Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
lips wrote:A jak dziewczyny u was z rozstępami ? Ja stosuję na noc oliwkę babydream fur mama a na dzień emulsję nawilżającą też z Babydream. Chciała bym coś zmienić żeby skóra się nie przezwyczaiła. Co polecacie ? Jeszcze nie mam rozstepów i mam nadzieje ze tak zostanie. Chociaż koleżanka która niedawno urodziła (3 miesiące) jest lekko podłamana bo ma masę głębokich rozstępów i mówi że jej baaardzo dużo skóry zwisa pod pępkiem. Wiem że dziecko najważniejsze ale jaednak troche się obawiam bo przed ciażą miałam bardzo szczupły brzuch...7w3d 💔
-
No więc lekarka powiedziała na te skurcze w ciągu dnia, żebym przyszła w czwartek na wizytę zobaczyć czy szyjka się nie skróciła, jeśli nie, to będą to te skurcze Braxtona-Hicksa, jeśli się skróciła, to wtedy zagrożenie przedwczesnym porodem jest. Miejmy nadzieje, że wszystko u mnie będzie w porządku...
No i po stosunku napięcie macicy jest spowodowane wydzielaniem się oksytocyny, jeśli ciąża jest prawidłowa bez zagrożeń, wtedy takie stawianie się macicy jest w porządku.
Takie info dostałam. -
alicja_ wrote:Hej dziewczyny. Dzięki za wsparcie.
Niestety KTG wykazało regularne, mocne skurcze.Dostałam kroplówkę, luteine i nospe ale narazie bez zmian.
Trzymajcie kciuki, żeby Sarka jeszcze została w brzuchu!
kochana trzymamy kciuki!! wspieramy !! -
a co do tego twardnienia brzucha i bóli jak na @, to wygląda to tak, że jeśli bóle jak na @ pojawiają się często i trwają dłużej niż 15-20 sekund to trzeba koniecznie skonsultować to z lekarzem, bo może to być oznaką przedwczesnego porodu, ale bóle jak na @ czy twardnienie brzucha chwilowe są też normalne na tym etapie bo macica ćwiczy, więc ta naprawdę, nikt nam dokładnie nie powie, czy u nas to już trzeba się martwić czy nie. Jeśli do tej pory nic złego się nie działo a sytuacja wygląda tak a nie inaczej tzn wszystko jest dobrze, jeśli coś się zmieni, częstotliwość skurczy czy bóli się nasili wtedy chociaż tel do lekarz żeby zapytać co robić, bo lepiej dwa razy na darmo na IP pojechać niż raz za mało. Niestety musimy mega na siebie uważac i bacznie się obserwować, bo to co u jednej jest normą u drugiej już nią być nie musi. Każda ciąża jest inna.7w3d 💔
-
ania14 wrote:tak, ja dostałam kartke a4 dwustronnie wypełnioną z najważniejszymi informacjami z badania7w3d 💔
-
lips wrote:A jak dziewczyny u was z rozstępami ? Ja stosuję na noc oliwkę babydream fur mama a na dzień emulsję nawilżającą też z Babydream. Chciała bym coś zmienić żeby skóra się nie przezwyczaiła. Co polecacie ? Jeszcze nie mam rozstepów i mam nadzieje ze tak zostanie. Chociaż koleżanka która niedawno urodziła (3 miesiące) jest lekko podłamana bo ma masę głębokich rozstępów i mówi że jej baaardzo dużo skóry zwisa pod pępkiem. Wiem że dziecko najważniejsze ale jaednak troche się obawiam bo przed ciażą miałam bardzo szczupły brzuch...
ja też jeszcze nie mam ale narazie się nie ciesze że czytałam że mogą zacząć robić się od 30t, smaruje czasem na noc mustela -
Ja na brzuchu nie mam nic a na piersiach sama nie wiem mnie się wydaje że coś tam mi się zrobiło ale bardziej wygląda jak naczynka takie ciężko mi stwierdzić bo baaaardzo mi żyły przeswituja i mi się to wszystko zlewa i nie wiem co to:P smaruje się palmersem, ale póki co nie mam jakiejś napiętej skóry więc też nie ma skąd być jakichś mega rozstepow. Jednak są jakieś plusy nie bycia chudym
A dziewczyny dziś w pracy powiedzialy że chyba sciemniam z ta ciążajedną laska jest z terminem na styczeń a brzuch ma co najmniej 2 razy większy niż ja. Może jednak się podam na mamę z tym brzuchem ?
