X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Agulka901 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na badania zabieram męża i kanapkę. Mąż pilnuje kolejki i żebym nie zemdlała a jak tylko pobiera krew to jem :D

p19uskjo06b2cvyq.png

Adaś 36 tc - 1950g szczęścia (2014)
    Karolek 20tc - Aniołek [*] (2017)
  • inaa Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o matko a ja to bardzo panikowałam bo przytyłam 1 kg od wczoraj ;( czyli zaczyna sie bo narazie z tym wczorajszym kg na plusie od poczatku ciazy ;( ... nie chce utyć. Dobrze byłoby gdyby waga stała w miejscu do 9 msc. Wszyscy na mnie krzycza ze tak nie można.. ale niby czemu skoro i tak mam lekką nadwagę.

thgf9n73strbq9ak.png

thgfyx8d9lmvw97c.png
    Aniołek (8tc)-3.2016 :* Kocham Cię !
    Aniołek (7tc)-12.2016 :* Kocham Cię !

• Kai Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slodkie mamy! Wydaje mi się, że cukrzyca to sprawa bardzo indywidualna. Dla mnie największym problemem był cukier na czczo. Próbowałam chyba wszystkiego w kwesii pór kolacji i jej składników, por mierzenia cukru, a i tak wyniki ciagle na granicy 90, a czasem ponad. Nigdy jednak nie mialam więcej niż 95, jakoś ublagalam, zeby mi insuliny nie dawali. Tak czy inaczej, wizyty u diabetologow zawsze były stresujące.
    Innaa, ja też się balam nadmiernie utyc w pierwszej ciąży i chyba sobie tę cukrzycę wywrozylam. W ciąży co prawda przytylam 1,5 kg (tak, tak, tylko tyle - czyli w rzeczywistości schudłam, bo samo dziecko 3kg plus wody itp), ale co się nameczylam z tą cholerą jedną, to moje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2018, 00:08

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 06:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba glukometr pokazuje inaczej jak w lab. Dziś glukoza 90 czyli mieszczę się w normie. Sama nie wiem co myśleć :/W sumie rzuciłam słodycze białe pieczywo i makarony. Jem tylko ( aż ) lody. Zobaczymy, może wczesna ciąża i dla tego cukry są łaskawe. Ale mam zamiar ćwiczyć 5 x w tyg :) Zobaczymy, jak wyjdzie.

Co do wagi, ja od początku ciąży przybrałam 1,5 kg, czyli tak jak w poprzedniej. Jak dobrze pójdzie skończy się na +12 ( mam nadzieję !)

anaaa co do badań na czczo, ja jak nie zjem jestem dosłownie nie przytomna, otumaniona. Zawsze zabieram ze sobą jedzenie i zaraz po pbraniu jem.

Kai też tak uważam, to bardzo indywidualna sprawa z tymi cukrami :/

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • TaPaT Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2018, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anaaa korzystaj z pierwszeństwa dla kobiet w ciąży w laboratoriach, większość je ma, może zadzwonić i zapytać jak jest w tym do którego Ty planujesz iść. Poproś partnera by z Tobą pojechał i dosłownie obudź się na 10 minut przed żeby od razu wyjść z domu i pojechać pobrać krew, a zaraz po zjedz kanapkę albo przekąś cokolwiek co Ci pomoże. :)

• anaaa Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2018, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w labo cieżko z tym pierwszeństwem. Niestety. Moj pracuje na nocki wiec nie wiem
    Jak to ogarnę bo jest w domu dopiero o 11. Trochę mnie to badanie przeraża

4rtki45b8sbxqzn7.png
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Ja jeszcze w łóżku i nie chce mi się wstać ;p

Kciuki za dzisiejsze wizyty :)

Irminka1231, Violet Flower lubią tę wiadomość

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• Agulka901 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam! Zaraz ruszam odstawić syna do przedszkola i szybko na pocztę. Niedługo koleżanka rodzi i zrobiłam dla niej zawieszkę. Miała być gotowa po świętach ale samopoczucie odrzuciło mnie od maszyny do szycia :p na szczęście jest wyrozumiała i cierpliwie czeka :)

Paula222 lubi tę wiadomość

p19uskjo06b2cvyq.png

• futuremama Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

Ja ostatnio też na badania z mężem pod ręką i princessą oraz kanapką w torebce :D Tak żeby zaraz po badaniu coś zjeść, a w razie gdybym się źle czuła to szybki zastrzyk cukru.

