X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj wiosno! Po wczorajszych wiatrach dziś przepięknie.

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• Ola_45 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez pieknie, a ja sie tak czuje paskudnie ze jeszcze nie bylam z mlodym na dworze. Az mam wyrzuty sumienia :x

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ?
    Beta 11dpt - 145
    12.06 - mamy ❤️
    30.06 - kolejne USG
    Został 1 ❄️
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola - kochana ty musisz odpuścić troche, wiem że to ciężko, ale napięcie i ciągłe myśli nie pomogą. Przebadajcie się porządnie, oboje. A wogóle jakie nastawienie do tego wszystkiego ma Twój mąż?? Bo to też bardzo ważne.

201512131765.png

201909081765.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna jaki pogrzeb?

Ja bylam na kontroli u gina i wszystko ladnie sie oczyscilo. Nawet torbiel ktora byka na jajniku 2 tyg temu zniknela. Od nastepnego cyklu mozemy starac sie o dzidzie. Nadzerke chyba sobie jednak daruje bo moge teraz zrobic a po ciazy moze wyjsc znowu. A wy jak myslicie?

Szymek w tym tygodniu Szymek zrobul kupe na nocnik 2 razy. Raz sam z zaskoczenis. Dzis mowi ze idzie sie schowac zrobic kupe. Posadzilam i w kacie usiadl i zrobil ;)

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka86 wrote:
    Justyna a po jakim czasie wychodzilas z Pola bez pampersa? Ja Lenie zakładam, bo zimno na dworze i nie byłoby jak nawet gdzie wysadzić na szybko.. Mimo wszystko wraca ze spaceru z suchą pieluszką. Zastanawia mnie kiedy wytrzyma choćby 5 min do momentu aż zrobi.
    Ja na noc zapobiegawczo zakładam pampersa choć Lena codziennie rano wstaje z suchym. Sama idzie na nocnik i go zdejmuje :-)
    Mój tata był dziś z Leną, bo musialam wyjsc- wracam a on mi mówi, że nie dość, że załatwia się sama to jeszcze sama się podciera :-) Haha.. to prawda.. zawsze musi mieć swój kawałek papierka :-)

A może dziewczyny jakiś system nagród za piękne zrobienie do nocnika?
    W sumie dwa wyjscia byly z pampersem chyba i potem juz bez, ale u mas bylo cieplo wiec nawet jakby coa to nie zmarzla. Pozniej zakladalam tylko jak gdzie dalej tzn samochodem do lekarza czy do wiekszego sklepu, tak na spacer czy do pobliskiego sklepu to bez. Ale ona szybko zalapala i tylko kilka razy zdazylo sie w majteczki wiec jakos spokojnie moglysmy z pampka zrezygnowac. Na noce jej po 1 sc zabralam chyba ale zaraz wrocilam bo co 4-6 noc byla zasiusiana. Ostatecznie chyba w grudniu zrezygnowalysmy calkiem z pampersa na noc i teraz sie nie zdaza, wiec musiala do tego dorosnac :-)

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_45 wrote:
    Ja tez chodzilam i pytalam Filipa co troche ale sika rowno w gacie. A kupe raz chcial jak nie mial pampersa to prawie mi sie poplakal, taka mi awanture zrobil o pampersa ze szok O.o
    No i musialam mu zalozyc bo w zaden sposob nie dalo sie go posadzic ani nic.
    Takze u nas nocnikowanie jest dalekoo w ddd..
    Olek tez nie dawal sie na nocnik sadzac az ostatecznie w wieku 2 lat i 2 msc zaczal robic i od razu i na nocki bez pampera i do tej pory problemu nie ma..czasem zdazalo sie nie powiem, ale sporadycznie. Takze na kazde dziecko pr,ychodzi pora, u Poli to bylo szybko.

