X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    animka niektóre rzeczy o których piszę to wyszły z czasem, na początku jak lulałam Olka do snu też nie myślałam, że źle robie, było mi tak wygodnie, jemu też. Że to był błąd to zrozumiałam z czasem, także nie krytykuj podpowiedzi innych, bo z czasem może się okazać że sama dojdziesz do takich wniosków, jak spojrzysz na wszystko z pewnej perspektywy zwłaszcza czasowej.

my kąpiemy Olka zawsze punkt 19.00, o 20.00 zawsze już jest w łóżku i spać. Polę kąpię co 2 dni, zaraz po Olku albo w tym samym czasie, ja Polę, mąż Olka. Polę kładę spać też ok 20.

7w3d 💔
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna - ja nie krytykuje, mówię co myślę po prostu. Może przez to że bardzo dużo przeszłam w ciąży a tez z obserwacji np. dzieci mojej siostry które też były tak wychowywane, chcę dać mojej Oli jak najwięcej czułości i bliskości. Nie mówię,że dzieci zasypiające w łóżeczku nie mają bliskości, broń boże, ale moim zdaniem juz nigdy w życiu dziecka nie będzie takich momentów na bliskość i czułość:)
    kasia - my kąpiemy 20-20:30 i potem zasypiamy:)

201512131765.png

201909081765.png
  • pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia ja powiem na moim przykladzie. Starszego synka probowalam nauczyc zasypiania samemu jak mial 4 miesiace,ale z braku konsekwencji i wygody zrezygnowalam na kolejne 3 miesiace. Do tego 7 miesiaca lulalam go,wygodne bylo bo zasypial szybko,ale w 7 miesiacu mowie probujemy jeszcze raz bo juz byl ciezki i nie zasypial tak szybko jak wczesniej :) trwalo to 3 dni znaczy przytulanie i odkladanie. caly czas bylam w pokoju dopoki nie zasnal,bo zdazyam prawie zawsze tylko do drzwi dojsc i zaczynal kwekac wiec wracalam. Czwartego dnia wyszlam i nie wrocilam,bo synek po wlozeniu do lozeczka polozyl sie i zamknal oczka i jak wyszlam zero reakcji :) z Maksiem jest o tyle dobrze,ze nie bujam go odkladam po karmieniu i zazwyczaj sam zasypia,a jak marudzi biore na rece przytulam,czasem musze tak kilka razy. czasem tylko go wezme powieki mu sie robia ciezkie wiec go zaraz odkladam,czasemzasnie przy cycu i wtedy tez nie ma problemu :) Maksio juz zaczal przesypiac noce,ale od jakiegos czasu zatesknil za nocnym karmieniem i budzi sie ok 3,wtedy zasypia przy cycu. budzi sie o 5 na cyca i juz wtedy zostaje u nas w lozku,czasem zostawiam go o tej 3,taK samo robilam ze starszym :) Fakt smoczek na duzo pomaga,choc Maksio czesto wypluwa jeszcze przed zanieciem i spi bez,ale jest tez tak ze czasem smok jest niezbedny :)a i mamy bardzo regularny tryb dnia :) a moze maly ma krotkie wedzidelko podjezykowe czy jak to sie tam nazywa i dlatego nie chce smoka. Tak bylo chyba u Pchelki(nie Pchelka 500 ;) )

justyna14 lubi tę wiadomość

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jaki wniosek? Pierwsze dzieci są noszone, a drugie nie.

Kava, justyna14, iNso87 lubią tę wiadomość

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• alisss87 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [QUOTE=justyna14
    my kąpiemy Olka zawsze punkt 19.00, o 20.00 zawsze już jest w łóżku i spać. Polę kąpię co 2 dni, zaraz po Olku albo w tym samym czasie, ja Polę, mąż Olka. Polę kładę spać też ok 20.[/QUOTE]

Justyna o której rano wstaje Pola? pytam z ciekawości :)

18.12.2015 Adam ❤️
    04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaa ja nosze Maksia,bo co polezy sam to polezy sam,ale tak to potrzebuje towarzystwa albo raczek :) Tylko nie bujam :) aaa i od jakiegos czasu na drzemke spie z chlopakami na naszym lozku :)

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiakasia11 wrote:
    U mnie głaskanie nie przejdzie, wrzeszczy bardziej, teraz próbuję trzymać ręce na brzuszku i nogach.

