X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • akira Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati_zuzia - wiem, ze gotujecie. To raczej o sobie pisalam ;-)ja jestem mama leniwiec i nie gotuje malej. Jest przede wszystkim cyc i sloiki. A sloiki to zadne cudo, jestem tego swiadoma. Dziewczyny, ktore kaszki Holle polecacie? Bo ja poki co, to daje tylko sinlac.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso wtedy chodzilo mi o to,ze Liskova(bez urazy Liskova) juz ktorys post z rzedu"czepiala"sie Justyny,a nie pisalam nic na temat tego jak to robila taka mala roznica. I doskonale wiem o o co mi chodzi, milo ze tak zalujesz mojej osoby :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2016, 19:43

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A poza tym to nie jest chyba forum wzajemnej adoracji a moze jest...?

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pisze tutaj bardzo rzadko ale pozwolę sobie cos napisać w kwestii żywienia naszych maleństw. Otóż ja uważam ze nie należy sie spieszyć z tym żeby dziecko jadło rzeczy te co dorośli czy cos nie na swój wiek. To są delikatne brzuszki i trzeba ognie dbać. Sól i cukier to dwie rzeczy które są szalenie niebezpieczne dla dorosłych a co dopiero dla maleństwa i to nie ważne czy tomszczypta czy ile. I choc teraz dziecko może to zjeść i nie da to żadnych negatywnych skutków to może to mieć tragiczne skutki w przyszłości. Moje dziecko nie siedzi jeszcze i nie ukrywam ze mnie to cieszy bo mi zależy żeby Ola siedziała prawidłowo i prosto a nie szybko i byle jak. I z całym szacunkiem dla Inso ale to ze ktoś ma dwoje czy wiecej dzieci jeszcze dla mnie nie oznacza ze lepiej pewne rżeczy wie i rady takiej osoby są cenniejsze. Ja ilekroć czytałam jak Inso cos doradzała to sie dziwiłam jak pewne rzeczy można podać tak małemu dziecku no ale to sprawa każdej mamy i chyba inne maja swój rozum żeby wiedziec jak postępować ale tez uważam ze trzeba zwracać uwagę jak ktoś cos robi złe i niezdrowo. I moim zdaniem należy to robić wprost.

pati_zuzia83, revvelka1, niania.ogg, rewelka, Mama_Julka, nutella_, Liskova, monika_89 lubią tę wiadomość

201512131765.png

201909081765.png
  • pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj Inso mylisz sie,no ale to TWOJE zdanie,a ze ja naleze do tych "madrzejszych" to TY wiesz lepiej :)

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso TY aniolkie nie jestes wiec dlaczego oburza Cie chamstwo innych a wlasne juz nie?

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    Mama Julka - co sie dzieje z malym? Trzymajcie sie! My tez spedzilismy caly dzien w szpitalu. Prawdopodobnie I. bedzie miala zabieg udrazniania kanalikow lzowych. Ale to dopiero po skonczonym 1 r.z.
    Mały ma zum, zapalenie ukł. moczowego :/

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    ...Dziewczyny, ktore kaszki Holle polecacie? Bo ja poki co, to daje tylko sinlac.
    Mam trzy:pełnoziarnistą orkiszową, kukurydzianą z tapioką i pełnoziarnistą z musli z bananem.

MeGi1986 lubi tę wiadomość

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • agat Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2016, 13:23

pati_zuzia83 lubi tę wiadomość

• akira Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Julka - wspolczuje pobytu w szpitalu, to musial biedaczek juz naprawde zle sie czuc :( trzymajcie sie z M. dzielnie!

a propos kaszek, ktora z tych co masz, jest najlepsza smakowo? Bo sinlac moja I. wprost uwielbia i rzeczywiscie jest calkiem smaczny

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agat wrote:
    Ola, u dorosłego dwie łyżeczki mogą wywołać taką reakcje organizmu, u małych dzieci, które ważą np. dziesięciokrotnie mniej niż dorosły będzie to odrobina.
    Jeśli o mnie była druga część Twojej wypowiedzi, to nie taka była intencja mojego posta- po prostu chciałam,.aby dziewczyny, które mogły nie wiedzieć o takim działaniu ksylitolu nie podawały go nie mając pełnej wiedzy. Jeśli nie o mnie, nie ma tematu.
    Wlaśnie czytałam o właściwościach ksylitolu i to też mnie zniechęca do podawania go niemowlęciu.
    Dobra też jest stewia, ale jak bym miała coś z tych dwóch wybierać, to dla siebie.
    Dumna jestem z moich synów - starszy lubi maliny i morele, a dla mnie są to owoce za mało słodkie i ich nie jem, a mały pił kompot który mu ugotowałam ze śliwek, kwas jak cholera, a pił że aż mu się uszy trzęsły.

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • MeGi1986 Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akira ja tak jak Mama-julka daje małemu kaszki holly. Najbardziej uwielbia tą z musli po 6 mcu. Podaje tez ryzowo-kukurydziano-jaglana i tez wcina ze smakiem :)

akira lubi tę wiadomość

bl9c2n0a725rcfdh.png
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Filip tez uwielbia maliny. Pierwszy raz jak sprobowal to az go odrzucilo do tylu takie kwasne. Ale na kolejna lyzeczke sie tak rzucal.. :)

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ❤️ 31/01/2026 ❤️Zdrowy chłopiec 👶🏻

Został 1 ❄️

preg.png
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    Mama_Julka - wspolczuje pobytu w szpitalu, to musial biedaczek juz naprawde zle sie czuc :( trzymajcie sie z M. dzielnie!

