Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Gang 18+ :)
Odpowiedz

Gang 18+ :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati ja pije sok z owocow malin i wyciagu lipy, ale taki bez cukru same maliny i lipa plus rutinoskorbin. Mnie pomoglo.
    Hehe a ja mialam za duze ubranko i musialam podwijac rekawki i nogawki ;p

Kurcze wydalam juz 300 zl na nowe ciuszki dla malego. No nie moge sie powstrzymac i ciagle mu cos kupuje.

A mnie sie udalo sie wcisnac smoka malemu i spi...ech tak to by chcial cycusia a ja sie boje, ze za szybko przybiera...mam nasdzieje, ze nie jestem wyrodna matks, bo mam wyrzuty ;/

Pati Belgia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia gdyby nie fora, fb i inne parentingowe strony, nawet by ci nie przeszło przez głowe stwierdzenie "wyrodna matka"........... jestes najlepsza mama dla swojego misia:)

Smoczyca1, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

• MANIEK Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bry, Zgredka gratulacje... Zaczyna sie szkolny etap w waszym życiu :) tez uważam ze w żłobku dzieci sie szybciej uczą bo zamiast patrzeć na wielkich dorosłych to w koncu maja kogoś podobnych rozmiarów i mogą siebie naśladować :)

Dziewczyny czy Wy jakiś czyścicie buziaki dzieci w sensie w środku paszczy gdy jeszcze zębów nie ma? Jesli tak to jak i czym?

Eh moja bratowa daje mm bliźniaczkom bo musi jeździć do bistro pilnować interesu itd buuuu az mi żal:(

Maniek
    iv09krhmozg1hdwh.png
    km5szbmht7h3hofn.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kompres jałowy i woda przegotowana lub sól fizjologiczna tak czyściłam małej raz dziennie, teraz przy ząbkach staram się kilka razy dziennie

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czyszcze raz dwa razy dziennie gazikiem obecnie nasaczonym cembionem, bo niby mial plesniawki, a tak to przegotowana woda.

• beszka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maniek czyszcze...

Misi@, jaka wyrodna matka! ja za to mam wyrzuty, ze H bardziej do smoka nie przyzwyczajalam ;) mam 2 dzieci smoczkowych i 1 niesmoczkowe i sadze, ze ze smoczkiem latwiej i dziecku i mamie (nawet biorac pod uwage odsmoczkowanie ;) ).

***** Gang 18+ *****
    epAcp2.png

NO
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati, ja już pisałam, syrop z cebuli i miodu, syrop z imbiru, cytryny i miodu, syrop a malin...i czosnek (pisałam też o tym, że czosnku w mleku nie ma)

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moja siostra ma problem :
    jej mały 3 lata, od miesiąca NIE CHCE kupki zrobić, specyfiki od lekarza (kilka syropów, śliwki, jabłka, na czczo woda z cytryną, olej) NIC nie pomaga...
    po kilka_NAŚCIE razy prosi że chce "kaka"..siada na wc i wszystko wstrzymuje...
    lekarze ostatecznie MÓWIĄ "jak nic nie da w ciągu kolejnego miesiąca" to lewatywa...ale moja SIS nie chce się na to godzić...ale brakuje jej pomysłu.....
    czytałam że to "psychiczny" problem i nie wiem jak jej pomóc..tym bardziej na odległość, mieszka we Włoszech

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malenqa nawet nie chce sobie wyobrazic co czuje dziecko. Ja tydzien nie moglam sie zalatwic i brzuch mnie strasznie bolal a co dopiero miesiac :/
    Wspolczuje...

• Smoczyca1 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze Malenq faktycznie masakra...ni mam pomysłu :( a może jakiś psycholog? No bo żaden lekarz nie potrafi pomoc? Współczuję Twojej siostrze! I maluchowi oczywiście też.
    Luca puca jesteś super! Zgredzia gratki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2015, 15:10

f2wl3e5e702dkjeb.png

km5shdgenaxmtus4.png

• Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malenqa ja miałam tak z Zuzą pomogła woda z miodem na czczo i na początku jeszcze wlewka dziecięca

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• WróżkaZielona Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze, z tą kupką... u nas przez jakiś czas były problemy z robieniem kupy- mega wysiłek i płacz, ale po rozszerzeniu diety jest już ok...a u takiego większego dziecka, pojęcia nie mam :/ może spróbować ciepły gazik mu przykładać tymczasowo, a tak to jakąs terapie u psychologa? Bo wszystkie lewatywy czy leki rozkurczowe u takiego malucha to chyba zbyt radykalne rozwiazania.

