X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 05:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez doustnie :)

ola_35 lubi tę wiadomość

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ?
    Beta 11dpt - 145
    12.06 - mamy ❤️
    30.06 - kolejne USG
    Został 1 ❄️
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_35 wrote:
    Aliss czy znacz przyczynę niskiej hemoglobiny u Adasia?

Tak, w szpitalu spytali od razu czy miałam anemię w ciąży. Ja walczyłam długo z anemią w ciąży (nie była to bardzo silna anemia ale zawsze miałam jakiś tam ubytek hemoglobiny) No i lekarz powiedział, że jak w ciąży była anemia, to dlatego Adaś teraz ma. A właściwie miał, bo po miesięcznej kuracji żelazem efekt jest super :) Hemoglobina ładnie podskoczyła i nie muszę już podawać żelaza, co mnie bardzo cieszy bo wreszcie będą normalne kupki a nie zielono-czarne :/
    Prawda jest taka, że Adaś zawsze był blady ale ja sobie to tłumaczyłam, że jak zacznę podawać soczki i słoiczki to na pewno ta skóra mu się zarumieni. Mi by nigdy do głowy nie przyszło żeby zbadać mu krew bo coś jest nie tak, dlatego wykryli to dopiero w szpitalu, podczas rutynowych badań.

Kava lubi tę wiadomość

18.12.2015 Adam ❤️
    04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • ola_35 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alisss87 wrote:
    Tak, w szpitalu spytali od razu czy miałam anemię w ciąży. Ja walczyłam długo z anemią w ciąży (nie była to bardzo silna anemia ale zawsze miałam jakiś tam ubytek hemoglobiny) No i lekarz powiedział, że jak w ciąży była anemia, to dlatego Adaś teraz ma. A właściwie miał, bo po miesięcznej kuracji żelazem efekt jest super :) Hemoglobina ładnie podskoczyła i nie muszę już podawać żelaza, co mnie bardzo cieszy bo wreszcie będą normalne kupki a nie zielono-czarne :/
    Prawda jest taka, że Adaś zawsze był blady ale ja sobie to tłumaczyłam, że jak zacznę podawać soczki i słoiczki to na pewno ta skóra mu się zarumieni. Mi by nigdy do głowy nie przyszło żeby zbadać mu krew bo coś jest nie tak, dlatego wykryli to dopiero w szpitalu, podczas rutynowych badań.

Tak tylko pytalam , bo gdyby sie u Adasia problem powtarzał to znaczy ze gdzieś to zelazo mu ucieka. Może być np krew utajona w kupce, bo Ty chyba pisałaś że Adaś ma śluz w kupce, ale to tylko gdyby problem sie powtórzył, bo faktycznie moze być przyczyna tak jak napisałaś.

km5s8riblmycd0av.png
    iv09ej28sq7xm6o7.png
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_35 wrote:
    Tak tylko pytalam , bo gdyby sie u Adasia problem powtarzał to znaczy ze gdzieś to zelazo mu ucieka. Może być np krew utajona w kupce, bo Ty chyba pisałaś że Adaś ma śluz w kupce, ale to tylko gdyby problem sie powtórzył, bo faktycznie moze być przyczyna tak jak napisałaś.

Adaś miał kupki śluzowate tylko w szpitalu podczas podawania kroplówek i antybiotyków ale badali mu kilka razy tą kupkę i wszystko było w porządku :) także w jego przypadku to jedynie anemia w związku z moją anemią ciążową. Lekarz powiedział że jakby szybciej skończyły mu się zapasy krwi z życia płodowego ;)
    Ale wiem o czym piszesz. Na szczęście Adasia to nie dotyczy ale też chcę mieć tą jego krew pod kontrolą dlatego za jakieś 2-3 m-ce znowu pójdziemy na badanie.

ola_35 lubi tę wiadomość

18.12.2015 Adam ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy po pierwszym słoiczku-ziemniaczki ze szpinakiem. Kilka łyżeczek i mina Adasia mówiła sama za siebie - "matko najdroższa coś Ty mi dała!? Ja chcę mleko!!" ;)