Jestem nienormalna. Cieszyłam się że czuję się lepiej, bo o wiele mniej mnie mdli i mam więcej siły a teraz już mi się stres włącza, że to za szybko i pewnie coś jest nie tak. Dziś mam iść do położnej żeby mi kartę ciąży założyła i oczywiście głupie myśli, że powinnam to po wizycie zaraz robić bo tyle czasu minęło że nie wiadomo co tam się dzieje.

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • Agulka901 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    futuremama wrote:
    Cześć dziewczyny :)

Ja ostatnio też na badania z mężem pod ręką i princessą oraz kanapką w torebce :D Tak żeby zaraz po badaniu coś zjeść, a w razie gdybym się źle czuła to szybki zastrzyk cukru.

Jestem nienormalna. Cieszyłam się że czuję się lepiej, bo o wiele mniej mnie mdli i mam więcej siły a teraz już mi się stres włącza, że to za szybko i pewnie coś jest nie tak. Dziś mam iść do położnej żeby mi kartę ciąży założyła i oczywiście głupie myśli, że powinnam to po wizycie zaraz robić bo tyle czasu minęło że nie wiadomo co tam się dzieje.
    Nie stresuj się! U mnie też mdłości mniejsze i apetyt wrócił. Zazwyczaj tak jest że ok 9-10 tc przechodzi :D

p19uskjo06b2cvyq.png

• Magdaa21 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulka901 wrote:
    Witajcie :) gratuluję udanych wizyt dziewczyny :)

Co do plamien, mnie to spotkało mimo braku serduszkowania ( trochę się boimy przez stratę). Byłam na sor jak tylko zobaczyłam brązowy śluz. Lekarz na SOR a później mój prowadzący powiedzieli że w pierwszym trymestrzr Plamienia się zdarzają przez hormony. Brązowe zazwyczaj nie oznaczają nic złego i po współżycie jak najbardziej mogą się pojawić przez mocniejsze ukrwienie :) rozumiem Wasz strach ale starajcie się myśleć pozytywnie. U mnie pierwszy dzień od 2 tygodni bez Plamienia :)

Co do witamin to ja nie wiem co brać. Mam mutacje MTHFR A1289C ale wszystkie wyniki w normie więc może postawię na prenatal duo mimo że ma kwas syntetyczny.
    Aga, może głupie pytanie ale sprawdzić, czy kwas jest syntetyczny? Nadal biorę te pregna plus i nie wiem czy zmienić na ten prenatal duo..

f2w3vfxmauvbnxib.png

h84fo7es2agfr4kh.png
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszystkim :-* gratuluję dobrych wieści z wizyty i trzymam kciuki za dzisiejsze :-)

Ja dzisiaj wzięłam wolne i idę do rodzinnego, żeby mnie posłuchała,bo tak mnie dusi że masakra, muszę pożyczyć od siostry inhalator i się inhalowac, mam tylko nadzieję, że nie zeszło nic na oskrzela :-(

Dziewczyny a do kiedy bierze się acard? U mnie niedługo rozpocznie się II trymestr i nie wiem, czy mam go nadal brać. Duphaston powoli też odstawiam już.

