Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Wiecie co.. tak nie mogłam się doczekać tego rozszerzania diety a teraz to dla mnie takie skomplikowane. My od poczatku jestesmy na mm o okreslonych porach. Do tej pory jeden posilek mleczny zastapilismy sloiczkiem warzywnym. Na kolacje Lena zjada kleik. Je tez owoce ale nie traktujemy ich jako osobny posilek. No i tak na tym stanelysmy i nie wiem co dalej
czy wprowadzac juz jakas kaszke, nie wiem jak z tum glutenem.. eh..
Moze jakas doswiadczona mama by mi tak konkretnie pomogla?
-
nick nieaktualny
-
Aneczka86 wrote:Wiecie co.. tak nie mogłam się doczekać tego rozszerzania diety a teraz to dla mnie takie skomplikowane. My od poczatku jestesmy na mm o okreslonych porach. Do tej pory jeden posilek mleczny zastapilismy sloiczkiem warzywnym. Na kolacje Lena zjada kleik. Je tez owoce ale nie traktujemy ich jako osobny posilek. No i tak na tym stanelysmy i nie wiem co dalej
czy wprowadzac juz jakas kaszke, nie wiem jak z tum glutenem.. eh..
Moze jakas doswiadczona mama by mi tak konkretnie pomogla?gluten już możesz powoli wprowadzać, w jakiej postaci Ci wygodnie, możesz na wodzie ugotować odrobinę kaszki manny i jak ostygnie to dodać mm i podać dziecku z butelki, albo dodać odrobinę do słoiczka, albo ugotować zupkę i podać, ja z Polą zrobiłam najprościej jak się da : dałam jej w rękę skórę od chleba
teraz codziennie daje jej kawałek bułki i sobie ćlamie jak my jemy śniadanie
frajda i zajęcie dla niej a i gluten wprowadzony
ancymonek lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
Aneczka86 wrote:Dzieki Justyna
To chyba zrobię tak samo, a co..niech zje sobie z nami
Widze, że nasze pociechy prawie w tym samym wieku..Moja jutro kończy 5 miesiecy.
A z mięsem się wstrzymać jeszcze czy próbować i kiedy wprowadzac kaszki?a kaszki słodkie zostawiam na koniec, mleko zagęszczam kleikiem ryżowym cały czas, bo nie chce żeby mi się od razu do słokiego przyzwyczaiła. Ale są już i kaszki ryżowe od 4 msc więc też spokojnie do mm można już dodawać
Julia2015 lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
Julia2015 wrote:Czy któreś z dzieci pije już z kubeczka? Możecie jakiś polecić?
http://allegro.pl/avent-natural-zestaw-przejsciowy-butelka-kubek-4m-i5679489637.html
Mała od razu zczaiła o co chodzi, także polecam
-
sabinaaa wrote:Ja ostatnio zamówiłam taki kubeczek/butelke
http://allegro.pl/avent-natural-zestaw-przejsciowy-butelka-kubek-4m-i5679489637.html
Mała od razu zczaiła o co chodzi, także polecam
Dla dziecka bezbutelkowego raczej nie wypali. Wczoraj zrobiłam znów próbę i ryk nie do opanowania. Bawił się sam butelką i nawet wkładał smoczka do buzi, przytrzymałam więc butelkę i rozległ się straszny płacz jakbym krzywdę mu zrobiła. Zasnął od płaczu i szlochał przez sen.
Póki co u nas doidy jakoś daje rade, ale rozlewa się dużo za dużo -
justyna14 wrote:na ten moment to wszystko super
gluten już możesz powoli wprowadzać, w jakiej postaci Ci wygodnie, możesz na wodzie ugotować odrobinę kaszki manny i jak ostygnie to dodać mm i podać dziecku z butelki, albo dodać odrobinę do słoiczka, albo ugotować zupkę i podać, ja z Polą zrobiłam najprościej jak się da : dałam jej w rękę skórę od chleba
teraz codziennie daje jej kawałek bułki i sobie ćlamie jak my jemy śniadanie
frajda i zajęcie dla niej a i gluten wprowadzony
Rozwiązanie z tą kromką jest super, ale nie wiem czy cokolwiek by zjadł jakbym dała mu bułkę? Spróbuje za kilka dni i myślę, że można już troszkę posmarować masłem? -
justyna14 wrote:ja mięsko już w słoiczku dwa razy dałam, raz coś z królikiem a raz z indykiem i wszystko ok, te słoiczki są od 5 msc czyli już
a kaszki słodkie zostawiam na koniec, mleko zagęszczam kleikiem ryżowym cały czas, bo nie chce żeby mi się od razu do słokiego przyzwyczaiła. Ale są już i kaszki ryżowe od 4 msc więc też spokojnie do mm można już dodawać
-
Julia2015 wrote:Dla dziecka bezbutelkowego raczej nie wypali. Wczoraj zrobiłam znów próbę i ryk nie do opanowania. Bawił się sam butelką i nawet wkładał smoczka do buzi, przytrzymałam więc butelkę i rozległ się straszny płacz jakbym krzywdę mu zrobiła. Zasnął od płaczu i szlochał przez sen.
