X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • _nick00 Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak Annielica ale nasz wcale nie robi badań prenatalnych. Usg na, które nas zapisał jest aby sprawdzić czy są nóżki, rączki i sprawdzić przezierność karkową. Nie oceni ryzyka chorób. Za badania prenatalne się płaci a u niego te usg mamy za free, więc spokojnie, nie skrzywdzi nas ani maleństw ale jeśli chcesz mieć te badanie to musisz prywatnie poszukać :)

74863f63c6.png
  • _nick00 Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica wrote:
    No nie ma... i trochę się wkurzyłam:/

Ty wizytę już miałaś tak ? Ja mam pojutrze.
    Niee, ja też mam w środę ale jako, że wiem, ze to nie jest badanie prenatalne to poszłam na własną rękę.

74863f63c6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nick00 wrote:
    No tak Annielica ale nasz wcale nie robi badań prenatalnych. Usg na, które nas zapisał jest aby sprawdzić czy są nóżki, rączki i sprawdzić przezierność karkową. Nie oceni ryzyka chorób. Za badania prenatalne się płaci a u niego te usg mamy za free, więc spokojnie, nie skrzywdzi nas ani maleństw ale jeśli chcesz mieć te badanie to musisz prywatnie poszukać :)

Aha dobrze wiedzieć. Oprócz zespołu Downa jakie choroby może wykryć usg prenatalne ? Specjalnie mi nie zależy na tym badaniu bo nie jestem w grupie ryzyka. Ty będziesz je robić czy dajesz spokój ?

• Evka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    Evka czy mogłabyś mi podać rozmiar kości udowej u Twojej dzidzi? Jest to oznaczenie FL.

Fl - 6,3 mm

wnidzbmhunwbroqa.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bez paniki sprawdzam na stronie mojego gina - i mimo, że nie ma go na tej internetowej liście - to w swoim opisie ma wymieniony kursy:

2009 – Certyfikaty The Fetal Medicine Foundation na wykonywanie badań USG w ciąży pomiędzy 11-14 tygodniem wraz z oceną kości nosowej, badania przepływów dopplerowskich przez zastawkę trójdzielną
    2008 – Certyfikat The Fetal Medicine Foundation na wykonywanie badań USG w ciąży pomiędzy 11-14 tygodniem wraz z oceną przepływów dopplerowskich w przewodzie żylnym
    2008 – Certyfikat The Fetal Medicine Foundation na wykonywanie badań USG w ciąży pomiędzy 11-14 tygodniem
    i wiele wiele innych

Więc chyba by sobie ich nie wypisał sam bez ich posiadania.
    Może lista jest nieaktualna ta internetowa.

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nick00 wrote:
    Niee, ja też mam w środę ale jako, że wiem, ze to nie jest badanie prenatalne to poszłam na własną rękę.

A u kogo byłaś? I ile płaciłaś?

I o której w środę wizyta? ja 10:30 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2015, 14:15

• Evka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica wrote:
    Aha dobrze wiedzieć. Oprócz zespołu Downa jakie choroby może wykryć usg prenatalne ? Specjalnie mi nie zależy na tym badaniu bo nie jestem w grupie ryzyka. Ty będziesz je robić czy dajesz spokój ?

Trisomia 13 i 18. Poczytaj. Raczej dziecko wtedy nie przezywa.

wnidzbmhunwbroqa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evka wrote:
    Fl - 6,3 mm

No to już wiem czemu mój gin kręcił nosem…
    Ja mam 2,2:<

• _nick00 Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica wrote:
    A u kogo byłaś? I ile płaciłaś?

I o której w środę wizyta? ja 10:30 :)

Ja byłam w Bocianie, płaciłam 200zł. A w środę mam na 11;-)

74863f63c6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nick00 wrote:
    Ja byłam w Bocianie, płaciłam 200zł. A w środę mam na 11;-)

Haha no to się miniemy w drzwiach raczej :P miło Cię będzie poznać tak przy okazji ;)

Porozmawiam z mężem o tym genetycznym, tyle, ze robi się je do 13 tygodnia, ale skończonego czy zaczętego? Bo 13 tydzień zaczynam w czwartek to ciężko będzie się umówić...

