Grudniowe mamusie 2018 ! :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny ja po wizycie. Dzidzia ma 1,3 cm, serducho 135 bpm. Wszystko w porządku. Mam już kartę ciąży a i dr i położna jarały się moim segregatorem od mamy ginekolog
inaa, RudyTygrysek, futuremama, bondzik007, PatkaPatka, Violet Flower, TaPaT, agniecha2101, SAINT90, mindusia87, Lotopałanka, Karmelkovaa, Malutka_94, Daniela, Aguś 90, joasia8966, Lilly_Ana lubią tę wiadomość

Serducho 16.04.
PCOS.Teratozoospermia
Starania od 8.2017
3.04.18 hcg 15dpo 855
6.04.18 beta hcg 2931

-
Hej dziewczyny mam pytanie jak się w końcu liczy ta ciążę? Tzn tygodnie? Na jednych aplikacjach 5tydz5dni liczy jako ogólnie 5 tydzień ciąży a na innych zaokragla w górę że to 6tydzien...

2ciaze stracone
17 cykl starań
16.03.2018 drugi cykl CLO -
!
13.04.2018 beta 55,56
16.04.2018 beta 221,50 -
zależy - lekarze liczą po skończonych tyg czyli powiedzieliby ci że jesteś w piątym tygodniu. Belly zaś liczy w który tydzień przechodzisz czyli 6ty
... ja wg lekarza jestem w 9 a normalnie mówie ze w 10
ciężka sprawa haha
agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
o Dibolek, pojawiłaś się!
tak jak inaa pisze. Różnie
niektórzy w 5+1 mówią że wchodzą w 6tydz
-
Co do zęba to w sumie tylko sam rożek się odkruszył, ale wygląda nieestetycznie
a problem z dentystą jest taki, że tu zwykłe leczenie najmniejszego ubytku to koszt mniej więcej 2000zł, bo stomatologiczne leczenie nie podlega ubezpieczeniu zdrowotnemu
to co tu mówić o czymś poważniejszym
Bardziej mi się opłaca lecieć do PL, zrobić zęba i wrócić. Nawet niektórzy Szwajcarzy leczą zęby za granicą. No tylko że ja nie chcę ryzykować lotu samolotem w pierwszym trymestrze, więc chyba się trochę czasu będę musiała przemęczyć. W ogóle to boję się co będzie z tym zębem i czy mi z nim coś w ciąży zrobią, bo wcześniej już dentystka wspominała, że on się już w sumie kwalifikuje do leczenia kanałowego, do tej pory był leczony normalnie kilka razy już i pewnie przez to się osłabił i się odkruszył 
A tą drugą (całą) jedynkę miałam leczoną w klinice w PL kanałowo pod mikroskopem, a dalej bolała
miałam robione RTG, tomografię tego zęba, konsultacje z kilkoma stomatologami i nie mogą znaleźć dokładnej przyczyny bólu. Mam zalecenie, żeby zrobić resekcję wierzchołka korzenia, co kosztuje kilka tysia w PL, a nie ma pewności, że coś da, a jak nie da to czeka mnie i tak usunięcie tego zęba, więc narazie się wstrzymałam, bo ból już tak mocno i często nie dokucza, bardziej jakby poprostu był mocno wrażliwy na dotyk
Jak tak dalej super będzie się układało, to mój mąż będzie miał żonę bez dwóch jedynek
👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Jestem jestem właśnie godzinę temu wróciłam do domu. Lot superbondzik007 wrote:o Dibolek, pojawiłaś się!
tak jak inaa pisze. Różnie
niektórzy w 5+1 mówią że wchodzą w 6tydz 

Pojutrze na USG śmigam już się nie mogę doczekać choć czuję delikatny stresik
2ciaze stracone
17 cykl starań
16.03.2018 drugi cykl CLO -
!
13.04.2018 beta 55,56
16.04.2018 beta 221,50 -
Agniecha niezłe masz przygody z tymi zębami, a kwota u Ciebie to faktycznie kolos. Nie wybierasz się do PL niedługo żeby móc uzupełnić ten ubytek? Hmm, nie wiem czy zdecydowałabym się na resekcję która może nic nie dać i która jest kosztowna, czy od razu wstawiłabym implant. Lekarze mówią, że możesz zwlekać z decyzją tak? Nie ma to wpływu na pogorszenie sytuacji tego zęba?
Grunt to pozytywne nastawienie, agniecha bez dwóch jedynek
pasowałabyś do swojego bezzębnego Dzidziolka
agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
Dibolek wrote:Jestem jestem właśnie godzinę temu wróciłam do domu. Lot super