a propos kaszek, ktora z tych co masz, jest najlepsza smakowo? Bo sinlac moja I. wprost uwielbia i rzeczywiscie jest calkiem smaczny
    Nie spodziewałam się tego, nawet lekarz był w szoku że takie wysokie crp ma. Nie było zmiłuj - antybiotyk dożylnie i już.
    Domyślam się że jeśli kp to kaszki robisz na wodzie. Proponuję wtedy tą z musli z bananem. Ja zawsze robię na mm to wiesz ;) nie mam pojęcia jak bez, ale ta kukurydziana napewno będzie drętwo jak śrut :D bo kaszki Holle są bez cukru

akira lubi tę wiadomość

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akira,a nie wolisz kupic normalnej kaszy i po prostu dodać owoce?
    Jak zobaczylam ostatnio ceny gotowych kaszek to sie za glowe zlapalam :D
    A jaglana np. 3zl za kilo i Ty tez zjesz ze smakiem :)
    Ja daję zamiennie: jaglaną,manną, orkiszową. Gotuję na mleku roślinnym (sama robię)

Mama_Julka, akira lubią tę wiadomość

• Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://m.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/nadmiar-soli-w-diecie-dziecka-otylosc-miazdzyca-slabe-kosci_41744.html
    https://portal.abczdrowie.pl/niemowleta-jedza-za-duzo-soli
    http://www.1000dni.pl/1000-dni-zywienia-dziecka/25-36-miesiecy/zasady-zywienia/43-co-z-tym-cukrem?gclid=Cj0KEQjwztG8BRCJgseTvZLctr8BEiQAA_kBD5JgscVLaxuFFHlCrVZ8KCuWFFRK3ePdJVLKb9nCsjIaAgpD8P8HAQ

Takie ciekawostki dla chętnych :)

mnk, pati_zuzia83 lubią tę wiadomość

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova wrote:
    Akira,a nie wolisz kupic normalnej kaszy i po prostu dodać owoce?
    Jak zobaczylam ostatnio ceny gotowych kaszek to sie za glowe zlapalam :D
    A jaglana np. 3zl za kilo i Ty tez zjesz ze smakiem :)
    Ja daję zamiennie: jaglaną,manną, orkiszową. Gotuję na mleku roślinnym (sama robię)
    Też kupuję, tak robię czasem, ale wybieram eko.

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to się porobiło... pozwolicie że i ja się wypowiem? No to się wypowiem... :)
    Nieraz mi się nie spodobały jakieś Wasze rady, czy postępowanie w niektórych kwestiach... Ale wiecie co? nigdy, przenigdy nie przyszło mi do głowy żeby odpowiadać w taki sposób jak Liskova czy mnk... No co Wy? Kobiety? Żeby aż tak?! No dobra, jest forum, jest wolność słowa, ale też jest kultura osobista! Że niby iNso też chamska? A jaka ma być jak tak skomentowałyście jej wypowiedzi... Każdej by nerwy puściły.
    Bo czy nie ładniej byłoby wyrażać swoje zdanie słowami: "wydaje mi się że źle postępujesz" albo "ja uważam inaczej" a nie od razu z grubej rury... ?
    Widzę że źle się dzieje na tym forum. Tylko czekać aż ja zostanę zmieszana z błotem za swoje wypowiedzi także nic tu po mnie... Miło było.

P.S. iNso anegdotka dla Ciebie odnośnie wątróbki:

mąż: Znowu siedzisz na forum?
    ja: ajjj bo się dziewczyny kłócą o wątróbkę, jedna dała dziecku a inne ją skarciły.
    mąż: wątróbka jest bardzo zdrowa, mi też mama dawała jak byłem niemowlęciem i zobacz jaki zdrowy ze mnie kaban wyrósł-ponad dwa metry i tylko raz w szpitalu na prostowaniu przegrody ;)

Aneczka86, iNso87, Ola_45 lubią tę wiadomość

18.12.2015 Adam ❤️
    04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszędzie sie trąbi o cukrzycy, nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy, otyłości-to są właśnie skutki złych nawyków żywieniowych. Ja akurat jestem strasznie wyczulona w tym temacie bo jestem z rodziny lekarskiej i wiele słyszałam o tych bardzo ciężkich chorobach. I dziwi mnie ze nadal mimo tak wielu kampanii informacyjnych na te tematy panuje taka ignorancja:( a argument ze nasze babki tak karmiły to nie argument bo kiedyś nie było we wszystkim tyle chemii, powietrze nie było takie zasyfione itd. A teraz wszędzie pełno chemii, syfu wszelakiego wiec po co jeszcze dziecku dokładać. To co dzis robimy dla naszych dzieci zaowocuje im w przyszłości!:) i nie chodzi o to by sie tutaj kłócić tylko dać sobie zwrócić uwagę ze robi sie zle:)

Liskova, rewelka, Mama_Julka, pati_zuzia83, niania.ogg, mnk, Oliwki lubią tę wiadomość

201512131765.png

201909081765.png
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aliss nie odchodz :-(

iNso87 lubi tę wiadomość

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
‹‹ 2818 2819 2820 2821 2822 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jakie suplementy i witaminy warto przyjmować w ciąży? Poradnik dla przyszłych mam

Ciąża to czas szczególnych potrzeb organizmu, w którym odpowiednia podaż witamin i minerałów odgrywa kluczową rolę dla zdrowia mamy i prawidłowego rozwoju dziecka. Jakich składników nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy i kiedy warto sięgnąć po suplementy? W artykule wyjaśniamy, które witaminy i minerały są najważniejsze w ciąży, jak wybierać bezpieczne preparaty oraz jak zaplanować suplementację zgodnie z aktualnymi rekomendacjami specjalistów.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