X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fresa wrote:
    alicja a gdzie dokladnie w dole brzucha ? i ile razy dziennie?

Normą jest ponoć do 10 razy na dobę.
    U mnie niestety jest conajmniej kilka razy w ciągu godziny.

Dokładnie tam gdzie znajduje sie macica. Kilka dni temu nie była jeszcze tak duża i wyglądało to inaczej. Na dzien dzisiejszy myśle, że spinanie sięga od samego dołu po okolice pępka.

fresa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chichibi wrote:
    A jak ja biore rano na czczo Euthyrox na tarczyce to w dniu badania glukozy mam się wstrzymać z tym lekiem czy mam normalnie go wziąć ?

Wydaje mi się, że ten lek nie ma wpływu na wynik badania, ale na badanie glukozy musisz być na czczo, a euthyrox przyjmuje się 30 minut przed jedzeniem, więc chyba lepiej żebyś wzięła po badaniu, żeby ta przerwa nie była taka duża między tabletką, a posiłkiem.

Chichibi lubi tę wiadomość

• puli27 Ekspertka

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania14 wrote:
    byłam dzisiaj rano na pobraniu krwi, mocz i cukier
    kurde całe te wyniki niebiesko czerwone ;/
    czegos za mało, czegoś za dużo ;/

Morfologia krwi Leukocyty 10,2 tys/µl 4,0 10,0 H
    Erytrocyty 3,92 mln/µl 3,7 5,1 N
    Hemoglobina 11,8 g/dl 12,0 16,0 L
    Hematokryt 34 % 37 47 L
    MCV 86,7 fl 80 99 N
    MCH 30,1 pg 27 35 N
    MCHC 34,7 g/dl 32,0 37,0 N
    Płytki krwi 296 tys/µl 140 440 N
    Limfocyty % 18,7 % 20 45 L
    Inne(Eo,Bazo,Mono) % 7,9 % 3 14 N
    Neutrofile % 73,4 % 40 70 H
    Limfocyty # 1,9 tys/µl 1,4 3,5 N
    Inne(Eo,Bazo,Mono) # 0,8 tys/µl 0,3 1,5 N
    Neutrofile # 7,5 tys/µl 2,50 7,00 H
    RDW-CV 13,6 %
    PDW 12,2 fl
    MPV 10,5 fl
    P-LCR 29,7 % 13 43 N
    Badanie ogólne moczu Przejrzystość przejrzysty
    Barwa żółty
    Ciężar właściwy 1,011 g/ml 1,015 1,030 L
    pH 6,0 5,0 7,0 N
    Glukoza nieobecna mg/dl
    Ketony nieobecne
    Urobilinogen w normie
    Bilirubina nieobecna
    Białko nieobecne
    Azotyny nieobecne
    Osad moczu Nabłonki płaskie nieliczne w prep.
    Nabłonki okragłe 0-1 w prep.
    Leukocyty 1-3 wpw 0 5
    Erytrocyty świeże 0-1 wpw 0 3
    Pasma śluzu nieliczne w prep.
    Bakterie nieliczne w prep.
    Glukoza Glukoza (osocze fluorkowe) 75 mg/dl 70 105 N
    Mam identyczna morfologie jak ty. Dostalam zelazo i ogolnie czuje sie oslabiona....

puli27
    hchy9n7333pwomwk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania14 wrote:

Skonsultuj się jeszcze może z lekarzem, bo musisz wiedzieć, że normy dla ciężarnych są zupełnie inne, niż te które masz podane na kartce z laboratorium. Ja też już się wielokrotnie nastresowałam niepotrzebnie :D

• rewelka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I My po wizycie wszystko ok, wyniki dobre, wiec na miesiąc spokój, dostałam skierowanie na glukozę... Zobaczymy czy dam radę, bardziej się obawiam siedzenia naczczo przez 2h :\

Zieloneoliwki co czytasz? Szukam inspiracji ostatnio nic mi nie odpowiada.

