X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • akira Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati_zuzia - wiem, ze gotujecie. To raczej o sobie pisalam ;-)ja jestem mama leniwiec i nie gotuje malej. Jest przede wszystkim cyc i sloiki. A sloiki to zadne cudo, jestem tego swiadoma. Dziewczyny, ktore kaszki Holle polecacie? Bo ja poki co, to daje tylko sinlac.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso wtedy chodzilo mi o to,ze Liskova(bez urazy Liskova) juz ktorys post z rzedu"czepiala"sie Justyny,a nie pisalam nic na temat tego jak to robila taka mala roznica. I doskonale wiem o o co mi chodzi, milo ze tak zalujesz mojej osoby :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2016, 19:43

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A poza tym to nie jest chyba forum wzajemnej adoracji a moze jest...?

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pisze tutaj bardzo rzadko ale pozwolę sobie cos napisać w kwestii żywienia naszych maleństw. Otóż ja uważam ze nie należy sie spieszyć z tym żeby dziecko jadło rzeczy te co dorośli czy cos nie na swój wiek. To są delikatne brzuszki i trzeba ognie dbać. Sól i cukier to dwie rzeczy które są szalenie niebezpieczne dla dorosłych a co dopiero dla maleństwa i to nie ważne czy tomszczypta czy ile. I choc teraz dziecko może to zjeść i nie da to żadnych negatywnych skutków to może to mieć tragiczne skutki w przyszłości. Moje dziecko nie siedzi jeszcze i nie ukrywam ze mnie to cieszy bo mi zależy żeby Ola siedziała prawidłowo i prosto a nie szybko i byle jak. I z całym szacunkiem dla Inso ale to ze ktoś ma dwoje czy wiecej dzieci jeszcze dla mnie nie oznacza ze lepiej pewne rżeczy wie i rady takiej osoby są cenniejsze. Ja ilekroć czytałam jak Inso cos doradzała to sie dziwiłam jak pewne rzeczy można podać tak małemu dziecku no ale to sprawa każdej mamy i chyba inne maja swój rozum żeby wiedziec jak postępować ale tez uważam ze trzeba zwracać uwagę jak ktoś cos robi złe i niezdrowo. I moim zdaniem należy to robić wprost.

pati_zuzia83, revvelka1, niania.ogg, rewelka, Mama_Julka, nutella_, Liskova, monika_89 lubią tę wiadomość

201512131765.png

201909081765.png
  • pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj Inso mylisz sie,no ale to TWOJE zdanie,a ze ja naleze do tych "madrzejszych" to TY wiesz lepiej :)

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso TY aniolkie nie jestes wiec dlaczego oburza Cie chamstwo innych a wlasne juz nie?

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    Mama Julka - co sie dzieje z malym? Trzymajcie sie! My tez spedzilismy caly dzien w szpitalu. Prawdopodobnie I. bedzie miala zabieg udrazniania kanalikow lzowych. Ale to dopiero po skonczonym 1 r.z.
    Mały ma zum, zapalenie ukł. moczowego :/

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    ...Dziewczyny, ktore kaszki Holle polecacie? Bo ja poki co, to daje tylko sinlac.
    Mam trzy:pełnoziarnistą orkiszową, kukurydzianą z tapioką i pełnoziarnistą z musli z bananem.

MeGi1986 lubi tę wiadomość

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • agat Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2016, 13:23

pati_zuzia83 lubi tę wiadomość

• akira Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Julka - wspolczuje pobytu w szpitalu, to musial biedaczek juz naprawde zle sie czuc :( trzymajcie sie z M. dzielnie!

a propos kaszek, ktora z tych co masz, jest najlepsza smakowo? Bo sinlac moja I. wprost uwielbia i rzeczywiscie jest calkiem smaczny

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agat wrote:
    Ola, u dorosłego dwie łyżeczki mogą wywołać taką reakcje organizmu, u małych dzieci, które ważą np. dziesięciokrotnie mniej niż dorosły będzie to odrobina.
    Jeśli o mnie była druga część Twojej wypowiedzi, to nie taka była intencja mojego posta- po prostu chciałam,.aby dziewczyny, które mogły nie wiedzieć o takim działaniu ksylitolu nie podawały go nie mając pełnej wiedzy. Jeśli nie o mnie, nie ma tematu.
    Wlaśnie czytałam o właściwościach ksylitolu i to też mnie zniechęca do podawania go niemowlęciu.
    Dobra też jest stewia, ale jak bym miała coś z tych dwóch wybierać, to dla siebie.
    Dumna jestem z moich synów - starszy lubi maliny i morele, a dla mnie są to owoce za mało słodkie i ich nie jem, a mały pił kompot który mu ugotowałam ze śliwek, kwas jak cholera, a pił że aż mu się uszy trzęsły.

