X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Fioletowa strona mocy
Odpowiedz

Fioletowa strona mocy

Oceń ten wątek:
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wik89 wrote:
    Anionka rowniez trzymam kciuki i daj znac po:)
    Ja ide dzis kupic clo duphaston i to ovitrelle, ciekawe ile kasy na to pojdzie :P
    brzmi niestety jak dużo kasy. Sam dupek chyba ponad 20zł.

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziorek86 wrote:
    Kozgo super wieści :) super pomysł na niespodziankę :D hihihi

Meggs, bardzo Cię ściskam i współczuję stresów. Pospinałam się ta Twoją sytuacją:( Coraz częściej myślę o swoich prenatalnych i niestety nie umiem opanować zdenerwowania. Ustaliliśmy z tatuśkiem, że robimy sanco. Najchętniej bym chciała przed prenatalnymi. Odliczam dni kiedy skończę 10 tydzień i już bym poleciała... I pappy w ogóle nie robić nie chcę. Ehhhhhh, a jak Wy? Zdecydujesz się na dalszą diagnostykę? Jak się czujesz kochana?
    Szczerze, to nie wiem czy zdecydujemy sie na sanco. Mąż uwaza ze ta trisomia to totalny absurd, ryzyka z dupy wyliczone na podstawie nie wiadomo czego. I chyba przyznaje mu rację.
    Czytając wczoraj dotarłam do krańca internetu, ale wszelkie imformacje jakie znalazłam to to , że zespoł Patau bada sie na podstawie głownie obrazu usg, bez potwierdzenia w usg , a tylko przy samej dodatniej biochemii nie traktujemy jej wyniku jako czegoś podejrzanego.
    Nie wiem czy zdecyduje sie na konsultacje z kimś innym, czy wizyte u genetyka. Bo dla mnie to kierowanie na sanco to nabijanie sobie zarobków. I tu nie chodzi o pieniądze, bo stac nas na badanie. Ale mam poczucie ze ktoś chce zarobić na naszych nerwach. Już przed pappa dr pytała czy bedziemy sie decydowac na sanco czy amnio. Powiedzieliśmy ze raczej na sanco. I tadam dziwnym trafem nagle przychodza takie tragiczne wyniki. Nie wiem szczerze co o tym myśleć.

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • Niezapominajka2 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2019, 10:55

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2019, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs tylko przy Twoim wyniku z pappy tak naprawdę zalecana jest amniopunkcja, a nie te testy z dna.
    Jak mi genetyk w tym genomedzie tłumaczyła to te testy dna mimo wszystko nie mają 100% wykrywalności i na ich podstawie np. nie można podjąć decyzji o terminacji ciąży i tak musi być amniopunkcja.
    Na wizycie u genetyka tak naprawdę usłyszysz to samo.

Natomiast maluch zapewne jest zdrowy, a ten niski wynik pappy pewnie wskazuje na to, co już wiesz, problemy z tym całym krążeniem i potrzeba leków przeciwzakrzepowych.

Sama nie wiem, ale chyba na następnej wizycie zapytam ginki, czy w ogóle się kiedykolwiek spotkała z taką sytuacją, że usg ok, test pappa zły, a dziecko chore. Bo że usg ok, test pappa zły albo średni, a dziecko zdrowe to co chwilę ktoś ma taką sytuację.

Zresztą ryzyko 1:do ilus tam jak sie przeliczy na procenty to wychodzi jakies minimalne i w ogole nie warte przejmowania się

Niezapominajka2, Magda - mbc lubią tę wiadomość

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs wrote:
    Szczerze, to nie wiem czy zdecydujemy sie na sanco. Mąż uwaza ze ta trisomia to totalny absurd, ryzyka z dupy wyliczone na podstawie nie wiadomo czego. I chyba przyznaje mu rację.
    Czytając wczoraj dotarłam do krańca internetu, ale wszelkie imformacje jakie znalazłam to to , że zespoł Patau bada sie na podstawie głownie obrazu usg, bez potwierdzenia w usg , a tylko przy samej dodatniej biochemii nie traktujemy jej wyniku jako czegoś podejrzanego.
    Nie wiem czy zdecyduje sie na konsultacje z kimś innym, czy wizyte u genetyka. Bo dla mnie to kierowanie na sanco to nabijanie sobie zarobków. I tu nie chodzi o pieniądze, bo stac nas na badanie. Ale mam poczucie ze ktoś chce zarobić na naszych nerwach. Już przed pappa dr pytała czy bedziemy sie decydowac na sanco czy amnio. Powiedzieliśmy ze raczej na sanco. I tadam dziwnym trafem nagle przychodza takie tragiczne wyniki. Nie wiem szczerze co o tym myśleć.
    o widzisz, to moj lekarz w ogole nie wspomina na wizycie o testach nipt, za to pappa jest u niego bezdyskusyjna.