Chichibi zaniża, dziś mi lekarz powiedział właśnie żeby siedzieć w przychodni żeby nie zbić cukru.

Pchelkaa marzy mi się kuchnia w takim stylu :)

kwiatakacji, Mama-julka, Pchelkaa lubią tę wiadomość

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania14 wrote:

Hemoglobina 11,8 g/dl 12,0 16,0 L
    Hematokryt 34 % 37 47 L

Ostatnio zrobiłam badania. Mam minimalnie niższe wyniki od Twoich i gin kazał od razu zażywać żelazo bo mówi że to już się nie poprawi, ale anemia będzie się nasilać to lepiej zacząć szybciej leczenie.
    Co do reszty nie pomogę :-(
    Lekarz Ci lepiej wyjaśni.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:

PS. Według Belly wskoczyłam wreszcie w szósty miesiąc! :D

Gratulacje! :)

gosia mmr lubi tę wiadomość

• rewelka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I belly oszukuje z miesiącami Zielonyoliwki nie ciesz się :P na 1 str. jest spis kiedy się zaczyna jaki miesiąc, jeszcze tydzień musisz poczekać :P

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko znowu Was nie nadrobie:)
    Pobieznie podczytalam troche i widze.ze Alicja znowu cos sie dzieje:/ zycze zdrowia i zebys szybko wyszla ze szpitala.
    Ja siedze wlasnie u siebie w salonie na swiezutenkiej sofie i patrze na swiezutko zawieszone meble:D normalnie to mieszkanie juz przypomina mieszkanie:D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2015, 18:42

rewelka, kwiatakacji, Madzisek, alicja_, Mama-julka, gosia mmr lubią tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rewelka wrote:
    I My po wizycie wszystko ok, wyniki dobre, wiec na miesiąc spokój, dostałam skierowanie na glukozę... Zobaczymy czy dam radę, bardziej się obawiam siedzenia naczczo przez 2h :\

Zieloneoliwki co czytasz? Szukam inspiracji ostatnio nic mi nie odpowiada

Pchelkaa marzy mi się kuchnia w takim stylu :)

Rewelka, ja na ksiazkach skupic sie nie moge:-( czytam cos i nawet nie wiem o czym, jednq strone czasami powtarzam kilka razy, wiec darowalam sobie ksiazki w ciazy. (przed ciaza potrafilam jedna ksiazke w dwa dni przeczytac jak wciagnelam sie :-D )

Moim marzeniem byla taka kuchnia, nie przepadam za nowoczesnymi meblami.

• iNso87 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha Pchelka u mnie 100dniowka w poniedzialek:p mam zaznaczone w kalendarzu,tego dnia jade po wozek i fotelik do Siostry:)

A mialam kuchnie pokazac swoja to spoko juz jest gotowa:D do konca tygodnia musza mi tylko szklo zamontowac miedzy szafkami i finito:D takze w nast tyg sie pochwale:)
    A u mnie Dzidzia wali na boki:p jak nie z prawej to z lewej;) Z przodu jakos rzadziej :) to pewnie jeszcze przez to lozysko.

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • rewelka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa też wolę takie i do tego dębowy blat... cudeńko, ale niestety mi się nie szykuje zmiana mebli w kuchni (kupiliśmy już z zabudową w dobrym stanie) więc marzę i myślę co i jak kiedyś zrobić. Dużą masz kuchnię? masz podstawowy kosztorys? ciekawa jestem czy drogo wychodzą.
    Z książkami mam tak samo ciężko mi idzie, a wcześniej pracowałam i też książkę w jeden do trzech dni czytałam.