7w3d 💔
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wczoraj na bilansie nasza pediatra powiedziala ze absolutnie nic na sile z nocnikiem. oczywiscie,pokazac,tlumaczyc,pytac dziecko czy chce siku itp. ale wg niej absolutnie nie nalezy wysadzac co chwile i nic na sile. w koncu samo dziecko zdecyduje ze juz doroslo zeby samo wolac. a z nagrodami za wolanie to tez sie smiala ze to dosc ryzykowne bo dziecko potem zawsze bedzie chcialo i mowila ze jej wnuczka taka byla ze potem w gosciach zrobila awanture ze cos tam chce bo przeciez zawolala siku:D hahaha

kasiakasia11 lubi tę wiadomość

201512131765.png

201909081765.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887 wrote:
    Justyna jaki pogrzeb?

Ja bylam na kontroli u gina i wszystko ladnie sie oczyscilo. Nawet torbiel ktora byka na jajniku 2 tyg temu zniknela. Od nastepnego cyklu mozemy starac sie o dzidzie. Nadzerke chyba sobie jednak daruje bo moge teraz zrobic a po ciazy moze wyjsc znowu. A wy jak myslicie?

Szymek w tym tygodniu Szymek zrobul kupe na nocnik 2 razy. Raz sam z zaskoczenis. Dzis mowi ze idzie sie schowac zrobic kupe. Posadzilam i w kacie usiadl i zrobil ;)
    Same dobre wiesci! Super :-) owocnycj staran

Pogrzeb smutny, najbardziej szkoda zawsze najblizszych bo dla nich to najwieksza strata. Bylo duzo ludzi, teoche zmarzlam bo u nas jeszcze wieje , potem konselacja i po dzieci do niani. Jakos minelo. A jutro CZD i laryngolog z Olkiem. Obym i to jakos przetrwala, bo mam ostatnio ochote przespac dobe :-)

natalka0887 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    animka899 wrote:
    wczoraj na bilansie nasza pediatra powiedziala ze absolutnie nic na sile z nocnikiem. oczywiscie,pokazac,tlumaczyc,pytac dziecko czy chce siku itp. ale wg niej absolutnie nie nalezy wysadzac co chwile i nic na sile. w koncu samo dziecko zdecyduje ze juz doroslo zeby samo wolac. a z nagrodami za wolanie to tez sie smiala ze to dosc ryzykowne bo dziecko potem zawsze bedzie chcialo i mowila ze jej wnuczka taka byla ze potem w gosciach zrobila awanture ze cos tam chce bo przeciez zawolala siku:D hahaha
    Jestem dokladnie tego samego zdania, dziecko muso zrozumiec i nic tylki tlumaczyc i pytac nie pozostaje. Przyjdzie dzien ze poprostu zacznie robic i juz. Nagrody za wszystko mozna dawac, tylko po co. Ja zawsze mowie dziecom jal cos nowego osiagna ze jestem z nich dumna. A nagrod nie ma, czasem sa ew.prezenty ale nie za cos. Jal nauczysz dziecko ze cos za cos to tak bedzie zawsze , za 5 50 zl a za cos tam iles tam. Teraz sa male to niewiele chca ale wychoqywac trzeba od poczatku tak samo.

7w3d 💔
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Same dobre wiesci! Super :-) owocnycj staran

Bedziemy sie starali od maja dopiero. Zapisalam nas do sanatorium na turnus regeneracyjny w maju. Jak sie dostaniemy to starania od maja sie zaczna, zeby juz pojechac na spokojnie. Bo jak zajde to juz bede siedziec w domu. W pierwszej ciazy bylo tak ze wykupilam wczasy w egipcie, podpisalam umowe w czwartek, a w nastepny wtorek zrobilam test i wyszedl pozytywny. Za cholere nie moglam sie wycofac z tej rezerwacji mimo iz bylo 2 msc do wylotu. Musialam zaplacic kare 2500zl. Nie chcieli sluchac ze ciaza itp. Zreszta w dniu planowanego wylotu juz bylam w szpitalu...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2018, 22:47

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka - no i super, niech sie organizm zregeneruje, moze teraz odpoczniech chwile psychicznie od tych staran, mnie tez by sie to przydalo.
    Co do biura podrozy, porazka! Jak tak mogli w ogole.