Pojutrze na USG śmigam już się nie mogę doczekać choć czuję delikatny stresik
A jak tam? Wszystko okej z Tobą? jak Mama?
Ja też pojutrze wizyta. Stres stres stres i streeees. -
Ja na starych USG też miałam zawsze wpisane "macica w tyłozgięciu", ale nigdy jakoś nie wnikałam w ogóle co to znaczy. Raz tylko zapytałam gina czy to źle, powiedział że ok, taka moja natura poprostu i nie wnikałam dalej. Było to jeszcze na długo przed rozpoczęciem starań. Mnie nigdy żadne badanie nie bolało. Zastanawia mnie tylo, że teraz gin nic na temat mojej macicy nie wspominała, więc wygrzebałam USG robione w PL pół roku temu z ciekawości, ale nie jestem w stanie tam nic rozczytać_Jagoda_ wrote:Też mam tyłozgięcie i normalnie zawsze było okej podczas usg dopochowego, a wczoraj mnie mega bolało, aż się zwijałam - chyba dlatego, że tam wszystko jest teraz powiększone, rozpulchnione... do tego mam dwa mieśniaki, ale lekarz mówi, że są umiejscowione tak, że nie powinny zagrażać dziecku.
Może któraś z Was jest w stanie..?
Chodzi mi o pierwsze zdanie
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/043fb1aa64f0.jpg
W ogóle to może być tak, że macica jakiś czas jest w tyłozgięciu, a później np w przodozgięciu...?👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Właśnie nie wiem czy można w ciąży leczyć kanałowo...futuremama wrote:A sprawdzili ponownie? Mnie ząb nie boli ale ostatnio dentystka stwierdziła, że plomby mi nie trzymały bo jest niedoleczony kanał i trzeba jeszcze raz... Oczywiście powiedziała mi odpowiednią sumę, nikt więcej tego nie potwierdzał ale się zastanawiam czy w II trym nie uderzyć jednak do niej i może niech to zrobi...
futuremama lubi tę wiadomość
👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Ja wszystkie też leczyłam jak zaczynaliśmy starania, jescze nawet ostatnio jak byliśmy w PL, to poszłam skontrolować, a tu taki zonk terazPaula222 wrote:Lotopałanka hehe też to przechodziłam już i to 2 razy
Ale najlepszy okres jest jak zaczynają się porody, później już przetrwają wytrwałe bo przy takim bobo ogarnąć czas na forum czasem ciężko 
Madzikj szkoda że został jeden maluch, ale z drugiej strony dobrze, że został jeszcze jeden ...
agniecha współczuję połamanego zęba, ja wg co ciąża to mi się można powiedzieć sypią, już mi się 2 odzywają a miałam wszystkie pięknie zaleczone
Co do kanałowego w ciąży to nie robią, przynajmniej u mnie. Dentystka zatruwa ząb co mniej więcej miesiąc aż do porodu ..
👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Miałam cytować, polubiłam... a co tamagniecha2101 wrote:Właśnie nie wiem czy można w ciąży leczyć kanałowo...
Ja jeszcze też nie wiem, wydaje mi się że w II trym można ale to gdzieś kiedyś czytałam. Także muszę dopytać dentystkę. Ale cały czas się waham, bo kurcze nie boli ani nic, a kanałówke mialam 9lat temu więc jakby był niedoleczony to chyba by się odzywał przez ten czas.
-
A ja nie istnieję, bo nie mam facebookaLotopałanka wrote:u nas po porodzie większość przeszła na fb i tam się jakoś zaczęło sypać....ale w sumie ja mimo że baaaardzo miło wspominam tamtą grupę i w ogóle to jakoś nie czułam się z nimi zżyta....tu póki co od samego początku mi dużo lepiej z Wami

Lotopałanka, futuremama lubią tę wiadomość
👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Jestem po wizycie. Spędziliśmy 2 godziny z emkiem, położna wypytywala o wszystko, mówiła co jeść a co nie itd. Zrobiła mi najpierw usg przez brzuch ale nie mogła się niczego dopatrzec i stwierdziła że trzeba dowcipnie i odrazu kruszynka nasza się pojawiła, serduszko już ładnie bije
ma 5,3 mm.
Paula termin porodu przesunął mi się na 18 grudnia. I dziewczyny dziękuję za kciuki
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/cbba1ab199d7.jpg
Violet Flower, RudyTygrysek, Lotopałanka, Karmelkovaa, bondzik007, Paula222, futuremama, TaPaT, Malutka_94, Daniela, Aguś 90, joasia8966, Lilly_Ana lubią tę wiadomość
-
Hehehe rozbawiłaś mnie tym ostatnim zdaniembondzik007 wrote:Agniecha niezłe masz przygody z tymi zębami, a kwota u Ciebie to faktycznie kolos. Nie wybierasz się do PL niedługo żeby móc uzupełnić ten ubytek? Hmm, nie wiem czy zdecydowałabym się na resekcję która może nic nie dać i która jest kosztowna, czy od razu wstawiłabym implant. Lekarze mówią, że możesz zwlekać z decyzją tak? Nie ma to wpływu na pogorszenie sytuacji tego zęba?
Grunt to pozytywne nastawienie, agniecha bez dwóch jedynek
pasowałabyś do swojego bezzębnego Dzidziolka 

Właśnie do PL miałam zamiar jechać w lipcu, ale chyba będę zmuszona jednak wcześniej.
Też odrazu pomyślałam o implancie, ale to też jest ryzyko, że się może nie przyjąć
Jeśli jestem w stanie żyć z bólem, to mogę nie robić tej resekcji, nie jest konieczna. Muszę tylko kontrolować raz na jakiś czas tego zęba.
👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Gratuluję!! Jaka duża dzidziaDip88 wrote:Jestem po wizycie. Spędziliśmy 2 godziny z emkiem, położna wypytywala o wszystko, mówiła co jeść a co nie itd. Zrobiła mi najpierw usg przez brzuch ale nie mogła się niczego dopatrzec i stwierdziła że trzeba dowcipnie i odrazu kruszynka nasza się pojawiła, serduszko już ładnie bije
ma 5,3 mm.
Paula termin porodu przesunął mi się na 18 grudnia. I dziewczyny dziękuję za kciuki
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/cbba1ab199d7.jpg
Dip88 lubi tę wiadomość

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH