X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Fioletowa strona mocy
Odpowiedz

Fioletowa strona mocy

Oceń ten wątek:
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z pierwszym nie jadłam prawie nic i kolki były niezależnie co jadłam, teraz jem wszystko obserwując malucha czy po czymś co zjem nie ma jakiejś wysypki czy coś.

Dośka lubi tę wiadomość

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko, gratuluję! A teraz odprężajcie się! Najfajniejszy czas w ciąży przed Tobą. Już wiadomo, jakie ubranka kupować. Ryzyka w ciąży niskie, samopoczucie też w tym okresie fajne... :)
    Meggs, ale z Ciebie modelka! Pozostaje tylko pozazdrościć! Nie każda kobieta tak szybko się regeneruje. Tak z ciekawości: czy czujesz się tak samo dobrze jak wyglądasz?
    Beti, u Ciebie będzie jak u Meggs. Patrząc na Twoje zdjęcie, widzę raczej kolejną modelkę a nie ciążowy brzuszek :). Ale i na niego przyjdzie pora.
    Dośka, wprawdzie karmienie piersią przede mną. Nie wiem, jak będzie, ale czytam sobie wartościową książkę pt: "Karmienie piersią w teorii i praktyce". Jest to podręcznik dla doradców laktacyjnych, położnych, lekarzy itp. Tam jest forsowana koncepcja, żeby jeść wszystko. Dieta matki karmiącej = dieta urozmaicona. Wg autorów nietolerancje pokarmowe dotykają bardzo mały odsetek dzieci. Z drugiej strony czytając forum i rozmawiając z koleżankami, mam wrażenie, że większość z nich jest na jakiegoś rodzaju diecie eliminacyjnej podczas kp.

U mnie nadal nic się nie dzieje.
    Byłam dzisiaj na pierwszym w życiu KTG. Było ono jakieś dziwne i niepełne, ponieważ była tylko jedna głowica - ta do oceny tętna płodu. Drugiej do oceny czynności skurczowej macicy nie było. Wiem więc, że Skrzat ma się bardzo dobrze. Nie wiem, jak ze skurczami, ale skoro ich nie czuję, to chyba ich nie mam :).
    Ciśnienie niższe niż wczoraj, więc już się nim nie przejmuję.

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktores po cc tez codziennie boli glowa ? 😳 zastanawiam sie to to ma zwiazek czy nie.

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanko dziękuję. Co do tego jak się czuję po porodzie to ogólnie bardzo dobrze. Aczkolwiek jeszcze odczuwam troche krocze, mam jeszcze jeden szew który mnie irytuje. Też mam takie dziwne wrazenie tam w srodku jakby mi się coś przestawiło albo obniżyło. Nie wiem czy to normalne. To jednak dopiero początek połogu więc spokojnie czekam aż organizm w pełni się zregeneruje. W kazdym razie biegam , śmigam , wszystko ogarniam 😊

Kijanka lubi tę wiadomość

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • tere-fere Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2019, 18:00

Dośka lubi tę wiadomość

❤💙❤💙
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko super wieści <3 mam.nadzieje że teraz będziesz już spokojniejsza ;)

Talku usłyszysz jutro same pozytywne wieści;)

Domi piatka-sikanie z dzieckiem przy cycku nie jest złe 😂💪

Monia kurczę z tym mlekiem..co obstawiasz?
    Meggs super doszlas do siebie a tym szwem się nie przejmuj,miałam takiego dziada aż przy kapaniu mi odpadł :D cały "dół"jeszcze ma czas dojść do siebie ;)

Kark 8 kup?;o mój teraz robi co 2 dzień a gdzie tu tyle dziennie;o się naprzebierasz i na pampersy powydajesz :D

talku, Domi_tur lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dośka wrote:
    Dziewczyny, jakie jest Wasze podejście do diety przy kp?