-
Hej, my już po połówkowym i wszystko jest w normie dwie ręce dwie nogi jajeczka i siusiak
waży 410 g to chyba kawał chłopa
Odnośnie rozstepów to Ja na razie nie mam ale brzuch też mega nie jest, stosuje oliwke dla dzieci, bo kupiłam krem przeciw rozstępom Ziaji ale wysypka mi po nim wyskoczyła i wolałam nie kupować już innej firmy żeby się nie powtórzyło (w pierwszych miesiącach stosowalam babydream ale zapach mi przeszkadzał) , a wiem że do mojej skóry ciężko dobrać żeby wszystko było ok:\
justyna14, bella88, ZieloneOliwki, iNso87, MeGi2986, kwiatakacji, Pchełka, Flakonik lubią tę wiadomość
-
justyna14 wrote:uuu a co tam miałaś napisane? bo ja dostałam w pierwszej ciąży ale kilka info na jednej stronie i tyle.Może coś wiecej powinno tam być...
ocena rozwoju płodu 11-14t
moje dane, lekarza, sprzetu, wiek ciąży wg om, usg, ptp, widoczność,
1) ciaza pojedyncza,
2) opisana akcja serca,
3) pomiary biometryczne,
4) oceny anatomi płodu
5)ocena kosmówi
6) ocena przezierności karkowej
to tak w skrócieWiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 15:26
justyna14 lubi tę wiadomość
-
Acikk wrote:Rewelka ! No to gratulacje chyba jesteś happy bo z tego co pamiętam jako jedną z niewielu tutaj liczylas na syneczka
?
Tak zadowolonatak się nam mały ustawił że nie ma wątpliwości
Też mam opisane dokładne dane ale z mieściło się na jednej stronie. -
Madzia890722 wrote:Mi cycki tak momentalnie urosły, że mam na nich rozstępy.. ciągle robią mi się nowe, chociaż smaruję kremami przeciw rozstępom... za to na brzuchu jeszcze nie mam nic i mam nadzieję, że tak pozostanie
ja po prostu nie zdążyłąm nic zastosować na te piersi, bo urosły szybko zaraz na początku ciąży a kremy przeciw rozstępom można stosować od 4 miesiąca...
Chociaż tak sobie myślę, że te kremy nie powstrzymają rozstępów jeśli ktoś jest na nie narażony i podatny,mogą jedynie zmniejszyć je
zwykla oliwka tez jest dobra i bazpieczna -
justyna14 wrote:ja generalnie rozstępów po 1 ciązy nie mam, używałam wtedy i teraz balsamu z ziaji dla kobiet w ciąży, ale niestety to kwestia genów. więc jeśli mama miała rozstępy to jest duże prawdopodobieństwo, że i ty mieć będziesz i odwrotnie, jak mama nie miała to i ty pewnie nie będziesz ich mieć. Za co trzymam kciuki. U mnie niewielkie pojawiły się po porodzie na piersiach bo mi mega nabrzmiewały od mleka ale teraz nawet śladu nie ma po nich więc nie wiem czy to rozstępy były czy tylko jakieś naczynka/żyłki bardziej widoczne. Ważne żeby po porodzie też się smarować bo wtedy też mogą wyjść jak się chudnie szybko.
nie do konca tak to jest z tymi rozstepami .. moja mama urodzila 3 dzieci byla malutka szczuplutka, megha przytyla i nie ma pol rozstepa , natomiast ja w 1 ciazy mialam rozstepy na piersiach pupie nogach lydkach boczkach, now szedzie!! mimo, ze sie smarowalam balsamami... takze jak maja byc to beda;p teraz obserwuje sie na razie jest ok te stare mi ciutke przyciemnialy, a samruje sie zwykla oliwka -
nick nieaktualnyKASIAG24 wrote:ale po to chyba normalne bo po orgazmie podobno tak ok 30 min moze sie kurczyc gdzies slyszalam, chyba, ze podczas tez tak masz. mnie ostatnio po wariactwie w lozku nie dosc ze twardnial to jeszcze bolec zaczal i teraz juz uwazam bardziej...
Koniecznie skonsultuj to z lekarzem bo skurcze na tym etapie nie powinny boleć.
Może się stawiać macica tzn. trenować (nie za często), ale nie powinno boleć. -
rewelka wrote:Hej, my już po połówkowym i wszystko jest w normie dwie ręce dwie nogi jajeczka i siusiak
waży 410 g to chyba kawał chłopa
Odnośnie rozstepów to Ja na razie nie mam ale brzuch też mega nie jest, stosuje oliwke dla dzieci, bo kupiłam krem przeciw rozstępom Ziaji ale wysypka mi po nim wyskoczyła i wolałam nie kupować już innej firmy żeby się nie powtórzyło (w pierwszych miesiącach stosowalam babydream ale zapach mi przeszkadzał) , a wiem że do mojej skóry ciężko dobrać żeby wszystko było ok:\
to tak jak mi tez stowsowalam babydream i zostawilam kolezance przeszlam na zwykla oliwke