Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Oluniaaa gratulacje, super wieści
-
Olunia super! Gratulacje!
Inso jesli nie bierzesz tabletek na tarczyce to zrob badanie tsh i ft4 . Jesli beda ok to endokrynolog na karcie ciazowej napisze ze nie wymagasz opoeki endo. Jesli cos bedzie nie tak to przez ciaze bedziesz musiala miec to monitorowane. -
Ja właśnie od kilku dni zastanawiam się, gdzie ostatecznie iść na prowadzenie ciąży. Mam nadzieję, że już w tym tygodniu podejmiemy ostateczną decyzję i zapiszę się na kolejną wizytę. Na szczęście część badań zalecanych do zrobienia w I trymestrze już miałam robione na początku roku.
Mam też dylemat, kiedy powiedzieć w pracy, że jestem w ciąży. Z jednej strony chciałabym żeby minął już ten okres, gdzie ryzyko ewentualnego poronienia jest najwyższe i dopiero potem rozgłaszać o ciąży.Z drugiej strony trafiają mi się godziny nadliczbowe w pracy i boję się, że na dłuższą metę to zaszkodzi dziecku -
iNso87 wrote:A ja tak się zastanawiam bo jutro mam wizyte u endokrynologa,na która umowilam się już pare msc wcześniej,jeszcze nie bylam w ciąży,kazala mi gin wczesniejsza się zapisac bo jak "spojrzała" na mnie to zapytala czy nie mam problemu z tarczyca. Nigdy nie miałam i nawet nie badałam się zbyt często jeśli chodzi o tarczyce. Zaraz po tamtej wizycie poszlam do swojej lekarki rodzinnej,ona mnie wyslala na krew tam nic nie wykazalo ale dala mi skierowanie i wlasnie jutro jest wizyta.isc na nia? co teraz jak ja w ciąży? to cos zmienia> bo ja nie mam zielonego pojęcia już co ja mam powiedzieć dla lekarza,ze po co przyszłam?
iNso87,jeśli jest (albo było)podejrzenie, że coś jest nie tak z tarczycą, to warto pójść to skonsultować. Tak, jak napisała Hashija prawdopodobnie zlecą Ci badania TSH i ewentualnie FT3 i FT4. Jeśli wszystko będzie w normie, to będziesz spokojniejsza. Jeśli wyniki będą zaniżone lub zawyżone dostaniesz prawdopodobnie leki na wyregulowanie poziomu hormonów (leki działają raczej szybko, więc nie trzeba długo czekać na poprawę).Przy ciąży warto mieć wszystko wyregulowane z tarczycą, bo to dobre i dla mamy i dla dziecka
Hashija lubi tę wiadomość
-
Nadulka to w czwartek razem bedziemy wypatrywać serdyszka. Je tez im blizej wizyty i m wiecej dziewczyn cieszy sie z serduszka tym bardziej ja sie boję że u mnie bedzie cos nie tak ...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2015, 12:34
Nadulka lubi tę wiadomość
-
Eve_84 wrote:Już po USG...
Maluch ma 8,23mm i pięknie bijące serduszko. 7 tydzień, zgadza się z datą ostatniej miesiączki.
Pełnia szczęścia
Gratulacje -
Nadulka wrote:obyśmy w czwartek i my ujrzały nasze upragnione serduszka tylko niech ten czas szybciej zleci bo się bardzo niecierpliwię mało tego wizytę mam dopiero na godz 19:00 kawał czasu jeszcze
Nadulka ja jutro 18...i moje serce normalnie bije ze strachu... -
nick nieaktualnyannielica wrote:Pchełka czyli nic nie szkodzi nie opłacanie nieregularne składek? Wystarczy, że się teraz wyrejestruję, ureguluję wszystko i jest szansa na duży zasiłek? Czy jest szansa, że zus rozłoży mi zaległe składki na raty z powodu przejściowych problemów w firmie? Ja firmę prowadzę od roku. Słyszałam, że ZUS teraz robi kontrole. Co konkretnie sprawdzają w takim przypadku? czy w ogóle prowadzę działalność? sorka, że tak dużo pytań ale widzę, że jesteś obcykana w temacie
Odnosnie rat nie orientuje sienieregularne skladki to nie problem. 1.05 wycofujesz sie ze skladek na 30 dni, 1.06 zglaszasz sie do chorobowego ponownie, wtedy tez deklarujesz jaka wysokosc skladki bedziesz placila i pierwsza platnosc do 10.06. Skladki te musza byc placone do 10 kazdego msc, inaczej zus nie wyplaci kasy. Odnosnie kontroli sprawdzaja czy firma jest prowadzona rzeczywiscie, przedstawienie FV za te miesiace, przychodu, ksiazka przychodu, czy roliczenie. Znajomi na lewo zalozyli firme zeby dostac poeniadze i nie bylo problemu, kontrola byla, ale miala lewe FV wystawione.
-
Eve_84 wrote:Ja przed ciążą leczyłam hiperprolaktynemię. Oprócz prolaktyny wszystkie badanis zwiazane z tarczyca mialam w normie. Teraz zrobilam TSH i wyszło dość wysokie. Ft3 i Ft4 w normie.
w ciazy duzo rzeczy sie zmienianiech Ci da skierowanie na TSH i FT3 i FT4. Jak zbadasz, bedziesz spokojniejsza
Wciazy tsh jest zburzone dlatego powinno sie opierac na ft4. Tylko nie wiem czy to tylko na poczatku ciazy czy w calosci. Musze sie dopytac swojego endo. -
Gratulacje Oluniaa i Eve!
Mój termin wg OM niby taki jak u Oluni - więc może i już by było widać
ale mam stracha ....... ajajajajjjj
czekam na wynik drugiej bety i będę dzwonic do gina kiedy ma wolne - nie umawiałam się jeszcze bo jak już pisałam - zmieniam lekarza ... i nie chciałam iść bez 100% pewnościalicja_ lubi tę wiadomość
-
Hashija wrote:Wciazy tsh jest zburzone dlatego powinno sie opierac na ft4. Tylko nie wiem czy to tylko na poczatku ciazy czy w calosci. Musze sie dopytac swojego endo.
też właśnie nie pamiętam,czy tsh wariuje przez całą ciążęa wybieram się właśnie jakoś na dniach na badanie FT3 i 4, żeby sprawdzić, czy są w normie. Jeszcze przed zajściem,moja endo zaleciła branie jodu (mimo, że mam niedoczynność), jeśli staram się o dziecko,to spodziewam się,że moje TSH może być "dziwne"