No i jeszcze zadanie mam utrudnione, bo moja zaczyna drzeć się przy ubieraniu po kąpieli. Muszę jeszcze to wyeliminować. Mam wrażenie, że za późno kapię bo między 19-tą a 20-tą. Muszę spróbować koło 18-tej, bo wtedy zaczyna marudzić do spania.

A wy o której kąpiecie?
    Miałam problem z drzemką po 17 i sobie dopiero parę dni pomyślałam, że może on już chce spać na noc. I tak się okazało. Teraz muszę kąpać 18-19 i jest dobrze (u nas zawsze jest godzina w tę lub wewtę).

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zasypianie to chyba jeden z poważniejszych aspektów wychowania. Dla mnie oczywiste jest, że z drugim dzieckiem często zdarza się, że udaje się nauczyć wygodniejszego dla rodziców zasypiania, choć nie zawsze bo znam przypadki dzieci bardzo wymagających i wtedy jest noszenie i ręce non stop.
    Ja sama miałam oczywiście aspiracje do tego, żeby mały zasypiał sam, ale po pierwsze on od początku nie był typem śpiocha i spał mało, po drugie cieszyliśmy się nosząc nasze wyczekiwane dziecko. Nieświadomie przyzwyczailiśmy go do rąk, choć plany były inne.
    Trening zasypiania odroczę o kilka tygodni, bo tak jak pisze Justyna14, na starszym dziecku może będzie to mniej stresujące dla maluszka i przede wszystkim krótsze.

My kąpiemy ok 20 i mały zasypia ok 22, próbowaliśmy parę razy kąpać wcześniej i położyć wcześniej, ale okazywało się, że mały spał jak na drzemkę 40 min i zapiał na noc ok 1. ;/ Musi miec trzy drzemki dzienne, nawet jesli druga się wydłuży do 3h to i tak musi sobie kimnąć przed kąpaniem choć 30 min.

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • lips Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest kilka drzemek w dzień po max 20-30 minut. Zależało mi bardzo żeby nauczyc Dawidka zasypiania w łóżeczku. Przeczytałam ksiażkę Język niemowląt, wyciągnełam z tego swoje wnioski, i po konsultacji z Mama_julka robie tak:
    Jak widzę ze mały jest śpiący (ziewa, trze oczka, marudzi) to zawijam go w milusi kocyk (tak poprostu go lekko opatulam) biorę na ręce i odkładam do łóżeczka. Właczam karuzele i odchodze od łóżeczka. Czasem zasypia sam po kilku minutach, czasem muszę mu pozginac nóżki (wtedy ma takie lekkie bujanie). Na początku tej nauki podnosiłam i odkładałam, teraz Dawid juz tego nie potrzebuje i zasypia o raz. Ogólnie łóżeczko służy nam tylko do spania. Od jakiegoś czasu zauwałyłam że jak tylko odkłądam małego do łóżeczka to on ziewa i od razu mu się kleją oczka. Chyba zrozumiał że łóżeczko=spanie.

Co do wieczora to zawsze o 19.00 rozbieram go do samego body i jest zabawa z gołymi nóżkami. O 19.30 kąpiel, przebieranie w piżamkę (mój synek śpi w pajacu z zaszytymi rękawami tak ze ma ręce wzdłóż tłowia, wtedy się nie drapie i nie wybudza), karmienie. Zasypia przy karmieniu po czym odkłądam go do łóżeczka i śpi około 5-6 godzin). Póżniej w nocy jest karmienie około 1, 4 i 7. Wtedy go biore z łóżeczka, karmie na leżąco i odkłądam z powrotem do łóżeczka. Zazwyczaj zasypia przy karmieniu ale podczas przenoszenia sie budzi. Wtedy go po prostu odkładam, gaszę światło i ide spać. Mały w łóżeczku chwilkę marudzi i zasypia.