_nick00 lubi tę wiadomość

• Asiowa Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica- moja gin powiedziała, że nawet robiąc usg nie masz pewności co do wyniku- chyba, że zrobisz amniopunkcje lub inny drogi test.

Nie ma potwierdzenia, że badanie wykryje chorobę, ponieważ sposób testowania, pomimo dość pokaźnej pracy opisującej metodykę badań nie jest do końca tak pewny i właściwie przeprowadzony jak to się kiedyś wydawało.

Ona sama mówi, że widziała już dzieci które były zdiagnozowane jako w pełni zdrowe, a rodziły się z upośledzeniem. Widziala też takie, które mimo stwierdzonego downa (lub innych) nie zostały usunięte przez matkę, a rodziły się zdrowe... Więc jeśli nie chcesz robić amniopunkcji- w której śmiertelność jest o wiele wyższa niż szansa na wystąpienie mutacji u dziecka to szkoda na to kasy... i nerwów...

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica wrote:
    Haha no to się miniemy w drzwiach raczej :P miło Cię będzie poznać tak przy okazji ;)

Porozmawiam z mężem o tym genetycznym, tyle, ze robi się je do 13 tygodnia, ale skończonego czy zaczętego? Bo 13 tydzień zaczynam w czwartek to ciężko będzie się umówić...

Do 13+6.

• Asiowa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba do końca 13

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem jak jest z tą listą , ale już wcześniej jak czytałam o badaniach prenatalnych to mi się obiło ,że jest właśnie taka lista. Nie mam pojęcia czy to są jedyne certyfikaty(pewnie nie) ale wiem , że niektórzy lekarze odsyłają na prenatalne do innych lekarzy , więc zakładam, że ktoś kto tego nie ma , nie robi takiego badania.
    Badanie prenatalne to własnie ocena przezierności karkowej + wiele innych. Na tą przeziernośc trzeba mieć certyfikat.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny zycze udanych wizyt:)) Ja juz zostalam sama i jakos mi tak smutno:/ Jak czytam was jak piszecie o wozkach ile na ten temat wiecie to az mi glupio ja nie mam pojecia na co zwracac uwage i wogole szok:) Evka gratuluje :)

kwiatakacji lubi tę wiadomość

• Evka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    No to już wiem czemu mój gin kręcił nosem…
    Ja mam 2,2:<

A wg usg w ktorym tyg jestes?

wnidzbmhunwbroqa.png
  • _nick00 Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica wrote:

Spokojnie, ja jak dzwoniłam to powiedzieli mi, że do 14 tygodnia więc na spokojnie :) Najbardziej wiarygodny wynik da Ci amniopunkcja ale jest szkodliwa dla dziecka. Poza tym jeśli nie masz do tego wskazań to po co płacić i się stresować. Ja poszłam aby dokładnie pomierzyć maleństwo i na profesjonalnym sprzęcie ocenić czy wszystko się rozwinęło a prawdopodobieństwa zespołów to już przy okazji badania bo i tak jest w cenie.

Faktycznie się poznamy :D

74863f63c6.png
  • Asiowa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak odsyłają. Moja gin nie ma certyfikatu i nie będzie robić badania. Już zresztą kiedyś mówiłam, że gdybym się na nie zdecydowała odesłałaby mnie do Kato, bo bliżej nikomu nie ufa...

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę rozmawiać z moja pania ginekolog w środę na temat rozszerzenia badan prenatalnych - ze względu na wiek kwalifikuje się do rozszerzenia badań. Ponieważ wykluczam test PAPPA, nie muszę zrobić wszystkiego w tym samym tygodniu. Zobaczymy co pokaże USG, co mi doradzi lekarz i na coś się będziemy decydować.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2015, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evka wrote:
    A wg usg w ktorym tyg jestes?

wg usg 10/6 wtedy byłam tj. w piątek. :( A Ty?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2015, 14:27

‹‹ 392 393 394 395 396 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