Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAcikk wrote:Misia czyzby przyplyw energii Cie spotkal
?
Mama-julka gorzej jak bede wszystkie 3 dni rodzic haha
Szkoda ze nie da sie jakos samemu badac tej szyjki
No moj maz ostatnio chcial sprawdzic jakie mam rozwarcie
hahahah
Nadulka lubi tę wiadomość
-
Pchelkaa wrote:Ja polozylam papier toaletowy bo tak czesto chodze na kibelek ze napewno sie przyda jako pierwszy:-D hahah
Trzeba dopisać do listy, całkiem zapomnialam a na początek na pewno się przyda
Nadulka może w tym razem się zaczyna
odnośnie nospy, to prawdziwej akcji nic nie zatrzyma
Nadulka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyFakt przynajmniej cos wylecialoAcikk wrote:Misia no ale to tylko kawaleczek galaretki
raczej nie ma czym sie jarac
nawet jesli to czop to oznacza ze urodze do 3 tyg haha 
U mnie po sprzataniu zaledwie jeden bezbolesny skurcz
Zrobilas juz rzeski
-
ja szczepiłam 6 w 1 , na rota i na pneumo, meningo to chyba coś podobnego do pneumo (tak mi się wydaje). Ceny mogę Ci podesłać wieczorem jak to wyglądało w przypadku Olka, bo teraz właśnie wstał i już mi lapka zamyka.alisss871 wrote:Dziewczyny a zastanawiałyście się już nad szczepieniami? Oczywiście pytam te, które w ogóle będą szczepić. Ja podjęłam decyzję, że będę szczepić i wczoraj u położnej miałam spotkanie na ten temat i powiem Wam że mam mętlik w głowie... Tzn na pewno chcę szczepić ale jak i na co?
Z tego co zrozumiałam to:
-szczepienia obowiązkowe do 2 roku życia na NFZ tj. 16 wkłuć, można zredukować liczbę wkłuć do 7 kupując szczepionkę 6w1 (koszt ok 1000 zł) lub zredukować liczbę wkłuć do 9 kupując szczepionkę 5w1 (koszt ok 500 zł)
-szczepienia nieobowiązkowe: pneumokoki (koszt ok 1000 zł), meningokoki (nie wiem jaki koszt) i rotawirusy (koszt ok 600 zł)
No i sama nie wiem, może mogłyby wypowiedzieć się te, które już mają dzieci-jak szczepiłyście?
Oczywiście nie chcę wywołać tu jakiegoś poruszenia ogólnego tematu szczepień. To czy w ogóle szczepić to jest każdego indywidualna sprawa, ja nikogo decyzji nie krytykuję
nick nieaktualny lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
nick nieaktualnyaliss, nie ma się co denerwować myślę przed poruszeniem tematu szczepień, nikt normalny się nie przyczepi
Każdy robi jak uważa, każdy nosi w brzuszku swoje dziecię i jest za nie odpowiedzialne i decyduje 
Ja będę szczepić normalnie, czyli tak jak jest zalecane w kalendarzu szczepień- szczepionkami NFZ.
Jeśli chodzi o te nieobowiązkowe, to raczej nie będziemy szczepić choć jeszcze się zastanawiamy.
nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyzależy kiedy urodzisz;) ja zakładam że jak będę rodzić to będzie już zimno i śnieg i naszykowałam mężowi w torbie: body z krótkim rękawem, kaftanik, bluzę, półśpiochy, skarpety, kombinezon, zimową czapkę i zimowe rękawiczki.rewelka wrote:Dziewczyny wiem że temat już był ale już sama nie wiem, a co bierzecie dla malucha na wyjście, nie wiem w co go ubrać, żeby nie było za zimno/gorąco.
Kiedyś w PnŚ słyszałam że noworodki ubiera się o jedną warstwę więcej niż siebie, czyli by się zgadzało
edit: aaa no i kocyk oczywiście
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2015, 15:52
rewelka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyrewelka wrote:Dziewczyny wiem że temat już był ale już sama nie wiem, a co bierzecie dla malucha na wyjście, nie wiem w co go ubrać, żeby nie było za zimno/gorąco.