Póki co u nas doidy jakoś daje rade, ale rozlewa się dużo za dużo
U nas znów się wczoraj wieczorem zbuntował an butelkę. Dziś też już nie pociągnał... Każdy dzień jest inny. Powoli moze kiedys się przezwyczai.
U nas narazie podaje tylko podstawowe warzywa. Mamy juz za soba dynie, marchwkę i teraz dynia+ziemniak. A kiedy powinnam zastapić jednen posiłek słoiczkiem ? -
Julia2015 wrote:Rozwiązanie z tą kromką jest super, ale nie wiem czy cokolwiek by zjadł jakbym dała mu bułkę? Spróbuje za kilka dni i myślę, że można już troszkę posmarować masłem?7w3d 💔
-
lips wrote:U nas znów się wczoraj wieczorem zbuntował an butelkę. Dziś też już nie pociągnał... Każdy dzień jest inny. Powoli moze kiedys się przezwyczai.
U nas narazie podaje tylko podstawowe warzywa. Mamy juz za soba dynie, marchwkę i teraz dynia+ziemniak. A kiedy powinnam zastapić jednen posiłek słoiczkiem ?ale ja w ciągu dnia daje jej kilka razy coś więcej niż mleko np rano właśnie w rączkę kawałek chlebka, potem ta zupka, dziś np popołudniu jadła chrupki kukurydziane
także co i rusz coś gdzieś skubnie
jak na obiad mamy ziemniaki to też zawsze dostanie
potem oczywiście butla musi być bo ćlamaniem chlebka się nie najje
jak widzicie, że dziecko rwie się do jedzenia to dawać, z rozsądkiem, ale dawać próbować, bo jak się przegapi moment u dziecka zainteresowania jedzeniem to potem może być ciężko, znam przypadki, że dzieci generalnie nie chciały jeść, bo w wieku 6 msc głownie żyły na piersi i nic innego nie dostawały a potem nie chciałyWiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2016, 15:53
7w3d 💔 -
lips wrote:U nas znów się wczoraj wieczorem zbuntował an butelkę. Dziś też już nie pociągnał... Każdy dzień jest inny. Powoli moze kiedys się przezwyczai.
U nas narazie podaje tylko podstawowe warzywa. Mamy juz za soba dynie, marchwkę i teraz dynia+ziemniak. A kiedy powinnam zastapić jednen posiłek słoiczkiem ?
Próbuj z butelką, ja sobie wyrzucam, że jak się zbuntował jak miał niecałe 2mies, to pomyślałam sobie: eeee, zrobie dłuższą przerwę i na pewno pociągnie. Jako, że mam podobny problem, to kibicuje Tobie
Mój mały czasem zje cały słoik, a czasem kilka łyżeczek, wiec na razie ten posiłek nie jest zastąpiony, ale za to wprowadziłam rano kaszke - jadł już mleczne i bezmleczne i nawet ładnie mu to wchodzi i najczęściej jest tak że jak karmię piersią po przebudzeniu ok 6-7, to następna pierś jest ok 13-14. Niby sukces w mojej sytuacji, ale już nie wiem czy dobrze robie - piersi mnie bolą, mam za dużo mleka, a boje się, że to może doprowadzić do znacznego zaniku laktacji. Właściwie w dzień obyłby się bez piersi, ale nie chce mu tego robić, a w nocy jeszcze je, wiec zależy mi na tym żeby mieć pokarm.
Nie wiem czy laktacja dopasuje sie do karmień i kiedy? -
A my wczoraj byłyśmy na szczepieniu. Mała przez 6tygodni przybrała 350 gram, a urosła 5cm. Lekarka kazała do zupek dodawać mąkę kukurydzianą, żeby małą troszkę podtuczyć. Ja nie wiem czemu tak mało przybiera na wadze. Je ładnie i często. Nie wiem o co kaman.syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
córka 10.12.15
syn 28.08.17
-
Kasia - moze taka jej uroda
Powiem Ci tak, moj Filip wazy juz ok. 9kg, mojej znajomej coreczka ma juz 13 miesiecy i wazy niecale 8kg. Taka jej uroda i tyle
Moze w Waszym przypadku tez tak jest.
Co do jedzonka to moj Fifcio tez juz jadl obiadek z mieskiem ze sloiczka. Zazwyczaj je przygotowane przeze mnie ale musielismy wyprobowac sloiczki bo niedlugo wyjezdzamy na 6 dni i bylby klopotMiesko mu podeszlo takze jest ok
Jak wprowadza soe jajko?03.2015 - 6t. 💔
12.2015 syn
Starania od 2017r
Niedrożny lewy jajowód
7x IUI - nieudane
1 PROCEDURA IVF :
I transfer - 09.2024 - 5t.💔
II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
III transfer - 12.2024 - nieudany
2 PROCEDURA IVF :
I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
II transfer - 15.05.2025 - ?
Beta 11dpt - 145
12.06 - mamy ❤️
30.06 - kolejne USG
Został 1 ❄️ -
iNso87 wrote:Szczerze to nawet nie wiem:d choc musze przyznac,ze zaraz po porodzie miałam więcej energii,bylam mniej zmęczona. Laura jest duza to aż tyle uwagi nie potrzebuje;) takze ten..
caly dzien cos robię, ale jak Lena zasnie na noc to tak jakby moja bateria sie wyladowala