X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Violet Flower Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia kciuki mocne, obyś poczuła się lepiej :)

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
    MTHFR 1298 A-C hetero | PAI-1 4G hetero
    [*] 05.06.2018 - 11 tc- zaśniad groniasty częściowy
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrakech, ja osobiście myślałam o bliźniakach( dodam, że w pierwszej ciąży:-)) bo uważam że po pierwszym "szoku" i niewątpliwie trudnych początkach może być później łatwiej niż z jednym. Patrzę na moja roczną córkę i stwierdzam, że jej brakuje towarzystwa! Ok, bawi się sama ale mama MUSI być pod ręką. Nie mogę zamknąć się w kuchni, czy powiesić prania bo córka cierpi na taką mamozę, że zaraz leci za mną. Z kompanem miałaby raźniej, po prostu. Gdybym uważała, że dwoje małych dzieci jest nie do przejścia to nie zdecydowałabym się na drugie dziecko tak szybko. Poza tym, mówi się że więź między bliźniętami jest niesamowita. Ja planuję tylko dwoje-gdybym miała bliźnięta, to za chwilę etap pieluchowy byłby za mną na wieki wieków!:)

Co do wózka, mam dokładnie ten sam dylemat: czy wózek z gondola i siedziskiem obok, czy jedno pod drugim. Nie mam pojęcia na co się zdecyduję. Moje wstępne typy to Joolz Duo Geo lub Bugaboo Donkey Duo. Na forum, w dziale II trymestr ciąży jest wątek"jaki wózek polecacie", próbowałam się tam czegoś dowiedzieć, zajrzyj!
    A co do pracy- ja wiem, że różnie bywa i różnie może być. Ale ja mam sumienie czyste i miło mi że padły takie deklaracje. Choć z tyłu głowy owszem mam, że może się dużo zmienić i brałam to pod uwagę zachodząc w kolejna ciążę. Ja już nie mam czasu odkładać planów macierzyńskich, i tak za wiele lat poświęciłam pracy. Jak nie ta, to inna:-)

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • marrakech2708 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Marrakech, ja osobiście myślałam o bliźniakach( dodam, że w pierwszej ciąży:-)) bo uważam że po pierwszym "szoku" i niewątpliwie trudnych początkach może być później łatwiej niż z jednym. Patrzę na moja roczną córkę i stwierdzam, że jej brakuje towarzystwa! Ok, bawi się sama ale mama MUSI być pod ręką. Nie mogę zamknąć się w kuchni, czy powiesić prania bo córka cierpi na taką mamozę, że zaraz leci za mną. Z kompanem miałaby raźniej, po prostu. Gdybym uważała, że dwoje małych dzieci jest nie do przejścia to nie zdecydowałabym się na drugie dziecko tak szybko. Poza tym, mówi się że więź między bliźniętami jest niesamowita. Ja planuję tylko dwoje-gdybym miała bliźnięta, to za chwilę etap pieluchowy byłby za mną na wieki wieków!:)

Co do wózka, mam dokładnie ten sam dylemat: czy wózek z gondola i siedziskiem obok, czy jedno pod drugim. Nie mam pojęcia na co się zdecyduję. Moje wstępne typy to Joolz Duo Geo lub Bugaboo Donkey Duo. Na forum, w dziale II trymestr ciąży jest wątek"jaki wózek polecacie", próbowałam się tam czegoś dowiedzieć, zajrzyj!
    A co do pracy- ja wiem, że różnie bywa i różnie może być. Ale ja mam sumienie czyste i miło mi że padły takie deklaracje. Choć z tyłu głowy owszem mam, że może się dużo zmienić i brałam to pod uwagę zachodząc w kolejna ciążę. Ja już nie mam czasu odkładać planów macierzyńskich, i tak za wiele lat poświęciłam pracy. Jak nie ta, to inna:-)

O widzisz i to są konkretne argumenty :) ja z racji, ze będe mama po raz pierwszy w życiu, to nie wpadłam na to, dopóki któraś ze znajomych mi tego nie uświadomiła, ze właśnie po tym wstępnym etapie, bedą mogły sie soba zajac i razem pobawić. No i tez prawda, ze ta wież jest niesamowita, jak poznałam ostatnio „bliźniaka” właśnie o to go zapytałam i choć gość ma 40 na karku powiedział, ze są z bratem bardzo mocno zżyci. Ja z siostra tez, choć jest różnica, ale to ponoć cos innego :). Nie mam pewności, czy zdecydowalibyśmy sie po 1 maluchu na drugiego - tzn.ja zawsze chciałam no ale... Wiec tym bardziej cieszę sie, ze bedzie dwojeczka :)

Próbowałam cos znaleźć na necie, ale oprócz forum to ciezko. Opinie są podzielone, cześć twierdzi, ze jeden za drugim lepiej, bo jest węższy i łatwiej wejsc gdziekolwiek. Z kolei druga cześć uważa, ze woli miec maluchy na oku i nie stopować ciagle wózka, bo temu z tylu wypadł smoczek - sprawdzę forum wobec tego :). Tak, jak myslalam, ze 1 za 2 bedzie dobry, tak od niedawna jednak skłaniam sie ku 1 obok 2. O Bugaboo Donkey czytałam, ze są świetne. Cene maja zaporowa ale używane juz dają radę :)