P.S. Kiedy będzie można dziecku dać odrobinę soli? Tzn kiedy będziecie trochę dosalać potrawy? Oczywiście mam świadomość, że nieprędko ;)

18.12.2015 Adam ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alissa87 - wg najnowszych trendów eko, bio i wszystko musi być zdrowe i 100% zdrowe to nigdy ;)
    A tak na serio to zależy od dziecka i od tego jak Wy gotujecie w domu. U nas po 2 latkach córcia zaczęła jeść z nami, ja bardzo mało solę więc jest oki, a do niektórych rzeczy nie używamy soli do dzisiaj, no córka jej jajka bez żadnych dodatków, warzywa typu pomidor, ogórek, rzodkiewka.

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olek od dawna zjada to co my i solone i doprawiane, unikam jednak przypraw typu kucharek wegeta i wszystkiego z glutaminianem sodu i dużą ilością chemii. Ja będę gotować Poli ze 3 miesiące zupki oddzielnie a potem już zacznę wprowadzać jej normalne jedzonko, oczywiście delikatne i nie smażone, ale np pulpety, krupniczek i inne które Olek uwielbia, bo gotować teraz 3 różne posiłki codziennie to nie dałabym rady. Więc jak będzie miałą jakieś 7 msc skonczone to myślę, że już zacznie jesc podobnie do Olka.

alisss87 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i wczoraj Pola pierwszy raz śmiała się w głos z misia. generalnie zrobiłą się bardzo chętna do zabawy i zainteresowana wszystkim co leży obok i może po to sięgnąć. super jej idzie łapanie już wszystkiego co jej podaję do rączek a nawet co jej Olek daje :)

Kava, alisss87 lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    A my przechodzimy pierwsza chorobe Leny-goraczke nie wiadomo skad sie wziela. W poniedzialek juz popoludniu Lena zrobila sie marudna i nie chciala jesc wogole mleka ale jakos Jej wieczorem dalam przez sen,malo dziwne mi sie to wydalo bo od jakiegos czasu woli z lyzki normalne jedzenie..wczoraj od poludnia znowu zrobila sie jakas marudna,akurat miala swoja drzemke ale sie krecila strasznie wiec wzielam Ja na rece i wyczulam,ze ma chyba goraczke,zmierzylam termometrem i na czole goraczki brak a jak w uchu mierzylam to goraczka... I tak do wieczora byla raz ciepla a potem przechodzilo i wtedy normalnie sie bawila i smiala. Wieczorem Ja szybko wykapalam zeby troszke zbic Jej ta goraczke i pomyslalam,ze na noc dam Jej paracetamol. Spala dzis z nami w jednym lozku bo pierwszy raz nam sie zdarza,ze jest chora to nie wiedzialam jaka bedzie noc i jak bedzie sie zachowywac. Spala normalnie,po 24 znowu miala goraczke,wzielam Ja na rece dalam mleka to polowe tylko swojej czesci zjadla i spala dalej ale widac bylo,ze zimno Jej bylo bo drzala delikatnie przez pare minut. Dalam druga dawke leku przeciwgoraczkowego i odlozylam Ja. Teraz sie krecila to zjadla cala butle ale poki co goraczki brak tylko jak na rece bralam to czulam,ze jest spocona,narazie dalej spi. Nie wiem jak bedzie dzis ale wezwe pediatre na wizyte domowa z rana,zeby przebadala czy wszystko ok, mam nadzieje,ze to tak byla tylko goraczka jeden dzien..
    może trzydniówka? 3 dni gorączki a potem 3 dni wysypki, tego się niczym nie leczy tylko właśnie syropki na zbicie temperatury. Jak wysypie ją na ciele - na kadłubku, bo zazwyczaj ręce i nogi są czyste, tzn 3-dniówka.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    naszą też już ze dwa razy w spacerówce miałam bo też czasem nie śpi i lubi sobie popatrzeć już.