Kava lubi tę wiadomość

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja muszę znaleźć jakiś swój sposób. U mojej w odróżnieniu od Dawida rączki muszą być na wierzchu. Im bardziej skrępowana tym bardziej płacze.
    Jak znajdę dla nas jakiś sposób to się podzielę. Oby to nie było koło 18-stki ;)

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alisss87 wrote:
    Justyna o której rano wstaje Pola? pytam z ciekawości :)
    zazwyczaj poranne karmienie mamy o 5-5.30 i zasypiamy , ja wstaje o 6.30 a Pola potrafi jeszcze sama pospać do 7 -7.30.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiakasia11 wrote:
    Czyli jaki wniosek? Pierwsze dzieci są noszone, a drugie nie.
    pewnie coś w tym jest, bo przy drugim musisz czas poświęcić na 2 i masz już jakieś dowświadczenie, wiesz co robiłaś dobrze, co byś chciała zmianić i czego mniej więcej oczekiwać od dziecka.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja właśnie Olka położyłam i śpi :) a tak się przegłodził na spacerze, że i zupke i całe kiwi zjadł :)

a Pola sobie leży obok i gada :) bardzo gadatliwa młoda kobietka :)

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Justyna u Nas jest poki co podobnie, 19-19:20 kapanie, potem jedzenie kolo 20 i Lena zasypia. W nocy na spiocha zje raz lub dwa a potem wlasnie po 5 poranne karmienie tez na spiocha no i wstaje mi po 6-6:30. Zegarki jak się przestawia to wroci Nam pewnie godzina poprzednia czyli wszystko do przodu choć musze przyznać,ze teraz jest lepiej. Pomimo,ze wstanie o 6,to i tak zasypia o 8 i potrafi spac od 2-3h :)

edit.
    Rok temu dokładnie potwierdziłam ciaze :D matko rowniusienki rok temu! :D a za tydzień równo Lena 4msc będzie miała :D
    czas to pędzi jak szalony :) ja pamiętam jakby wczoraj jak zobaczyłam 2 kreski z Olkiem :) po dwóch latach starań, badań i tu nagle buch :) a teraz? Oluś ma 1,5 roku i jest niezłym łobuziakiem :) ale jakim kochanym i wymodlonym :)

iNso87 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja też się wypowiem na temat lulania przy dwójce dzieci ;-) Ja lulałam pierwszą i lulam drugą, z wyboru :-) bo czuję dokładnie tak jak napisała Animka, że ten czas już nigdy się nie powtórzy, że niedługo to maleństwo podrośnie i nie będzie już chciało tyle czułości co teraz... I wiem, że będzie mi wtedy smutno :-P Jak staraliśmy się o Asię to mój mąż ciągle powtarzał, że musi w końcu się udać bo Maja już nie chce się do nas przytulać ;-)

3i499vvjv3ex36x6.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenie a ile ma starsza córka? bo mój mąż właśnie ostatnio wypalił :"jeszcze troche i Olek już się do nas tulić nie bedzie i buzi też nie da" i od razu u mnie podkowa i jakiś smutek....

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ah no i Olek zrobił się bardzoooo zazdrosny!

7w3d 💔
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    marzenie a ile ma starsza córka? bo mój mąż właśnie ostatnio wypalił :"jeszcze troche i Olek już się do nas tulić nie bedzie i buzi też nie da" i od razu u mnie podkowa i jakiś smutek....
    Maja za miesiąc skończy 5 lat, ale jak zaczynaliśmy starania to miała 2 ;-) no ale od urodzin Asi znowu jest przytulaśna :-)

3i499vvjv3ex36x6.png
  • lilianna Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesołych i radosnych Świąt!

iNso87, justyna14 lubią tę wiadomość

3i49p07wxglh0lzs.png
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesolych, spokojnych, radosnych i rodzinnych swiat ! :*

iNso87, justyna14 lubią tę wiadomość

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ❤️ 31/01/2026 🍀❤️

Został 1 ❄️

preg.png
‹‹ 2708 2709 2710 2711 2712 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