CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
eeemakarena wrote:Werzol witaj Kciuki za wizytę widzę, że termin mamy podobny tzn bo mi tak skacze od wizyty do wizyty 12-14 czerwiec
Dziewczynyyyy u Was też taka wiosna się zrobiła ? Nineq, widzisz to ?
Musiałam wyjść z psem na spacer, bo daliśmy jej rano tabletki na odrobaczywienie i w obawie przed zasraniem całego mieszkania jak usłyszałam, że niuńczy to smycz pod pachę i heja.
Ale jest tak ciepło, zostałabym tam na zawsze
eeemakarena, Revolutionary , Alex_92 lubią tę wiadomość
-
U mnie też 4kg na plusie i jestem w szoku, bo tak jak nic nie rosło i dostałam opieprz od pielęgniarki ostatnio, tak ostatnio wystrzeliło, ale brzuch też już bardziej widoczny 🙈 teoretycznie jak patrzę na jakieś kalkulatory wagi to w normie przy moim wzroście i wadze przed, ale trochę mnie to zaskoczyło. Werzol witaj 🙏
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 12:49
-
I w końcu czuję już wyraźniejsze pukanie kilka razy dziennie 😍
amoze, KarolaKinga, przygodami66, Alex_92, Margareetka, eeemakarena, Natalia1992 lubią tę wiadomość
-
kasssia wrote:Super, gratulacje
a mówił dlaczego akurat z Warszawy 🤣🤣kasssia lubi tę wiadomość
Synek 22.06.2010
AMH : 3,67
13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
28.09.2024 II
30.09.2024 Beta 150, Prog 15
02.10.2024 Beta 375 Prog 31
23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??
Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
Zelazo 76 (50-170)
PT 10,2 (10,4-13)
INR 0,91 (0,85-1.15)
W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
APTT 27,2 (25,9-36.6)
Wit. B12 567 (187-883) -
Ja zaraz idę na spacerek w przerwie 😄 ładnie jest, ale za parę dni znów zimno i taka pogoda jak dziś niby dopiero w marcu👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 🙏
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Werzol, cześć i powodzenia
Werzol lubi tę wiadomość
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 🙏
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Cześć laski! Ja dziś padam na twarz, pół nocy się budziłam bo mój mąż od soboty ma coś prawdopodobnie w oku i nie chciał jechać do lekarza ani do szpitala tylko pocierał, lało się mu z tego oka, nie spał dziś też prawie całą noc aż w końcu dziś na 16 jedzie do okulisty zobaczyć co i jak..
Martwiłam się i nie mogłam na niczym się skupić☹️
Z plusów to w końcu słoneczko piękne, jest cieplej bo 12 stopni i aż chce się żyć 🤩 śnieg prawie stopniał, po górach widzę z okna jeszcze jest, Skrzyczne nadal w śniegu.
Na OLX udało mi się dorwać łóżeczko, razem z materacem i przewijakiem, choć przewijak mi nie potrzebny ale jak już jest to niech będzie, 250 zł i w weekend jadę do rodziców to odbiorę 🙃🙃
Komodę mam już w sypialni, jest wielka trochę mnie przeraziło to ale przynajmniej więcej rzeczy do niej wejdzie.
Chciałam zrobić listę rzeczy takich co kupić na start i do szpitala i po porodzie dla mnie i dla dziecka jakie maści, co do kąpieli, do higieny ogólnie typu te płatki kosmetyczne, patyczki itd ale nie wiem od czego zacząć.
A chciałabym później sobie tylko odhaczać na liście ✅ -
magdalena321 wrote:Cześć laski! Ja dziś padam na twarz, pół nocy się budziłam bo mój mąż od soboty ma coś prawdopodobnie w oku i nie chciał jechać do lekarza ani do szpitala tylko pocierał, lało się mu z tego oka, nie spał dziś też prawie całą noc aż w końcu dziś na 16 jedzie do okulisty zobaczyć co i jak..
Martwiłam się i nie mogłam na niczym się skupić☹️
Z plusów to w końcu słoneczko piękne, jest cieplej bo 12 stopni i aż chce się żyć 🤩 śnieg prawie stopniał, po górach widzę z okna jeszcze jest, Skrzyczne nadal w śniegu.
Na OLX udało mi się dorwać łóżeczko, razem z materacem i przewijakiem, choć przewijak mi nie potrzebny ale jak już jest to niech będzie, 250 zł i w weekend jadę do rodziców to odbiorę 🙃🙃
Komodę mam już w sypialni, jest wielka trochę mnie przeraziło to ale przynajmniej więcej rzeczy do niej wejdzie.
