 1 x 4.2.2)
01.10.2024 - transfer (4.1.1.)
6 dpt cień cienia; 8 dpt beta: 93,50 (blada kreska); 10 dpt 226,00; 13 dpt 987,6; 18 dpt pęcherzyk w macicy ; 29 dpt CRL 7,2 mm i ❤; 11tc+6 CRL 52,1 mm i ❤ 171; 12tc+6 prenatalne - niskie ryzyka
-
Mój stary prawie zemdlał jak był z psem na pobieraniu krwi ale hardo się trzyma, że przy porodzie będzie 😂 Ma stać przy głowie i pilnować wszystkiego, bo ja nie umiem walczyć o swoje, a szczególnie w sytuacjach stresowych. Zgadzam się wtedy na wszystko jak ameba xD
Mi się w ogóle marzyła prywatna sala po porodowa, taka na której partner może być cały czas, nie wiem ja mam takie czarne myśli, że nie będę się umiała zająć własnym dzieckiem 😂 ale no odpada, bo w obecnej sytuacji chcę rodzić w szpitalu, w którym pracuje moja ginka.amoze lubi tę wiadomość
-
Co do ciśnienia- ja mam syndrom białego kitla i też mam zaleceniem mierzenia w domu. W domu w normie, u lekarza wysokie.
Jedyne co, to od początku ciazy zegarek germin pokazuje, że jestem non stop zestresowana (nawet jak spie 😄) więc tętno mam wyższe niż normalnie i zegarek tego nie ogarniam, że teraz jest ciąża.♒👩33 l ❤♏🧑35 l
starania od 2018
2020 - poronienie zatrzymane (9 tc); 2020 - cb; 2021 - cp (jajnikowa); 2022 - cb
3xIUI - 2023 - cb
06.2024 - IVF
pobrano 10 kumulusów - 8 prawidłowych komórek - 3 zarodki, przebadane (2 x 4.1.1 i 1 x 4.2.2)
01.10.2024 - transfer (4.1.1.)
6 dpt cień cienia; 8 dpt beta: 93,50 (blada kreska); 10 dpt 226,00; 13 dpt 987,6; 18 dpt pęcherzyk w macicy ; 29 dpt CRL 7,2 mm i ❤; 11tc+6 CRL 52,1 mm i ❤ 171; 12tc+6 prenatalne - niskie ryzyka
-
AgnieszkaW wrote:Co do ciśnienia- ja mam syndrom białego kitla i też mam zaleceniem mierzenia w domu. W domu w normie, u lekarza wysokie.
Jedyne co, to od początku ciazy zegarek germin pokazuje, że jestem non stop zestresowana (nawet jak spie 😄) więc tętno mam wyższe niż normalnie i zegarek tego nie ogarniam, że teraz jest ciąża. -
Z ciekawostek - jeszcze na długo przed ciążą czytałam o tym, że jesli kobieta jest w ciąży z dziewczynką, to w pewnym momencie, gdy dziecko ma już gotową rezerwę komórek jajowych z którymi przyjdzie na świat, to tak naprawdę w ciele matki jest zarówno córka, jak i część przyszłych wnuków… wtedy bardzo mnie to zachwycało, jakie to piękne itp. Dzisiaj kończymy 18. tydzień i zaglądając w aplikację „Ciąża+” widzę informację, że w ciele naszej (chyba) córeczki są już wszystkie komórki jajowe, więc trochę wzrusz, a trochę przerażenie 🥹😅
Nawet kiedyś na insta mignęła mi taka piękna grafika ilustrująca tę sytuację, teraz nie mogę jej znaleźć oczywiścieCel95, Alex_92, przygodami66, Revolutionary lubią tę wiadomość
-
Chłop mi smecte przywiózł, ale jakaś chwilę jest już spokój, więc nie wzięłam jeszcze, kurde chyba to od jakiegoś jedzenia, nie mam za bardzo pomysłu jakiego wprawdzie, ale na szczęście chyba na żadnego wirusa się nie zapowiada 😮💨