i tak jak Susnshine pisze, ja bym poczekała i jak coś, to później amnio. Też uważam, że ryzyko 0.1% powikłań po amnio jest śmieszne i nie ma co robić z tego badania tak wielkiego „straszaka”. Ew. można zrobić biopsję kosmówki, ale nie pamiętam do którego tc wykonuje się to badanie.

edit. biopsje robi się do końca 13tc, amnio od skończonego15tc. do 22tc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 08:50

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine mi sie tez tak wydaje ze ta niska pappa to po prostu świadczy o problemach z krazeniem , ginka sama powiedziala ze przy takiej pappie acard konieczny do końca ciąży. Nie doszukiwałabym sie tutaj chorego dziecka.

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie czy jakikolwiek genetyk skierowałby na amnio po samym badaniu krwi sugerującym zespół, który daje bardzo konkretne objawy na USG. Dla mnie to jest absurd.

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle ktoś orientuje się jak oni przeliczają te jednostki IU/l na MoM?

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png

Wysłany: 21 maja 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I dlatego świadomie, mając pełną wiedzę, Pappy nie robiłam. Zresztą widząc jakie zamieszanie potrafi w statystykach dać pomiar z USG, w ogóle zaczynam watpic w sensowność wyliczania jakiegoś prawdopodobieństwa.

kark zakamuflowany na maksa lubi tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowepole wrote:
    I dlatego świadomie, mając pełną wiedzę, Pappy nie robiłam. Zresztą widząc jakie zamieszanie potrafi w statystykach dać pomiar z USG, w ogóle zaczynam watpic w sensowność wyliczania jakiegoś prawdopodobieństwa.
    Rzepakowe te statystyki to absurd! Wyobraź sobie ze moje wyjściowe ryzyko trisomii 13 wynosiło 1:5050 i po usg wzrosło do 1:2165 tylko dlatego ze serduszko biło 174 ud/min - a to zadna anomalia. Dziecko sie ruszało i dr powiedziała ze ma prawo miec takie tetno. A ryzyko choroby juz 2x wieksze.

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2019, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://fetalmedicine.org/research/assess/trisomies
    Ja sobie na tej stronie wpisywalam wszystko i tam można przeliczyć. Tylko trzeba wiedzieć jaki był analizator w labo, zazwyczaj jest roche

Wysłany: 21 maja 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs wrote:
    Rzepakowe te statystyki to absurd! Wyobraź sobie ze moje wyjściowe ryzyko trisomii 13 wynosiło 1:5050 i po usg wzrosło do 1:2165 tylko dlatego ze serduszko biło 174 ud/min - a to zadna anomalia. Dziecko sie ruszało i dr powiedziała ze ma prawo miec takie tetno. A ryzyko choroby juz 2x wieksze.
    Miałam dokładnie to samo. Tylko ryzyko wyjściowe miałam wyższe (w zasadzie nie wiem czemu, bo na USG tydzień wcześniej było duuuużo niższe, nie wiem, może się zestarzałam przez tydzień), więc skorygowane też. Po tętnie! Wyłącznie!

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mimo wszystko polecam Pappę tym, które się nad nią zastanawiają przed usg prenatalnym. U nas na połówkowych wyszła torbiel splotu naczyniowkowego w główce i gdyby nie to, że miałam zrobione to badanie to pewnie musiałabym robić Sanco lub inne genetyczne w celu wykluczenia trisomii. I myślę, że lepiej w tą stronę - czyli mieć podwyższone ryzyko i sprawdzić wszystko co niestety wiąże się z dodatkowym stresem, niż się dowiedzieć w późniejszym etapie że lekarz wykonujący usg pominął istotne szczegóły.

Może nie powinnam tego pisać, ale na wrocławskiej grupie porodowej na fb jakiś czas temu jedna dziewczyna poprosiła o polecenie kogoś kto robi usg prenatalne z certyfikatem FMF. Napisałam jej więc komentarz z nazwiskiem lekarki, u której ja robiłam. Tego samego dnia dostałam odpowiedź od pewnej dziewczyny, że ona robiła u tej lekarski usg 1 trymestru a potem usg 2i3 u jeszcze lepszego lekarza i twierdzili, że wszystko jest super... A jej córeczka urodziła się z zespołem Downa... To nie był żaden troll internetowy, dziewczyna ma wrzucone zdjęcia z córką, intensywnie wspiera fundacje itd... Oczywiście w szoku zapytałam jej czy miała robioną Pappę, na co odpisała mi że nie bo przecież młoda jest i jej lekarz prowadzący mówił, że to kasa wyrzucona w błoto. Nie oceniam czy to badanie w jakikolwiek sposób ukazaloby trisomię21 u jej dziecka, czy byłaby przypadkiem jednym na milion, że obraz usg jest prawidłowy i badanie z krwi także. Ja do końca życia wyrzucałabym sobie, że miałam możliwość zrobienia badania w granicach moich finansowych możliwości a tego nie zrobiłam...

