X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co.. tak nie mogłam się doczekać tego rozszerzania diety a teraz to dla mnie takie skomplikowane. My od poczatku jestesmy na mm o okreslonych porach. Do tej pory jeden posilek mleczny zastapilismy sloiczkiem warzywnym. Na kolacje Lena zjada kleik. Je tez owoce ale nie traktujemy ich jako osobny posilek. No i tak na tym stanelysmy i nie wiem co dalej :-( czy wprowadzac juz jakas kaszke, nie wiem jak z tum glutenem.. eh..
    Moze jakas doswiadczona mama by mi tak konkretnie pomogla?

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2016, 14:56

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka86 wrote:
    Wiecie co.. tak nie mogłam się doczekać tego rozszerzania diety a teraz to dla mnie takie skomplikowane. My od poczatku jestesmy na mm o okreslonych porach. Do tej pory jeden posilek mleczny zastapilismy sloiczkiem warzywnym. Na kolacje Lena zjada kleik. Je tez owoce ale nie traktujemy ich jako osobny posilek. No i tak na tym stanelysmy i nie wiem co dalej :-( czy wprowadzac juz jakas kaszke, nie wiem jak z tum glutenem.. eh..
    Moze jakas doswiadczona mama by mi tak konkretnie pomogla?
    na ten moment to wszystko super :) gluten już możesz powoli wprowadzać, w jakiej postaci Ci wygodnie, możesz na wodzie ugotować odrobinę kaszki manny i jak ostygnie to dodać mm i podać dziecku z butelki, albo dodać odrobinę do słoiczka, albo ugotować zupkę i podać, ja z Polą zrobiłam najprościej jak się da : dałam jej w rękę skórę od chleba :) teraz codziennie daje jej kawałek bułki i sobie ćlamie jak my jemy śniadanie :) frajda i zajęcie dla niej a i gluten wprowadzony :)

ancymonek lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suerte wrote:
    zaprosilam Cie do przyjaciółek, bo mam kilka pytań...
    Suerte przyjęłam już zaproszenie

3i499vvjv3ex36x6.png
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Justyna :-) To chyba zrobię tak samo, a co..niech zje sobie z nami :-) Widze, że nasze pociechy prawie w tym samym wieku..Moja jutro kończy 5 miesiecy.
    A z mięsem się wstrzymać jeszcze czy próbować i kiedy wprowadzac kaszki?

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka86 wrote:
    Dzieki Justyna :-) To chyba zrobię tak samo, a co..niech zje sobie z nami :-) Widze, że nasze pociechy prawie w tym samym wieku..Moja jutro kończy 5 miesiecy.
    A z mięsem się wstrzymać jeszcze czy próbować i kiedy wprowadzac kaszki?
    ja mięsko już w słoiczku dwa razy dałam, raz coś z królikiem a raz z indykiem i wszystko ok, te słoiczki są od 5 msc czyli już :) a kaszki słodkie zostawiam na koniec, mleko zagęszczam kleikiem ryżowym cały czas, bo nie chce żeby mi się od razu do słokiego przyzwyczaiła. Ale są już i kaszki ryżowe od 4 msc więc też spokojnie do mm można już dodawać :)

Julia2015 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • ancymonek Ekspertka

Wysłany: 13 maja 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny! Mozna do was dolaczyc? Mqm coreczke z 20 grudnia ;-)

justyna14 lubi tę wiadomość

16udw1d3p0r3seft.png
    km5siei3z7aaxj05.png
    3i494z17ayamajm5.png
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia2015 wrote:
    Czy któreś z dzieci pije już z kubeczka? Możecie jakiś polecić?
    Ja ostatnio zamówiłam taki kubeczek/butelke
    http://allegro.pl/avent-natural-zestaw-przejsciowy-butelka-kubek-4m-i5679489637.html
    Mała od razu zczaiła o co chodzi, także polecam :)

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabinaaa wrote:
    Ja ostatnio zamówiłam taki kubeczek/butelke
    http://allegro.pl/avent-natural-zestaw-przejsciowy-butelka-kubek-4m-i5679489637.html
    Mała od razu zczaiła o co chodzi, także polecam :)

Dla dziecka bezbutelkowego raczej nie wypali. Wczoraj zrobiłam znów próbę i ryk nie do opanowania. Bawił się sam butelką i nawet wkładał smoczka do buzi, przytrzymałam więc butelkę i rozległ się straszny płacz jakbym krzywdę mu zrobiła. Zasnął od płaczu i szlochał przez sen.