Dobre podejscie :) i Twoje i szefa :) dobrze miec kogoś w pracy, kto za Tobą stanie, bo wie co zrobiłaś i jak pracowałaś. To dużo :)

a3pfhxv.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrakech, będziemy się razem głowic nad wózkiem.
    A jeszcze tak humorystycznie trochę: pytałam męża, co on tak z tymi bliźniakami, przeciez mamy małe dziecko i w ogóle? A on do mnie, że chciałby dostać kartę dużej rodziny:D

Karolcia, koniecznie wspomnij lekarzowi o złym samopoczuciu! Żebyś w tej euforii związanej z oglądaniem maleństwa nie zapomniała:)! Kciuki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2018, 14:54

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki :-*

Jeszcze na szybko, odebrałam wyniki badań, wszystko ok, ale z krwi wyszły za wysokie leukocyty i neutrofile, a za niskie limfocyty. Czy to może być związane właśnie z jakąś infekcja? Albo z braniem heparyny?

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Azzurra Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Dzięki :-*

Jeszcze na szybko, odebrałam wyniki badań, wszystko ok, ale z krwi wyszły za wysokie leukocyty i neutrofile, a za niskie limfocyty. Czy to może być związane właśnie z jakąś infekcja? Albo z braniem heparyny?
    Kochana, tak na szybko przeczytałam że to faktycznie może świadczyć o infekcji. Ale wiesz...dr google bywa niezbyt dobrym doktorem. Na pewno lekarz Ciebie uspokoi i powie co dalej.

TaPaT lubi tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • marrakech2708 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Marrakech, będziemy się razem głowic nad wózkiem.
    A jeszcze tak humorystycznie trochę: pytałam męża, co on tak z tymi bliźniakami, przeciez mamy małe dziecko i w ogóle? A on do mnie, że chciałby dostać kartę dużej rodziny:D

Karolcia, koniecznie wspomnij lekarzowi o złym samopoczuciu! Żebyś w tej euforii związanej z oglądaniem maleństwa nie zapomniała:)! Kciuki!

Haha dokładnie :D as w rekawie normalnie ;) moj partner ma dwójkę plus Nasza dwojeczka to juz w ogóle szaleństwo :)

a3pfhxv.png
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Olciaa ,te opcje o których piszesz to chyba odnoszą się do spektrum wad, jakie badanie wykrywa. Nawet nie wiem, bo poprzednio opcje zaznaczała pielęgniarka pobierająca krew, więc na pewno zaznaczyła zakres najszerszy. Nie ma to wpływu na cenę, więc na pewno tym razem też poproszę o wszystkie opcje, łącznie z płcią:-))
    właśnie są 3 różne ceny

http://prenatalnamedycyna.pl/testy-prenatalne/

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2018, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Gratuluje wszystkich dobrych wieści pieknych brzuszkow. Zdjec maluszkow. Trzyman kciuki za te co dziś wizytuja. Tez bym chciała miec to już za soba.

Nie wiem jak u mnie będzie z tymi badaniami prenatalnymi moj gin mowil mi tylko o płatnych ktore mogę zrobić z innym miejscu Ale czy to znaczy że on mi nie zrobi tego przez brzuch? Tak dużo myślałam ze zapisalam się na specjalne usg pod tym kątem (platne 230) tylko to będzie 11t1d ( chociaz ostatnio maluszek wyprzedzal o 4 dni) i nie wiem co zrobić. U swojego mam na 4.06 czyli 13 t Ale czy on zrobi Mi to badanie.

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violet Flower wrote:
    Prenatalne powinno się robić w okresie pomiędzy 11+0 a 13+6.

Czyli Dip88 u Ciebie troszkę za wcześnie, a u mnie na granicy. Ale liczę, że dzidziuś osiągnie te 45 mm i pani doktor zobaczy wszystko co trzeba ;)

No to ja nie wiem po co tak szybko mnie umuwila skoro jest za wcześnie. No zobaczę co wyjdzie na wizycie, jak coś to będę musiała gdzieś zapisać się na to usg.

