CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Nineq wrote:Wiecie... tak myślałam, że za jakiś czas, bo nie mówię, że teraz, ale można stworzyć grupę prywatną na babyboom/whatsapp/fb. Bo jak tak mamy to prywatne bagno (niczym jak Shrek) to i więcej prywatnych rzeczy może wychodzić, a nie wszyscy chcą, żeby było widać to publicznie.
Też o tym pomyślałam, może im będzie bliżej terminów naszych to można o tym pomyśleć. Będziemy sobie takie Fionki na swoim bagienku 😌🤣Blackapple, amoze lubią tę wiadomość
-
Luzik, ja się przeniosę gdzie Wy Tylko jestem za grupą inną niż Facebook, bo ja tam jestem tylko zawodowo i na pewno mi to zginie w tłumie postów związanych z moją pracą
-
HejAnku🌸 wrote:Niestety nam się nie udało. Mam za duże krwawienie, bezwodzie i CRP rośnie, musimy wywoływać poronienie.
Dziękuję wam za wszystko. Trzymam za was kciuki i na razie znikam, może za jakiś czas wpadnę.
Bardzo mi przykro życzę dużo siły 🤍🥹11.2023 Angelius Dr.MP
06.2024 Laparo
08.2024 start invitro
28.09.24r. Transfer 🤞🥹
5dpt - 18,72
7dpt- 77,22
10dpt-244,08
13dpt - 975,89
18dpt- 7038
23dpt usg 🤞🥹🤍 mamy serduszko
9tc krwawienie IP - mamy się dobrze 🥲🫣
10tc+5 4,65cm ❤️
12tc+4 75,9 mm prenatalne 09.12 usg - wyniki pappa🤞niskie ryzyka
14tc+4 chłopiec , Tymon 🩵🥹
-
Aniaa....bardzo mi przykro... serce pęka... dużo siły dla Was trzymajcie się tam..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 14:13
🧔👩 29l
👶2l
03.2023 cb
04.2023 II
05.2023 poronienie w 6tc (łyżeczkowanie w 9tc)
11.2023 cb
12.2023 II
01.2024 poronienie w 7tc (łyżeczkowanie w 9tc) (acard)
04.2024 badanie na trombofilie
mutacje Pai-1 hetero i MTHFR hetero
następna ciąża na acardzie i heparynie
17.10 II kreski✊️
28.10 pecherzyk w macicy
14.11 zarodek 1,24cm i ❤
4.12 CRL 3,89cm
12.12 prenatalne
23.12 kolejna wizyta
-
Gusia_ wrote:Luzik, ja się przeniosę gdzie Wy Tylko jestem za grupą inną niż Facebook, bo ja tam jestem tylko zawodowo i na pewno mi to zginie w tłumie postów związanych z moją pracą
-
Fantazaja nie wiem.jakich Ty masz znajomych ani jakie fora Ty czytasz ale zmień fora i znajomych.
Coś mi się wydaje ,że jesteś typem osoby która wszytko wcześniej idealizowała i nie słuchała o co kaman.Obudzilas się teraz, kiedy okazało się że nie istniejsze już tylko Ty ale Wy. Musisz iść do psychiatry po po porodzie będziesz mieć duży problem.
Ja na żadne fb ani wtp nie przechodzę. W.ogole taki temat teraz to też kosmos dla mnie.
Ciekawe czy HejAnku już urodziła naszą pierworodną wątkowąWiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 14:01
-
Karola a na tym etapie, co jest Ania, to prawnie jest poronienie czy martwy poród? Ty na pewno wiesz, tak pytam, bo w sumie różnie w życiu bywa
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 14:03
-
Fantazja61 wrote:
To też psycholog polecił mi poszukanie innych kobiet w ciąży żeby móc się wygadać i poszukać zrozumienia, wsparcia.
wiesz co, ja ani w pierwszej ciąży ani teraz nie bardzo sobie wizualizuje co będzie później...