Co do porodu to nie mam pojęcia co zrobię, jakoś wyjść musi, jak naturalnie to Stary z nami będzie, żeby mógł komuś dać w ryj jakbym ja nie mogła, a bym się wkurzyła 🤣 z zasady pyskata jestem i o swoje walczę, ale w tak stresowej sytuacji to człowiek nigdy nie wie jak się zachowa, skoro nigdy wcześniej się w niej nie bylo 🤔 chociaż gdzieś w podświadomości korci mnie cesarka 🥲
Karola, jak jesteś z Kato i jesteś trochę bardziej wprawiona w tamtejsze szpitale to gdzie rodzisz? -
awokado 🥑 wrote:Z ciekawostek - jeszcze na długo przed ciążą czytałam o tym, że jesli kobieta jest w ciąży z dziewczynką, to w pewnym momencie, gdy dziecko ma już gotową rezerwę komórek jajowych z którymi przyjdzie na świat, to tak naprawdę w ciele matki jest zarówno córka, jak i część przyszłych wnuków… wtedy bardzo mnie to zachwycało, jakie to piękne itp. Dzisiaj kończymy 18. tydzień i zaglądając w aplikację „Ciąża+” widzę informację, że w ciele naszej (chyba) córeczki są już wszystkie komórki jajowe, więc trochę wzrusz, a trochę przerażenie 🥹😅
Nawet kiedyś na insta mignęła mi taka piękna grafika ilustrująca tę sytuację, teraz nie mogę jej znaleźć oczywiście
Taaaak też to czytałam gdzieś 🥹😂awokado 🥑 lubi tę wiadomość
-
Ja pytałam o szpital znajome i rodzinę to każda inny podaje. Weź zdecyduj teraz. Strasznie mnie to stresuje.. boję się źle trafic a tylko siebie bede winić xD
Z nowych symptomów zgaga do 2 w nocy. Jestem martwa..Hsg niedroznosc 1 jajowodu
Mutacje acard
Dr J. błędna diagnoza pcos I cała apteka suplementow które nic nie daly
2 iui nieudane
1 transfer swierzy ❌
Histeroskopia i wykryty stan zapalny I dużo kom NK
2 transfer ❄️ encorton neoparin
11dpt beta 308
25dpt pęcherzyk
34dpt serduszko ledwo zipie
42dpt ❌
3 transfer ❄️ encorton neoparin cykl sztuczny 16dc ❌
Polip, Histeroskopia i stan zapalny leczone
Naturals między ivf
32dc beta 750 🤞
38 dc pęcherzyk I ciałko żółte
52 dc mamy serduszko ❤
-
awokado 🥑 wrote:Z ciekawostek - jeszcze na długo przed ciążą czytałam o tym, że jesli kobieta jest w ciąży z dziewczynką, to w pewnym momencie, gdy dziecko ma już gotową rezerwę komórek jajowych z którymi przyjdzie na świat, to tak naprawdę w ciele matki jest zarówno córka, jak i część przyszłych wnuków… wtedy bardzo mnie to zachwycało, jakie to piękne itp. Dzisiaj kończymy 18. tydzień i zaglądając w aplikację „Ciąża+” widzę informację, że w ciele naszej (chyba) córeczki są już wszystkie komórki jajowe, więc trochę wzrusz, a trochę przerażenie 🥹😅
Nawet kiedyś na insta mignęła mi taka piękna grafika ilustrująca tę sytuację, teraz nie mogę jej znaleźć oczywiście
Też mnie to już lata temu zafascynowało. Niesamowite:D ale też daje takie poczucie odpowiedzialności za kolejne pokolenia hahaawokado 🥑 lubi tę wiadomość
👰🏻♀️29 👨💼32
Starania od '23, cb marzec -> przerwa ponad rok, wznowienie 06'24 2cs cb..
Pogłębiona diagnostyka po pierwszej cb:
- APS 3+ i Sjörgen (brak objawów, wyniki przeciwciał lepsze)
- allo mlr, cross match, wymazy ok; kir Bx (1 impl.)