Violet Flower lubi tę wiadomość

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• futuremama Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulka901 wrote:
    Nie stresuj się! U mnie też mdłości mniejsze i apetyt wrócił. Zazwyczaj tak jest że ok 9-10 tc przechodzi :D

W poprzedniej ciąży odpuściło wszystko w 16tc dopiero :D
    Zaczyna się stres do wizyty powoli, a to 12 dni jeszcze :)

3i49o7esfkybvicx.png
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia nie zazdroszczę, mi gardło siada i też muszę coś kupić bo naturalnie nie przechodzi. Ale widzisz, małego inhaluję ale jakoś zapomniałam że przecież sama też mogę :D

3i49o7esfkybvicx.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Kciuki za dzisiejsze wizytujace! Szczególnie te "plamiące", żeby się uspokoiły.
    Ja właśnie się umówiłam na USG prenatalne na 11.06.2018, co oznacza że niestety aż tyle będę czekać na kolejne USG. Trochę długo, i nie jestem pewna czy tyle wytrzymam. W poprzedniej ciąży (wczesnej) miałam USG co dwa tygodnie:/ no nic ,jak mnie kiedyś najdzie to zrobię tak jak olciaa i umowie sobie z dnia na dzień, a co.
    Chciałam się też umówić w tej samej przychodni na NIFTY- a oni do mnie że badanie kosztuje 2400. Czyli podrożało:/
    Zadzwoniłam bezpośrednio do Genomedu, a tam info że 2200 i do tego konsultacja z genetykiem już "w pakiecie". Czyli wybór prosty.

Dobrego dnia!

Violet Flower, Dip88, olciaa lubią tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do witamin ...

Moja koleżanka urodziła córeczkę :) miala 3 mutacje bo mthfr pai i jeszcze jakaś ... po rozmowie z pania genetyk ta zalecila jej prenatal .
    To że jest minimalna dawka syntetyczna to nie szkodzi , bo ma full zastosowanie folianów czyli wszytskie z grupy B , które razem dają oczekiwane rezultaty , ponadto posiada cholinę . Póxniej zmieniła na prenatal duo .
    Mała jest zdrowa jej homocysteina nie szalała ani nic .
    My i dziecko i tak przyswoimy tą formę metylowaną .
    Ja mam tylko jedną mutację hetero więc to jest głupota i nawet zbytnio na nia nie patrzę wazne żeby dostarczyć folianu , więc nawet na jej przykładzie gdzie genetyk jek kazał to brac poszłam w jej ślady :)

Co do mdłości największy skok miałam między 8-9 tygodniem ... teraz już praktycznie nie mdli mnie wcale ;p

Karolcia z acardem różnie ... znajome co porodziły odstawiały tydzień przed porodem , także wiesz każdy inaczej :)
    Acard heparyna pomaga w przepływach :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2018, 08:59

agulineczka lubi tę wiadomość

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• bondzik007 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra mamy tego samego dnia prenatalne. Ja już trzęsę portkami, czy jest okej bo wizytę mialam.prawie tydzień temu. ;P Nie czuję ciągnięcia i kłucia- źle, czuję to się martwię. I tak w kółko ;P

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny za godzine mam wizyte. Trzymajcie kciuki! Oczywiscie stres duzy stres, jak zawsze...

Lotopałanka, Violet Flower, Karmelkovaa, RudyTygrysek, Paula222, TaPaT, Dip88, bondzik007, Marti83, olciaa lubią tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    Azzurra mamy tego samego dnia prenatalne. Ja już trzęsę portkami, czy jest okej bo wizytę mialam.prawie tydzień temu. ;P Nie czuję ciągnięcia i kłucia- źle, czuję to się martwię. I tak w kółko ;P
    No to będziemy razem odliczać..
    Mogę Ci tylko powiedzieć, że ja nie czuję nadal zupełnie NIC i jakbym nie miała zdjęć z USG to bym nie wierzyła że tam ktoś zamieszkał. Później, jak już będą ruchy, będzie trochę lepiej:-) także cierpliwości...(hehe, dobre:d)

Aaa...rok temu szykowałam się już do szpitala, wieczorem pojechaliśmy a ja nie przespałam ani minuty w nocy przed cc...jak to zleciało! Dla mnie to jest zupełny kosmos, że znowu jestem w ciąży.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulineczka wrote:
    Dziewczyny za godzine mam wizyte. Trzymajcie kciuki! Oczywiscie stres duzy stres, jak zawsze...
    Na pewno będzie super! Kciuki!

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
‹‹ 336 337 338 339 340 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