iNso87 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • ola_35 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso kup najlepiej czopek, najlepiej i najszybciej działają na gorączkę, np Efferalgan. Pewnie to jakiś wirus, moja tez miała goraczkę 1 dzień, ale szybko przeszła.

iNso87 lubi tę wiadomość

km5s8riblmycd0av.png
    iv09ej28sq7xm6o7.png
  • agniesia2569 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    taki fajny artykuł znalazłam, warto poczytać :)
    http://dziecisawazne.pl/jak-pielegnowac-niemowle-aby-zaburzyc-naturalnego-rozwoju/

ex2be6ydkier3hmw.png
    iv09uay3ce2ufi7w.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniesia2569 wrote:
    taki fajny artykuł znalazłam, warto poczytać :)
    http://dziecisawazne.pl/jak-pielegnowac-niemowle-aby-zaburzyc-naturalnego-rozwoju/
    bardzo mądry artykuł, niestety kilku kwestii nauczyłam się dopiero na własnych błędach ale zgadzam się z nim w 100%!

7w3d 💔
  • Kava Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2016, 18:14

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Hashija Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    12dpo negatywny test ciążowy... powtórka za 2-3 dni

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    My wczoraj bylysmy u pediatry,nic tam nie widziala..wyslala nas odrazu do laryngologa pietro wyzej zeby spojrzala. Uszy czyste,wg Niej teoche przekrwiony nos i delikatnie gardlo. Wrocilismy do pediatry Ona znowu popatrzyla i nic tam nie widziala.. Wypisala na wszelki wypadek antybiotyk i oslonke. Dala skierowanie na morfologie i crp,poradzila zrobic je jak najszybciej i nie dawac poki wyniku nie bedzie tego antybiotyku,jeszcze wczoraj o 17 mialam wynik,ktory jest dobry.. Crp 1,6(0,00-5,00) hemoglobina w porzadku bo 12, reszta tez ok..zadzw do pediatry podalam wyniki i powiedziala nie dawac antybiotyku. Wczoraj bylo jako tako ale teraz wlasnie ma znowu goraczke i strasznie biedna sie kreci..:/ dalam Jej przeciwgoraczkowy u czekam..
    Mamy zrobic jeszcze badanie moczu.
    nie panikuj, jeśli ma tylko gorączkę to poczekaj jeszcze jeden dzien i zobacz czy wysypki nie będzie. Jak będzie to 3dniówka i tego się nie leczy. Po za tym zmień pediatre - jak takiemu maluszkowi można podać antybiotyk od tak na gorączke?? WTF?? normalnie w szoku jestem. Dzieci czasem chorują, gorączkują, wymiotują i często samo przychodzi i przechodzi. Rób jak do tej pory ewentualnie podawałabym wit C na wzmocnienie i więcej wody morskiej do noska skoro może być podrażniony. Jak nic dziecku więcej nie dolega to strzeż się antybiotyków.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Wiem,ze czopek szybko dziala ale nie jestem do niego jakos dobrze nastawiona i nie wlozylabym go chyba Malej nawet...mam paracetamol w plynie,podaje sie pipetka.
    też na początku się bałam go "podać" Olkowi :) jak temperatura nie będzie spadała po paracetamolu to ibuprofen jest silniejszy i też w syropku nawet chyba truskawkowym :)

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a gorączka u dziewczynki może też być od zakażenia cipeczki, może sprawdź, czy nie mm bardziej czerwonej czy coś... znajoma ostatnio z tym walczyła ze swoją córką i własnie tamata tylko gorączke miała jako objaw

7w3d 💔
  • Kava Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2016, 18:15

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co moge jeszcze gotowac mojemu Filipkowi na obiadek oprocz marchewki, ziemniaczka i pietruszki?

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ?
    Beta 11dpt - 145
    12.06 - mamy ❤️
    30.06 - kolejne USG
    Został 1 ❄️
‹‹ 2727 2728 2729 2730 2731 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