dużo dziewczyn mówi, że buduje relację z dzieckiem już w ciąży.. ja tak nie miałam.
chyba tez mnie to przerasta. ja bardzo długo nie chciałam dziecka, ale jak już poczułam, że chcę to wierzyłam w to i się tego trzymałam. nie wyobrażałam sobie siebie jako matkę jednego, dwójki dzieci... po prostu wiedziałam, że chce i do tego uczucia wracałam odcinając wszystkie inne myśli, jakoś mi łatwo to przyszło. myślę, że mi pomaga moje ogólne podejście do życia, jak w cytacie "jedyna wiedza absolutna zdobyta przez człowieka to to, że życie nie ma sensu" nie doszukuje się drugiego dna w życiu codziennym, ale skupiam się na tym co jest namacalne np. chęć posiadania własnego dziecka, utrzymanie siebie i dziecka w zdrowiu. możliwych scenariuszy, które mogą się pojawić w ciąży i podczas porodu jest niezliczona ilość. więc też doszłam do wniosku, że nie ma sensu w to iść, bo i tak tego nie ogarnę swoim umysłem. nie mam wpływu na to, skupiam się na tym na co mam wpływ np. wybór lekarza, szpitala, robienie dodatkowych badań.
bardzo się też bałam, że nie poczuje do swojego dziecka miłości jak się już urodzi. i to nie było tak, że ona wyszła i coś się zmieniło nagle - przez pierwszą dobę ona była na obserwacji a ja na sali pooperacyjnej i łapałam się na myślach, że zapominam, że zaraz obok leży moje dziecko. miałam ochotę o nią dbać, bałam się o nią więc z początku było mało wzniosłych uczuć, ale to się przerodziło później w wielką miłość.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 14:08
-
Gusia_ wrote:Karola a na tym etapie, co jest Ania, to prawnie jest poronienie czy martwy poród? Ty na pewno wiesz, tak pytam, bo w sumie różnie w życiu bywa
-
Bardziej mnie w sumie ciekawi jak to jest potem, z urlopem, pogrzebem, tak od tej wiesz, formalnej strony. No bo inne są te procedury co do postępowania po poronieniu a martwym urodzeniu. No a 20/21 tydzień to późne poronienie czy jak? No bo Ania napisała, że będą wywoływać poronienie. To dla lekarzy i prawa jeszcze poronienie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 14:11
-
Fantazja61 wrote:Hej, szukam wsparcia, bo męczą mnie dziwne myśli i uczucia i może ktoś miał podobnie.
Aktualnie końcówka 18tc i co jakiś czas pojawia się sporo wątpliwości co do tego jak będzie dalej wyglądać ciążą, jak to będzie czuć dziecko w sobie, jak to będzie funkcjonować z dużym brzuchem i jak w ogóle ogarnąć poród.
Czuję że nie jestem na to wszystko gotowa, że to się dzieje za szybko, że w ogóle nie chce tego doświadczać bo boję się swoich reakcji.
Miewam też takie uczucie nierealności że jak to rośnie we mnie dziecko, że to w sumie odrębny byt, który tam jest, rośnie, czuje i się porusza. Gdy o niej myśle, to bardziej jak o osobie z przyszłości która niedługo poznam a nie jako osobie która już tu jest i która tworzy moje ciało.
To moja 1 ciąża, więc fakt że nie wiem czego się spodziewać budzi mój ogromny niepokój.
Dziecko było planowane i chciane, ale teraz w trakcie mam poczucie że nie byłam na to doświadczenie przygotowana i czasem mam wrażenie że abstrakcyjność tej sytuacji spowoduje że stracę rozum.
Te uczucia nie są ciągle, ale ostatnio coraz częściej odczuwam wątpliwości i brak gotowości.
Myślę że obawy w twoim przypadku są naturalne i o porodzie czy innych objawach ciążowych spokojnie można porozmawiać tu na forum wymieniając się doświadczeniami jak i powinnaś porozmawiać z położną jeśli ja masz. Ona rozwieje twoje wątpliwości co do samego porodu i wytlumaczy jak to będzie.