Chciałam zrobić listę rzeczy takich co kupić na start i do szpitala i po porodzie dla mnie i dla dziecka jakie maści, co do kąpieli, do higieny ogólnie typu te płatki kosmetyczne, patyczki itd ale nie wiem od czego zacząć.
A chciałabym później sobie tylko odhaczać na liście ✅Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 13:12
Revolutionary , Anuncja, eeemakarena, Cel95, amoze lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny mam pytanie odnośnie położnej. Znalazłam polecaną u mnie w mieście, ale ona jest z innej przychodni niż jestem zapisana. Z tego co wiem, mimo to mogę ją wybrać.
no i teraz pytanie, jak zrobię deklarację przez IKP na tą daną położną to co dalej. Musze się z nimi skontaktować że jestem w ciąży i mam termin na taki i taki dzień, żeby ona mogła się ze mną kontaktować jak coś?
Czy jak to działa? skąd ona będzie wiedziała że urodziłam i że należą mi się te wizyty?2cs 🤞
7dpo:
- Progesteron: 15,30 ng/ml
- Estradiol: 288 pg/ml
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
06.02.2025 - połówkowe 🙏
👩 30s
🧑 34
🐶 3
A journey of a thousand miles begins with a single step...
-
Revolutionary wrote:Dziewczyny mam pytanie odnośnie położnej. Znalazłam polecaną u mnie w mieście, ale ona jest z innej przychodni niż jestem zapisana. Z tego co wiem, mimo to mogę ją wybrać.
no i teraz pytanie, jak zrobię deklarację przez IKP na tą daną położną to co dalej. Musze się z nimi skontaktować że jestem w ciąży i mam termin na taki i taki dzień, żeby ona mogła się ze mną kontaktować jak coś?
Czy jak to działa? skąd ona będzie wiedziała że urodziłam i że należą mi się te wizyty?
Najlepiej się skontaktować, przedstawić i powiedzieć że złożyłaś deklarację Ja miałam położną ze szkoły rodzenia, ona prosiła żebym jej wysyłała smsa za każdym razem jak trafiałam do szpitala (bo na patologii też byłam) + jak już finalnie urodzę, bo chciała przyjść do nas następnego dnia po wyjściu ze szpitalaRevolutionary , Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Revolutionary wrote:Dziewczyny mam pytanie odnośnie położnej. Znalazłam polecaną u mnie w mieście, ale ona jest z innej przychodni niż jestem zapisana. Z tego co wiem, mimo to mogę ją wybrać.
Czy jak to działa? skąd ona będzie wiedziała że urodziłam i że należą mi się te wizyty?Revolutionary lubi tę wiadomość
-
Czy jak to działa? skąd ona będzie wiedziała że urodziłam i że należą mi się te wizyty?
Zapytaj się czy babka do Ciebie wg przyjedzie jeśli nie jest z twojego rejonu - czytam na fb forum porodowe i widzę że jak mają daleko mają prawo odmówić. Także chyba najlepiej zgłos w ikp (położna można zmienić 2 czy 3 razy za free) i zadzwoń tam sobie -
Uff mały ma drzemę więc w końcu mogę napisać do Was swoją drogą niesamowite ile czasu wolnego miałam w pierwszej ciąży, ta druga już z dzieckiem u boku to inny wymiar haha.
Tak w skrócie o mnie napiszę bo jestem nowa Jestem z Krakowa, mam 36 lat i to moja druga planowana ciąża, mam już syna z lipca 2023. Jest ze mną w domu, nie chodzi żłobka, ja nie pracuję siłą rzeczy zawodowo. USG połówkowe mam w Walentynki więc czekam:) póki co wszystko jest ok, odpukać książkowa ciąża, nie biorę żadnych leków, krzywa cukrowa wyszła mi jakimś cudem dobrze mimo nadwagi. na 80% będę mieć drugiego synka:) choć na wizytach kompletnie nie współpracuje, nie chce się pokazywać tam gdzie trzeba. Bardzo się cieszę, bo mam nadzieję że chłopaki się będą kumplować w dorosłości Wiadomo, mam gdzieś myśli pt. jak to byłoby mieć córkę, ale z drugiego synka tak samo się cieszę, bo już jednego mam i jest cudownie. Macierzyństwo jest słodko -gorzkie, ale ta słodycz jednak wynagradza wszystkie nieprzespane noce w poprzedniej ciąży robiłam Nifty a teraz...nie. Sama nie wiem dlaczego, ale jakoś nie czułam potrzeby, mimo że jestem 2 lata starsza. Jakiś taki większy spokój mam w sobie.
