X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    animka niektóre rzeczy o których piszę to wyszły z czasem, na początku jak lulałam Olka do snu też nie myślałam, że źle robie, było mi tak wygodnie, jemu też. Że to był błąd to zrozumiałam z czasem, także nie krytykuj podpowiedzi innych, bo z czasem może się okazać że sama dojdziesz do takich wniosków, jak spojrzysz na wszystko z pewnej perspektywy zwłaszcza czasowej.

my kąpiemy Olka zawsze punkt 19.00, o 20.00 zawsze już jest w łóżku i spać. Polę kąpię co 2 dni, zaraz po Olku albo w tym samym czasie, ja Polę, mąż Olka. Polę kładę spać też ok 20.

7w3d 💔
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna - ja nie krytykuje, mówię co myślę po prostu. Może przez to że bardzo dużo przeszłam w ciąży a tez z obserwacji np. dzieci mojej siostry które też były tak wychowywane, chcę dać mojej Oli jak najwięcej czułości i bliskości. Nie mówię,że dzieci zasypiające w łóżeczku nie mają bliskości, broń boże, ale moim zdaniem juz nigdy w życiu dziecka nie będzie takich momentów na bliskość i czułość:)
    kasia - my kąpiemy 20-20:30 i potem zasypiamy:)

201512131765.png

201909081765.png
  • pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia ja powiem na moim przykladzie. Starszego synka probowalam nauczyc zasypiania samemu jak mial 4 miesiace,ale z braku konsekwencji i wygody zrezygnowalam na kolejne 3 miesiace. Do tego 7 miesiaca lulalam go,wygodne bylo bo zasypial szybko,ale w 7 miesiacu mowie probujemy jeszcze raz bo juz byl ciezki i nie zasypial tak szybko jak wczesniej :) trwalo to 3 dni znaczy przytulanie i odkladanie. caly czas bylam w pokoju dopoki nie zasnal,bo zdazyam prawie zawsze tylko do drzwi dojsc i zaczynal kwekac wiec wracalam. Czwartego dnia wyszlam i nie wrocilam,bo synek po wlozeniu do lozeczka polozyl sie i zamknal oczka i jak wyszlam zero reakcji :) z Maksiem jest o tyle dobrze,ze nie bujam go odkladam po karmieniu i zazwyczaj sam zasypia,a jak marudzi biore na rece przytulam,czasem musze tak kilka razy. czasem tylko go wezme powieki mu sie robia ciezkie wiec go zaraz odkladam,czasemzasnie przy cycu i wtedy tez nie ma problemu :) Maksio juz zaczal przesypiac noce,ale od jakiegos czasu zatesknil za nocnym karmieniem i budzi sie ok 3,wtedy zasypia przy cycu. budzi sie o 5 na cyca i juz wtedy zostaje u nas w lozku,czasem zostawiam go o tej 3,taK samo robilam ze starszym :) Fakt smoczek na duzo pomaga,choc Maksio czesto wypluwa jeszcze przed zanieciem i spi bez,ale jest tez tak ze czasem smok jest niezbedny :)a i mamy bardzo regularny tryb dnia :) a moze maly ma krotkie wedzidelko podjezykowe czy jak to sie tam nazywa i dlatego nie chce smoka. Tak bylo chyba u Pchelki(nie Pchelka 500 ;) )

justyna14 lubi tę wiadomość

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jaki wniosek? Pierwsze dzieci są noszone, a drugie nie.

Kava, justyna14, iNso87 lubią tę wiadomość

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• alisss87 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [QUOTE=justyna14
    my kąpiemy Olka zawsze punkt 19.00, o 20.00 zawsze już jest w łóżku i spać. Polę kąpię co 2 dni, zaraz po Olku albo w tym samym czasie, ja Polę, mąż Olka. Polę kładę spać też ok 20.[/QUOTE]

Justyna o której rano wstaje Pola? pytam z ciekawości :)

18.12.2015 Adam ❤️
    04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaa ja nosze Maksia,bo co polezy sam to polezy sam,ale tak to potrzebuje towarzystwa albo raczek :) Tylko nie bujam :) aaa i od jakiegos czasu na drzemke spie z chlopakami na naszym lozku :)

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiakasia11 wrote:
    U mnie głaskanie nie przejdzie, wrzeszczy bardziej, teraz próbuję trzymać ręce na brzuszku i nogach.