Ja biorę :
Body
kaftanik
śpioszki
skarpetki
kombinezon
czapka
kocyk
śpiworek
I zależnie od pogody użyję kocyka lub śpiworka lub obydwu naraz
-
nick nieaktualny
-
alisss871 wrote:Dziewczyny a zastanawiałyście się już nad szczepieniami? Oczywiście pytam te, które w ogóle będą szczepić. Ja podjęłam decyzję, że będę szczepić i wczoraj u położnej miałam spotkanie na ten temat i powiem Wam że mam mętlik w głowie... Tzn na pewno chcę szczepić ale jak i na co?
Z tego co zrozumiałam to:
-szczepienia obowiązkowe do 2 roku życia na NFZ tj. 16 wkłuć, można zredukować liczbę wkłuć do 7 kupując szczepionkę 6w1 (koszt ok 1000 zł) lub zredukować liczbę wkłuć do 9 kupując szczepionkę 5w1 (koszt ok 500 zł)
-szczepienia nieobowiązkowe: pneumokoki (koszt ok 1000 zł), meningokoki (nie wiem jaki koszt) i rotawirusy (koszt ok 600 zł)
No i sama nie wiem, może mogłyby wypowiedzieć się te, które już mają dzieci-jak szczepiłyście?
Oczywiście nie chcę wywołać tu jakiegoś poruszenia ogólnego tematu szczepień. To czy w ogóle szczepić to jest każdego indywidualna sprawa, ja nikogo decyzji nie krytykuję
My szczepilismy 5w1 bo to nam zalecala lekarka, ze byly znacznie lepszej jakosci niz te 6w1. Moze po 6 latach to sie zmienilo, nie wiem. Dodatkowo szczepilismy na rotawirusy i pneumokoki.
To tak brzmi w tysiacach, ale to sie rozklada. Za jedno szczepienie 5w1 placilismy ok 100zl, a za rota i pneumo ok 300 za dawke.
Teraz Gabrysie tez bedziemy tak szczepic. Chociaz przez chwile sie zastanawialam czy szczepic tymi z nfz bo to taniej, ale 3 ukucia w ciagu dnia to dziecko tez moze zle na to zareagowac, wiec damy jej to samo co jej brat mial oplacone.
nick nieaktualny lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa spakowałam body z krótkim rękawem, na to śpiochy długie, pełne, skarpetki i niedrapki, w tym wszystkim wkładam go w pluszowy kombinezonikrewelka wrote:Dziewczyny wiem że temat już był ale już sama nie wiem, a co bierzecie dla malucha na wyjście, nie wiem w co go ubrać, żeby nie było za zimno/gorąco.
do gondoli, przykryje kocem i jeszcze mam tą zapinkę do przykrycia na gondolę. Aha, no i czapeczkę, jedną bawełnianą i na to wełniana cieplejszą
myślę że nie zmarznie, zresztą to tylko do auta, jak mu bedzie za gorąco to wyjmę kocyk i tyle
-
ejj a to trzeba mieć swój papier do szpitala??? nie wiedziałam
A co do szczepień słyszałam że lepsze są te darmowe, może dziecko bardziej sie nacierpi bo jest ich wiecej za jednym razem, ale podobno są zdrowsze, tak od kilku ''rodziców'' słyszałam
nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość
Alicja
.
''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' 

-
nick nieaktualnyCzyli co druga ma srake a żadna o papierze nie pomyslala

Wreszcie Was nadrobilam:-)
Marta powodzenia, mam nadzieje ze szybko sie rozkreci i dlugo czekali nie beda. Nadulka zazdroszcze ze cos sie ruszylo u Ciebie
Dzis pelnia a mnie nic nie boli, nic sie nie zapowiada. Bylam z mezem u siostry pilnowalismy przez 3 godz blizniakow 4,5 msc i powiem Wam ze niezly wycisk
sa grzeczni ale takie dzieciaczki juz potrzebuja uwagi, nie chca sami lezec rwa sie do siadania a najlepiej to stac przy nich i gadac. Z taka dwojka dlugo bym nie pociagnela, a jeszcze cos w mieszkaniu porobic- nie ma opcji.
-
nick nieaktualnyHashija wrote:. Chociaz przez chwile sie zastanawialam czy szczepic tymi z nfz bo to taniej, ale 3 ukucia w ciagu dnia to dziecko tez moze zle na to zareagowac, wiec damy jej to samo co jej brat mial oplacone.
3 ukłucia w ciągu dnia, a potem jak to wygląda? kiedy następne później?