Co do przemywania buziaka- ja przemywam gazikiem nawinietym na palec, niejałowym sola fizjologiczna.

43xntqm.png

q0eplew.png
  • Arienna Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mojej tego mlesia nie da się z czyścić z języczka, myję codziennie i tak ma biały nalot ... i w ogóle to kurcze chyba muszę jej zwiększyć dawkę mleka - bo mi mala skraca sobie czas pomiędzy posiłkami, zamiast zwiększać - je już tyle co miesięczne dziecko , kolejną dawkę powinna dostać dopiero jak skończy półtora ale ona ma 4,5 kilo więc chyb potrzebuje więcej bo to jest tabelka na dziecię które się urodziło z normalna wagę a nie takiego wielkoludka - sama nie wiem co robić :P a wodą jej nie oszukam o wyje ze jest głodna i tyle, już mi w nocy wytrzymywała 4-5 godzin a teraz budzi się po 2,5 - 3 i płacze i szuka, więc chyba na noc będzie dostawała większą dawkę

a na spanie polecam-

https://www.youtube.com/watch?v=MQp61xvFo8c

hehe zasypiamy obie :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2015, 16:35

Aniołek 11.10.2014 (5tc) ***Gang 18+***
    ewebii4.png
    klz9tv73qklgbi72.png - 7 kg
  • Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari moja zjadłam 120ml mojego mając miesiąc :P

teraz potrafi mm 160 zjeść a mojego 180

i po 3h juz sie domaga :)

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• Arienna Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hm... czyli rzeczywiście może być jej za mało- położna póki co nie pozwoliła dawać więcej niż 90 ml mm co 3-4 godziny bo jak to powiedziała, za szybko przybiera i spasiemy dziecko, ale chyba zacznę jej dawać 100ml a na noc 120 niech się dziecko naje biedne

ewebii4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ari jedno karmienie dziennie możesz na 100ml wody dać nadal 3miarki, takie lekkie oszustwo....

moja nadal mleczka zjada 130-150ml i nie więcej i je 2,5-3h.....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2015, 16:54

• Arienna Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie też myślałam nad tym żeby dawać 100 ml a dalej 3 miarki, zobaczę tak dziś wieczorem ile wytrzyma na oszukanym :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2015, 17:02

ewebii4.png
  • zgredka Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja zjada max 100 ml, za to częściej bo już i 3h to być musi zarlo

Po żłobku padlysmy obie na ponad 2h, a tu chlop wraca z roboty obiad nieprzygotowany :(
    Ale właśnie się robi (on gotuje)...

Aha, ja to jestem syfol, nic małej nie czyszczenia gebochy ;(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2015, 17:14

acwrp8b.png

w0x7889.png
    *******Gang 18+*********

Pl - Krk
  • Arienna Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znalazłam taki schemat na necie ciekawe czy to prawda- dzidziuś karmiony mm powinien zjeść od 75-90 ml na każde 0,5 kg wagi podzielone przez ilość karmień (w pierwszym miesiącu jest to 7 posiłków)czyli moja mała miałaby tak

75-90ml x(2x4,5kg)/7posiłków = od 96 do 115 ml mleka na jeden posiłek

- czyli wychodzi na to ze 100ml mogę jej dać, ale najpierw spróbuję oszukane :P i zapytam pediatry czy ten schemat jest ok

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2015, 17:21

ewebii4.png
  • Smoczyca1 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Zośka tez lubi jeść od początku. Ale położna mi kiedyś mówiła ze kiedyś jej przejdzie i przystopuje i miała rację Zośka zjada tyle teraz co w wieku 3 miesięcy jeśli o mleko chodzi dodatkowo wiadomo obiadki i dużo więcej wody pije...ale i tak jest na granicy w siatce centylowej i z wagą i z wysokością ;)

f2wl3e5e702dkjeb.png

km5shdgenaxmtus4.png

‹‹ ‹ 1302 1303 1304 1305 1306 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Programy dawstwa komórek i moment, w którym warto o nich pomyśleć.

Gdy własne komórki mówią „nie”. A medycyna wciąż potrafi powiedzieć „tak”. Kiedy pada słowo „dawstwo”, niewiele osób reaguje spokojnie. To nie jest temat do rozmów między zupą a deserem. W życiu większości kobiet i par pojawia się dopiero wtedy, gdy ich pierwotna wizja drogi do rodziny zaczyna się kruszyć. Gdy mają za sobą kilka cykli IVF i za każdym razem wychodzą z wynikiem, na którym znów widnieje słowo „negatywny”. 

CZYTAJ WIĘCEJ