W szpitalu mówili cytrusy nie, pomidory nie, kapustne nie, pestkowe nie, kako, czekolada nie. A dzisiaj była u nas położna i mówi, żebym jadła na co mam ochotę jedynie może wstrzymać się od brokułów. Jak Wy jadłyście?
    Ja z z Pola bardzo uważałam, jak anemik wyglądałam i do tego mało mleka miałam bo głodna. Teraz jem wszystko,jedyne co to nie smaze(ale tego praktycznie nie jadam),brokuły i pomidory jem hurtowo,czekoladowe coś też (zdrowe ale jednak czekoladowe),kapustę raczej unikam ale dzisiaj sałatkę z pekińskiej na przykład jem. Z cytrusów w sumie jeszcze nie jadłam nic, ale idzie sezon mandarynek i pomarańczy;p musisz obserwować. Podobno nie ma diety mamy karmiącej,ale patrząc na to jak moje dzieci zareagowały na krowie mleko(alergicy) to można dyskutować. ;)

Dośka lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę to je jeszcze mem 4 szwy dopiero jeden wypadł i tez mnie drażnią. Meggs tez mam takie uczucie dziwne szczególnie przy szybszym marszu z wózkiem

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie sciagali Wam szwów z krocza? 🧐

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam rozpuszczalne chyba zakładają po to żeby mniej wizyt było bo tak musiałabym iść na ściągnięcie bo nie wiem jaki int powód upierdliwe to okropnie

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie sama ściągnęłam;p już mnie drażniły po 2 tygodniach i pociągnęłam za jeden, wypadł. To resztę tak samo. One już się ledwo trzymały. Z tym że u mnie to na wardze bylo A nie na kroczu

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Nie sciagali Wam szwów z krocza? 🧐
    Mi 3 nierozpuszczalne ściągneli 6 dnia po porodzie. A jeden taki bardziej jakby w środku jest rozpuszczalny i on sam ma odpaść i mnie wkurza 😋

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że znów pojawił się temat diety matki karmiącej, to spróbuję coś napisać w tym temacie, może się uda.

Generalnie trzeba rozróżnić dwie rzeczy, o których się mówi, że szkodzą dziecku i z powodu których mama przechodzi na "dietę". Są to alergeny i produkty uznane za szkodliwe, np. smażone, surowe, wzdymajace.

Jakikolwiek bezpośredni wpływ na dziecko mają tylko alergeny. Żaden kotlet ani fasola zjedzone przez mamę nie zaszkodzą dziecku, ponieważ mleko powstaje ze składników krążących we krwi (białka, tłuszcze, cukry) a nie treści żołądka. Właściwości różnych dań w żaden sposób nie przenikają do mleka. Przeczy temu biologia, chemia, co tam chcecie. W tym sensie sięga matki karmiącej to mit u mama może jeść wszystko.

Ale za alergeny. Które tak jak alkohol, leki czy narkotyki przenikają do mleka (ze względu na wielkość cząsteczek). Alergenem może być wszystko. Są dzieci którym zaszkodzi tylko białko mleka krowiego (znajdujące się swoją drogą w ogromnej masie produktów, stąd są przypadki, że dieta eliminacyjna u mamy nie wystarcza, bo są dzieci mające tak silna alergię, że źle reagują na najmniejsza ilość tego alergenu, który bardzo trudno całkowicie wyeliminować), a są takie, które będą źle reagować np. na marchewkę. Przy czym alergia u tak małego dziecka na składniki inne niż te najsilniejsze alergeny (białko mleka krowiego, kakao etc) to bardzo rzadka sprawa, w dodatku trudna do wyłapania. Trzeba też odróżnić alergię na bmk od nietolerancji laktozy. Ta druga zdarza się rzadko i wtedy dieta eliminacyjna nie ma sensu, bo laktoza to jest cukier znajdujący się w mleku matki nawet wtedy gdy je ona tylko ryż.