Rodziłam na Ujastku pierwsze dziecko (ale to tylko jak ktoś z Krakowa to będzie szpital kojarzyć), ale nie wybiorę raczej już tego szpitala ponownie. Miałam prywatny apartament kupiony i to było fajne, bo mąż mógł ze mną tam spać i mi pomagać - byłam strasznie obolała po cesarce (niestety miałam nieplanowane CC, pojawiły się komplikacje podczas porodu...). Trafiłam ogólnie chyba na kiepską zmianę personelu i uważam, że gdybym wykupiła jakąś fajną prywatną położną to mój poród mógłby potoczyć się inaczej.
W drugą ciążę zaszłam po prawie 3 miesiącach starań, więc naprawdę szybko wg mnie. Prócz okropnych mdłości w 1 trymestrze nic mi nie dokuczało. Od kilku dni czuję delikatne ruchy dzidziusia:) Niestety powoli zaczyna się mój koszmar z pewną przypadłością, która nazywa się "zespół niespokojnych nóg". W poprzedniej ciąży również gdzieś od połowy zaczęło się to nasilać, aż do porodu jest coraz gorzej. Są to takie dziwne, baaardzo nieprzyjemmne skurcze/"prądy" przechodzące przez nogi, od kolana aż do stóp, w sumie trudno to opisać. Najgorszemu wrogowi nie życzę. Najgorzej jest wieczorami i nocą, nie można spać bo cały czas trzeba wykonywać mimowolne ruchy nogami bo inaczej idzie oszaleć. Wieć wierzgałam tak całymi nocami, już brzuch wielki, człowiek chce spać, odpocząć a tu lipa...Odrobinę pomaga też chłodzenie nóg, ale to takie hardkorowe chłodzenie, nalewałam sobie np miskę lodowatej wody, dorzucałam drugie tyle kostek lodu z zamrażalnika i siedziałam tak z tymi nogami w tym często do 2-3 w nocy, bo to przerażliwe zimno tak mroziło te nogi że wtedy mniej się odczuwało te prądy. Niestety nie wiem czemu w ciąży się to tak nasila, ginekolog mi mówil że to przez spadające żelazo, ale mimo solidnej suplementacji nic nie było lepiej. Natomiast dosłownie w dzień po porodzie - koniec jakby jakieś czary i zero dolegliwości. Neurolog mi powiedział że na ten zespoł niespokojnych nóg bierze się leki takie jak w chorobie parkinsona, bo to jakieś przewodnictwo jest zaburzone. ale oczywiśćie w ciąży nic nie można brać.
ale się rozpisałam...ale lubię dużo mówić ogólnie w temacie wózków, ja do dziś używam Venicci Tinum Upline i to był strzał w 10. Wózek piękny, lekki jak na swoją kategorię, składa się super do auta, prowadzi jak masełko. budka w gondoli i spacerówce bardzo długa i super chroni przed słońcem, mój syn był bardzo wyczulony i go raziło jak spał, buda na maxa musiała być opuszczona żeby żaden promyk się nie wślizgnął. Wózek jeździł z nami nad polskie morze, w Tatry do dolinek, ma świetna amortyzację. Na wycieczki samolotem żałowałam że nie mogę go brać, ale wiadomo, to już wtedy trzeba leciutkie spacerówki najlepiej składane jedną ręką
Nasz pierwszy fotelik kochałam i ubóstwiałam - Avionaut Pixel Pro, nie ma na rynku lżejszego i to jest wg mnie najwazniejsze, przynajmniej z mojego doswiadczenia:) jak trzeba wsadzić dziecko i nosić gdzieś w tym foteliku, do lekarza, do auta, potem na zakupy, to by mi już chyba ręcę urwało z czymś cięższym a dużo takich sytuacji jest. Pozycje miał w nim super, są tam różne wkładeczki które wyjmuje się stopniowo wraz z rośnieciem dziecka
SZKODNIK, Weronka, Alex_92, eeemakarena, Luna30 lubią tę wiadomość
-
Elza1234 wrote:Jak urodzisz to mąż z aktem urodzenia jedzie do położnej i w 48 h muszą się u ciebie zjawić - tak mi powiedzieli w przychodni
