Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAcikk wrote:Misia czyzby przyplyw energii Cie spotkal
?
Mama-julka gorzej jak bede wszystkie 3 dni rodzic haha
Szkoda ze nie da sie jakos samemu badac tej szyjki
No moj maz ostatnio chcial sprawdzic jakie mam rozwarciehahahah
Nadulka lubi tę wiadomość
-
Pchelkaa wrote:Ja polozylam papier toaletowy bo tak czesto chodze na kibelek ze napewno sie przyda jako pierwszy:-D hahah
Trzeba dopisać do listy, całkiem zapomnialam a na początek na pewno się przyda
Nadulka może w tym razem się zaczynaodnośnie nospy, to prawdziwej akcji nic nie zatrzyma
Nadulka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAcikk wrote:Misia no ale to tylko kawaleczek galaretki
raczej nie ma czym sie jarac
nawet jesli to czop to oznacza ze urodze do 3 tyg haha
U mnie po sprzataniu zaledwie jeden bezbolesny skurcz
Zrobilas juz rzeski
-
alisss871 wrote:Dziewczyny a zastanawiałyście się już nad szczepieniami? Oczywiście pytam te, które w ogóle będą szczepić. Ja podjęłam decyzję, że będę szczepić i wczoraj u położnej miałam spotkanie na ten temat i powiem Wam że mam mętlik w głowie... Tzn na pewno chcę szczepić ale jak i na co?
Z tego co zrozumiałam to:
-szczepienia obowiązkowe do 2 roku życia na NFZ tj. 16 wkłuć, można zredukować liczbę wkłuć do 7 kupując szczepionkę 6w1 (koszt ok 1000 zł) lub zredukować liczbę wkłuć do 9 kupując szczepionkę 5w1 (koszt ok 500 zł)
-szczepienia nieobowiązkowe: pneumokoki (koszt ok 1000 zł), meningokoki (nie wiem jaki koszt) i rotawirusy (koszt ok 600 zł)
No i sama nie wiem, może mogłyby wypowiedzieć się te, które już mają dzieci-jak szczepiłyście?
Oczywiście nie chcę wywołać tu jakiegoś poruszenia ogólnego tematu szczepień. To czy w ogóle szczepić to jest każdego indywidualna sprawa, ja nikogo decyzji nie krytykujęalisss871 lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
nick nieaktualnyaliss, nie ma się co denerwować myślę przed poruszeniem tematu szczepień, nikt normalny się nie przyczepi
Każdy robi jak uważa, każdy nosi w brzuszku swoje dziecię i jest za nie odpowiedzialne i decyduje
Ja będę szczepić normalnie, czyli tak jak jest zalecane w kalendarzu szczepień- szczepionkami NFZ.
Jeśli chodzi o te nieobowiązkowe, to raczej nie będziemy szczepić choć jeszcze się zastanawiamy.alisss871, pati_zuzia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyrewelka wrote:Dziewczyny wiem że temat już był ale już sama nie wiem, a co bierzecie dla malucha na wyjście, nie wiem w co go ubrać, żeby nie było za zimno/gorąco.
Kiedyś w PnŚ słyszałam że noworodki ubiera się o jedną warstwę więcej niż siebie, czyli by się zgadzało
edit: aaa no i kocyk oczywiścieWiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2015, 15:52
rewelka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyrewelka wrote:Dziewczyny wiem że temat już był ale już sama nie wiem, a co bierzecie dla malucha na wyjście, nie wiem w co go ubrać, żeby nie było za zimno/gorąco.
Ja biorę :
Body
kaftanik
śpioszki
skarpetki
kombinezon
czapka
kocyk
śpiworek
I zależnie od pogody użyję kocyka lub śpiworka lub obydwu narazrewelka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
alisss871 wrote:Dziewczyny a zastanawiałyście się już nad szczepieniami? Oczywiście pytam te, które w ogóle będą szczepić. Ja podjęłam decyzję, że będę szczepić i wczoraj u położnej miałam spotkanie na ten temat i powiem Wam że mam mętlik w głowie... Tzn na pewno chcę szczepić ale jak i na co?
Z tego co zrozumiałam to:
-szczepienia obowiązkowe do 2 roku życia na NFZ tj. 16 wkłuć, można zredukować liczbę wkłuć do 7 kupując szczepionkę 6w1 (koszt ok 1000 zł) lub zredukować liczbę wkłuć do 9 kupując szczepionkę 5w1 (koszt ok 500 zł)
-szczepienia nieobowiązkowe: pneumokoki (koszt ok 1000 zł), meningokoki (nie wiem jaki koszt) i rotawirusy (koszt ok 600 zł)
No i sama nie wiem, może mogłyby wypowiedzieć się te, które już mają dzieci-jak szczepiłyście?
Oczywiście nie chcę wywołać tu jakiegoś poruszenia ogólnego tematu szczepień. To czy w ogóle szczepić to jest każdego indywidualna sprawa, ja nikogo decyzji nie krytykuję
My szczepilismy 5w1 bo to nam zalecala lekarka, ze byly znacznie lepszej jakosci niz te 6w1. Moze po 6 latach to sie zmienilo, nie wiem. Dodatkowo szczepilismy na rotawirusy i pneumokoki.
To tak brzmi w tysiacach, ale to sie rozklada. Za jedno szczepienie 5w1 placilismy ok 100zl, a za rota i pneumo ok 300 za dawke.
Teraz Gabrysie tez bedziemy tak szczepic. Chociaz przez chwile sie zastanawialam czy szczepic tymi z nfz bo to taniej, ale 3 ukucia w ciagu dnia to dziecko tez moze zle na to zareagowac, wiec damy jej to samo co jej brat mial oplacone.alisss871 lubi tę wiadomość
-
do gondoli, przykryje kocem i jeszcze mam tą zapinkę do przykrycia na gondolę. Aha, no i czapeczkę, jedną bawełnianą i na to wełniana cieplejszą
myślę że nie zmarznie, zresztą to tylko do auta, jak mu bedzie za gorąco to wyjmę kocyk i tyle
rewelka lubi tę wiadomość
-
ejj a to trzeba mieć swój papier do szpitala??? nie wiedziałam
A co do szczepień słyszałam że lepsze są te darmowe, może dziecko bardziej sie nacierpi bo jest ich wiecej za jednym razem, ale podobno są zdrowsze, tak od kilku ''rodziców'' słyszałam
alisss871, alicja_ lubią tę wiadomość
Alicja.
''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...''
-
nick nieaktualnyCzyli co druga ma srake a żadna o papierze nie pomyslala
Wreszcie Was nadrobilam:-)
Marta powodzenia, mam nadzieje ze szybko sie rozkreci i dlugo czekali nie beda. Nadulka zazdroszcze ze cos sie ruszylo u Ciebie
Dzis pelnia a mnie nic nie boli, nic sie nie zapowiada. Bylam z mezem u siostry pilnowalismy przez 3 godz blizniakow 4,5 msc i powiem Wam ze niezly wycisksa grzeczni ale takie dzieciaczki juz potrzebuja uwagi, nie chca sami lezec rwa sie do siadania a najlepiej to stac przy nich i gadac. Z taka dwojka dlugo bym nie pociagnela, a jeszcze cos w mieszkaniu porobic- nie ma opcji.
-
nick nieaktualnyHashija wrote:. Chociaz przez chwile sie zastanawialam czy szczepic tymi z nfz bo to taniej, ale 3 ukucia w ciagu dnia to dziecko tez moze zle na to zareagowac, wiec damy jej to samo co jej brat mial oplacone.
3 ukłucia w ciągu dnia, a potem jak to wygląda? kiedy następne później?