Dlatego jak dziecko ma alergię na bmk nie używamy produktów bez laktozy tylko całkowicie odstawiamy nabiał, bo mleko bez laktozy dalej na białko mleka krowiego.

talku, Kijanka, Słoneczko123, madziorek86, Ani0nka, Magda - mbc, przedszkolanka:), alex0806, Malinowa91, Dośka, Lami lubią tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I wiem, że są mamy, które mówią, że jak zjadły fasolkę po bretońsku, to dziecko płakali całą noc. Cóż. Są dzieci, które czasem płaczą całą noc. Fasolka nie ma tu nic do rzeczy, chyba że potrawa miała w sobie składnik, który uczula dziecko.

Kijanka, Magda - mbc, alex0806, tere-fere, Dośka lubią tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • Wik89 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko śliczny Kacperek! Wspaniale wiesci, gratulacje!
    Olivko jeszcze jest pare dni, wierze, ze bedzie dobrze i bobas na czas przygotuje sie do wyjscia na świat :)
    Moja przyjaciolka urodzila pate dni temu synka ponad tydzien po terminie. Jest sliczny :)
    Dziewczyny, podobno w szpitalu zapisując meza na operacje powiedzieli, ze te zylaki powrozka to jakas „epidemia” ostatnimi czasy... no ciekawe, jak to z nami bedzie, czy cos nam to pomoze. Pamietam o dobrym przykladzie Przedszko :) ale tez staram sie nie nastawiać na nie wiadomo co. Zobaczymy. Iga, jesli wchodzisz tu czasem to daj znac, chcialam spytac o cos na priv ale nie wiem jak Cie znalezc :)
    Nie zalapalam sie na Wiekszosc Waszych zdjec, ale na pewno piekne :D

przedszkolanka:), Nikodemka lubią tę wiadomość

II 2020 22 cs szczęśliwy
    👶 X 2020
    XII 2022 6 cs szczęśliwy
    👧 IX 2023
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowe ❤️❤️

Jejku dziewczyny! To jest cudowne, że mamy tu ekipę tak świadomych, tak mądrych i pięknych kobiet 🌸🌸🌸 Jest mi niezmiernie miło, że mogę tu z Wami być 🥂

przedszkolanka:), madziorek86, Pestkaa, Słoneczko123, Lami lubią tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry ❤️ Dziś musimy dać radę bez załamek itd 😁 wiec dziewczyny trzymajcie się oby przetrwać 😁

Magda - mbc, Wik89, madziorek86, Pestkaa, Słoneczko123, Biegającą-mama lubią tę wiadomość

Aleksander ur.17.10.2019 ❤️
    Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

Sierpień 22 Ciąża biochemiczna 💔
    25.01.22 Poronienie zatrzymane 6w6d💔Nikodem👼poronienie farmakologiczne
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecię przespało całą noc <3 od 19.40 do 5, Turbo jedzenie 10 minut i śpi do tej pory ;) I na dodatek śmiała się na głos przez sen, piękny dźwięk <3 zrekompensował mój wczorajszy dół w stylu "zła matka"...
    Rzepakowe dziękuję za wyjaśnienie bo też już zgłupiałam, każdy o tej diecie co innego mówi. Zbliża się czas mandarynek, ciekawe czy dziecko da mi się najeść :) na razie nic jej nie uczula, jedynie po chusteczkach nawilzonych jej pupę lekarza i w domu myję ją wacikami i wodą. A w drodze ester wipes dają radę. Brzuszkowe problemy przechodzą, delicol daję może raz czy 2 dziennie i tyle.

Magda - mbc, Wik89, Pestkaa, Ani0nka, Słoneczko123, Niezapominajka2, Biegającą-mama lubią tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Lami Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprytne siki vs mama
    1 : 0

Malinowa91, tere-fere, Wik89, Pestkaa, alex0806, Domi_tur, Ani0nka, Słoneczko123, przedszkolanka:), Biegającą-mama lubią tę wiadomość

Szczęśliwa siódemka ❤️
    V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lami, nie lubię :/

Lami lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
‹‹ 2052 2053 2054 2055 2056 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