Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
No tak Annielica ale nasz wcale nie robi badań prenatalnych. Usg na, które nas zapisał jest aby sprawdzić czy są nóżki, rączki i sprawdzić przezierność karkową. Nie oceni ryzyka chorób. Za badania prenatalne się płaci a u niego te usg mamy za free, więc spokojnie, nie skrzywdzi nas ani maleństw ale jeśli chcesz mieć te badanie to musisz prywatnie poszukać
-
nick nieaktualny_nick00 wrote:No tak Annielica ale nasz wcale nie robi badań prenatalnych. Usg na, które nas zapisał jest aby sprawdzić czy są nóżki, rączki i sprawdzić przezierność karkową. Nie oceni ryzyka chorób. Za badania prenatalne się płaci a u niego te usg mamy za free, więc spokojnie, nie skrzywdzi nas ani maleństw ale jeśli chcesz mieć te badanie to musisz prywatnie poszukać
Aha dobrze wiedzieć. Oprócz zespołu Downa jakie choroby może wykryć usg prenatalne ? Specjalnie mi nie zależy na tym badaniu bo nie jestem w grupie ryzyka. Ty będziesz je robić czy dajesz spokój ? -
nick nieaktualnyDziewczyny bez paniki sprawdzam na stronie mojego gina - i mimo, że nie ma go na tej internetowej liście - to w swoim opisie ma wymieniony kursy:
2009 – Certyfikaty The Fetal Medicine Foundation na wykonywanie badań USG w ciąży pomiędzy 11-14 tygodniem wraz z oceną kości nosowej, badania przepływów dopplerowskich przez zastawkę trójdzielną
2008 – Certyfikat The Fetal Medicine Foundation na wykonywanie badań USG w ciąży pomiędzy 11-14 tygodniem wraz z oceną przepływów dopplerowskich w przewodzie żylnym
2008 – Certyfikat The Fetal Medicine Foundation na wykonywanie badań USG w ciąży pomiędzy 11-14 tygodniem
i wiele wiele innych
Więc chyba by sobie ich nie wypisał sam bez ich posiadania.
Może lista jest nieaktualna ta internetowa. -
nick nieaktualny
-
annielica wrote:Aha dobrze wiedzieć. Oprócz zespołu Downa jakie choroby może wykryć usg prenatalne ? Specjalnie mi nie zależy na tym badaniu bo nie jestem w grupie ryzyka. Ty będziesz je robić czy dajesz spokój ?
Trisomia 13 i 18. Poczytaj. Raczej dziecko wtedy nie przezywa. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny_nick00 wrote:Ja byłam w Bocianie, płaciłam 200zł. A w środę mam na 11;-)
Haha no to się miniemy w drzwiach raczejmiło Cię będzie poznać tak przy okazji
Porozmawiam z mężem o tym genetycznym, tyle, ze robi się je do 13 tygodnia, ale skończonego czy zaczętego? Bo 13 tydzień zaczynam w czwartek to ciężko będzie się umówić..._nick00 lubi tę wiadomość
-
annielica- moja gin powiedziała, że nawet robiąc usg nie masz pewności co do wyniku- chyba, że zrobisz amniopunkcje lub inny drogi test.
Nie ma potwierdzenia, że badanie wykryje chorobę, ponieważ sposób testowania, pomimo dość pokaźnej pracy opisującej metodykę badań nie jest do końca tak pewny i właściwie przeprowadzony jak to się kiedyś wydawało.
Ona sama mówi, że widziała już dzieci które były zdiagnozowane jako w pełni zdrowe, a rodziły się z upośledzeniem. Widziala też takie, które mimo stwierdzonego downa (lub innych) nie zostały usunięte przez matkę, a rodziły się zdrowe... Więc jeśli nie chcesz robić amniopunkcji- w której śmiertelność jest o wiele wyższa niż szansa na wystąpienie mutacji u dziecka to szkoda na to kasy... i nerwów...
-
nick nieaktualnyannielica wrote:Haha no to się miniemy w drzwiach raczej
miło Cię będzie poznać tak przy okazji
Porozmawiam z mężem o tym genetycznym, tyle, ze robi się je do 13 tygodnia, ale skończonego czy zaczętego? Bo 13 tydzień zaczynam w czwartek to ciężko będzie się umówić...
Do 13+6. -
nick nieaktualnyJa nie wiem jak jest z tą listą , ale już wcześniej jak czytałam o badaniach prenatalnych to mi się obiło ,że jest właśnie taka lista. Nie mam pojęcia czy to są jedyne certyfikaty(pewnie nie) ale wiem , że niektórzy lekarze odsyłają na prenatalne do innych lekarzy , więc zakładam, że ktoś kto tego nie ma , nie robi takiego badania.
Badanie prenatalne to własnie ocena przezierności karkowej + wiele innych. Na tą przeziernośc trzeba mieć certyfikat. -
nick nieaktualnyHej dziewczyny zycze udanych wizyt:)) Ja juz zostalam sama i jakos mi tak smutno:/ Jak czytam was jak piszecie o wozkach ile na ten temat wiecie to az mi glupio ja nie mam pojecia na co zwracac uwage i wogole szok:) Evka gratuluje
kwiatakacji lubi tę wiadomość
-
annielica wrote:Haha no to się miniemy w drzwiach raczej
miło Cię będzie poznać tak przy okazji
Porozmawiam z mężem o tym genetycznym, tyle, ze robi się je do 13 tygodnia, ale skończonego czy zaczętego? Bo 13 tydzień zaczynam w czwartek to ciężko będzie się umówić...Najbardziej wiarygodny wynik da Ci amniopunkcja ale jest szkodliwa dla dziecka. Poza tym jeśli nie masz do tego wskazań to po co płacić i się stresować. Ja poszłam aby dokładnie pomierzyć maleństwo i na profesjonalnym sprzęcie ocenić czy wszystko się rozwinęło a prawdopodobieństwa zespołów to już przy okazji badania bo i tak jest w cenie.
Faktycznie się poznamy -
nick nieaktualnyJa będę rozmawiać z moja pania ginekolog w środę na temat rozszerzenia badan prenatalnych - ze względu na wiek kwalifikuje się do rozszerzenia badań. Ponieważ wykluczam test PAPPA, nie muszę zrobić wszystkiego w tym samym tygodniu. Zobaczymy co pokaże USG, co mi doradzi lekarz i na coś się będziemy decydować.
-
nick nieaktualny