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • MeGi1986 Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akira ja tak jak Mama-julka daje małemu kaszki holly. Najbardziej uwielbia tą z musli po 6 mcu. Podaje tez ryzowo-kukurydziano-jaglana i tez wcina ze smakiem :)

akira lubi tę wiadomość

bl9c2n0a725rcfdh.png
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Filip tez uwielbia maliny. Pierwszy raz jak sprobowal to az go odrzucilo do tylu takie kwasne. Ale na kolejna lyzeczke sie tak rzucal.. :)

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ❤️ 31/01/2026 🍀❤️

Został 1 ❄️

preg.png
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    Mama_Julka - wspolczuje pobytu w szpitalu, to musial biedaczek juz naprawde zle sie czuc :( trzymajcie sie z M. dzielnie!

a propos kaszek, ktora z tych co masz, jest najlepsza smakowo? Bo sinlac moja I. wprost uwielbia i rzeczywiscie jest calkiem smaczny
    Nie spodziewałam się tego, nawet lekarz był w szoku że takie wysokie crp ma. Nie było zmiłuj - antybiotyk dożylnie i już.
    Domyślam się że jeśli kp to kaszki robisz na wodzie. Proponuję wtedy tą z musli z bananem. Ja zawsze robię na mm to wiesz ;) nie mam pojęcia jak bez, ale ta kukurydziana napewno będzie drętwo jak śrut :D bo kaszki Holle są bez cukru

akira lubi tę wiadomość

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akira,a nie wolisz kupic normalnej kaszy i po prostu dodać owoce?
    Jak zobaczylam ostatnio ceny gotowych kaszek to sie za glowe zlapalam :D
    A jaglana np. 3zl za kilo i Ty tez zjesz ze smakiem :)
    Ja daję zamiennie: jaglaną,manną, orkiszową. Gotuję na mleku roślinnym (sama robię)

Mama_Julka, akira lubią tę wiadomość

• Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://m.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/nadmiar-soli-w-diecie-dziecka-otylosc-miazdzyca-slabe-kosci_41744.html
    https://portal.abczdrowie.pl/niemowleta-jedza-za-duzo-soli
    http://www.1000dni.pl/1000-dni-zywienia-dziecka/25-36-miesiecy/zasady-zywienia/43-co-z-tym-cukrem?gclid=Cj0KEQjwztG8BRCJgseTvZLctr8BEiQAA_kBD5JgscVLaxuFFHlCrVZ8KCuWFFRK3ePdJVLKb9nCsjIaAgpD8P8HAQ

Takie ciekawostki dla chętnych :)

mnk, pati_zuzia83 lubią tę wiadomość

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova wrote:
    Akira,a nie wolisz kupic normalnej kaszy i po prostu dodać owoce?
    Jak zobaczylam ostatnio ceny gotowych kaszek to sie za glowe zlapalam :D
    A jaglana np. 3zl za kilo i Ty tez zjesz ze smakiem :)
    Ja daję zamiennie: jaglaną,manną, orkiszową. Gotuję na mleku roślinnym (sama robię)
    Też kupuję, tak robię czasem, ale wybieram eko.

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to się porobiło... pozwolicie że i ja się wypowiem? No to się wypowiem... :)
    Nieraz mi się nie spodobały jakieś Wasze rady, czy postępowanie w niektórych kwestiach... Ale wiecie co? nigdy, przenigdy nie przyszło mi do głowy żeby odpowiadać w taki sposób jak Liskova czy mnk... No co Wy? Kobiety? Żeby aż tak?! No dobra, jest forum, jest wolność słowa, ale też jest kultura osobista! Że niby iNso też chamska? A jaka ma być jak tak skomentowałyście jej wypowiedzi... Każdej by nerwy puściły.
    Bo czy nie ładniej byłoby wyrażać swoje zdanie słowami: "wydaje mi się że źle postępujesz" albo "ja uważam inaczej" a nie od razu z grubej rury... ?
    Widzę że źle się dzieje na tym forum. Tylko czekać aż ja zostanę zmieszana z błotem za swoje wypowiedzi także nic tu po mnie... Miło było.

P.S. iNso anegdotka dla Ciebie odnośnie wątróbki:

mąż: Znowu siedzisz na forum?
    ja: ajjj bo się dziewczyny kłócą o wątróbkę, jedna dała dziecku a inne ją skarciły.
    mąż: wątróbka jest bardzo zdrowa, mi też mama dawała jak byłem niemowlęciem i zobacz jaki zdrowy ze mnie kaban wyrósł-ponad dwa metry i tylko raz w szpitalu na prostowaniu przegrody ;)

Aneczka86, iNso87, Ola_45 lubią tę wiadomość

18.12.2015 Adam ❤️
    04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszędzie sie trąbi o cukrzycy, nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy, otyłości-to są właśnie skutki złych nawyków żywieniowych. Ja akurat jestem strasznie wyczulona w tym temacie bo jestem z rodziny lekarskiej i wiele słyszałam o tych bardzo ciężkich chorobach. I dziwi mnie ze nadal mimo tak wielu kampanii informacyjnych na te tematy panuje taka ignorancja:( a argument ze nasze babki tak karmiły to nie argument bo kiedyś nie było we wszystkim tyle chemii, powietrze nie było takie zasyfione itd. A teraz wszędzie pełno chemii, syfu wszelakiego wiec po co jeszcze dziecku dokładać. To co dzis robimy dla naszych dzieci zaowocuje im w przyszłości!:) i nie chodzi o to by sie tutaj kłócić tylko dać sobie zwrócić uwagę ze robi sie zle:)

Liskova, rewelka, Mama_Julka, pati_zuzia83, niania.ogg, mnk, Oliwki lubią tę wiadomość

201512131765.png

201909081765.png
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aliss nie odchodz :-(

iNso87 lubi tę wiadomość

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
‹‹ 2818 2819 2820 2821 2822 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