X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Fioletowa strona mocy
Odpowiedz

Fioletowa strona mocy

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2019, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex nie szukaj wymówek, tylko dowiedz się kiedy ze szkołą rodzenia jest zwiedzenie porodówki i tam idź :) jak coś to bym się zapisała na tą szkołę rodzenia tylko po to, żeby zobaczyć szpital. Mąż Ci do tego niepotrzebny, bo to Ty masz sie uspokoić :)

I najważniejsze - musisz spróbować się nastawiać pozytywnie, inaczej osiwiejesz przez te ostatnie 3 miesiące. Nie możesz się też nastawiać, że ktoś non stop z Tobą będzie w szpitalu, musisz polegać na sobie i swoim nastawieniu. Tak, jak rzepakowepole pisze to Ty podczas porodu jesteś Panią sytuacji i wiele zależy od Twojego nastawienia i zaangażowania :)
    Położne mogą być cudowne, ale żadna nie będzie z Tobą 24h na dobę.

Większość traum szpitalnych mam wrażenie, że jest nie dlatego, że wydarzenia podczas porodu szły nie tak, ale dlatego, że ktoś miał ogromne oczekiwania, że położna i lekarz załatwią wszystko, a oni jednak tylko mają za zadanie nadzorować fizjologiczny proces porodu na wypadek, jakby coś szło źle.

Alex ja po poronieniu też miałam traumę szpitalną. Ciężkie emocje, które mi towarzyszyły zwaliłam na lekarzy i pielęgniarki, że to ich wina, że mnie tam olewali i tak traunatycznie to wszystko przeszłam. Ale po długim czasie wiem, że oni nic więcej nie mogli zrobić, a ja musiałam przejść przez ten ciężki proces sama i nieważne, gdzie bym poroniła i co by Ci lekarze nie zrobili to i tak obwiniałabym innych za mój stan psychiczny. A ze swoją psychiką musiałam sobie poradzić sama, nikt tego za mnie zrobił.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2019, 08:33

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Sprowadzanie trochę na ziemię. Ja naprawdę chce się pozytywnie nastawić ale wczorajszy dzień był kumulacją tego wszystkiego. Emocji, wnerwów, rozwalonych planów i strachu. Dzisiaj chyba będzie już lepiej. Muszę ogarnąć temat z położną na następnym spotkaniu i dopytać. Może uda się ogarnąć takie zwiedzanie chociaż wiem że praktykują to tylko na tej szkole. A ona dopiero od 8 lipca z tego co już się zorientowałam. Więc kupę czasu. U nas jest niby na stronie szpitala "wirtualne zwiedzanie" ale link nie działa oczywiście. A położna mi tym mówiła że można.
    Ja to wszystko wiem że nastawienie jest ważne, że rodze sama itd. Ale od zawsze musiałam mieć wszystko zaplanowane i to czasem człowieka gubi. Muszę być panią własnych planów i działań a tam to będzie pewnie jedyna sytuacja w życiu że nie wiadomo czego się spodziewać;)
    Nie No dobra, cel jest jeden. Urodzić zdrowe dziecko. Teraz to sobie nawkładam do głowy chyba ;) bo mi zaraz dziecko z nerwów pępkiem wyjdzie. Ile to ma siły do kopania i wprowadzania matki na ziemię ;)

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po upuszczeniu krwi na toxo i mocz.
    Wizyta w poniedzialek na 16.15. Moja gin juz ma byc. Jej ostatni raz ja widzialam jak mialam ❤

Musze sie pochwalic ze bede ciocia :) moja siostra jest w 6 tc. Ma corke 14 miesieczna i teraz wlasnie dzidziusia " z nie wiem kiedy to sie stalo" ;)
    Termin ma na dzien przed moimi urodzinami :)

alex0806, Meggs, Biegającą-mama, OlivkowaMama, kark zakamuflowany na maksa, przedszkolanka:), Dośka, Ani0nka, Wik89, tęczova, Magda - mbc, Szczęściara, Niezapominajka2, Słoneczko123, blair., Arashe lubią tę wiadomość

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczyny polecacie jeszcze jakieś książki poza rodzić można łatwiej? Jakieś o laktacji? Czy pierwszych miesiącach z maluchem? Ja uwielbiam czytać a czasu teraz sporo 😊

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w szpitalu sa otwarte czwartki. W kazdy czw mozna przyjsc zwiedzac porodowke.
    Bylam w ciazy z Julka. Wyszlam przerazona 😂 ogolnie fajnie babka tłumaczyła i wogole fajna polozna . tylko ja w szpitalu nie jem, nie spie, mam mega nerwy , ciagle placze i straszba depresje ze gdyby mi otworzyli okno to chyba bym wyskoczyla.
    Podejrzewam ze teraz bedzie milion razy gorzej bo bez corki. Wiec gdyby mi odpukac trafilo lezec na pato lub podtrzymaniu czy cos to byloby po mnie, wykonczylabym sie.

