Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Sabinaa widzę, że Zuza od góry do dołu Zara
A wózek mamy identyczny.
Kubuś..kiedy on tak urósł
Oj to tylko moje dziecko dziś w zimowej kurtcePatrzyłam niestety w pogodę i za tydzień będzie zero stopni
Ps. Sabinaa czym czyścić buty Zuzi? Moja Lena po tych roztopach całe czarne..
-
Aneczka ja czyszcze gabka i czysta woda. Nie sa juz takie super czysciutkie, ale to trzeba by szczotka szorowac a wole nie ryzykowac. W sumie cala zime nawet sie trzymaly a teraz tez ich wybrudzila strasznie. A co do ciuchow, to chwile mi zeszlo zanim upolowalam kurtke z minnie
A Kubus rosnie jak na drozdzach. 10kg juz na bank wazy. Kurtke kupilam mu tez w zarze, rozm 80 i taka na juz jest
Takze chyba szybko zrowna sie z Zuzia rozmiarami, bo ona raczej od urodzenia deobniejsza byla niz on
-
sabinaaa wrote:Aneczka ja juz zmienilam garderobe, tzn kurtki i czapki, bo Zuza butow jeszcze nie ma. Dzis ogarnelam ten temat dopiero
Chociaz nie chowam jeszcze zimowych rzeczy, bo strasza sniegiem i mrozem jeszcze. U nas wczoraj bylo cudownie, a dzis niby 15 stopni ale wiatr okropny
A ciuchy nosimy wiekszosc 98, buciki 24.
Kasia przypomnij spodziewasz sie corki czy synka?
3 dziewczynka -
KASIAG24 wrote:był na 8 marca ale małej się nie spieszy
Ojej, to juz cała w stresie jesteś. Trzymam kciuki, żeby do piątku ruszyło. Najgorsze to leżeć w szpitalu i w domu dzieci zostawić.
A poprzednie dwie też po terminie?
I napisz jeszcze jak dziewczynki? Wyczekują siostry?syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
córka 10.12.15
syn 28.08.17
-
kasiakasia11 wrote:Ojej, to juz cała w stresie jesteś. Trzymam kciuki, żeby do piątku ruszyło. Najgorsze to leżeć w szpitalu i w domu dzieci zostawić.
A poprzednie dwie też po terminie?
I napisz jeszcze jak dziewczynki? Wyczekują siostry?
właśnie nie pierwsza kilka dni przed drugą wystrzeliła się w terminie została usg ... a teraz od początku termin na 8 marca a tu ani widu ani słychu.. może to psychika blokuje bo powiem szczerze że na samą myśl jestem posrana. .a jeszcze jak pomyślę ze może się skończyć wywolywaniem oxy to już wogole. .. starsza niby się ciesY ale nie tak jak Zuzi bo jednak daje jej popalilc a już kolejna -
KASIAG24, Zdrowiej szybko takim razie.
Współczuję ardzo tej choroby bo wiem niestety wiem co to znaczy chorowa w ciąży.
Przez 5 ostatnich miesięcy ciąży nie mogłam pozbyć się zapalenia zatok
Antybiotyki, sterydy, inhalacje, płukania - nic nie pomagało. Dopiero poród mi pomógł.
Mam nadzieję ze antybiotyk Ci pomoże i wydobrzejesz całkowicie -
Moje dziecko też jeszcze w zimowej kurtce chodzi tylko że lżej pod spodem ubrana, zresztą ma jeszcze być i mróz i śnieg także ja się nie napalam na lato narazie;)
W weekend Ola śmigała na rowerze, kupliśmy 12 calowy z pedałami taki normalny i załapała że trzeba pedałować także super:D
I dziewczyny musze się pochwalić!! Ola jest odpampersowana!! Nagle, sama z siebie, w piatek chciała chodzić w majtkach przy teściowej, ona jej założyła, i ani jednej wpadki od tego czasu. Woła sama, nawet jak byliśmy na spacerze to powiedziała i szybko poszłyśmy do domu i dała rade przytrzymać. Dzisiaj jechała do opiekunki i jej mówie, że założymy na wszelki wypadek pampersa a ta że nie i poszła bez i okazuje się ciągle sucho:D Także potwierdziła się moja teoria że nic na siłę, w końcu dziecko samo załapie:D:DiNso87 lubi tę wiadomość
-
My dziś zaliczyliśmy spacer i plac zabaw - nareszcie
Aż smutno, że znów będzie zimno
Na placu porozmawiałam z panią, która była logopedą i jednak zapisuje Lenę do poradni logopedycznej. Od dłuższego czasu martwi mnie jej mały zasób słów ..o łączeniu wyrazów nie ma mowy. Wszyscy w koło powtarzali, zebym się nie martwiła, bo ruszy mowa a tu jednak to jest problem. Mówiła na co zwracać uwagę, jak namawiać do mowienia jak ćwiczyć. Ale do poradni zapisać.
-
Aneczka86 wrote:My dziś zaliczyliśmy spacer i plac zabaw - nareszcie
Aż smutno, że znów będzie zimno
Na placu porozmawiałam z panią, która była logopedą i jednak zapisuje Lenę do poradni logopedycznej. Od dłuższego czasu martwi mnie jej mały zasób słów ..o łączeniu wyrazów nie ma mowy. Wszyscy w koło powtarzali, zebym się nie martwiła, bo ruszy mowa a tu jednak to jest problem. Mówiła na co zwracać uwagę, jak namawiać do mowienia jak ćwiczyć. Ale do poradni zapisać.