Jeśli chodzi o Ciebie Meggs Kochana, to zamiast do genetyka poszłabym jeszcze raz na usg, nie oparłabym się na opinii jednego dobrego lekarza :) na pewno wszystko jest z Maluszkiem dobrze, niech ktoś inny rzuci okiem na wyniki i obraz usg❤️

I przepraszam Was za tą historię powyżej, może nie powinnam w ogóle wspominać o takich przypadkach, ale naprawdę znam kobiety, którym wychodziły kiepskie parametry z usg i jeszcze słabsze z pappy a dziecko jest zdrowe i same twierdzą, że lepiej wiedzieć i poszerzyć diagnostykę...

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    https://fetalmedicine.org/research/assess/trisomies
    Ja sobie na tej stronie wpisywalam wszystko i tam można przeliczyć. Tylko trzeba wiedzieć jaki był analizator w labo, zazwyczaj jest roche
    Dzięki.
    Policzylam i na moich danych wychodzi 1:150 , a jakby serduszko biło 165 czyli troszke o 9 wolniej to ryzyko byłoby 1:5000 🙄

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi, mnie mój lekarz (pracujący na Klinikach [dla dziewczyn nie z Wro- szpital uniwersytecki]) mówił mi, że rocznie spokojnie mają 2-3 przypadki gdzie pacjentka nie robi dodatkowych badań, tylko samo usg i wszystkie referencyjne usg wychodzą okej, a dziecko rodzi się z ZD. Także myślę, że opowieść tej dziewczyny tylko potwierdza to, co opowiedział mi mój gin.

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra z tymi badaniami. Na każdym etapie ciąży jakiś stres ;/ ta pappa i USG chyba nie powinny być w odwrotnej kolejności, bo człowiek się cieszy że na usg jest super a później z krwi wychodzą cuda ;/ ja myślę że głównym wyznacznikiem jest usg. A jeszcze dokładniejsze jest później to drugie prenatalne po 20 tygodniu, bo wtedy znacznie więcej się ocenia.

My wizytujemy jutro o 17 dopiero :) ale jakoś te wizyty teraz na spokojnie, chociaż z niecierpliwością aż ją zobaczę :)

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2019, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Domi, mnie mój lekarz (pracujący na Klinikach [dla dziewczyn nie z Wro- szpital uniwersytecki]) mówił mi, że rocznie spokojnie mają 2-3 przypadki gdzie pacjentka nie robi dodatkowych badań, tylko samo usg i wszystkie referencyjne usg wychodzą okej, a dziecko rodzi się z ZD. Także myślę, że opowieść tej dziewczyny tylko potwierdza to, co opowiedział mi mój gin.
    No cóż test pappa ma właśnie wykryć te rzadkie przypadki, gdzie na usg jest ok, a dziecko chore, a że nie jest badaniem idealnym i czasem straszy, że coś jest nie tak, a dziecko się okazuje zdrowe to tylko niewielki minus tego badania dla całej nauki i medycyny.

• Meggs Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda przy ZD sa przypadki że dziecko na usg wygląda dobrze i zupełnie normalnie ale przy ZP? No nie ma szans...

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach dopiero teraz doczytałam, że u Ciebie wyszło wysokie ryzyko, ale tylko zespolu Patau a nie Downa. To ponoć faktycznie widać na usg dobrze. Tylko jak czytałam te objawy widoczne mogą być dopiero później, np na usg połówkowymi

To chyba bym spróbowała jednak zrobić jeszcze jedno usg, póki jeszcze można, te kilka dni masz :) ale znając siebie ja bym zrobiła sanco i miała swiety spokój

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 09:50

• Nikodemka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozgo- super pomysl na poznanie plci, wygladasz pieknie :)
    Snilo mi sie, ze wysikalam dwie kreski i oznajmialismy rodzinie dobra nowine. Jak mam odpuscic, skoro podswiadomosc nie daje mi spokoju...

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
‹‹ 780 781 782 783 784 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