Grudniowe mamusie 2018 ! :)
-
WIADOMOŚĆ
-
No aż mi się ciepło na serduszku zrobiło. Jeszcze jutro bhcg oby był ładny przyrost, usg i będę spokojniejsza.
-
nick nieaktualny
-
Achia wrote:a ja nie mogę otworzyć linka
Vivanillka-kiedy powtórka bety?
Jutro kochana. I powinien być przyrost o 175% -
nick nieaktualny
-
Dip88 wrote:U mnie wykupuje się ubezpieczenie w wybranej firmie ubezpieczeniowej i co miesiąc z konta 100 e znika za podstawowe ubezpieczenie z wypłat ani nic nie biorą. Dodatkowo wykupuje się dodatkowe pakiety do ubezpieczeń jeśli się chce np ja teraz muszę dokupić pakiet macierzyński żeby za darmo w szpitalu rodzić to jest dodatkowo 30 euro miesięcznie czyli razem 130 e. Np. Dentysta to dodatkowo jeszcze 50 e, fizjoterapia itd. Co się chce wszystko dodatkowo trzeba płacić. To podstawowe obejmuje tylko lekarza rodzinnego i sytuacje wymagające pilnego leczenia nie zależne od nas czy ratowanie życia. Pod moje ubezpieczenie podlega też moje dziecko które do 18 r życia ma wszystko za darmo bez wykupienia pakietów dodatkowych. Aha i jeszcze jeżeli by się okazało że mam wskazania medyczne do porodu w szpitalu np cc lub inne nie muszę wykupywac pakietu i mam wtedy poród za darmo. Pokrecone to wszystko
Nawet jak się nie pracuje też trzeba to opłacać. Bo każdy zameldowany tutaj musi mieć ubezpieczenie inaczej grozi baaardzo wysoka kara a tu wszystko są w stanie sprawdzić w ciągu kilku minut. Wszystko podlega pod jeden urząd i mają wszystko w systemie
Także wykupuje się obowiązkowe podstawowe ubezpieczenie w wybranej przez siebie prywatnej firmie plus można wybrać też różne dodatkowe pakiety. Z tym że koszt zależy od wybranej przez siebie kwoty franszyzy czyli tak jakby kwoty, którą i tak rocznie pokrywamy z naszej kieszeni. Franszyzę można wybrać od 300chf do 2500chf. Wygląda to tak, że jeśli wybiorę franszyzę 2500chf, to będę płacić miesięcznie ok. 200chf za ubezpieczenie, ale dopóki w ciągu roku suma rachunków nie przekroczy 2500chf, to płacimy i tak rachunki samemu, a jeśli już wydamy te 2500chf na rachunki, a rok się jeszcze nie skończy, to i tak kolejnych rachunków nie pokryje w całości ubezpieczenie, tylko musimy zapłacić i tak jeszcze 10% od każdego rachunku. I w nowym roku wszystko zaczyna się od nowa. Czyli tak naprawdę mimo obowiązkowego ubezpieczenia, za wizytę i tak płacimy z własnej kieszeni Jeśli natomiast wybierzemy franszyzę 300chf, to miesięczny rachunek za ubezpieczenie wyniesie nas ok. 600chf, ale już po wydaniu 300chf na rachunki za lekarza, przechodzimy na płacenie tylko tych 10%. Nie wiem czy w miarę zrozumiale wytłumaczyłam, ale sama dość długo nie potrafiłam tego zrozumieć Jeśli chodzi o leczenie stomatologiczne, to ubezpieczenie nie pokrywa tych kosztów w ogóle, a ceny za leczenie ząbków są kosmiczne taniej wychodzi bilet na samolot i zaleczenie zęba w Polsce
Na szczęście wizyty w ciąży od 12tyg i pierwsze chyba 2 albo 3 po urodzeniu pokrywa w całości ubezpieczenie nie zależnie od wybranej przez nas franszyzy Poród też, nie ważne czy to naturalny czy cesarka Niestety dziecko nie podlega pod ubezpieczenie rodzica i trzeba mu odrazu wykupić ubezpieczenie. Najlepiej zrobić to jeszcze przed urodzeniem się dziecka, bo w razie jakiś komplikacji z dzieckiem po porodzie, bedziemy musieli zapłacić z własnej kieszeni jeśli nie zadbamy o ubezpieczenie odpowiednio wcześniej. Kwota ubezpieczenia dziecka jest trochę niższa niż osoby dorosłej. W ogóle to kwota miesięcznej składki za ubezpieczenie różni się zależnie od wieku, kantonu w którym się mieszka itp.
