X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anuschka wrote:
    agulineczka ja mam takie same wyniki. Tsh przed ciążą 1.5 a teraz już spadlo do 0.02 Miałam usg tarczycy, ft4 tak samo jak twoje i muszę powtórzyć wyniki za miesiąc. Eno powiedział,że w początkowym etapie ciąży tabletki mogą być toksyczne dla dzidziusia.

Tabletki na tarczycę nie mają nic wspólnego ze szkodliwością dla dziecka... nie dostają się do niego , bo to tylko jest zwiekszanie lub zmniejszanie hormonu w zależności od wyników :)tak samo dziecko nie czuje TSH jako tako tylko własnie FT4

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurczę faktycznie się rozpisałam trochę :-D

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • TaPaT Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja takie apogeum miałam tak jak kiedyś już dziewczyny pisały coś ok.9+5 dni później zdarzało się ale już znośniej bo 2 razy dziennie. A teraz czuje się znacznie lepiej i naciąga mnie w dużej mierze rano.
    Ja nie mam tarczycy od 10 lat. Zostało mi jej może kilka ml. Niby poradziłaby sobie teraz z wydzielaniem hormonu sama ale nie próbujemy tego z moim endokrynologiem, bo nie planuje znów dać się kroić jak odrośnie z guzem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2018, 10:44

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To trochę jak z metforminą ... w Polsce jako tako jest jeszcze zabroniona w ciąży , i wielu lekarzy cos ie nie znaja zabrania bo dopiero u nas tworzą ustawę ,aby była przeznaczona dla ciężarnych , ale jak to w Pl schodzi się z tym .
    W innych krajach europejskich metformina jest bezpieczna i akceptowana w ciąży i kobiety biorą na spokojnie ja tez no i wiele kobiet jak na grupach z IO czytam :) mój endo ciągle jeździ na najnowsze konferencje i jest też cenionym kardiologiem więc tak samo powiedział , że spokojnie metke mogę brać :) ale jest wielu zaściankowych lekarzy , którzy maja swoje wyuczone jakies tam zasady i nie idą za tym co medycyna oferuje , bo nie chce im się dokształcać :)

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa_Czekolada wrote:
    Hejo dziewczyny. U mnie od wczoraj takie mdłości, że nic nie mogę jeść :( mam pytanie to Tych, które są już nieco dalej w ciąży. Kiedy miałyście szczyt nudności? U mnie jest 9+3 i nie wiem czy będzie gorzej czy już mogę wypatrywać lepszych czasów?
    Wiesz myślę, że to i tak indywidualna sprawa i nie ma się co sugerować innymi. U mnie mniej więcej cały czas były takie same, nie zauważyłam jakiegoś szczytu. Teraz dopiero jakby z mdłościami było trochę lepiej, bo zaczynają meczyć dopiero na wieczór, a nie przez cały dzień jak wcześniej.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • ziuta.w Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2018, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222, moja siostra ma 3 synów - wesoło tam mają. :P
    Mi się zawsze wydawało, że trójeczka tej samej płci (dowolnej) jest super.
    Ja bym tak chciała, ale z 3 pewnie się nie wyrobimy. :(

p19u9jcg5pchuxin.png
  • ziuta.w Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa_Czekolada wrote:
    Hejo dziewczyny. U mnie od wczoraj takie mdłości, że nic nie mogę jeść :( mam pytanie to Tych, które są już nieco dalej w ciąży. Kiedy miałyście szczyt nudności? U mnie jest 9+3 i nie wiem czy będzie gorzej czy już mogę wypatrywać lepszych czasów?

U mnie praktycznie z dnia na dzień mdłości odpuściły, czasem wieczorem coś się dzieje, ale znacznie słabiej niż wcześniej.

p19u9jcg5pchuxin.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już jestem :) Zaraz nadrobię tylko napiszę relacje z wizyty. Mąż był ze mną na usg, przed przyłożeniem głowicy do brzucha strasznie się stresowałam, ale jak zobaczyłam ruszającego się maluszka od razu mi ulżyło :)
    Gin zaczął robić pomiary. Mały ma 6,09 cm i pięknie się ruszał, pomachał rączką do zdjęcia <3 NT niestety aż 2,1 , ale podobno norma do 3 więc staram się nie brać złych myśli do głowy. Żadnych dodatkowych testów nie robię, bo podobnie jak Inaa co by nie było i tak chcę urodzić.
    W trakcie badania zobaczyłam sisiaka i od razu mówię do gina. A ten , że nie spojrzał ale zaraz zobaczymy ( zaciekawił się moim stwierdzeniem ) i zaczął zaglądać między nóżki no i potwierdził, że na 99 % chłopiec :P Mąż nawet się nie odezwał :P
    Po wizycie mówił ,że urodzę i robimy 4 dziecko hahaha

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b535e66088b2.jpg

TaPaT, Violet Flower, ZUZAUK, Lotopałanka, olciaa, Irminka1231, Azzurra, Aguś 90, Marti83, inaa, Dip88, Malinowa_Czekolada, agulineczka, RudyTygrysek, Angelika83, bondzik007, Malutka_94 lubią tę wiadomość

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • ziuta.w Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2018, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:

:D

Cudny maluch.

Paula222 lubi tę wiadomość

p19u9jcg5pchuxin.png
  • Agulka901 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie! Skoro już się do Was prosiłam to może opowiem trosze o sobie. Mam synka , 4 latka z ciężkiej ciąży. Od 20tc były problemy z przeplywami, od 31 stwierdzono hipotrofie więc zatrzymani mnie w szpitalu. W 34 tc zaczęło skakać ciśnienie więc zrobili cc. Synek 1950 g , teraz zdrowy 4 latek :) Gdy miał roczek zaczęliśmy starać się o rodzeństwo dla niego , jednak nieskuteczne. Po 2 latach badań, leków zobaczyliśmy z mężem 2 kreski na teście :D niestety w 8 tc zaczęłam plamic ale na szczęście z maluszkiem było ok. Plamienia trwały ok 2 tygodnie, później już było dobrze. W 19 tc poczułam się źle , w nocy zaczęły saczyc się wody i niestety musiałam urodzić synka :( To było we wrześniu. Teraz udało się zajść w ciążę szybko ale obaw jest 3x więcej. Obecnie plamie na brązowo od 2 tygodni, ale z dzieckiem jest ok. Biorę acard 2x dziennie i luteine 2 razy dziennie. Boję się i większość czasu poleguje. Najgorsze są chwilę gdy synek chce się bawić w ganianego lub ogólnie wygłupiać a ja nic nie mogę :(

p19uskjo06b2cvyq.png

Adaś 36 tc - 1950g szczęścia (2014)
    Karolek 20tc - Aniołek [*] (2017)
  • Violet Flower Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 cudowny <3 no i jak pięknie macha :)

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
    MTHFR 1298 A-C hetero | PAI-1 4G hetero
    [*] 05.06.2018 - 11 tc- zaśniad groniasty częściowy
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    Już jestem :) Zaraz nadrobię tylko napiszę relacje z wizyty. Mąż był ze mną na usg, przed przyłożeniem głowicy do brzucha strasznie się stresowałam, ale jak zobaczyłam ruszającego się maluszka od razu mi ulżyło :)
    Gin zaczął robić pomiary. Mały ma 6,09 cm i pięknie się ruszał, pomachał rączką do zdjęcia <3 NT niestety aż 2,1 , ale podobno norma do 3 więc staram się nie brać złych myśli do głowy. Żadnych dodatkowych testów nie robię, bo podobnie jak Inaa co by nie było i tak chcę urodzić.
    W trakcie badania zobaczyłam sisiaka i od razu mówię do gina. A ten , że nie spojrzał ale zaraz zobaczymy ( zaciekawił się moim stwierdzeniem ) i zaczął zaglądać między nóżki no i potwierdził, że na 99 % chłopiec :P Mąż nawet się nie odezwał :P

Będzie dobrze :) przecież jest norma .
    Ja np Pappa nie chce robic bo ja biorę takie poważne leki ze wynik by z kosmosu wyszedł juz po samym dupku sie zaniża .

Ale ładnie pomachał :D ja myślę ze jak nie 2 to chyba tego 9 na pewno mi lekarz powie co za dzidzi rośnie :) tak sie boje tych prenatalnych jeju wgl czekam na wizyte dopiero i mi się dłuzy mam nadzieje ze dzidzi rośnie ...

Wiecie co juz mam taki strach ze myślałam czy by nie pojechac na nfz do gina dzisiaj ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2018, 11:07

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:

Jaki śliczny chłopczyk :-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • ZUZAUK Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 gratulacje cudne wieści i piękny synek :)

3jgxyx8d6zfqzqgh.png
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śliczny maluszek Paula...

Grrrr.... Jak ja wytrzymam do tego 29 maja.... Mam nadzieję że u mojego maluszka też wszystko ok...

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula przystojny ten Twój synek :)

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotopałanka wrote:
    Śliczny maluszek Paula...

Grrrr.... Jak ja wytrzymam do tego 29 maja.... Mam nadzieję że u mojego maluszka też wszystko ok...

Mam to samo ... tylko ja 25 ale to jeszcze cały tydzień , już bym chciała zobaczyć jak fika bobas i się uspokoić

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Paula222 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenqa92 śliczne maleństwo <3 :)

Jagoda super zdjęcie, na prawdę piękne <3

Karolcia27 śliczne zdjęcie maleństwa <3 Super, że gin ustawił Cię do pionu nie można za dużo się martwić hehe :) No i chłopak...No , mój też tak twierdzi :)

inaa tulę mocno, Twój maluszek mieści się w normie jeszcze z zapasem, chociaż rozumiem, że z tyłu głowy kłębią się złe myśli.. Musi być dobrze <3 Śliczności <3

agulineczka mnie też denerwują tego typu komentarze, wiadomo, chciałabym mieć też córkę ale skoro są synkowie sami cieszę się z tego co mam. Równie dobrze, mogłabym wcale nie móc mieć dzieci. A każde dziecko to skarb, nie ważne jaka płeć :)

agniecha2101 super, historia, taka z Happy Endem ;) Super, że poznałaś swojego męża :)

Agulka901 ojjj to przeszłaś sporo... <3 Teraz już mam nadzieję będzie wszystko ok, łącznie z przebiegiem ciąży :)

Przepraszam,że tyle wczoraj nie pisałam :) Byłam poza domem i z zasięgiem był problem :P No i zanim się ogarnęłam, z myślą,że będę miała kolejnego faceta w domu.....Ajjjjjj ! :)

Teraz pytanie. Jakie imię byście wybrały z tych 5???? :D

1. Staś - Stanisław ( męża typ)
    2. Zdzisiek - Zdzisław ( męża typ - ja jestem na NIE)
    3. Wojtek - WOjciech ( mój typ)
    4. Maciuś - Maciej ( mój typ)
    5. Antoś - Antoni ?

Dodam ,że 2 typy są męża :P Ostatnie - Antoś rezerwowe, 2 imiona moje :P

agniecha2101 lubi tę wiadomość

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, gratulacje! Super, że będziesz miała kolejnego, zdrowego synka. Tak jak któraś już pisała- będą Cię Panowie na rękach nosić!

Ja osobiście podpisuje się pod tym co napisała Ziuta, a mianowicie też uważam że trojeczka płci dowolnej jest super. I podobnie jak Ziuta, też zapewne już nie zdążę(chociaż Ziuta, nie wiadomo jeszcze co nam pisane!!) ale liczę w duchu na drugą corcie. A jak będę miała synusia, to będę równie szczęśliwa.

ziuta.w lubi tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulka901 wrote:
    Witajcie! Skoro już się do Was prosiłam to może opowiem trosze o sobie. Mam synka , 4 latka z ciężkiej ciąży. Od 20tc były problemy z przeplywami, od 31 stwierdzono hipotrofie więc zatrzymani mnie w szpitalu. W 34 tc zaczęło skakać ciśnienie więc zrobili cc. Synek 1950 g , teraz zdrowy 4 latek :) Gdy miał roczek zaczęliśmy starać się o rodzeństwo dla niego , jednak nieskuteczne. Po 2 latach badań, leków zobaczyliśmy z mężem 2 kreski na teście :D niestety w 8 tc zaczęłam plamic ale na szczęście z maluszkiem było ok. Plamienia trwały ok 2 tygodnie, później już było dobrze. W 19 tc poczułam się źle , w nocy zaczęły saczyc się wody i niestety musiałam urodzić synka :( To było we wrześniu. Teraz udało się zajść w ciążę szybko ale obaw jest 3x więcej. Obecnie plamie na brązowo od 2 tygodni, ale z dzieckiem jest ok. Biorę acard 2x dziennie i luteine 2 razy dziennie. Boję się i większość czasu poleguje. Najgorsze są chwilę gdy synek chce się bawić w ganianego lub ogólnie wygłupiać a ja nic nie mogę :(

Agulka, okropne co musiałaś przejść. Przy takiej historii wszelkie dywagacje na temat płci wydają się jakby trochę nie na miejscu:(
    Tym razem urodzisz dopiero w grudniu, zobaczysz. Choć domyślam się, jaki stres.
    Strasznie Ci współczuję.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
‹‹ 309 310 311 312 313 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