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • _Jagoda_ Ekspertka

Wysłany: 17 maja 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś

Ostatnio chwaliłyście się brzuszkami. To ja się pochwalę pierwszą fotką ciążową :-p Mój mąż niestety nie ogarnia mojej lustrzanki - i minął się z ostrością :-p

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9e258529ceb7.jpg

Irminka1231, ziuta.w, Violet Flower, olciaa, Dip88, Magdaa21, Azzurra, bondzik007, TaPaT, Lotopałanka, agniecha2101, RudyTygrysek, futuremama, Karmelkovaa, Malinowa_Czekolada, Malutka_94, Paula222, Cyganieszka lubią tę wiadomość

8599rjjgz09aybtp.png

Wysłany: 17 maja 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Jagoda_ wrote:
    Ostatnio chwaliłyście się brzuszkami. To ja się pochwalę pierwszą fotką ciążową :-p Mój mąż niestety nie ogarnia mojej lustrzanki - i minął się z ostrością :-p

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9e258529ceb7.jpg
    Jagoda rzeczywiście jesteś podobna do swojego avatara :D Piękne foto, a z tą ostrością to pewnie celowy artystyczny zabieg ;)

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:
    właśnie są 3 różne ceny

http://prenatalnamedycyna.pl/testy-prenatalne/

Olcia, ten PrenaTest do którego podesłałaś linka to coś zupełnie innego. Nie słyszałam o tym teście, więc się nie wypowiem.
    Ogólnie ja robiłam NIFTY: http://www.nifty.pl/ on jest chyba najpopularniejszy z grupy testów NIPT. Cena była niestety 2300PLN, także zapewne i tym razem taka będzie.
    Jest jeszcze popularny np. test Harmony, ale tam chyba dłużej się oczekuje na wynik bo wysyłają próbkę bodajże do USA? Ale generalnie cenowo są wszystkie bardzo zbliżone i zakres wykrywanych wad tez (chyba) mają bardzo zbliżony.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png

Wysłany: 17 maja 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Olcia, ten PrenaTest do którego podesłałaś linka to coś zupełnie innego. Nie słyszałam o tym teście, więc się nie wypowiem.
    Ogólnie ja robiłam NIFTY: http://www.nifty.pl/ on jest chyba najpopularniejszy z grupy testów NIPT. Cena była niestety 2300PLN, także zapewne i tym razem taka będzie.
    Jest jeszcze popularny np. test Harmony, ale tam chyba dłużej się oczekuje na wynik bo wysyłają próbkę bodajże do USA? Ale generalnie cenowo są wszystkie bardzo zbliżone i zakres wykrywanych wad tez (chyba) mają bardzo zbliżony.
    Azzurra a masz jakieś wskazania do tych testów NIFTY, czy tak robisz bo chcesz wiedzieć? Bo jednak koszt spory

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png

Wysłany: 17 maja 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    No to ja nie wiem po co tak szybko mnie umuwila skoro jest za wcześnie. No zobaczę co wyjdzie na wizycie, jak coś to będę musiała gdzieś zapisać się na to usg.
    Jeśli rzeczywiście dzidziuś by wyprzedzał o kilka dni to możliwe, że możesz wcześniej. Ważne by dziecko miało CRL minimum 45 mm. Od tego progu można robić te badania :)

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się ze to coś podobnego w opcji za 2.200 masz trisomie 21,13, 18 i mikroleeacje 22q11.2 i czas oczekiwania dość krótki

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• Azzurra Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ASylvia wrote:
    Cześć dziewczyny. Gratuluje wszystkich dobrych wieści pieknych brzuszkow. Zdjec maluszkow. Trzyman kciuki za te co dziś wizytuja. Tez bym chciała miec to już za soba.

Nie wiem jak u mnie będzie z tymi badaniami prenatalnymi moj gin mowil mi tylko o płatnych ktore mogę zrobić z innym miejscu Ale czy to znaczy że on mi nie zrobi tego przez brzuch? Tak dużo myślałam ze zapisalam się na specjalne usg pod tym kątem (platne 230) tylko to będzie 11t1d ( chociaz ostatnio maluszek wyprzedzal o 4 dni) i nie wiem co zrobić. U swojego mam na 4.06 czyli 13 t Ale czy on zrobi Mi to badanie.
    Sylwia, chyba powinnaś podpytać lekarza dokładnie. Bo on zapewne kazał Ci się zapisać na USG genetyczne czyli inaczej USG NT( plus test PAPPA ewentualnie), bo np. on nie ma uprawnień żeby zrobić to badanie. I domyślam się, że na takie USG się zapisałaś, tak? Zadzwoń do przychodni i może podpytaj co w sytuacji, jeśli się okaże że dzidziuś będzie a mały żeby go dokładnie zmierzyć. Powiedzą Ci , czy np każą przyjść później czy może przepiszą od razu USG na parę dni później.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:
    Wydaje mi się ze to coś podobnego w opcji za 2.200 masz trisomie 21,13, 18 i mikroleeacje 22q11.2 i czas oczekiwania dość krótki

Sporo jest tych testów, i cena podobna więc tak, zapewne coś to coś podobnego do NIFTY.

Ja zostaję przy NIFTY, bo pierwsze było dla mnie szczęśliwe. I wierzę głęboko, że drugie też będzie:-)

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co zauważyłam to NiFTy nie ma badani na Zespół Di George'a . No chyba ze za szybko czytałam :)

Oby było szczęśliwe :)

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• olciaa Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa same chromosomy 21,13 i 18 kosztują 2000zl

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

‹‹ 302 303 304 305 306 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