CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Znalazłam dziś w notatkach w telefonie szukając czegoś listę rzeczy do załatwienia po porodzie po poprzedniej córce i jak mnie to ucieszyło, że mam wszystko już spisane i nie będę musiała znów myśleć o tej papierologii 😅
-
Gusia_ wrote:Jak nie ma komu przekazać to te malutkie buteleczki są dobrą opcją. Ja otoczona kobietami w ciąży, myślę, że ktoś zawsze weźmie w razie czego 😅 z drugą córką właśnie też miałam nawał w dniu powrotu do domu już, więc dlatego nie otworzyłam tego mm wcale. Ale z pierwszą córką, która słabo ssała, miałam dopiero w 4 dniu, więc trochę kombinowaliśmy na początku, miała bardzo nasiloną żółtaczkę i naświetlanie w szpitalu. Takze mimo wszystko wolę mieć, kto tam wie co będzie, niby 3 porod a i tak będzie pewnie inaczej niż z poprzednimi dziećmi 😅
Jasne, no jak będzie jakiś problem to też dokupię większą ilość, ale nie chcę na zapas, bo u nas jakoś na bobasy w rodzinie się nie zapowiada póki coa wśród znajomych też posucha xD
-
Tanashi wrote:Jasne, no jak będzie jakiś problem to też dokupię większą ilość, ale nie chcę na zapas, bo u nas jakoś na bobasy w rodzinie się nie zapowiada póki co
a wśród znajomych też posucha xD
U nas sąsiadka będzie miała bobasa z kwietnia, moja koleżanka teraz na koniec marca ma termin, trzech męża kolegów z pracy dzieci maj-czerwiec (w tym dwóch z jednego pokoju). Myślę, że ich szef będzie zadowolony jak pójdą wszyscy na ten dwutygodniowy urlop (planują 🤣) u nas wśród znajomych jakis baby boom 🫣 -
Gusia_ wrote:Znalazłam dziś w notatkach w telefonie szukając czegoś listę rzeczy do załatwienia po porodzie po poprzedniej córce i jak mnie to ucieszyło, że mam wszystko już spisane i nie będę musiała znów myśleć o tej papierologii 😅
Poza tym że trzeba przez ePUAP zgłosić dziecko o nr PESEL, złożyć potem wniosek na 800+ i złożyć że chce 81.5% przez całe macierzyńskie to nie wiem co jeszcze 🙈 -
Ja gdzieś widziałam na forum kiedyś coś takiego i sobie zapisałam
https://zapodaj.net/plik-5QUk3JBi7A
Elza1234, Alex_92 lubią tę wiadomość
2cs 🤞
7dpo:
- Progesteron: 15,30 ng/ml
- Estradiol: 288 pg/ml
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍
👩 30s
🧑 34
🐶 3
A journey of a thousand miles begins with a single step...
-
Urząd stanu cywilnego i pesel
Zapisać do Przychodni i umówić położną
Zrobić zdjęcie do dowodu
Wniosek o dowód
Wniosek o 800 plus
Śmieci zgłosić nowego domownika
Ubezpieczenie zdrowotne w pracy męża
Wniosek o urlop u męża w pracy
Ubezpieczenie PZU złożyć o wypłatę za urodzenie dziecka
Karta Dużej Rodziny
Kosiniakowe
Konto w banku
Do szpitala ksero dokumentu jakie nazwisko mają dzieci (bo mam podwójne no to wtedy trzeba mieć ten papier ze sobą)
Tak wygląda moja lista, my mieszkamy przy granicy, więc od razu po porodzie składam o dowód, bo jeździmy tam na zakupy non stop albo do męża rodziny. Te konto w banku bo odkładamy dzieciom 800 plus, no i Kosiniakowe bo nie mam macierzyńskiego. Śmieci to wiadomo, mieszkamy na wsi. Pewnie każda z nas ma sytuację życiową inna, ale możecie się śmiało inspirować 😅 u nas 90% też załatwia mąż.
A co do butelek to zamawiałam po prostu z allegroWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:12
Alex_92 lubi tę wiadomość
-
Gusia_ wrote:Urząd stanu cywilnego i pesel
Zapisać do Przychodni i umówić położną
Zrobić zdjęcie do dowodu
Wniosek o dowód
Wniosek o 800 plus
Śmieci zgłosić nowego domownika
Ubezpieczenie zdrowotne w pracy męża
Wniosek o urlop u męża w pracy
Ubezpieczenie PZU złożyć o wypłatę za urodzenie dziecka
Karta Dużej Rodziny
Kosiniakowe
Konto w banku
Do szpitala ksero dokumentu jakie nazwisko mają dzieci (bo mam podwójne no to wtedy trzeba mieć ten papier ze sobą)
Tak wygląda moja lista, my mieszkamy przy granicy, więc od razu po porodzie składam o dowód, bo jeździmy tam na zakupy non stop albo do męża rodziny. Te konto w banku bo odkładamy dzieciom 800 plus, no i Kosiniakowe bo nie mam macierzyńskiego. Śmieci to wiadomo, mieszkamy na wsi. Pewnie każda z nas ma sytuację życiową inna, ale możecie się śmiało inspirować 😅 u nas 90% też załatwia mąż.