Póki co u nas doidy jakoś daje rade, ale rozlewa się dużo za dużo

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    na ten moment to wszystko super :) gluten już możesz powoli wprowadzać, w jakiej postaci Ci wygodnie, możesz na wodzie ugotować odrobinę kaszki manny i jak ostygnie to dodać mm i podać dziecku z butelki, albo dodać odrobinę do słoiczka, albo ugotować zupkę i podać, ja z Polą zrobiłam najprościej jak się da : dałam jej w rękę skórę od chleba :) teraz codziennie daje jej kawałek bułki i sobie ćlamie jak my jemy śniadanie :) frajda i zajęcie dla niej a i gluten wprowadzony :)

Rozwiązanie z tą kromką jest super, ale nie wiem czy cokolwiek by zjadł jakbym dała mu bułkę? Spróbuje za kilka dni i myślę, że można już troszkę posmarować masłem?

• Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    ja mięsko już w słoiczku dwa razy dałam, raz coś z królikiem a raz z indykiem i wszystko ok, te słoiczki są od 5 msc czyli już :) a kaszki słodkie zostawiam na koniec, mleko zagęszczam kleikiem ryżowym cały czas, bo nie chce żeby mi się od razu do słokiego przyzwyczaiła. Ale są już i kaszki ryżowe od 4 msc więc też spokojnie do mm można już dodawać :)
    Zastanawiam się nad tym mięsem, bo lekarka mówiła, zeby sie nie spieszyć. Myślę, że sprobujemy ale nie tak codziennie. Moja kleik je juz od dawna. To jutro sprobujemy chlebka :-)

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • lips Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia2015 wrote:
    Dla dziecka bezbutelkowego raczej nie wypali. Wczoraj zrobiłam znów próbę i ryk nie do opanowania. Bawił się sam butelką i nawet wkładał smoczka do buzi, przytrzymałam więc butelkę i rozległ się straszny płacz jakbym krzywdę mu zrobiła. Zasnął od płaczu i szlochał przez sen.

Póki co u nas doidy jakoś daje rade, ale rozlewa się dużo za dużo

U nas znów się wczoraj wieczorem zbuntował an butelkę. Dziś też już nie pociągnał... Każdy dzień jest inny. Powoli moze kiedys się przezwyczai.

U nas narazie podaje tylko podstawowe warzywa. Mamy juz za soba dynie, marchwkę i teraz dynia+ziemniak. A kiedy powinnam zastapić jednen posiłek słoiczkiem ?

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia2015 wrote:
    Rozwiązanie z tą kromką jest super, ale nie wiem czy cokolwiek by zjadł jakbym dała mu bułkę? Spróbuje za kilka dni i myślę, że można już troszkę posmarować masłem?
    masło odpada, ja Olkowi dopiero ok 9 msc mleko krowie wprowadzałam, a zaleca się nawet po roku. A bułka owszem, tylko urwij kawałek dłuższy żeby łatwo było dziecku w rączkę wziąć :)

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:
    U nas znów się wczoraj wieczorem zbuntował an butelkę. Dziś też już nie pociągnał... Każdy dzień jest inny. Powoli moze kiedys się przezwyczai.

