X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliss,sorry ale to Inso na mnie naskoczyla ze krzywdze swoje dziecko, bo nie podaję mu codziennie obiadków.
    I uważa siebie za alfę i omegę w każdym temacie, a nie ma do tego podstaw. Sorry, jak ktos jest ekspertem zywienia, bo 'ma dwoje dzieci pieknych' i ekspertem w temacie KP 'bo siostra karmiła', a wypisuje dyrdymały, no to nie będę jej przyklaskiwać jak jej koleżanki, bo swoją wiedzę mam i nie zgadzam sie z rzeczami, które wypisuje.

I to nie ja pisalam o rzucaniu sie jak gowno, czy jak to tam leciało.

Tyle ode mnie, dla mnie temat Inso zamkniety,bo naprawdę szkoda na to klawiatury.

pati_zuzia83, mnk, monika_89, Pati78 lubią tę wiadomość

• Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso, moja motywatorko - WRACAJ :-)

sabinaaa, iNso87, Ola_45 lubią tę wiadomość

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova, a jak robisz roslinne? z ryzu, migdalow? Jak dlugo takie mleko mozna przechowywac? Ja bardzo lubie, ale kupuje w kartonie, a tam zawsze maltodekstryna w skladzie.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnk wrote:
    Zreszta inso czytając twoje wypowiedzi ja odbieram to jako nakaz. Moja Lena je tak wiec ty tez tak zrób to tez będzie tak jadla. Zreszta podejrzewam ze nie tylko ja tak to odbieram.

Zdecydowanie ja tak nie odbieram.

iNso87, Aneczka86, Ola_45 lubią tę wiadomość

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• Liskova Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te w kartonie to kiepski sklad, no i kupa kasy! A np. migdalowe ma tylko 7% migdałow, no to yyyy...

Ja robie owsiane, kokosowe i migdałowe:

OWSIANE:
    40g płatków na 1500g wody, gotuję 10 minut, miksuję na gładko z 4-5 daktylami (wczesniej namoczyc we wrzatku). Daje czasem szczypte cynamonu albo kawalek laski wanilii.

KOKOSOWE:
    200g wiórków zalewam 2l wody, namaczam cala noc lub kilka godzin w dzien, podgrzewam,miksuje tez z daktylami. Przelewam przez geste sitko (mozesz gaza wylozyc). Odciskam wiórki, wrzucam z powrotem i zalewam jeszcze 0,5l wrzatku i znow miksuje i przelewam przez sito.

MIGDAŁOWE:
    200g migdałów na 2l wody, namoczyć tak jak wiórki. Miksujesz, przelewasz przez sitko/gazę.

W lodówce trzymam ok. 3dni, ale często krócej, bo zużywamy na bieżąco (koktajle, owsianki, naleśniki, placki, gotowanie kasz itp).

Z ryżu nie robiłam, ponoć zawiera arszenik. A w sumie wystarczają mi te trzy na zmianę.

akira, Mama_Julka lubią tę wiadomość

• akira Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a z migdalow zdejmujesz skorke, czy takie brazowe miksujesz?

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupuje obrane, bo jestem leniem i nie znosze ich obierać :D

• akira Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki, przepisy zapisane. bede robic :-)

Liskova lubi tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Oliwki Przyjaciółka

Wysłany: 24 lipca 2016, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chcę wprowadzać Wam chaosu na forum, ale:
    Aneczka, mój Kuba też ma ostatnio problem z jedzeniem i nie chciał jeść nic. Mleka już w ogóle, kaszki omijał, owoce też, jedyne co to słoiczki... I tak dwa tygodnie stawałam na głowie co by tu zjadł. Kawałki batata, marchewki, mięsa, jajecznica, papka z marchewki, ziemniaka, jajo w kawałeczkach, owoce w całosci, owoce w słoiczkach, milion kaszek... Oczywiście nie doprawiałam. Stanęło na tym że zjada mleko tylko rano i wieczorem, na drugie śniadanie zjada kaszkę jaglaną Hippa, albo jogurt naturalny i wkrojony owoc, albo deserek. Na obiad zupka ze słoika koniecznie z kawałkami. Albo kawałki: batat, marchewka, indyk lub kurczak. Podwieczorek: kaszka, owoce, jogurt.. Kombinuję jak mogę. I jakoś daje rade. Jutro zamierzam robić frytki z batata.

