Gang 18+ :)
-
WIADOMOŚĆ
-
zgredka wrote:Kotka: ponoć w Hamburgu jest klinika gdzie radzą pierwszą kąpiel zrobic uwaga po miesiącu od narodzin. Wiec nie dziwnie się, ze u was radzą rzadziej. U nas mówiła położna, że jak kto chce, ale codzienna kąpiel uczy dziecko trybu dnia i potem dobrze śpi. Ja nie jestem fanką codziennej, ale zobaczymy. Ja chce po kupiec dupke pod wodę,jak najmniej chusteczkę, no i co dwa dni kąpiel, ale pewnie stanie na codziennej, bo kąpiel będzie robił chłop.
Lara: co do emolientow to mi radzono się ich wystrzegac, ze są to kosmetyki dla alergików bardziej i nie ma co dziecka przyzwyczaja. Tak tez radziła mi koleżanką mama.
Ja będę myć mydelkiem w kostce albo czym nivea mam tez cos z serii linomag, ale babka mówiła, zeby nie zmieniać juz wybranej serii, jeśli dziecko dobrze znosi
Po miesiacu to juz troche hardcore. ja bym tez dziecko mysle kapala moze codziennie bo mysle ze to moze byc przyjemny rytual ale uwazam, ze to nie jest dobre dla skory. Jeszcze jakby to byla woda ze zrodelka to co innego ale ta z kranu to nie bardzo. Jednynie dupke mysle ze codziennie woda bede myc tez. Tak samo ja wlasnie nie chce stosowac niczego do mycia bo uwazam, ze dziecka nie ma z czego myc a detergenty tylko szkodza, po co niemowlaka od samego urodzenia chemia smarowac? ja sama pod prysznicem tylko newralgiczne miejsca myje zelem a cale cialo bardzo rzadko. Najwyzej bedzie maly brudasek
BIEDRONKA - na rowerze latwiej sie przemieszczac niz na piechote. Nie bola stopy ani kregoslup.
Biedroneczka83 lubi tę wiadomość
-
Ale jakbym juz miala uzywac czegos do mycia dziecka to chyba jednak tych dla alergikow bo pewnei maja lzejszy sklad. Ale tak to uwazam ze sama woda wystarczy bo szkoda skore dziecka traktowac chemikaliami, przeciez tam sie buduje ochronna warstewke, po co ja zmywac?
ZGREDKA - moze poprostu wstaw na jeszcze jedno lub dwa plukania.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2015, 09:38
-
nick nieaktualny
-
Ja Marcela kapalam codziennie I drugie malenstwo tez bedzie kapane codziennie. Nie szkodzi to skurze a dzieci po kapieli lepiej spia
Nieukowa sprobuje sie nie dac chorobie. Bede walczyc z calych sil. Jade so sklepu po cytryne bo juz tylko jeena mi zostala.
Potem mam soptkanie z klientem. Wsciekly jest bo dachowcy maja opoznienia 4 dni... -
ZGREDKA - albo dawaj tego plynu mniej. Mozna tez kupic srodki piorace bezzapachowe. Przypuszczam ze mozna je dostac w jakichs eko sklepach. Ja tez sie wkurzam ze sie skusilam na lovelle. A rzeczy wyprane przez moja kolezanke mimo, ze 3 razy ! plukane to nadal na kilometr pachna
.
A popatrz na to
http://www.rossnet.pl/Produkt/Neutral-plyn-do-prania-kolorowego-1-5l,344613
Nie wiem czy sie dla dzieci nadaje ale nie pachnie-teoretycznie. Ja mam z tej firmy antyperspirant i bardzo sobei chwale bo faktycznie nie ma zadnego zapachu.
Freja lubi tę wiadomość
-
Co do kąpieli to jedno i drugie zazwyczaj codziennie kąpaliśmy,czasem owszem zdarzał się dzień brudasa
ale od tego się nie umiera, nieraz młody jak padł (kiedyś usnął mi pod stołem z psem
) to go tylko w łóżku chusteczkami wytarłam - ręce i buzie
a po porodzie to lepiej zaczekać z pierwszą kąpielą - u mnie ostatnio chyba zalecali co najmniej po 6 godzinach, ale młody chyba dopiero w pod koniec pierwszej doby albo juz w drugiej miał kąpiel, tylko główkę mu i twarz oczyścil
Co do detergentów do prania to przed porodem wszytko wyprałam w zwykłych płatkach mydlanych, potem też w tym prałam, czasem była lovela, bobas, dzidziuś a po pół roku chyba zaczęłam prać w normalnych proszkach tylko w wersji sensitive (ariel, persil)+ dodatkowe płukanie i płyn dla dzieci lub sensitiveWiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2015, 09:50
Malenq, Krokodylica lubią tę wiadomość
-
PsotkaKotka wrote:A popatrz na to
http://www.rossnet.pl/Produkt/Neutral-plyn-do-prania-kolorowego-1-5l,344613
Nie wiem czy sie dla dzieci nadaje ale nie pachnie-teoretycznie. Ja mam z tej firmy antyperspirant i bardzo sobei chwale bo faktycznie nie ma zadnego zapachu.
też się zastanawiałam nad tą serią dla malucha -
Biedroneczka83 wrote:a ja kocham zapach żelu do prania Jelp i płynów płatków Dzidziusia
BIEDRONKO - nie obraz sie bo nie kieruje tego specjalnie do ciebie. Wiele rzeczy dla dzieci jest robionych tak, zeby podobalo sie rodzicom. Tylko cz to podoba sie niemowlakom? Ladny zapach do niczego nie jest potrzebny niemowlakowi a wrecz przeciwnie bo dziecko powinno miec mozliwosc niezakloconego wachania mamy i taty. Po zapachu taki maluszek poznaje na poczatku mame, dlatego tez najlepiej stosowac na poczatku jak najmniej pachnacych kosmetykow dla siebie. Nie to, ze dziecko nie rozpozna mamy jak uzyjemy pachnacego dezodorantu ale maluch woli zapach mamusi i mleczka. No a jak jeszcze do tego mocno pachna ubranka to tez maluch to ciagle wciaga noskiem. Tak samo jest z kosmetykami dla dzieci ktore pachna tak zeby sie mamie podobalo-a dziecku to wisi a raczej nawet szkodzi. Sloiczki tez sa czesto tak robione zeby mama tez byla ze smaku zadowolona bo jak ona sprobuje i bedzie neidobre to bedzie miec watpliwosci czy dac dziecku.
FREJA - moj deo jest kompletnie bez zapachu. Tam sa 4 skladniki w nim tylko i niczym to nei pachnie, no ale w szamponie jest pewnei wiecej skladnikow to i zapach od nich pochodzi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2015, 09:58