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    2 PROCEDURA IVF :
    Beta 11dpt - 145
    12.06 - mamy ❤️
    30.06 - kolejne USG
    Został 1 ❄️
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie juz plamienie wiec okres Welcome kurcze ;x

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    2 PROCEDURA IVF :
    Beta 11dpt - 145
    12.06 - mamy ❤️
    30.06 - kolejne USG
    Został 1 ❄️
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuźwa, czemu mi skasowało. Wrrr.

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kilka tygodni temu spotkałam pewną mamę. Jej córka, pełna trzylatka jeszcze w pampersie. O nocniku nie chce słyszeć. Matka załamana. Spotykam ją wczoraj. Dziecko bez pieluchy. Oczywiście pytam co zrobiła. Mówi, że nic. Po prostu z dnia na dzień sama zacze£a wołać siku i kupę.

A ja muszę dziś odpuścić odpieluchowywanie. Po ogromnym bólu gardła straciłam głos. Wczoraj była lekka chrypa a dziś nawet szeptem nie mogę za długo mówić. W związku z tym nie jestem w stanie namówić jej na usiadniecie na nocniku. Może to i lepiej bo w nocy miała koszmary i cały czas coś krzyczała. Może to przez to?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2018, 08:43

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• Ola_45 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie zmuszam go na sile, nie chce mi sie nawet. Jakby ktos tak za mna chodzil i trul to jeszcze bardziej by mi sie nie chcialo wiec jak najbardziej go rozumiem.
    Ale nic mnie tak nie wkurza jak najblizsi ktorzy ciagle mowia ze duzy juz. A do niego ze pampers jest be i pokazuja mu na pampers i ze tam jest be. Ze Filipek robi be. Noz kuzwa jasna, przeciez to dziecko bardziej zniechecaja i wpedzaja dziecko w poczucie winy, ze robi cos zle, mimo ze to jego fizjologia. Przeciez mowiac tak krzywdzi sie dziecko, on tego nie rozumie. No ale co ja tam moge, mimo ze to moje dziecko to przeciez wiem najmniej, oni wiedza lepiej. W ogole nikt sie nie stosuje do moich wymagan wzgledem MOJEGOA dziecka. Jak mnie to wnerwia. Wlasnie dlatego lubilam mieszkac z daleka od rodziny i odwiedzac co jakis czas a nie miec ich co chwile i sluchac to zle, tak nie powinien, bo on jest niedobry, tai go wychowalas. Ma sie ochote nieraz wywalic z kopem na rozped. Wiem ze rodzina ale kurcze, ja sie nie rzadze u nikogo. Moj ojciec to juz w ogole ewenement. On by mogl Filipa bez fotelika wozic najlepiej, kiedys chcial gdzies z nami jechac a fotelik byl w aucie naszym a maz akurat gdzies pojechal, to sie zirytowal czemu ja nie chce z dzieckiem jechac, przeciez wystarczy dziecko na kolana wziac. Paranoja jakas O.o

Albo raz jak bylam chora ostatnio zabral do siebie Filipa zebym odpoczela, to mi pozniej powiedzial ze jak jechali wszedl do sklepu (taki maly) auto stalo praktycznie przy wejsciu i wszedl na chwile a Filipa w aucie zostawil i widzial go przez drzwi, machal do niego zeby sie nie bal a mlody sie cieszyl. No ale co z tego! Przeciez nie zostawia sie dzieci w aucie. Zadnych do cholery. Przeziez 8 latek moze sobie krzywde zrobic nawet. Auto przt drodze, dziecko moze chciec wysiasc z auta bo bedzie chcialo przyjsc do rodzica i wpadnie pod auto przez przypadek. A takie dziecko jak Filip tez moze zrobic cos bezmyslnego, przeciez on potrafi sobie pas odpiać :/