Inso, sól dorosłym zatrzymuje wodę w organizmie a co dopiero dziecku. W przyszłości to może doprowadzić do otyłości. Cukier też, do tego mogą być problemy z zębami. Podrobów nie powinno się dawać, parówki na pewno nie z marketu. (Podczytuję forum ;) ) I ja też nie pilnuję się ściśle wytycznych WHO, ale są inne sposoby na to żeby dziecko zasmakowało obiadów, jak np. zioła, koperek itd. I jest wiele rzeczy które dziecko może jeść, a nie szkodzą... I to że teraz jest ok, to nie oznacza że za 2-3 lata nie będzie problemów ze zdrowiem... żołądkiem, jelitami, wątrobą itp. Jeśli już trzeba, to odrobina glukozy, ale np. bataty są słodkie, owoce są słodkie, dobra marchewka jest słodka i cukier jest tu zbędny ;) Dziecko może jeść to co rodzice, ale nie wszystko dosłownie.. można jednego ziemniaka ugotować w samej wodzie z marchewką czy cukinią, burakiem, czy dać twarożek, jogurt naturalny, jest tego mnóstwo. :)

pati_zuzia83, Pati78 lubią tę wiadomość

dqpri09kemo7oflv.png
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwki moja Lena nie je tylko obiadkow. Byla na sloiczkach, wiec kiedy przestala je jeść to zaczelam gotowac ( dzieki Inso ). Niestety i te obiadki są be. I to nie jest tak, ze jest lepiej. Jest wręcz przeciwnie, bo teraz zdoła sprobowac i koniec, buzia zamknięta a przecież siła do buzi wpuchac nie będę. Twa to juz ok. miesiaca.

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko dodam, że ja nigdy nie odebrałam, że iNso komuś coś nakazuje.

Aneczka86, Ola_45, iNso87 lubią tę wiadomość

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• Liskova Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka,a nie idą jej zęby?
    A próbowałaś coś do rączki dać? Np. fasolkę szparagowa ugotowac i dać do łapki?Czy tam banana itp?

• Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova wrote:
    Aneczka,a nie idą jej zęby?
    A próbowałaś coś do rączki dać? Np. fasolkę szparagowa ugotowac i dać do łapki?Czy tam banana itp?
    Próbowałam ale tez jest na nie.
    Nie sądzę aby przyczyną byly zęby. Wszystko inne je a to jej niesmakuje. Widac po minie.

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • mnk Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso z wrażenia kasuje posty? ;)

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka, czyli owoce i kasze ok, a obiady nie,dobrze zrozumialam?

Moze probuj roznych zestawien, moze dopraw bardziej (czosnek, naatka pietruszki, cebula)?

• sabinaaa Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja tak z innej beczki. Pamieta ktoras jak mozna znalezc na Instagramie prawdziwa mame "Flakonikowych" dzieci? Ciekawa jestem jak urosly Kate i Jolie a zapomnialam zupelnie jak ja znalezc.

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • mnk Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Thelittletwo_

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • Oliwki Przyjaciółka

Wysłany: 24 lipca 2016, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka, nie wiem jakich sposobów i czego dokładnie próbowałaś, a co lubi jeść a czego i w jaki sposób nie. Gdybym wiedziała to spróbowałabym Ci coś doradzić bo miałam podobnie, tylko że u nas to trwało 2 tygodnie i raczej też idą nam zęby. ;) OGólnie Kuba odrzuca mleko i picie czegokolwiek z butelki, jedynie wodę lubi :)

A spróbowałaś ugotować np. ziemniaka, marchewkę, cukinię, batata, po kawałku i położyć przed nią? tak jak blw? Może sama coś zasmakuje?

dqpri09kemo7oflv.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja z kolei wogóle nie chce jeść kaszek. A kanapki na śniadanie je bardzo chętnie.

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• sabinaaa Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnk wrote:
    Thelittletwo_
    Dzieki bardzo :) Masa zdjęć, mialby Flakon co tu wstawiac jakby nie zostala zdemaskowana :) Swoja droga śliczne dziewczynki, z resztą jak wszystkie nasze forumowe dzieciaczki :)

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
‹‹ 2819 2820 2821 2822 2823 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