A jeśli chodzi o dodatkowe pakiety, to np jest to możliwość leczenia w różnych szpitalach, a nie tylko tak jak w podstawie w jednym wybranym szpitalu lub np przywilej oddzielnego pokoju w szpitalu, w którym może nocować też osoba towarzysząca lub też na przykład zmniejszenie kwoty do zapłacenia za przyjazd karetki czy też nawet możliwość transportu na leczenie do PL jeśli sobie zarzyczymy Oczywiście różne pakiety do wyboru, różne kwoty dodatkowe
Krócej się chyba nie da tego napisać, żeby było w miarę zrozumiałe
A dodam, że np zwykła wizyta u lekarza rodzinnego kosztowała mnie 150chf +50chf za pobranie krwi nie wiem nawet w jakim celu A no i im dłuższa wizyta tym droższa. Lekarska stawka minutowa
👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Vivanillka wrote:Jutro kochana. I powinien być przyrost o 175%
Mam nadzieję że wieczorem już będę miała a jak nie to w poniedziałek dopiero.
Cały czas czekanie... -
Vivanillka wrote:No aż mi się ciepło na serduszku zrobiło. Jeszcze jutro bhcg oby był ładny przyrost, usg i będę spokojniejsza.
Na pewno będzie ładny &&&Vivanillka lubi tę wiadomość
" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...
Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych
-
PatkaPatka wrote:Mnie dzisiaj też zmogło jak leniłam się z psem przed TV i w zasnęłam sama nie wiem kiedy, pewnie jeszcze bym spała gdyby nie to, że dzwonek do drzwi zadzwonił.
Dziewczyny powiedzcie mi czy to normalne, że lekarz na dzisiejszej wizycie w ogóle nie opisał mi zdjęcia? Jak dzidziuś jest taki malutki to nie opisują?👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Agniecha weź masakra daj spokój , ja już zagraniczne służby zdrowia przerobiłam... i doceniam dzisiaj nasze polskie mimo ze tez pozostawiaja wiele do życzenia ;p
agniecha2101, Dip88, 86Monia lubią tę wiadomość
" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...
Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych
-
Dip88 wrote:Dziewczyny a tak z innej beczki czy w też tak macie że już oglądacie ubranka dla maluszków i te wszystkie inne rzeczy. Nawet usg jeszcze nie miałam a już wariuje trochę Z miłą chęcią już bym wybrała się już choć na takie malutkie zakupy, a z drugiej strony wiem że dużo jeszcze może się wydarzyć i jest za wcześnie Chyba jestem nienormalna
Dip88 lubi tę wiadomość
👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Dip88 ja tak miałam w 1 ciąży hehe. A teraz moja córka już ma 6lat...
Teraz trochę lajtowo. Ciuszków mam troche ale wiadomo że przyjdzie czas na szał zakupów
PS. Co do wózków polecam w stylu retro. Lekkie, praktyczne, wąskie duże koła super sprawdzają się na śniegu (moja córka styczniowa). Sama się na taki zaopatruje już po raz drugiWiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2018, 16:19
Dip88 lubi tę wiadomość
-
Vivanillka wrote:Dip88 ja tak miałam w 1 ciąży hehe. A teraz moja córka już ma 6lat...
Teraz trochę lajtowo. Ciuszków mam troche ale wiadomo że przyjdzie czas na szał zakupów
PS. Co do wózków polecam w stylu retro. Lekkie, praktyczne, wąskie duże koła super sprawdzają się na śniegu (moja córka styczniowa). Sama się na taki zaopatruje już po raz drugi
Ale kozak to jest ten: https://www.bobowozki.com.pl/wozki-dzieciece/wielofunkcyjne/klasyczne-retro/p/wozek-gleboki-inglesina-classica-balestrino-torba-649.php Tylko cena mnie przerażaDip88 lubi tę wiadomość
👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Nie pamiętam firmy ale od znajomych też słyszałam tylko retro bez konkretnej marki. Też zachwalali. Może taki urok retro
agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
agniecha2101 wrote:To ja dołączam do tych nienormalnych, bo ja już nawet wózek wybieram i mam kupiony smoczek
No i czeka mnie zakup wózka dla dzieci rok po roku( będzie 19 miesięcy różnicy:)), już mam nawet swój typ:D
A córka korzysta z wózka Peg Perego. Jeśli chodzi o warunki miejskie, to sprawdził się doskonale.Paula222, agniecha2101 lubią tę wiadomość
-
Ja też nie mogę otworzyć tego linku od Vivanillka. Nie wiem wyskakuje mi jakiś błąd.
Dziewczyny a tak z innej beczki. Macie jakieś swoje pasje, hobby zajęcia, ktore pochłaniają wam czas i oddajecie się im w wolnej chwili. Ja od czasu do czasu, lubie bawić się w decoupage. Są tutaj na forum jeszcze jakieś inne dekupażystki poza mną?