No i jeszcze zadanie mam utrudnione, bo moja zaczyna drzeć się przy ubieraniu po kąpieli. Muszę jeszcze to wyeliminować. Mam wrażenie, że za późno kapię bo między 19-tą a 20-tą. Muszę spróbować koło 18-tej, bo wtedy zaczyna marudzić do spania.

A wy o której kąpiecie?
    Miałam problem z drzemką po 17 i sobie dopiero parę dni pomyślałam, że może on już chce spać na noc. I tak się okazało. Teraz muszę kąpać 18-19 i jest dobrze (u nas zawsze jest godzina w tę lub wewtę).

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zasypianie to chyba jeden z poważniejszych aspektów wychowania. Dla mnie oczywiste jest, że z drugim dzieckiem często zdarza się, że udaje się nauczyć wygodniejszego dla rodziców zasypiania, choć nie zawsze bo znam przypadki dzieci bardzo wymagających i wtedy jest noszenie i ręce non stop.
    Ja sama miałam oczywiście aspiracje do tego, żeby mały zasypiał sam, ale po pierwsze on od początku nie był typem śpiocha i spał mało, po drugie cieszyliśmy się nosząc nasze wyczekiwane dziecko. Nieświadomie przyzwyczailiśmy go do rąk, choć plany były inne.
    Trening zasypiania odroczę o kilka tygodni, bo tak jak pisze Justyna14, na starszym dziecku może będzie to mniej stresujące dla maluszka i przede wszystkim krótsze.

My kąpiemy ok 20 i mały zasypia ok 22, próbowaliśmy parę razy kąpać wcześniej i położyć wcześniej, ale okazywało się, że mały spał jak na drzemkę 40 min i zapiał na noc ok 1. ;/ Musi miec trzy drzemki dzienne, nawet jesli druga się wydłuży do 3h to i tak musi sobie kimnąć przed kąpaniem choć 30 min.

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • lips Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest kilka drzemek w dzień po max 20-30 minut. Zależało mi bardzo żeby nauczyc Dawidka zasypiania w łóżeczku. Przeczytałam ksiażkę Język niemowląt, wyciągnełam z tego swoje wnioski, i po konsultacji z Mama_julka robie tak:
    Jak widzę ze mały jest śpiący (ziewa, trze oczka, marudzi) to zawijam go w milusi kocyk (tak poprostu go lekko opatulam) biorę na ręce i odkładam do łóżeczka. Właczam karuzele i odchodze od łóżeczka. Czasem zasypia sam po kilku minutach, czasem muszę mu pozginac nóżki (wtedy ma takie lekkie bujanie). Na początku tej nauki podnosiłam i odkładałam, teraz Dawid juz tego nie potrzebuje i zasypia o raz. Ogólnie łóżeczko służy nam tylko do spania. Od jakiegoś czasu zauwałyłam że jak tylko odkłądam małego do łóżeczka to on ziewa i od razu mu się kleją oczka. Chyba zrozumiał że łóżeczko=spanie.

Co do wieczora to zawsze o 19.00 rozbieram go do samego body i jest zabawa z gołymi nóżkami. O 19.30 kąpiel, przebieranie w piżamkę (mój synek śpi w pajacu z zaszytymi rękawami tak ze ma ręce wzdłóż tłowia, wtedy się nie drapie i nie wybudza), karmienie. Zasypia przy karmieniu po czym odkłądam go do łóżeczka i śpi około 5-6 godzin). Póżniej w nocy jest karmienie około 1, 4 i 7. Wtedy go biore z łóżeczka, karmie na leżąco i odkłądam z powrotem do łóżeczka. Zazwyczaj zasypia przy karmieniu ale podczas przenoszenia sie budzi. Wtedy go po prostu odkładam, gaszę światło i ide spać. Mały w łóżeczku chwilkę marudzi i zasypia.