A co do butelek to zamawiałam po prostu z allegro
https://allegro.pl/oferta/philips-avent-butelka-natural-antykolkowa-response-125ml-13468999540
Sory ale butelki są dla mnie czarna magia
I dzięki za listy dziewczyny
Porobiłam screeny
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:23
-
Ja zamówiłam butelkę Avent Response z tym dodatkowym wentylem ale muszę was poczytać o co chodzi 😄
Byliśmy w dwóch sklepach. I wiemy, że nic nie wiemy. Britax mi się bardziej podoba spacerówka ale mój tego wózka nie chce bo twierdzi, że ta rama się rozleci na kamieniach. No jest licha. Więc chyba zostaje roan ivi mimo, że britax bardziej zwrotny.
Foteliki przymierzane dwa z bazą. Zastanawialiśmy się czy baza może wisieć jakby w powietrzu ale już w dwóch sklepach mówią, że tak? Avionaut Pixel Pro łatwiej się u nas wyciąga bo jest nisko z tyłu w aucie. Britax gorzej tyle, że się rozklada ale czy aż tak powinno nam na tym zależeć? 🤔💊Acard, Neoparin, Pregna Start, Pregna Dha, Tardyferon-Fol
PAI homo
09.10.2024
beta hcg 9,62 mIU/ml; progesteron 14,86 ng/ml
11.10.2024
beta hcg 30,01 mIU/ml; progesteron 17 ng/ml [acard 75 mg]
14.10.2024
beta hcg 92,54 mIU/ml; progesteron 17,62 ng/ml [neoparin 0,4 mg]
16.10.2024
beta hcg 272,33 mIU/ml; progesteron 13,53 ng/ml
24.10.2024 wizyta
06.11.2024 [7+3] jest ❤️
14.11.2024 [8+4] 1,98 cm 🐯
27.11.2024 [10+3] 3,65 cm 🐯
09.12.2024 [12+1] 5,65 cm 🐯
13.12.2024 prenatalne [12+5] 6,51 cm 🐭
18.12.2024 [13+3] 7,49 cm
02.01.2025 [15+4]145 g
15.01.2025 [17+3] 222 g
30.01.2025 [19+4] 340 g 🩷
14.02.2025 połówkowe
04.2024 cb (7cs)
10.2023 wznowienie starań
04.2020 cp - zaśniad groniasty częściowy (7cs)
02.2020 cb (6cs)
08.2018 rozpoczęcie starań
01.2016 córka 💙
-
Karola3xJ:D wrote:https://allegro.pl/oferta/butelka-dla-niemowlat-philips-avent-125ml-17221682314
Ja celuje w ta z kolorowym napisem
Tak coś czułam że to są te stare, a te fioletowe to nowe
Zamówię w takim razie z dwie sztuki -
Alutka128 wrote:Hej dziewczyny, jestem w 26tc, od wczoraj mam taka dziwna wydzielinę, w sensie wczoraj wieczorem wyszło ze mnie coś co wygląda jak czop (jestem już po jednym porodzie więc mniej więcej wiem jak to wygląda) ale w mniejszej ilości i przed chwila również (dla odważnych wysyłam link do zdjęcia)
https://zapodaj.net/plik-MRRPsC4NbT
Możecie mi powiedzieć czy to wygląda Wam na czop? Wczoraj wieczorem było tego więcej, dzisiaj mniej ale się zaczynam martwić, żadnych boli nie mam. -
koktajlowa wrote:Ja zamówiłam butelkę Avent Response z tym dodatkowym wentylem ale muszę was poczytać o co chodzi 😄
Byliśmy w dwóch sklepach. I wiemy, że nic nie wiemy. Britax mi się bardziej podoba spacerówka ale mój tego wózka nie chce bo twierdzi, że ta rama się rozleci na kamieniach. No jest licha. Więc chyba zostaje roan ivi mimo, że britax bardziej zwrotny.