Inso jest co nadrabiać :)

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rewelka widze wlasnie ale nie nadrobie bo nie mam jak usiasc przy kompie i poczytac bo siedze na tej budowie swojej na telefonie w przerwach montowania mebli rozstawiania i sprzatania:)

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Madzisek Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja dużo zdrówka dla was ;) i niech ta kruszynka jak najdłużej trzyma się brzuszka :)
    Ja zaczęłam zwozić od teściowej kartony z ciuchami i powiem wam ze sama jestem w szoku że byle tego było :D teraz muszę zacząć to przeglądać ale jakoś nie mogę się zmobilizować :P

alicja_ lubi tę wiadomość

1usap07w9hybl9h9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rewelka wrote:
    Pchelkaa też wolę takie i do tego dębowy blat... cudeńko, ale niestety mi się nie szykuje zmiana mebli w kuchni (kupiliśmy już z zabudową w dobrym stanie) więc marzę i myślę co i jak kiedyś zrobić. Dużą masz kuchnię? masz podstawowy kosztorys? ciekawa jestem czy drogo wychodzą.
    Z książkami mam tak samo ciężko mi idzie, a wcześniej pracowałam i też książkę w jeden do trzech dni czytałam.

Inso jest co nadrabiać :)

Kuchnia nie duza, ma z 8 m2 (mieszkanie w bloku) szafek bedzie z 5m, wstepnie przeliczyl Nam 1300 zl za m biezacy. Nie orientuje sie czy to duzo bo od razu na ta sie zdecydowalismy, no i czas realizacji ok 4-5 tyg

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja a jak u Ciebie wyglądają skurcze BH? bo ja mam skurcze BH od jakiś 2-3 tyg i włąsnie jest to napinanie się macicy na chwile i zaraz puszcza i nie ma co straszyć dzoewczyny że coś złego to od razu oznacza bo jest to zupełnie normalne.

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie. Wszystko ok :) Dzidziuś waży 459g i mierzy 19.3cm.
    Pytamy doktorka jaka płeć, on zagląda. Ja się śmieję, że malutka wstydzi się pokazać bo widzi, że dwóch mężczyzn na nią patrzy, a jest wstydliwa jak mamusia ;) Na to doktor, że no mamusia w takich obcasach chyba raczej do wstydliwych nie należy ;) Niezły agent z tego mojego doktorka... No a na koniec dodał, że możemy "iść w róż" w sensie różowy kolor :)
    Miałam mieć nagrane na płytkę całe badanie, ale coś mu tam w tym sprzęcie nie "grało". Może następnym razem się uda. Kolejna wizyta 15.09.2015

alicja_, Mama-julka, Pchelkaa, MeGi2986, kwiatakacji, Madzisek, bella88, Flakonik lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    alicja a jak u Ciebie wyglądają skurcze BH? bo ja mam skurcze BH od jakiś 2-3 tyg i włąsnie jest to napinanie się macicy na chwile i zaraz puszcza i nie ma co straszyć dzoewczyny że coś złego to od razu oznacza bo jest to zupełnie normalne.

Tak też powiedziałam - jest to zupełnie normalne jeżeli tylko nie dzieje się non stop - tak jak u mnie. Aha no i gdy nie jest to bolesne -tak jak u mnie.
    Macica się stawia i sobie ćwiczy - owszem - do 10 razy na dobę - jest ok. Ale… regularnie co kilka-kilkanascie minut już nie jest ok (jak na ten etap ciąży oczywiście). Ciągle to powtarzam i nie chcę nikogo sraszyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2015, 20:06

Pchelkaa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzisek wrote:
    alicja dużo zdrówka dla was ;) i niech ta kruszynka jak najdłużej trzyma się brzuszka :)
    Ja zaczęłam zwozić od teściowej kartony z ciuchami i powiem wam ze sama jestem w szoku że byle tego było :D teraz muszę zacząć to przeglądać ale jakoś nie mogę się zmobilizować :P

Dziękuję!;*

Madzisek lubi tę wiadomość

• ania14 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puli27 wrote:
    Mam identyczna morfologie jak ty. Dostalam zelazo i ogolnie czuje sie oslabiona....
    dzwoniłam do labo bo było wpół 5 a wyników nie było
    a ja od wczoraj jestem jakaś osowiała ;/
    zasnełam przed 17 i obudziłam się przed chwila z bólem głowy ;/

‹‹ 807 808 809 810 811 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