U mnie sa 2 sale do porodow rodzinnych i 1 boks porodow wspolnych chyba na 5 lozek.

Na szkole rodzenia nie chodzilam z Julka i teraz tez chodzic nie zamierzam :)

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • OlivkowaMama Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex no właśnie, nie ma co się martwić na zapas. Tak jak piszą dziewczyny jak przyjdzie co do czego, to będzie Ci już wszystko jedno :) Bądź dobrej myśli :)

Ja w pierwszej ciąży nie przypominam sobie, abym rozkminiala jakie są sale w szpitalu. I dobrze, sam poród mnie trochę stresował do momentu aż się zaczął. Potem to już poród i wszystko w koło żyje swoim życiem haha

33 lata, 13cs - w końcu się doczekaliśmy! ❤️
    mhsv3e5elhkz505n.png

l22ncwa1gr7xibs9.png
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex, masz: "W tym celu prosimy o kontakt telefoniczny w danym dniu pod nr 77 454 54 01 wew. 250 lub 260 po godzinie 13:00 w celu umówienia się na spotkanie z położną ."

Dzwoń i się umawiaj na zwiedzanie. Nie musisz czekać na 8 lipca.

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2019, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teczova u mnie Basia jest takim złotym strzałem z 9dc, a owu zawsze mam w okolicach 20dc 😂 Do tej pory nie wiem jakim cudem, ale cudem jest 😍😊

Wik89, tęczova lubią tę wiadomość

Wysłany: 28 maja 2019, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs wrote:
    A dziewczyny polecacie jeszcze jakieś książki poza rodzić można łatwiej? Jakieś o laktacji? Czy pierwszych miesiącach z maluchem? Ja uwielbiam czytać a czasu teraz sporo 😊
    Po prostu piersią
    Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy
    Poród naturalny (wyd. Natuli)
    Księga rodzicielstwa bliskości

Meggs, Arashe lubią tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • Biegającą-mama Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropo porodu to się zgadzam z dziewczynami, wychodzę z założenia, ze to ja mam urodzić nie położna lekarz czy mąż. Ćwiczcie oddechy już teraz 2-3 razy dziennie - dużo dziewczyn na porodówce nie wie jak ma oddychać, można już ćwiczyć mięśnie kegla to są 2-3 minutki dziennie (spiąć i rozluźnić) od 30 Tygodnia będę brała wiesiołka i Ew sobie smarowała pipke od środka by się już tam wszystko nawilzylo. To jest moje minimum, plus umiarkowana aktywność w ciazy by być w dobrej formie, dużo spokoju wewnętrznego i słuchać położnej ;) w czasie porodu nie zamierzam od razu kłaść się na łóżko, poskacze na piłce pójdę pod prysznic, sprobuje na stojąco trochę poprzeć, chyba , ze pojadę z mega skurczami i tak jak Lami jedno kichnięcie i już Hania z nami ;) taki mam plan a co będzie to będzie 😂

Beti82 lubi tę wiadomość

• Pestkaa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jestem ciekawa tej książki: Pokonaj laktoterroryzm - 5 kroków do udanego karmienia piersią. Będę zamawiać.

Magda - mbc lubi tę wiadomość

• alex0806 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowepole wrote:
    Alex, masz: "W tym celu prosimy o kontakt telefoniczny w danym dniu pod nr 77 454 54 01 wew. 250 lub 260 po godzinie 13:00 w celu umówienia się na spotkanie z położną ."

Dzwoń i się umawiaj na zwiedzanie. Nie musisz czekać na 8 lipca.
    Zadzwonię ale na cuda nie liczę. Ta informacja tam jest bo jest. Koleżanka próbowała się umówić to kazali na szkole rodzenia przyjść.