- celowana suplementacja, ładne amh
- hashimoto w remisji, h.pyroli leczone 1,5msc naturalnie
- stale letrox,hydroxychloroquina, acard
- wyniki nasienia ok (ładna fragmentacja 12%, morfo 4%); problemy ze stawami u męża od 08'24
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Ja miałam w publicznym szpitalu dwa razy po porodzie sale tylko dla siebie, drugi raz nawet z łazienka w sali. Jedzenie było okej. Położne przy każdym porodzie były ze mną 90% porodu od pierwszego skurczu. Czasem wyszły na moment, ale nikt mnie nigdy na dłużej nie zostawił. Pytały jak się czuję, czy nie chce zmienić pozycji itd, więc jestem przykładem na to, że są dobre szpitale z dobrą opieką i naprawdę uważam, że nie trzeba rodzić w szpitalach o złych referencjach, można wybrać inny zawsze im potem zawoziłam tort, bo naprawdę czułam się zaopiekowana
HejAnku mój mąż miał kiedyś wypadek ręki i zemdlał jak mu zmieniałam opatrunek (no miał trzy szwy) także podobni agenci Ale dla mnie mąż na parcie może sobie wyjść, bez różnicy. Fajnie po prostu mieć z kim pogadać jak się robi pełne rozwarcie bo to jednak długo trwa, zwłaszcza przy pierwszym porodzie. Przy drugim porodzie to skurczów partych miałam max 5, więc już mi to bez różnicy. Ale ja jestem taka, że mnie generalnie jest bez różnicy z kim i jak urodzę, bylebym z dzieckiem przeżyła 🤣 Więc jak go nie będzie też jakoś przeżyje 😅 Mnie sam poród nie stresuje. Jedynie co jak myślę, że miałabym mieć cc i po dwóch tygodniach zostać sama w domu z trójką dzieci to mam myśli, że może mąż musiałby przedłużyć urlop, bo to jednak operacja. Mój jedyny lęk 😅 -
Gusia_ wrote:Ja miałam w publicznym szpitalu dwa razy po porodzie sale tylko dla siebie, drugi raz nawet z łazienka w sali. Jedzenie było okej. Położne przy każdym porodzie były ze mną 90% porodu od pierwszego skurczu. Czasem wyszły na moment, ale nikt mnie nigdy na dłużej nie zostawił. Pytały jak się czuję, czy nie chce zmienić pozycji itd, więc jestem przykładem na to, że są dobre szpitale z dobrą opieką i naprawdę uważam, że nie trzeba rodzić w szpitalach o złych referencjach, można wybrać inny zawsze im potem zawoziłam tort, bo naprawdę czułam się zaopiekowana
HejAnku mój mąż miał kiedyś wypadek ręki i zemdlał jak mu zmieniałam opatrunek (no miał trzy szwy) także podobni agenci Ale dla mnie mąż na parcie może sobie wyjść, bez różnicy. Fajnie po prostu mieć z kim pogadać jak się robi pełne rozwarcie bo to jednak długo trwa, zwłaszcza przy pierwszym porodzie. Przy drugim porodzie to skurczów partych miałam max 5, więc już mi to bez różnicy. Ale ja jestem taka, że mnie generalnie jest bez różnicy z kim i jak urodzę, bylebym z dzieckiem przeżyła 🤣 Więc jak go nie będzie też jakoś przeżyje 😅 Mnie sam poród nie stresuje. Jedynie co jak myślę, że miałabym mieć cc i po dwóch tygodniach zostać sama w domu z trójką dzieci to mam myśli, że może mąż musiałby przedłużyć urlop, bo to jednak operacja. Mój jedyny lęk 😅
Kochana coś Ty po CC to tylko jakieś 5 dni potrzebna pomoc przy wstaniu z łóżka czy kanapy i przy położeniu się. I tyle. A jeszcze jak masz motywację w postaci dziecka to już w ogóle szybko dochodzisz do siebie. Ja 48h po CC wypisałam się na własne żądanie bo chciałam jechać do córki do szpitala i tam chodziłam po schodach po oddziale itd. Kobieta nawet nie wie jaka siła w niej drzemie 💪🏻 -
Magda no ale to, że u Ciebie tak było, nie znaczy, że u wszystkich tak jest. Moja przyjaciółka po cc przez ponad dwa tygodnie płakała z bólu i przez to jak zniosła tę operację nie chce mieć więcej dzieci. No i jednak opieka nad trójką dzieci wygląda tak, że nie usiądziesz na dłużej, w dodatku w ciepłe miesiące. Ciągle się schylasz, podnosisz, biegasz. Przejscie po schodach mnie nie stresuje, mówię o innym wysiłku Moje młodsza córka w wakacje będzie miała dwa latka. Nie sięga do umywalki np nawet z podestu 🤷♀️ To wciąż tylko maluszek wymagający dużo opieki
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:05
-
Katikat wrote:Ja pytałam o szpital znajome i rodzinę to każda inny podaje. Weź zdecyduj teraz. Strasznie mnie to stresuje.. boję się źle trafic a tylko siebie bede winić xD
Z nowych symptomów zgaga do 2 w nocy. Jestem martwa..