Eh.. sie wyzalilam

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    2 PROCEDURA IVF :
    Beta 11dpt - 145
    12.06 - mamy ❤️
    30.06 - kolejne USG
    Został 1 ❄️
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola - oj jak ja Cie rozumiem....U mnie taka jest teściowa. Ona wszystko wie najlepiej, bo przecież wychowala 3 dzieci w tym bliźniaki i wg niej to jest szczyt bohaterstwa i daje jej to pozwolenie na komentowanie wszystkiego i krytykowanie wszystkiego! Ja się już czasem nic nie odzywam bo nie warto. Ostatnio ola tam była od piatku do poniedziałku to matko ile ja się nasłuchałam że ile rzeczy my źle robimy. Więc jej tylko powiedziałam, że bardzo jestem jej wdzięczna że się zajęłła olą, jak byliśmy chorzy ale nie interesuje mnie co ona myśli jak ja wychowuje swoje dziecko. Największe awantury zawsze są o ubranie. Ja stosuje zimny chów czyt. ola chodzi bez swetrów, zawsze w jednej bluzce czy bodziaku i od razu kurtka, czasem zakładam taki podkoszulek na ramiaczkach i bluzeczke ale to jak mega zimno. Po domu czasem chodzi w krótkim rękawie. A ta mi to dziecko wyubiera zawsze jakbyśmy na syberii mieszkali. Po domu w dwóch bluzach ją trzyma.I moje prośby nic nie dają....
    Ja to szczęśliwa tylko jestem, że ola nie jest z nią na codzień tylko z opiekunką bo ja bym oszalała i non stop by byly awantury....
    Ja już się nauczyłam nic nie mówić, tylko robie po swojemu, czasem coś tam delikatnie powiem nie wprost i tyle. Szkoda zdrowia...

201512131765.png

201909081765.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso teraz to zapalenie pluc jest wszedzie, szkoda malej, ale dobrze ze akurat sa w szpitalu, wylecza ja najlepiej.
    A ojciec dziecka nie moze wziasc wolnego? To we troje jakos by sie wymieniali w tym szpitalu.

My po laryngologu, olek mial ta sonde do niska - badanie okropne ale krotkie- ttzeciego migdalka nie ma, wszystko w porzadku :-) uff

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso jakas dziwna ta sprawa z mala , naprawde. Oby szybko z tego wyszla.

Co do plci, to nie mam przeczuc a moj lekarz na tym etapie nie strzela :-) mysli ze fajnie jakby chlopiec ale oby zdrowe, parke juz mamy, wiec co bedzie to wychowamy :-)

7w3d 💔
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem wam dziewczyny ze wyjatkowo ten okres ktory dzisiaj dostalam jakos dal mi dzisiaj energii, nigdy tak nie mialam, zawsze lezalam i ryczalam, pol dnia nieogarnięta, brak nadziei na dalsze starania, niechęc do wszystkiego. A dzisiaj az mi sie chce wszystkiego. Lepiej czuje sie psychicznie, puscily mi te nerwy z ostatnich kilku dni, Filip tez jakis wyrozumialszy sie zrobil. I obiad zrobilam na spokojnie, babeczki wlasnie upieklam czekoladowe z jablkami, wlasnie gotuje zupe na jutro zeby miec jutro luzu wiecej, hybrydy sobie zrobilam, lepszy humor :)

natalka0887 lubi tę wiadomość

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    2 PROCEDURA IVF :
    Beta 11dpt - 145
    12.06 - mamy ❤️
    30.06 - kolejne USG
    Został 1 ❄️
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso moze cos Cie lapiej od malej? Stad ten bol? Oj ja kota w dostaje jak dzieci chore, takze wspolczuje, a czas ciagnie sie 4 razy dluzej.

Olek jutro w koncu do przedszkola - uff.
    U nas juz zaraz rekrutacja od przedszkoli na 2018/2019 rok - jakos szybko co? Czy u Was tez juz ruszaja?
    Pola w tym roku do przedszkola juz idzie, puszczacie i Wy swoje pociechy?

Ola ja przy @ tez zazwyczaj wiecej powera mam, a przed wielki wnerw na wszystko. Teraz staram sie myslec o tym ze jak nerwy mam, to to hormony ciazowe i staram sie jakos nad tym panowac , bo w pierwszej ciazy z chlopem non stop spiecia byly.

7w3d 💔
‹‹ 3065 3066 3067 3068 3069 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