X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co.. tak nie mogłam się doczekać tego rozszerzania diety a teraz to dla mnie takie skomplikowane. My od poczatku jestesmy na mm o okreslonych porach. Do tej pory jeden posilek mleczny zastapilismy sloiczkiem warzywnym. Na kolacje Lena zjada kleik. Je tez owoce ale nie traktujemy ich jako osobny posilek. No i tak na tym stanelysmy i nie wiem co dalej :-( czy wprowadzac juz jakas kaszke, nie wiem jak z tum glutenem.. eh..
    Moze jakas doswiadczona mama by mi tak konkretnie pomogla?

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2016, 14:56

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka86 wrote:
    Wiecie co.. tak nie mogłam się doczekać tego rozszerzania diety a teraz to dla mnie takie skomplikowane. My od poczatku jestesmy na mm o okreslonych porach. Do tej pory jeden posilek mleczny zastapilismy sloiczkiem warzywnym. Na kolacje Lena zjada kleik. Je tez owoce ale nie traktujemy ich jako osobny posilek. No i tak na tym stanelysmy i nie wiem co dalej :-( czy wprowadzac juz jakas kaszke, nie wiem jak z tum glutenem.. eh..
    Moze jakas doswiadczona mama by mi tak konkretnie pomogla?
    na ten moment to wszystko super :) gluten już możesz powoli wprowadzać, w jakiej postaci Ci wygodnie, możesz na wodzie ugotować odrobinę kaszki manny i jak ostygnie to dodać mm i podać dziecku z butelki, albo dodać odrobinę do słoiczka, albo ugotować zupkę i podać, ja z Polą zrobiłam najprościej jak się da : dałam jej w rękę skórę od chleba :) teraz codziennie daje jej kawałek bułki i sobie ćlamie jak my jemy śniadanie :) frajda i zajęcie dla niej a i gluten wprowadzony :)

ancymonek lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suerte wrote:
    zaprosilam Cie do przyjaciółek, bo mam kilka pytań...
    Suerte przyjęłam już zaproszenie

3i499vvjv3ex36x6.png
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Justyna :-) To chyba zrobię tak samo, a co..niech zje sobie z nami :-) Widze, że nasze pociechy prawie w tym samym wieku..Moja jutro kończy 5 miesiecy.
    A z mięsem się wstrzymać jeszcze czy próbować i kiedy wprowadzac kaszki?

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka86 wrote:
    Dzieki Justyna :-) To chyba zrobię tak samo, a co..niech zje sobie z nami :-) Widze, że nasze pociechy prawie w tym samym wieku..Moja jutro kończy 5 miesiecy.
    A z mięsem się wstrzymać jeszcze czy próbować i kiedy wprowadzac kaszki?
    ja mięsko już w słoiczku dwa razy dałam, raz coś z królikiem a raz z indykiem i wszystko ok, te słoiczki są od 5 msc czyli już :) a kaszki słodkie zostawiam na koniec, mleko zagęszczam kleikiem ryżowym cały czas, bo nie chce żeby mi się od razu do słokiego przyzwyczaiła. Ale są już i kaszki ryżowe od 4 msc więc też spokojnie do mm można już dodawać :)

Julia2015 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • ancymonek Ekspertka

Wysłany: 13 maja 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny! Mozna do was dolaczyc? Mqm coreczke z 20 grudnia ;-)

justyna14 lubi tę wiadomość

16udw1d3p0r3seft.png
    km5siei3z7aaxj05.png
    3i494z17ayamajm5.png
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia2015 wrote:
    Czy któreś z dzieci pije już z kubeczka? Możecie jakiś polecić?
    Ja ostatnio zamówiłam taki kubeczek/butelke
    http://allegro.pl/avent-natural-zestaw-przejsciowy-butelka-kubek-4m-i5679489637.html
    Mała od razu zczaiła o co chodzi, także polecam :)

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabinaaa wrote:
    Ja ostatnio zamówiłam taki kubeczek/butelke
    http://allegro.pl/avent-natural-zestaw-przejsciowy-butelka-kubek-4m-i5679489637.html
    Mała od razu zczaiła o co chodzi, także polecam :)

Dla dziecka bezbutelkowego raczej nie wypali. Wczoraj zrobiłam znów próbę i ryk nie do opanowania. Bawił się sam butelką i nawet wkładał smoczka do buzi, przytrzymałam więc butelkę i rozległ się straszny płacz jakbym krzywdę mu zrobiła. Zasnął od płaczu i szlochał przez sen.