U mnie wszyscy podają Ujastek (w Krakowie) a ja tam bardzo nie chcę, bo raz, że tu na forum ktoś pisał, że było słabo na IP a dwa trochę chyba średnio sobie wybrać szpital z najgorszym dojazdem od siebie, ze wszystkich możliwych w mieście, jak będzie korek, bo np będzie dzień przed Bozym Ciałem albo zakończenie roku szkolnego albo po prostu jakiś korek z dupy jak to bywa w Krakowie to ja tam będę jechać z 1.5 godziny. -
Elza1234 wrote:Mój mąż powiedział, że będzie ze mną jeśli będę rodzić naturalnie, ale ma bana do zaglądania w krocze
No chyba że fiknie, ale już nie mam na to wpływu 😅
Synek 22.06.2010
AMH : 3,67
13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
28.09.2024 II
30.09.2024 Beta 150, Prog 15
02.10.2024 Beta 375 Prog 31
23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??
Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
Zelazo 76 (50-170)
PT 10,2 (10,4-13)
INR 0,91 (0,85-1.15)
W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
APTT 27,2 (25,9-36.6)
Wit. B12 567 (187-883) -
Gusia_ wrote:Magda no ale to, że u Ciebie tak było, nie znaczy, że u wszystkich tak jest. Moja przyjaciółka po cc przez ponad dwa tygodnie płakała z bólu i przez to jak zniosła tę operację nie chce mieć więcej dzieci. No i jednak opieka nad trójką dzieci wygląda tak, że nie usiądziesz na dłużej, w dodatku w ciepłe miesiące. Ciągle się schylasz, podnosisz, biegasz. Przejscie po schodach mnie nie stresuje, mówię o innym wysiłku Moje młodsza córka w wakacje będzie miała dwa latka. Nie sięga do umywalki np nawet z podestu 🤷♀️ To wciąż tylko maluszek wymagający dużo opieki
Ah no tak rozumiem no to tak faktycznie będziesz potrzebowała więcej pomocy przy opiece nad dziewczynkami -
Katikat wrote:Ja pytałam o szpital znajome i rodzinę to każda inny podaje. Weź zdecyduj teraz. Strasznie mnie to stresuje.. boję się źle trafic a tylko siebie bede winić xD
Z nowych symptomów zgaga do 2 w nocy. Jestem martwa..
Mnie na zgage w tej i poprzedniej ciąży ratują platki migdalowe i dużo wody. Serio jak tylko zaczyna palić jem platki u jest lepiej. Dodatkowo nie mogę jesc świeżych owoców niestety nawet jabłka odpadają.Katikat lubi tę wiadomość
-
Malwinka14 wrote:No właśnie moj tez z tych ciekawskich i jakieś filmiki oglądał i trochę go to przeraziło a że u nas sex to codzienność pierwsze jego pytanie było kiedy dziurka się ściągnie i czy wogole😅🤦♀️ chlopy tylko o jednym...
No mój nie, o wiele bardziej martwił się o to żeby poród przebiegł bezpiecznie dla nas. I jakby mi powiedział coś takiego, to byłoby mi przykro, bo poród to ogromne przeżycie dla mamy i dziecka i są naprawdę ważniejsze rzeczy w tym momencie niż zadowolenie tatusia po porodzie 😵💫Cel95, Gusia_, KarolaKinga, Klaudek11 lubią tę wiadomość