X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Asiowa Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko kochana 5400... i jeszcze powiedz, że jesteś drobnej postury i rodziłaś naturalnie...

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • moni1403 Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiowa wrote:
    Matko kochana 5400... i jeszcze powiedz, że jesteś drobnej postury i rodziłaś naturalnie...
    Nie miałam planowaną cesarkę

f2w3dqk3jx49b2s0.png
  • Evka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh naprodukowałam się w poście i nie wskoczyło ;) Piszę jeszcze raz.

Więc tak:

USG wykonane przez powłoki brzuszne, nie ma konieczności bycia z pełnym pęcherzem.
    Wykonane w specjalistycznej klinice w Katowicach - lekarz powinien posiadać certyfikat uprawniający do wykonywania takiego badania.

Dzidzia rośnie zgodnie z OM i USG.
    CRL - 55,7 mm
    NT - 1,8 mm
    Kość nosowa - jest
    Serduszko bije - 161
    Jest jeszcze kupa innych pomiarów, podałam najważniejsze.

Widziałam półkule mózgowe, żołądek, nereczki, kręgosłup, serduszko słyszałam.

Podaje jakie wyszły mi ryzyka trisomii po skorygowaniu o wiek i NT - brak podwyższonego ryzyka w moim przypadku.

21 - 1:2 850
    18 i 13 - 1:20 000

Jeśli chcemy, możemy wykonać Pappa.

Płeć dalej jest tajemnicą:)

annielica, Nadulka, kwiatakacji, alicja_, Anel, genoweffa, fresa, KASIA XXXX, Madzisek, Flakonik lubią tę wiadomość

wnidzbmhunwbroqa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evka super wiadomości - bardzo się cieszę :) a płci nie widziałaś bo maluszek źle się ustawił? czy był za mały ?

• Evka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie pytalismy o plec bo chyba bylismy za bardzo przejeci czy wszystko ok. Czy bylo widac nie wiem. Ale nie sadze.

wnidzbmhunwbroqa.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja nie wiem czy moja lekarka ma ten certyfikat. Wiem, że lekarze , którzy nie mają , nie oferują tych badań poprostu. Ale zaczynam się zastanawiać .. eh.

• moni1403 Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evka super wieści ja w kolejną środę mykam na prenatalne.

f2w3dqk3jx49b2s0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kwiatakacji wrote:
    Właśnie ja nie wiem czy moja lekarka ma ten certyfikat. Wiem, że lekarze , którzy nie mają , nie oferują tych badań poprostu. Ale zaczynam się zastanawiać .. eh.

Moja ginka nie ma takich uprawnień, dlatego wystawiła mi skierowanie na to badanie do innej przychodni, gdzie taki specjalista jest.

• Evka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kwiatakacji wrote:

Obilo mi sie o oczy ze mozna sprawdzic na jjakiejs stronie ten certyfikat. Ale glowy uciac sobie nie dam.

wnidzbmhunwbroqa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie też mi się tak obiło , ale nie wiem co to za strona :/ Swoją drogą super wiadomości Evka - ja mam prenatalne w środę :)

• Evka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kwiatakacji wrote:
    No właśnie też mi się tak obiło , ale nie wiem co to za strona :/ Swoją drogą super wiadomości Evka - ja mam prenatalne w środę :)

Mnie pisze na wynikach - Certyfikat umiejętności wydany przez FMF i posiadającym FMF ID(kod operatora) - może po tym info uda Ci się coś wyszukać w necie.

kwiatakacji lubi tę wiadomość

wnidzbmhunwbroqa.png
  • Evka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że jak pomyśle, że za tydzień rozpocznie się już II trymestr, to jestem w szoku, że się udało przetrzymać najgorsze...choć ciężko dalej uwierzyć, że maleństwo, na które chwile temu patrzyłam na monitorze USG jest we mnie - brzucha praktycznie zero ;) Moja gin powiedziała, że u mnie to ok 20 tyg wyskoczyć powinien.

kwiatakacji, Anel, Flakonik lubią tę wiadomość

wnidzbmhunwbroqa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Evka . Sprawdziłam - ma :) Kamień z serca.
    Tutaj link do listy jakby ktoś chciał sobie sprawdzić
    https://courses.fetalmedicine.com/lists/web

genoweffa, Anel lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra a co jeśli lekarz nie ma tego certyfikatu ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2015, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nie powinien robić usg prenatalnego i powinien skierowac do innego lekarza.
    Oczywiście może prowadzić ciąże i wykonywać usg ale nie te 3 najważniejsze - czyli prenatalne, połówkowe i to ostatnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2015, 14:05

• _nick00 Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2015, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica wrote:
    No dobra a co jeśli lekarz nie ma tego certyfikatu ?
    Annielica jak patrzę, nasz nie ma ?:o

74863f63c6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evka czy mogłabyś mi podać rozmiar kości udowej u Twojej dzidzi? Jest to oznaczenie FL.

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to fajnie:/ bo mnie mój nigdzie nie odesłał... a nie ma go na liście:/ nie wiem chyba, że on uważa się za tak wszystkowiedzącego że certyfikatu mieć nie musi, ale wypadałoby mnie poinformować chociaż. Jestem w kropce, nie chce mi się szukać innego lekarza na gwałt... pójdę na wizytę pojutrze i najwyżej zapiszę się po niej prywatnie do kogoś innego... z certyfikatem.

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nick00 wrote:
    Annielica jak patrzę, nasz nie ma ?:o

No nie ma... i trochę się wkurzyłam:/

Ty wizytę już miałaś tak ? Ja mam pojutrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2015, 14:09

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica wrote:
    no to fajnie:/ bo mnie mój nigdzie nie odesłał... a nie ma go na liście:/ nie wiem chyba, że on uważa się za tak wszystkowiedzącego że certyfikatu mieć nie musi, ale wypadałoby mnie poinformować chociaż. Jestem w kropce, nie chce mi się szukać innego lekarza na gwałt... pójdę na wizytę pojutrze i najwyżej zapiszę się po niej prywatnie do kogoś innego... z certyfikatem.

Mój też nie ma ponoć wg tej strony :O
    Może ta lista nie jest aktualna?!

‹‹ 391 392 393 394 395 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