Gang 18+ :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Hejo,
Ale duchota, a przy tym wieje strasznie.
Misia, juz szczepisz Antosia na ospe? Tak, wiem, ze w ulotce jest napisane, ze od 9 mcy mozna, ale przegrzebalam fora i eksperci - lekarze twierdza, ze niby mozna, ale optymalnie jest szczepić po 12. mcu (ponoć nie ma pewności, ze tak małe dziecko jest w stanie wytworzyć tyle przeciwciał), pytałam tez moja pediatrę, bo chciałam szczepić Tosię inna tez tak twierdzi, wiec czekamy. Piszą tez, ze pomimo info. od producenta, ze mozna szczepić co 4-6 tyg, to najlepsze efekty, jesli zaszczepi sie druga dawka po 3 miesiącach. Nie wtrącam sie, tylko daje temat do zapytania kekarza - wuem, ze ilu lekarzy, tyle opinii, dlatego szukałam info.
U nas Tocha dziś wciela brokuła - yummy;) a Zuzka dziś tez lepiej je, bo wczoraj i przedwczoraj nie zjadła prawie nic...szok
Misi@ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Na ospę Szczepilam po skończeniu roku razem z mmr.
Teraz przy drugiej dawce lekarka mówiła ze dobrze bo ospa szaleje w złobkach.
Ania pije ok 180 ml mm z kaszka. Mleka krowiego jeszcze nie podawałam. -
Lara, no wlasnie tez bede szczepić razem z Mmr i sie boje. Musze zaszczepić przed żłobkiem, moje chwilowo sa w domu, a i z dziećmi "zlobkowymi" styczności nie maja. A podobno szczyt zachorowań na ospe to od marca do końca maja.
Misia, zapytaj po prostu lekarkę, a szczepionka chyba moze ewentualnie 2-3 mce poczekać w lodowce? -
Maniek: moja parówki je chyba od roczku, krowiego nie daje zacznę może jak będzie mieć dwa lata
Ja chcesz skończyć kp dawaj wtedy, kiedy masz już pełnoja tak robiłam ,ze wychodziło po śnie i po 16
Blondik: a nie wiem, moja obecnie wtranzala dwa jaja, jak chce i daje radę niech je, ja jestem tylko przeciwna posiadaniu pomiędzy a jak dziecko chętnie je niech je
U nas w żłobku jest ospa, dwa dzieciaki ze starszej grupy
Ja szczepilas na ospę jak miała 13 miesięcy lekarka nie chciała dać jednocześnie na różyczkę itd
Byłam na spacerze z małą myslalam że zaśnie ale gdzie tam jak ją wyjelam to potem non-stop chciała chodzić a ja już nie mam siły jej co cheila podnosić i przenosić jak lezie na jakąś karuzelę, oczywiście walnela kupe, więc musiałam ja na trawie przebrać.. -
nick nieaktualnyKurcze a ja się boję tej mmr ;/
Rozmawiałam z mężem i też jest za przełożeniem. Tylko nie wiem czy już kupić szczepionkę czy czekać aż będzie kolejny rzut.
Maniek ja ok 6 daje 150 mleka i o 9o owsiankę. Ale też nie wiem czy dobrze robię;/Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2016, 20:16
-
Ja tez strasznie sie boje szczepionki mmr I odwlekamy ja juz dlugo. Chce juz miec to za soba ale ciagle cos teraz byly te biegunki nie wiem skad jak juz jest dobrze to dzisiaj maly jakos duze kaszle ehh ale moze do konca miesiaca zaszczepimy I bedzie spokoj.
Chcieli mi go zaszczepic pare dni po roczku ale dla mnie to bylo za wczesnie . Z reszta w ksiazeczce zdrowia I w innych zaleceniach mowia o 13/14 miesiacu a nie 12. I podobno lepiej odczekac az dziecko bedzie wazyc 10kg a maly wtedy wazyl mniej. Chcialam szczepic w maju 14 miesiac ale zaczely sie problemy kupoweWiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2016, 20:30
-
Misia, nie bój sie - tez panikowałam przed Mmr i w efekcie odwlekalismy i szczepienie, bez sensu, do 19 mca...a nic sie nie działo.
No wlasnie, Zgredko, a ja bede musiała zaszczepić razem Mmr i ospe, bo inaczej nie wyrobie sue przed żłobkiem - a boje sie razem. Chociaz moja szwagierka tak szczepiła i było okej...i u Ani tez chyba, prawda Lara?
EDIT: Mmr - Odra, Świnka, Różyczka - z tym, ze my szczepilismy Priorixem, bo nasza lekarka twierdziła, ze nowocześniejsza i rzadziej ewentualne powikłania.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2016, 20:34
-
Wow ale chata
Kurcze ja to nie wiem jak to jest. W Polsce wszyscy narzekaja na kase a kazdy prawie ma jak nie dom to przynajmniej wlasne mieszkanie. W Niemczech wiekszosc ludzi w tym my wynajmuje mieszkanie. Nie znam prawie nikogo kto kupil mieszkanie albo wybudowal dom.... -
kotko: to samo miałam napisać, że ja to chyba nie wiem kiedy na dom będę mogła sobie pozwolić, no jak za milion lat, o ile, zostanę sędzią to każdy bank będzie chciał mi dac kredyt, no chyba, że zrobią z tego zawodu to co chcą zrobić..