X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2015, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa wrote:
    Ja polozylam papier toaletowy bo tak czesto chodze na kibelek ze napewno sie przyda jako pierwszy:-D hahah

O, a ja zapomniałam spakować papieru :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Misia czyzby przyplyw energii Cie spotkal :D?
    Mama-julka gorzej jak bede wszystkie 3 dni rodzic haha :P
    Szkoda ze nie da sie jakos samemu badac tej szyjki :D

No moj maz ostatnio chcial sprawdzic jakie mam rozwarcie :-D hahahah

Nadulka lubi tę wiadomość

• rewelka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa wrote:
    Ja polozylam papier toaletowy bo tak czesto chodze na kibelek ze napewno sie przyda jako pierwszy:-D hahah

Trzeba dopisać do listy, całkiem zapomnialam a na początek na pewno się przyda

Nadulka może w tym razem się zaczyna :) odnośnie nospy, to prawdziwej akcji nic nie zatrzyma :)

Nadulka lubi tę wiadomość

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • Acikk Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia no ale to tylko kawaleczek galaretki :D raczej nie ma czym sie jarac :P nawet jesli to czop to oznacza ze urodze do 3 tyg haha :D

Karola1990 lubi tę wiadomość

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa wrote:
    hahahahaha!!!
    To rzeczywi.ście jest rzecz pierwszej potrzeby!! :D

Acikk, weź no bo dzisiaj pełnia!

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2015, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ja tez zapomnialam papieru schowac wogole jeszcze paru rzeczy nke wlozylam i jakos mi sie nie spieszy :)

• Acikk Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej ja tez nie mam papieru ale jaja :D

Mi$ia26 lubi tę wiadomość

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Misia no ale to tylko kawaleczek galaretki :D raczej nie ma czym sie jarac :P nawet jesli to czop to oznacza ze urodze do 3 tyg haha :D
    Fakt przynajmniej cos wylecialo :) U mnie po sprzataniu zaledwie jeden bezbolesny skurcz :) Zrobilas juz rzeski

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alisss871 wrote:
    Dziewczyny a zastanawiałyście się już nad szczepieniami? Oczywiście pytam te, które w ogóle będą szczepić. Ja podjęłam decyzję, że będę szczepić i wczoraj u położnej miałam spotkanie na ten temat i powiem Wam że mam mętlik w głowie... Tzn na pewno chcę szczepić ale jak i na co?
    Z tego co zrozumiałam to:
    -szczepienia obowiązkowe do 2 roku życia na NFZ tj. 16 wkłuć, można zredukować liczbę wkłuć do 7 kupując szczepionkę 6w1 (koszt ok 1000 zł) lub zredukować liczbę wkłuć do 9 kupując szczepionkę 5w1 (koszt ok 500 zł)
    -szczepienia nieobowiązkowe: pneumokoki (koszt ok 1000 zł), meningokoki (nie wiem jaki koszt) i rotawirusy (koszt ok 600 zł)

No i sama nie wiem, może mogłyby wypowiedzieć się te, które już mają dzieci-jak szczepiłyście?

Oczywiście nie chcę wywołać tu jakiegoś poruszenia ogólnego tematu szczepień. To czy w ogóle szczepić to jest każdego indywidualna sprawa, ja nikogo decyzji nie krytykuję
    ja szczepiłam 6 w 1 , na rota i na pneumo, meningo to chyba coś podobnego do pneumo (tak mi się wydaje). Ceny mogę Ci podesłać wieczorem jak to wyglądało w przypadku Olka, bo teraz właśnie wstał i już mi lapka zamyka.

alisss871 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aliss, nie ma się co denerwować myślę przed poruszeniem tematu szczepień, nikt normalny się nie przyczepi :D Każdy robi jak uważa, każdy nosi w brzuszku swoje dziecię i jest za nie odpowiedzialne i decyduje :)

Ja będę szczepić normalnie, czyli tak jak jest zalecane w kalendarzu szczepień- szczepionkami NFZ.
    Jeśli chodzi o te nieobowiązkowe, to raczej nie będziemy szczepić choć jeszcze się zastanawiamy.

alisss871, pati_zuzia lubią tę wiadomość

• rewelka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiem że temat już był ale już sama nie wiem, a co bierzecie dla malucha na wyjście, nie wiem w co go ubrać, żeby nie było za zimno/gorąco.

Ola_45 lubi tę wiadomość

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej laski!
    Chyba Was nie nadrobię.
    Chodzę na ostatnich nogach. Dlaczego ja się nie wyspałam w ciąży? :D
    Uczcie się na moich błędach i śpijcie ile wlezie!