W dzisiejszych czasach na ten temat jest dużo informacji.
Proszę mi uwierzyć że 14 lat temu tyle nie było. Nie mialam położnej ani nawet matki która by mi cokolwiek powiedziała. Cieszy mnie fakt że porod połog pomalu przestaje być tematem tabu.
Synek 22.06.2010
AMH : 3,67
13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
28.09.2024 II
30.09.2024 Beta 150, Prog 15
02.10.2024 Beta 375 Prog 31
23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??
Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
Zelazo 76 (50-170)
PT 10,2 (10,4-13)
INR 0,91 (0,85-1.15)
W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
APTT 27,2 (25,9-36.6)
Wit. B12 567 (187-883) -
Gusia_ wrote:Karola a na tym etapie, co jest Ania, to prawnie jest poronienie czy martwy poród? Ty na pewno wiesz, tak pytam, bo w sumie różnie w życiu bywa
Z tego co kiedyś czytałam do 21+6 uznaje się poronienie, a od 22 + 0 narodziny martwego dziecka.
Jeżeli poronienie jest przed 22 tc, ale ustalona jest płeć dziecka to również otrzymuje się akt zgonu i można dziecko zarejestrować w USC. Wtedy należy się zasiłek macierzyński i zasiłek pogrzebowy.
Dodam też, że podobnie jest w ubezpieczalniach. Do 22 tygodnia ubezpieczalnia wypłaca pieniądze za poronienie, powyżej 22 tygodnia za narodziny martwego dziecka. Jak idzie się domyślić kwoty się różnią.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 14:18
👩🏻 29 | 👨🏻 30
📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷
📆 01/2025 ➡️ 164 g zdrowego chłopca, zostań 🥹 💙💙💙
2025 r. będzie Nasz. 💙
-
Gusia_ wrote:Bardziej mnie w sumie ciekawi jak to jest potem, z urlopem, pogrzebem, tak od tej wiesz, formalnej strony. No bo inne są te procedury co do postępowania po poronieniu a martwym urodzeniu. No a 20/21 tydzień to późne poronienie czy jak? No bo Ania napisała, że będą wywoływać poronienie. To dla lekarzy i prawa jeszcze poronienie?
-
Karola3xJ:D wrote:Myślałam ona ma już teraz 22 tc. Normalnie przysługuje jakis skrócony urlop macierzyński,nigdy się tym nie interesowałam tak szczerze mówiąc. Bardziej niż tym zastanawiam.sie nad tym czy robili jej posiew z wód płodowych.
-
Ja straciłam poprzednia ciążę w 9tc.
Po wyjściu, jeżeli znana jest płeć dziecka, pobiera się kartę martwego urodzenia (nie poronienie). W urzędzie rejestruje się aby uzyskać akt zgonu.
Po tym należy Ci się odszkodowanie za martwe urodzenie (wysyłasz akt zgonu a tam nie ma info który to był tydzień).
Zasiłek pogrzebowy jak i skrócony urlop macierzyński.
Nazwa poronienie to tylko termin medyczny. Procedury są zawsze takie same, nie zależnie od tc jeżeli płeć dziecka jest ustalona. -
Gosiaczek.prosiaczek wrote:Ja straciłam poprzednia ciążę w 9tc.
Po wyjściu, jeżeli znana jest płeć dziecka, pobiera się kartę martwego urodzenia (nie poronienie). W urzędzie rejestruje się aby uzyskać akt zgonu.
Po tym należy Ci się odszkodowanie za martwe urodzenie (wysyłasz akt zgonu a tam nie ma info który to był tydzień).
Zasiłek pogrzebowy jak i skrócony urlop macierzyński.
Nazwa poronienie to tylko termin medyczny. Procedury są zawsze takie same, nie zależnie od tc jeżeli płeć dziecka jest ustalona.