Foteliki przymierzane dwa z bazą. Zastanawialiśmy się czy baza może wisieć jakby w powietrzu ale już w dwóch sklepach mówią, że tak? Avionaut Pixel Pro łatwiej się u nas wyciąga bo jest nisko z tyłu w aucie. Britax gorzej tyle, że się rozklada ale czy aż tak powinno nam na tym zależeć? 🤔 -
Noo to po wizycie.
Julek waży 869 g, na ten moment jest ułożony miednicowo, zobaczymy dalej. Szyjka 4,4 cm. Ogólnie wszystko w porządku.
Dostałam skierowanie na zastrzyk do szpitala i przed tym zastrzykiem mam jeszcze jakieś badanie z krwi zrobić, minimum tydzień przed bo tyle czeka się na wynik.
Zdjęć tradycyjnie nie mamy, Julek trzymał gardę i spał. 😅
Kolejna wizyta 1 kwietnia. 🫠Maj.a, Truuskaawka, Nosa, Gusia_, eeemakarena, Margareetka, CelinaJan, Kozina01, Elza1234, Klaudek11, Alex_92, Moooniii, przygodami66, xSmerfetkax, Biedronka@, KarolaKinga, KasiaGosiaWerka lubią tę wiadomość
👩🏻 29 | 👨🏻 30
📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷
📆 01/2025 ➡️ 164 g zdrowego chłopca, zostań 🥹 💙💙💙
2025 r. będzie Nasz. 💙
-
koktajlowa wrote:Ja zamówiłam butelkę Avent Response z tym dodatkowym wentylem ale muszę was poczytać o co chodzi 😄
Foteliki przymierzane dwa z bazą. Zastanawialiśmy się czy baza może wisieć jakby w powietrzu ale już w dwóch sklepach mówią, że tak? Avionaut Pixel Pro łatwiej się u nas wyciąga bo jest nisko z tyłu w aucie. Britax gorzej tyle, że się rozklada ale czy aż tak powinno nam na tym zależeć? 🤔
Musiałabym poszukać na fb info o tym
" Baza powinna przylegać minimum ramą antyrotacyjną do oparcia kanapy i na skraju kanapy. Luka przy oparciu jest normalna w przypadku samochodów które mają wyniesiony wyżej ISOFIX i jest to po to, żeby zniwelować skos kanapy i ułatwić dobór fotelika. Nie ma potrzeby żeby pchać w te lukę cokolwiek. BeSafe wisi cały i jest to tak konstrukcyjnie pomyślane"
Takie coś znalazlamWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:43
-
Dzięki Karola, pewnie zamówiłabym tę fioletową.
Muszę poczytać czym się różnią, ale posłucham raczej doświadczonych i zamówię z kolorowym napisem.
O tym mleku w małych saszetkach już zapomniałam a też chyba już było pisane. 🫣
Zaczynam wszystko spisywać, żeby nic nie umknęło.
Koktajlowa, potwierdzam, baza nie może wisieć. Musi przylegać do fotela. -
My również po wizycie. Kornelia waży 610g i jest ułożona główkowo. Chillowała z jedną ręką za głową. Lekarz stwierdził że ma długie palce 😅 Ogólnie wszystko jest w porządku,rośnie jak trzeba 🥰
Następna wizyta 31.03 i muszę powtórzyć toxo,zrobić krzywą cukrową i standardowo morfologia i mocz.
Udało się zrobić foteczke profilu Kornelki 🥰
https://zapodaj.net/plik-9496ht7XiX
CelinaJan, Maj.a, Alex_92, koktajlowa, xSmerfetkax, Weronka, przygodami66, Klaudek11, KasiaGosiaWerka lubią tę wiadomość
-
Ja za takie rzeczy szpitalne to się zabiorę może w kwietniu. Podpaski w domu mam,wkladki laktacyjne wielorazowe też. Starczy. Jakby się dziecko urodziło jako wcześniak to po co mi więcej,i tak go do domu nie zabiorę.
Teraz to mam akację remont. Wkurza mnie to już,wszędzie ten pył. Tu posprzątam a tam się naniesie za chwilę. Nie da się mieć czysto. -
Weronka wrote:Noo to po wizycie.
Julek waży 869 g, na ten moment jest ułożony miednicowo, zobaczymy dalej. Szyjka 4,4 cm. Ogólnie wszystko w porządku.
Dostałam skierowanie na zastrzyk do szpitala i przed tym zastrzykiem mam jeszcze jakieś badanie z krwi zrobić, minimum tydzień przed bo tyle czeka się na wynik.
Zdjęć tradycyjnie nie mamy, Julek trzymał gardę i spał. 😅
Kolejna wizyta 1 kwietnia. 🫠Cel95, Alex_92 lubią tę wiadomość