Moja starsza córka zaczęła składać zdania jak miała nie całe 3latka iposzla do przedszkola...także chyba jeszcze nie masz się czym martwić. Zuza za to klekota jak jak najeta kapuje wszystkich i generalnie bardzo ładnie mówi już dość dlugo -
Aneczka, zapisz do logopedy ale tak jak Kasia pisze - myśle, ze jeszcze nie ma się czym przejmować.
Znam dziewczynkę która majac 3 latka mówiła tylko kilka słów.Moje zdziwienie było ogromne, gdy spotkałam ja 2 miesiące później a ona mówiła pięknie całymi zdaniami.
Identycznie syn znajomych. Nie chciał mówić, ale jak już ruszył to zatrzymać go nie było można -
Aneczka- wiesz co ja myślę że to jest troche jak z lekarzami, co jeden to inna opinia. Ja ostatnio też rozmawiałam z koleżanka logopedą i jej mówie że ola dość mały zakres ma, ładnie łączy to co umie ale bez szału. A ona na to a daj ty jej spokój, ona ma dopiero 2 latka. Powiedziała że najważniejsze jest że dziecko rozumie polecenia, i jednak coś tam mówi a nie tylko po swojemu. Dla spokoju swojego idź ale ja uważam że na prawdę nie ma powodów do niepokoju jeszcze.
-
Bartek też bardzo mało mówi, ale tutaj w UK każdy mówi, że ma czas do 3 urodzin zacząć i, że mam się nie przejmować... bardziej słyszę od koleżanek których dzieci szybciej mówić zaczęły, żeby iść do logopedy niż od lekarzy💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
Aneczka jesli jest cos co Cie martwi to zawsze warto skonsultowac ze specjalista. Ty jestes Matka i wiesz najlepiej co i jak. U nas problemu z mowa nie ma bo oboje po skonczonym roku zaczeli zdania skladac a teraz im sie buzia nie zamyka. Olek w przedszkolu chodzi od dwoch tygodniu na indywiudalne sesje z.logopeda bo slabo wymawia w i f. Sama jakos to przeoczylam.wiec zawsze warto skonsultowac. Ja latam.ze.wszystkim co mi sie wydhe chod oczy sluch trzeci migdal co tylko mam watpliwosc to sprawdzam zeby.czegos nie przoczyc. Takze spokojnie mysle ze to akurata najlepszy moment na tego typu konsultacje.7w3d 💔
-
Hej. Ma którąś doswiadczenia ze strajkiem glodowym dziecka w żłobku czy przedszkolu? Moj syn od 1 marca chodzi i niby jest ok ale poza jedzeniem. Nic nie je. Dlatego odbieram go w południe bo za dlugo by był głodny. W domu za to rzuca się na bulki i serki. Obiady i kolacje tez juz slabo je, o samodzielnym jedzeniu nie ma mowy. Jest na to jakis sposob?
-
Dzięki dziewczyny za opinię.
Każdy mi właśnie mówi, że jeszcze przyjdzie pora i ja w to nie wątpię, bo Lena rozumie wszystko co mówię do niej. Jednak na tle rówieśników to ona bardzo mało mówi i nawet 2 wyrazow nie łączy. Ta Pani co z nią rozmawialam powiedziała, że do poradni się i tak czeka, i być może do czasu wizyty Lena zacznie mówić ale warto skonsultować.
A my dziś byliśmy na dniu otwartym w przedszkolu. Na początku Lena tak mnie mocno trzymała za rękę.. była przestraszona. Ale potem dorwała się do zabawek i zapomniała o tym, że jest z mamąDziś była w grupie starszakiem, więc te dzieci zajęły się tymi młodszymi. Jutro wizyta u maluszków.
I chyba rzeczywiście Lena jest dość duża.. była najmłodsza wśród tych dzieci a jednocześnie najwyzsza.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2018, 12:14
sabinaaa, iNso87 lubią tę wiadomość
-
Aneczka ja tez mysle, ze przyjdzie po prostu pora i Lenka zacznie gadac jak nakrecona, ze bedziesz miala dosc trajkotania caly dzien. Ja jednak na Twoim miejscu umowilabym sie do tego logopedy tylko i wylacznie dla Twojego swietego spokoju. Mnie jak cos niepokoi to tez wole sprawdzic, chociaz wszyscy mi mowia, ze przesadzam, np zafundowalam Zuzi badanie dna oka jak miala kilka mies, bo oczko jedno mi sie nie podobalo. Kazdy mi pukal w glowe, a ja nie spalam przez to. Potem przynajmniej spokojna bylam in ie doszukiwalam sie nic. A tak z innej beczki, to sliczna masz coreczke! A te wloski to ma cudne!
Inso jak remonty? Cegla ulozona?Aneczka86 lubi tę wiadomość
-
Ja odnowienie salonu i pomalowanie kuchni zaplanowalam na maj. Zdecydowałam się na tą cegiełkę. Tylko masz jeszcze dylemat czy kupić taką z gotową fugą czy bez i czy kłaść na całej ścianie czy tylko na środku.
iNso87 lubi tę wiadomość
syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
córka 10.12.15
syn 28.08.17