Póki co u nas doidy jakoś daje rade, ale rozlewa się dużo za dużo

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    na ten moment to wszystko super :) gluten już możesz powoli wprowadzać, w jakiej postaci Ci wygodnie, możesz na wodzie ugotować odrobinę kaszki manny i jak ostygnie to dodać mm i podać dziecku z butelki, albo dodać odrobinę do słoiczka, albo ugotować zupkę i podać, ja z Polą zrobiłam najprościej jak się da : dałam jej w rękę skórę od chleba :) teraz codziennie daje jej kawałek bułki i sobie ćlamie jak my jemy śniadanie :) frajda i zajęcie dla niej a i gluten wprowadzony :)

Rozwiązanie z tą kromką jest super, ale nie wiem czy cokolwiek by zjadł jakbym dała mu bułkę? Spróbuje za kilka dni i myślę, że można już troszkę posmarować masłem?

• Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    ja mięsko już w słoiczku dwa razy dałam, raz coś z królikiem a raz z indykiem i wszystko ok, te słoiczki są od 5 msc czyli już :) a kaszki słodkie zostawiam na koniec, mleko zagęszczam kleikiem ryżowym cały czas, bo nie chce żeby mi się od razu do słokiego przyzwyczaiła. Ale są już i kaszki ryżowe od 4 msc więc też spokojnie do mm można już dodawać :)
    Zastanawiam się nad tym mięsem, bo lekarka mówiła, zeby sie nie spieszyć. Myślę, że sprobujemy ale nie tak codziennie. Moja kleik je juz od dawna. To jutro sprobujemy chlebka :-)

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • lips Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia2015 wrote:
    Dla dziecka bezbutelkowego raczej nie wypali. Wczoraj zrobiłam znów próbę i ryk nie do opanowania. Bawił się sam butelką i nawet wkładał smoczka do buzi, przytrzymałam więc butelkę i rozległ się straszny płacz jakbym krzywdę mu zrobiła. Zasnął od płaczu i szlochał przez sen.

Póki co u nas doidy jakoś daje rade, ale rozlewa się dużo za dużo

U nas znów się wczoraj wieczorem zbuntował an butelkę. Dziś też już nie pociągnał... Każdy dzień jest inny. Powoli moze kiedys się przezwyczai.

U nas narazie podaje tylko podstawowe warzywa. Mamy juz za soba dynie, marchwkę i teraz dynia+ziemniak. A kiedy powinnam zastapić jednen posiłek słoiczkiem ?

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia2015 wrote:
    Rozwiązanie z tą kromką jest super, ale nie wiem czy cokolwiek by zjadł jakbym dała mu bułkę? Spróbuje za kilka dni i myślę, że można już troszkę posmarować masłem?
    masło odpada, ja Olkowi dopiero ok 9 msc mleko krowie wprowadzałam, a zaleca się nawet po roku. A bułka owszem, tylko urwij kawałek dłuższy żeby łatwo było dziecku w rączkę wziąć :)

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:
    U nas znów się wczoraj wieczorem zbuntował an butelkę. Dziś też już nie pociągnał... Każdy dzień jest inny. Powoli moze kiedys się przezwyczai.