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teczova i wspaniale! Ja myślę,że taki cykl bardzo dobrze potrafi zrobić a i nigdy nie wiadomo nic,w końcu z zatrucia ciąza byla,to czemu nie niepokalane 😀
    A jak mąź ogolnie się czuje? Jeju,jak ja przypomne sobie jak moj miał jazdy przez serce..

Lami Kochana ja juz drapalam jak Julka pisala,jadlam nutelle i torta do zmulenia i nic! Ale pod prysznicem się powyginalam,cwiczylam i o 18:30 ruszyl sie! I kopal caly wieczor i ranek dzisiaj 😍 uff!!

Monia gratuluje siostrze!;)

U nas bylo tak,ze 2 miesiace przed porodem zadzwonila do mnie polozna srodowiskowa. Ona przyjechala,poopowiadala ( np.o znieczuleniu,o spotkaniu gdzie sie wczesniej wypelnia plan porodu by w trakcie partych tego nie robic,mowila o odwiedzinach na sali w soboty ze sa ale nie bylam,o tym co sie przyda a co zbędne itp.). Przyznam,ze baaardzo mi to duzo dalo. Plan mialam zalatwiony miesiac przed juz,przekonala mnie do znieczulenie gdy trzeba (bylam na nie). Polecam na prawde takie spotkanie ;)

Olivkowa i dokladnie ja w ogóle nie myslalam o sali na jakiej urodze tylko odliczalam kiedy😂😂

Ani0nka, OlivkowaMama, Wik89 lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png

Wysłany: 28 maja 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biegającą-mama wrote:
    Apropo porodu to się zgadzam z dziewczynami, wychodzę z założenia, ze to ja mam urodzić nie położna lekarz czy mąż. Ćwiczcie oddechy już teraz 2-3 razy dziennie - dużo dziewczyn na porodówce nie wie jak ma oddychać, można już ćwiczyć mięśnie kegla to są 2-3 minutki dziennie (spiąć i rozluźnić) od 30 Tygodnia będę brała wiesiołka i Ew sobie smarowała pipke od środka by się już tam wszystko nawilzylo. To jest moje minimum, plus umiarkowana aktywność w ciazy by być w dobrej formie, dużo spokoju wewnętrznego i słuchać położnej ;) w czasie porodu nie zamierzam od razu kłaść się na łóżko, poskacze na piłce pójdę pod prysznic, sprobuje na stojąco trochę poprzeć, chyba , ze pojadę z mega skurczami i tak jak Lami jedno kichnięcie i już Hania z nami ;) taki mam plan a co będzie to będzie 😂
    Bardzo dobry plan z tym parciem na stojąco, kucająco, klęcząco! ;)

Biegającą-mama lubi tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex to powiedz zgodnie z prawdą, że masz edukację u położnej :) i że lekarz nie zaleca w Twoim przypadku chodzenia na szkołę rodzenia, bo masz się oszczędzać ;) więc chcesz jedynie zobaczyć porodówkę

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sloneczko a Ty kiedy wizyte masz?

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png

Wysłany: 28 maja 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Zadzwonię ale na cuda nie liczę. Ta informacja tam jest bo jest. Koleżanka próbowała się umówić to kazali na szkole rodzenia przyjść.
    Walcz o swoje. Po prostu. Na szkołe się nie wybierasz, bo chodzisz gdzie indziej, a że zwiedzania chcesz skorzystać. Tyle. Naprawdę, wyzwól w sobie odrobinę sprawczości.

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Postaram się to ogarnąć. A jak nie to faktycznie pójdę się zapisać na szkole i pójdę tylko na zwiedzanie. Z tym że to dopiero przed samym porodem wypadnie.

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Dośka Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! W Poznaniu dzisiaj ciepło, ale deszczowo. Na takie zmiany pogody zawsze boli mnie głowa, więc dzisiaj w robocie będę musiała się przemęczyć ;)

Mój mąż dalej na delegacji w Korei Południowej zazdroszczę mu jak cholera :D

Monia gratulacje dla siostry! :)

Wik89 lubi tę wiadomość

bl9cmg7y7g2u5710.png

Wysłany: 28 maja 2019, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dośka wow,ale go wywiało ;o

U mnie gemini przyszło,pochwale sie pozniej prawie cała wyprawką kosmetyczno-szpitalna a teraz uciekamy na miasto 😊

Ani0nka, sunshine03 lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
‹‹ 826 827 828 829 830 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