Zapytaj się czy babka do Ciebie wg przyjedzie jeśli nie jest z twojego rejonu - czytam na fb forum porodowe i widzę że jak mają daleko mają prawo odmówić. Także chyba najlepiej zgłos w ikp (położna można zmienić 2 czy 3 razy za free) i zadzwoń tam sobie
ta babeczka jest w przychodni 50 metrów ode mnie, więc raczej za daleko nie będzie miała
Złożyłam właśnie wniosek w IKP. Zobaczymy. Jeśli z jakiegoś powodu odrzucą to złoże na inną, która jest w przychodni z 200 metrów dalej, ale tamta przychodnia to taki trochę PRL i ciężko się u nich czegokolwiek dowiedzieć W najgorszym wypadku zostaje mi moja przychodnia, ale o tej położnej która tam pracuje nie mogę znaleźć w necie żadnego info, a wolałabym jednak do kogoś w miare ok się zapisać
Dzięki za pomoc dziewczyny!Elza1234 lubi tę wiadomość
2cs 🤞
7dpo:
17.10.2024 ⏸️🍀
06.02.2025 - połówkowe 🙏
👩 30s
🧑 34
🐶 3
-
U mnie stacja pogodowa pokazuje że jest 20* na zewnątrz 🤣🙈 Ale czujnik jest w słońcu, więc wiem że to ściema Niby dzisiaj miało być ok 12. Zaraz idę na drugi spacer z psem, pewnie będzie w końcu miło pospacerować
Alex_92 lubi tę wiadomość
2cs 🤞
7dpo:
17.10.2024 ⏸️🍀
06.02.2025 - połówkowe 🙏
👩 30s
🧑 34
🐶 3
-
Weronka wrote:Ja z fotelikiem chyba się wstrzymam. U nas w mieście jest taki sklep, w którym można wypożyczyć fotelik. Później przy zakupie nowego fotelika pieniążki przeznaczone na wypożyczenie idą na poczet tego nowego fotelika. No i myślę żeby zrobić tak, że po prostu jak będę w szpitalu to mąż wypożyczy fotelik, a dobrać odpowiedni dla nas pojedziemy już z dzieckiem.
Dziewczyny… jak Wy jecie zdrowo? Od początku ciąży jem jasne pieczywo, bo ciemne zwracałam. Kupiłam wczoraj ciemny chlebek, bo stwierdziłam, że czas wrócić w końcu na dobre tory, a przecież już 20 tydzień, to może w końcu stoleruje coś innego niż jasny chleb z serem żółtym. Zrobiłam zarąbiste kanapki, z warzywkami i co? Tak jak zjadłam tak leciałam od razu do łazienki… Serio mam całą ciążę przejść na serze żółtym? 😢
Ja wychodzę z założenie że mam jeść za swoim instyktem i ochotą, za tym jak się czuję, jak mi niedobrze to jem to co toleruję. Jak czasami chodzi za mną carbonara to zjem, w weekend ślinka mi cieknie na pizzę na obiad to idziemy, wczoraj wieczorem po kolacji marzyło mi się Monte to poszłam do żabki po nie wiadomo wszystko z umiarem, ale tak żeby głowa nie zwariowała. w 1 ciąży na początku chyba dobre 2 miesiące jadłam głownie żurek na obiad, im kwaśniejszy tym lepszy..o matko ja to chyba cysterny żurku jadłam wtedy:) jak nie miałam sił ugotować to zamawiałam heh. nic innego nie chciałam. potem mi przeszło już. -
w Krakowie też wiosna, siedzę sobie na zewnątrz i jest bosko
-
Jak ktoś nie lubi staników z fiszbinami i woli tak bardziej iść w swobodę niż wygląd biustonosza to bardzo polecam do karmienia piersią : https://www.intymna.pl/p-181984-biustonosz-do-karmienia-bezowy-lux,SID=8cj294qv48v37ru7iu07purvq9kt12ij6778a8ed20umtgapelfuu46g02ealirs
super jakość, można prać milion razy -
Revolutionary wrote:ta babeczka jest w przychodni 50 metrów ode mnie, więc raczej za daleko nie będzie miała
Złożyłam właśnie wniosek w IKP. Zobaczymy. Jeśli z jakiegoś powodu odrzucą to złoże na inną, która jest w przychodni z 200 metrów dalej, ale tamta przychodnia to taki trochę PRL i ciężko się u nich czegokolwiek dowiedzieć W najgorszym wypadku zostaje mi moja przychodnia, ale o tej położnej która tam pracuje nie mogę znaleźć w necie żadnego info, a wolałabym jednak do kogoś w miare ok się zapisać
Dzięki za pomoc dziewczyny!Revolutionary lubi tę wiadomość