U nas narazie podaje tylko podstawowe warzywa. Mamy juz za soba dynie, marchwkę i teraz dynia+ziemniak. A kiedy powinnam zastapić jednen posiłek słoiczkiem ?
    moim zdaniem zastąpić jeden posiłek mleczny zupką można jak już dziecko rzeczywiście ładnie je te słoiczki. Moja na razie nie zawsze zjada cały, zazwyczaj pół i woli poprawić jeszcze mlekiem :) ale ja w ciągu dnia daje jej kilka razy coś więcej niż mleko np rano właśnie w rączkę kawałek chlebka, potem ta zupka, dziś np popołudniu jadła chrupki kukurydziane :) także co i rusz coś gdzieś skubnie :) jak na obiad mamy ziemniaki to też zawsze dostanie :) potem oczywiście butla musi być bo ćlamaniem chlebka się nie najje :)

jak widzicie, że dziecko rwie się do jedzenia to dawać, z rozsądkiem, ale dawać próbować, bo jak się przegapi moment u dziecka zainteresowania jedzeniem to potem może być ciężko, znam przypadki, że dzieci generalnie nie chciały jeść, bo w wieku 6 msc głownie żyły na piersi i nic innego nie dostawały a potem nie chciały :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2016, 15:53

7w3d 💔
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:

Próbuj z butelką, ja sobie wyrzucam, że jak się zbuntował jak miał niecałe 2mies, to pomyślałam sobie: eeee, zrobie dłuższą przerwę i na pewno pociągnie. Jako, że mam podobny problem, to kibicuje Tobie :)

Mój mały czasem zje cały słoik, a czasem kilka łyżeczek, wiec na razie ten posiłek nie jest zastąpiony, ale za to wprowadziłam rano kaszke - jadł już mleczne i bezmleczne i nawet ładnie mu to wchodzi i najczęściej jest tak że jak karmię piersią po przebudzeniu ok 6-7, to następna pierś jest ok 13-14. Niby sukces w mojej sytuacji, ale już nie wiem czy dobrze robie - piersi mnie bolą, mam za dużo mleka, a boje się, że to może doprowadzić do znacznego zaniku laktacji. Właściwie w dzień obyłby się bez piersi, ale nie chce mu tego robić, a w nocy jeszcze je, wiec zależy mi na tym żeby mieć pokarm.
    Nie wiem czy laktacja dopasuje sie do karmień i kiedy?

• kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my wczoraj byłyśmy na szczepieniu. Mała przez 6tygodni przybrała 350 gram, a urosła 5cm. Lekarka kazała do zupek dodawać mąkę kukurydzianą, żeby małą troszkę podtuczyć. Ja nie wiem czemu tak mało przybiera na wadze. Je ładnie i często. Nie wiem o co kaman.

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• Ola_45 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia - moze taka jej uroda :) Powiem Ci tak, moj Filip wazy juz ok. 9kg, mojej znajomej coreczka ma juz 13 miesiecy i wazy niecale 8kg. Taka jej uroda i tyle :) Moze w Waszym przypadku tez tak jest.

Co do jedzonka to moj Fifcio tez juz jadl obiadek z mieskiem ze sloiczka. Zazwyczaj je przygotowane przeze mnie ale musielismy wyprobowac sloiczki bo niedlugo wyjezdzamy na 6 dni i bylby klopot :) Miesko mu podeszlo takze jest ok :D
    Jak wprowadza soe jajko?

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ❤️
    17.01.2026 ❤️Zdrowy chłopiec 👶🏻
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podbijam - jak się wprowadza jajko?

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2016, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak rozmawialam z moją Panią doktor to mówiła, żeby z żółtkiem sie nie spieszyc i podac ok. 7miesiaca. Podawac pół żółtka co 2 dni.
    Moja Lena dziś kończy 5 miesiecy - jak to poważnie brzmi :-)

iNso87, Nadulka lubią tę wiadomość

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2016, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Szczerze to nawet nie wiem:d choc musze przyznac,ze zaraz po porodzie miałam więcej energii,bylam mniej zmęczona. Laura jest duza to aż tyle uwagi nie potrzebuje;) takze ten.. :)
    Ja też czuję, że mam wiecej energii :-) caly dzien cos robię, ale jak Lena zasnie na noc to tak jakby moja bateria sie wyladowala :-)

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
‹‹ 2750 2751 2752 2753 2754 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