U nas narazie podaje tylko podstawowe warzywa. Mamy juz za soba dynie, marchwkę i teraz dynia+ziemniak. A kiedy powinnam zastapić jednen posiłek słoiczkiem ?
    moim zdaniem zastąpić jeden posiłek mleczny zupką można jak już dziecko rzeczywiście ładnie je te słoiczki. Moja na razie nie zawsze zjada cały, zazwyczaj pół i woli poprawić jeszcze mlekiem :) ale ja w ciągu dnia daje jej kilka razy coś więcej niż mleko np rano właśnie w rączkę kawałek chlebka, potem ta zupka, dziś np popołudniu jadła chrupki kukurydziane :) także co i rusz coś gdzieś skubnie :) jak na obiad mamy ziemniaki to też zawsze dostanie :) potem oczywiście butla musi być bo ćlamaniem chlebka się nie najje :)

jak widzicie, że dziecko rwie się do jedzenia to dawać, z rozsądkiem, ale dawać próbować, bo jak się przegapi moment u dziecka zainteresowania jedzeniem to potem może być ciężko, znam przypadki, że dzieci generalnie nie chciały jeść, bo w wieku 6 msc głownie żyły na piersi i nic innego nie dostawały a potem nie chciały :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2016, 15:53

7w3d 💔
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:

Próbuj z butelką, ja sobie wyrzucam, że jak się zbuntował jak miał niecałe 2mies, to pomyślałam sobie: eeee, zrobie dłuższą przerwę i na pewno pociągnie. Jako, że mam podobny problem, to kibicuje Tobie :)

Mój mały czasem zje cały słoik, a czasem kilka łyżeczek, wiec na razie ten posiłek nie jest zastąpiony, ale za to wprowadziłam rano kaszke - jadł już mleczne i bezmleczne i nawet ładnie mu to wchodzi i najczęściej jest tak że jak karmię piersią po przebudzeniu ok 6-7, to następna pierś jest ok 13-14. Niby sukces w mojej sytuacji, ale już nie wiem czy dobrze robie - piersi mnie bolą, mam za dużo mleka, a boje się, że to może doprowadzić do znacznego zaniku laktacji. Właściwie w dzień obyłby się bez piersi, ale nie chce mu tego robić, a w nocy jeszcze je, wiec zależy mi na tym żeby mieć pokarm.
    Nie wiem czy laktacja dopasuje sie do karmień i kiedy?

• kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my wczoraj byłyśmy na szczepieniu. Mała przez 6tygodni przybrała 350 gram, a urosła 5cm. Lekarka kazała do zupek dodawać mąkę kukurydzianą, żeby małą troszkę podtuczyć. Ja nie wiem czemu tak mało przybiera na wadze. Je ładnie i często. Nie wiem o co kaman.

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• Ola_45 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia - moze taka jej uroda :) Powiem Ci tak, moj Filip wazy juz ok. 9kg, mojej znajomej coreczka ma juz 13 miesiecy i wazy niecale 8kg. Taka jej uroda i tyle :) Moze w Waszym przypadku tez tak jest.

Co do jedzonka to moj Fifcio tez juz jadl obiadek z mieskiem ze sloiczka. Zazwyczaj je przygotowane przeze mnie ale musielismy wyprobowac sloiczki bo niedlugo wyjezdzamy na 6 dni i bylby klopot :) Miesko mu podeszlo takze jest ok :D
    Jak wprowadza soe jajko?

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ?
    Beta 11dpt - 145
    12.06 - mamy ❤️
    30.06 - kolejne USG
    Został 1 ❄️
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podbijam - jak się wprowadza jajko?

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2016, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak rozmawialam z moją Panią doktor to mówiła, żeby z żółtkiem sie nie spieszyc i podac ok. 7miesiaca. Podawac pół żółtka co 2 dni.
    Moja Lena dziś kończy 5 miesiecy - jak to poważnie brzmi :-)

iNso87, Nadulka lubią tę wiadomość

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2016, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Szczerze to nawet nie wiem:d choc musze przyznac,ze zaraz po porodzie miałam więcej energii,bylam mniej zmęczona. Laura jest duza to aż tyle uwagi nie potrzebuje;) takze ten.. :)
    Ja też czuję, że mam wiecej energii :-) caly dzien cos robię, ale jak Lena zasnie na noc to tak jakby moja bateria sie wyladowala :-)

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
‹‹ 2750 2751 2752 2753 2754 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