Kava lubi tę wiadomość

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja muszę znaleźć jakiś swój sposób. U mojej w odróżnieniu od Dawida rączki muszą być na wierzchu. Im bardziej skrępowana tym bardziej płacze.
    Jak znajdę dla nas jakiś sposób to się podzielę. Oby to nie było koło 18-stki ;)

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alisss87 wrote:
    Justyna o której rano wstaje Pola? pytam z ciekawości :)
    zazwyczaj poranne karmienie mamy o 5-5.30 i zasypiamy , ja wstaje o 6.30 a Pola potrafi jeszcze sama pospać do 7 -7.30.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiakasia11 wrote:
    Czyli jaki wniosek? Pierwsze dzieci są noszone, a drugie nie.
    pewnie coś w tym jest, bo przy drugim musisz czas poświęcić na 2 i masz już jakieś dowświadczenie, wiesz co robiłaś dobrze, co byś chciała zmianić i czego mniej więcej oczekiwać od dziecka.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja właśnie Olka położyłam i śpi :) a tak się przegłodził na spacerze, że i zupke i całe kiwi zjadł :)

a Pola sobie leży obok i gada :) bardzo gadatliwa młoda kobietka :)

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Justyna u Nas jest poki co podobnie, 19-19:20 kapanie, potem jedzenie kolo 20 i Lena zasypia. W nocy na spiocha zje raz lub dwa a potem wlasnie po 5 poranne karmienie tez na spiocha no i wstaje mi po 6-6:30. Zegarki jak się przestawia to wroci Nam pewnie godzina poprzednia czyli wszystko do przodu choć musze przyznać,ze teraz jest lepiej. Pomimo,ze wstanie o 6,to i tak zasypia o 8 i potrafi spac od 2-3h :)

edit.
    Rok temu dokładnie potwierdziłam ciaze :D matko rowniusienki rok temu! :D a za tydzień równo Lena 4msc będzie miała :D
    czas to pędzi jak szalony :) ja pamiętam jakby wczoraj jak zobaczyłam 2 kreski z Olkiem :) po dwóch latach starań, badań i tu nagle buch :) a teraz? Oluś ma 1,5 roku i jest niezłym łobuziakiem :) ale jakim kochanym i wymodlonym :)

iNso87 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja też się wypowiem na temat lulania przy dwójce dzieci ;-) Ja lulałam pierwszą i lulam drugą, z wyboru :-) bo czuję dokładnie tak jak napisała Animka, że ten czas już nigdy się nie powtórzy, że niedługo to maleństwo podrośnie i nie będzie już chciało tyle czułości co teraz... I wiem, że będzie mi wtedy smutno :-P Jak staraliśmy się o Asię to mój mąż ciągle powtarzał, że musi w końcu się udać bo Maja już nie chce się do nas przytulać ;-)

3i499vvjv3ex36x6.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenie a ile ma starsza córka? bo mój mąż właśnie ostatnio wypalił :"jeszcze troche i Olek już się do nas tulić nie bedzie i buzi też nie da" i od razu u mnie podkowa i jakiś smutek....

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ah no i Olek zrobił się bardzoooo zazdrosny!

7w3d 💔
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    marzenie a ile ma starsza córka? bo mój mąż właśnie ostatnio wypalił :"jeszcze troche i Olek już się do nas tulić nie bedzie i buzi też nie da" i od razu u mnie podkowa i jakiś smutek....
    Maja za miesiąc skończy 5 lat, ale jak zaczynaliśmy starania to miała 2 ;-) no ale od urodzin Asi znowu jest przytulaśna :-)

3i499vvjv3ex36x6.png
  • lilianna Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesołych i radosnych Świąt!

iNso87, justyna14 lubią tę wiadomość

3i49p07wxglh0lzs.png
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesolych, spokojnych, radosnych i rodzinnych swiat ! :*

iNso87, justyna14 lubią tę wiadomość

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ?
    Beta 11dpt - 145
    12.06 - mamy ❤️
    30.06 - kolejne USG
    Został 1 ❄️
‹‹ 2708 2709 2710 2711 2712 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