Ola_45, Karola1990, kwiatakacji, pati_zuzia, Pola_27 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rewelka wrote:
    Dziewczyny wiem że temat już był ale już sama nie wiem, a co bierzecie dla malucha na wyjście, nie wiem w co go ubrać, żeby nie było za zimno/gorąco.
    zależy kiedy urodzisz;) ja zakładam że jak będę rodzić to będzie już zimno i śnieg i naszykowałam mężowi w torbie: body z krótkim rękawem, kaftanik, bluzę, półśpiochy, skarpety, kombinezon, zimową czapkę i zimowe rękawiczki.
    Kiedyś w PnŚ słyszałam że noworodki ubiera się o jedną warstwę więcej niż siebie, czyli by się zgadzało ;)

edit: aaa no i kocyk oczywiście ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2015, 15:52

rewelka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rewelka wrote:

Ja biorę :
    Body
    kaftanik
    śpioszki
    skarpetki
    kombinezon
    czapka
    kocyk
    śpiworek

I zależnie od pogody użyję kocyka lub śpiworka lub obydwu naraz ;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    Hej laski!
    Chyba Was nie nadrobię.
    Chodzę na ostatnich nogach. Dlaczego ja się nie wyspałam w ciąży? :D
    Uczcie się na moich błędach i śpijcie ile wlezie!
    gdybym tylko mogła... :(

Jak się czujecie? :)

• Hashija Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alisss871 wrote:
    Dziewczyny a zastanawiałyście się już nad szczepieniami? Oczywiście pytam te, które w ogóle będą szczepić. Ja podjęłam decyzję, że będę szczepić i wczoraj u położnej miałam spotkanie na ten temat i powiem Wam że mam mętlik w głowie... Tzn na pewno chcę szczepić ale jak i na co?
    Z tego co zrozumiałam to:
    -szczepienia obowiązkowe do 2 roku życia na NFZ tj. 16 wkłuć, można zredukować liczbę wkłuć do 7 kupując szczepionkę 6w1 (koszt ok 1000 zł) lub zredukować liczbę wkłuć do 9 kupując szczepionkę 5w1 (koszt ok 500 zł)
    -szczepienia nieobowiązkowe: pneumokoki (koszt ok 1000 zł), meningokoki (nie wiem jaki koszt) i rotawirusy (koszt ok 600 zł)

No i sama nie wiem, może mogłyby wypowiedzieć się te, które już mają dzieci-jak szczepiłyście?

Oczywiście nie chcę wywołać tu jakiegoś poruszenia ogólnego tematu szczepień. To czy w ogóle szczepić to jest każdego indywidualna sprawa, ja nikogo decyzji nie krytykuję

My szczepilismy 5w1 bo to nam zalecala lekarka, ze byly znacznie lepszej jakosci niz te 6w1. Moze po 6 latach to sie zmienilo, nie wiem. Dodatkowo szczepilismy na rotawirusy i pneumokoki.
    To tak brzmi w tysiacach, ale to sie rozklada. Za jedno szczepienie 5w1 placilismy ok 100zl, a za rota i pneumo ok 300 za dawke.

Teraz Gabrysie tez bedziemy tak szczepic. Chociaz przez chwile sie zastanawialam czy szczepic tymi z nfz bo to taniej, ale 3 ukucia w ciagu dnia to dziecko tez moze zle na to zareagowac, wiec damy jej to samo co jej brat mial oplacone.

alisss871 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2015, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rewelka wrote:
    Ja spakowałam body z krótkim rękawem, na to śpiochy długie, pełne, skarpetki i niedrapki, w tym wszystkim wkładam go w pluszowy kombinezonik :) do gondoli, przykryje kocem i jeszcze mam tą zapinkę do przykrycia na gondolę. Aha, no i czapeczkę, jedną bawełnianą i na to wełniana cieplejszą :) myślę że nie zmarznie, zresztą to tylko do auta, jak mu bedzie za gorąco to wyjmę kocyk i tyle :)

• Poz!omka. Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ejj a to trzeba mieć swój papier do szpitala??? nie wiedziałam :D A co do szczepień słyszałam że lepsze są te darmowe, może dziecko bardziej sie nacierpi bo jest ich wiecej za jednym razem, ale podobno są zdrowsze, tak od kilku ''rodziców'' słyszałam :P

alisss871, alicja_ lubią tę wiadomość

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli co druga ma srake a żadna o papierze nie pomyslala :-D

Wreszcie Was nadrobilam:-)

Marta powodzenia, mam nadzieje ze szybko sie rozkreci i dlugo czekali nie beda. Nadulka zazdroszcze ze cos sie ruszylo u Ciebie :-)

Dzis pelnia a mnie nic nie boli, nic sie nie zapowiada. Bylam z mezem u siostry pilnowalismy przez 3 godz blizniakow 4,5 msc i powiem Wam ze niezly wycisk :-S sa grzeczni ale takie dzieciaczki juz potrzebuja uwagi, nie chca sami lezec rwa sie do siadania a najlepiej to stac przy nich i gadac. Z taka dwojka dlugo bym nie pociagnela, a jeszcze cos w mieszkaniu porobic- nie ma opcji.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hashija wrote:
    . Chociaz przez chwile sie zastanawialam czy szczepic tymi z nfz bo to taniej, ale 3 ukucia w ciagu dnia to dziecko tez moze zle na to zareagowac, wiec damy jej to samo co jej brat mial oplacone.

3 ukłucia w ciągu dnia, a potem jak to wygląda? kiedy następne później?

‹‹ 1879 1880 1881 1882 1883 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