X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny od godziny spać już nie mogę. Ręce mi się trzesą i ogólnie ogarnął mnie mega stres. Wizytę mam o 9.30, trzymajcie kciuki. Odezwę się jak wrócę.

Magdaa21 lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • Gusia28 Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2018, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Dziewczyny od godziny spać już nie mogę. Ręce mi się trzesą i ogólnie ogarnął mnie mega stres. Wizytę mam o 9.30, trzymajcie kciuki. Odezwę się jak wrócę.
    powodzenia;) trzymam kciuki, ja juz w pracy;))

• Irminka1231 Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2018, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Trzymam kciuki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2018, 07:08

2nn390bvba2l74tr.png

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Będzie dobrze :-) Trzymam kciuki i czekam na dobre wieści :-) :-*

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Marisa Przyjaciółka

Wysłany: 25 maja 2018, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dibolek wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f64899fadf0a.jpg
    Mam i ja a co tam :D

Dziewczyny mam pytanie z innej beczki. Będziecie sczepić swoje dziecko?
    Tak, już wałkowałam ten temat w pierwszej ciąży, u nas w szkole rodzenia był jakiś profesor i tłumaczył nam o szczepieniach, i podjęłam decyzje po tym wykładzie ze będę ze lepiej jest zaszczepić niż nie zaszczepić. Ale to ja tak zadecydowałam a ty musisz tez sama się zapoznać z tematem, tu zdania są podzielone w tym temacie.

km5st5odva4wb8we.png
    2nn3skjoo67ix2iz.png
  • anaaa Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2018, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty. Ja nie śpię a moja młoda o dziwo jeszcze tak. Wy narzekacie ze musicie wstawać siku s ja nie dość ze siku to jeszcze do córki. Tak ze wstaje ogarnąć jakieś śniadanie miłego dnia

4rtki45b8sbxqzn7.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Swoją drogą...służba zdrowia jest prywatna i czy to takie złe? Wiecie, u nas jest przymus placenia składek a i tak jak musisz iść na cito do specjalisty sama z sobą czy z dzieckiem, to bulisz z własnej kieszeni ( ostatnio jak byłam u gina to ojciec mówił do matki, że owszem zapisał ich dziecko do stomatologa na NFZ na kwiecień 2020!!!).
    Za to, co mi zabierają z wypłaty na publiczna służbę zdrowia (z której notabene nikt z mojej rodziny nie korzysta) mialabym kolejny super- pakiet opieki prywatnej. A tak place za publiczną i za prywatną:-) gdzie logika:)?
    Nie byłoby złe gdyby szło się poprostu do lekarza i płaciło za wizytę... a tu trzeba obowiązkowo płacić co miesiąc prywatne ubezpieczenie, a za wizyty i tak ubezpieczenie nie pokrywa całej kwoty, więc w sumie to płaci się i ubezpieczenie i za wizyty oddzielnie. Wiem, że to dziwnie brzmi, ale nie chce mi się znów od A do Z tłumaczyć, bo nie jest to takie proste, a kiedyś już wyjaśniałam to w jednym obszernym poście. Powiem mniej więcej tylko jeszcze raz na swoim przykładzie. Płacę miesięcznie za ubezpieczenie ponad 200chf, mam franszyzę 2500chf. czyli dopóki moje rachunki za lekarzy w ciągu roku nie przekroczą 2500chf, to i tak płacę z własnej kieszeni. Jeśli wydałabym na lekarzy te 2500chf w ciągu np pierwszych 3 miesięcy od początku roku, to do końca roku płaciłabym już tylko 10% od każdej wizyty, ale nadal mimo płacenia co miesiąc ubezpieczenia, za wizyty cześć idzie z mojej kieszeni. I ich nie obchodzi czy się pracuje czy nie. Dziecku też nie przysługuje ubezpieczenie przy rodzicach, tylko trzeba płacić oddzielnie. Ja wiem, że w Polsce nie jest kolorowo pod tym względem, szczególnie te kolejki do specjalistów na NFZ, ale ja jeszcze będąc w PL, dużo korzystałam na tym, że chociaż za cześć wizyt czy jakiś badań nie musiałam płacić prywatnie. Spójrzcie też np z tej strony... W PL jest się bezrobotnym, rejestruje się w PUP i można korzystać z bezpłatnego ubezpieczenia. Ma się wypadek, ubezpieczenie pokryje nawet te najdroższe leczenie. Biedniejsze rodziny mimo wszystko mają możliwość skorzystania z darmowej opieki. Wiadomo do niektórych specjalistów się dostać, to jest jakaś masakra, ale mimo wszystko osoby których nie stać ma prywatną opiekę, mają jakąś inną opcję, a tu... Nawet nie pracując trzeba płacić i to nawet więcej niż te osoby, które pracują. W razie czegoś poważniejszego, dłuższego pobytu w szpitalu czy coś, to się tu naprawdę kosmiczne kwoty płaci. Karetki tu wzywają mało kiedy, naprawdę już tylko w ostateczności, wozi się ludzi prywatnymi samochodami/taksówkami do szpitali, bo przyjazd karetki mało które ubezpieczenie pokrywa, a koszt przyjazdu karetki ogromny. Jedyny plus to taki, że od 12 tyg ciąży (u niektórych ubezpieczycieli nawet wcześniej), wszystkie wizyty w całości pokrywa ubezpieczenie, chyba że zażyczę sobie jakieś badania, które oni uważają za zbędne. Ostatnio przyszedł mi rachunek z samego labo tylko za badania krwi i moczu na ponad 500chf. Na szczęście miałam zaznaczone, że pokryje to ubezpieczenie i mam 0 do zapłaty :-) a gdzie jeszcze dodać do tego wizytę plus USG. Za to mi jeszcze rachunek nie przyszedł, ale podejrzewam, że kolejne 400-500chf, więc za tak naprawdę jedną wizytę z badaniami wychodzi coś pod 1000chf. Ja w tej chwili nie pracuje i gdybym nie była w ciąży i byłaby to jakąś inna wizyta, to musiałabym to sama zapłacić i ich nie interesuje czy mam pracę czy nie, bo przecież mój mąż pracuje i jest nas stać. Dodam, że np za zwykłą, krótką wizytę u lekarza rodzinnego, na której dostałam zalecenie brania Panadodu, zapłaciałam ponad 200chf. Uwierzcie mi, że tu lepiej nie chorować :-P
    Znów się rozpisałam :-P

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ziuta.w wrote:
    Ha, ja też od x lat nie biorę ŻADNYCH leków, suplementów (teraz tylko te "ciążowe"), ale ciężko mi sobie wyobrazić, że nie mogłabym sobie zrobić bety, bo nie i już.
    Ale co do naszego społeczeństwa to masz rację - wystarczy zobaczyć ile reklam w tv leci.
    A tak jeszcze z innej beczki to ludzie, którzy mają małe dzieci ciągle ' z nimi' chorują, bo dzieci przynoszą różne rzeczy z placówek. Ciekawa jestem czy moje końskie zdrowie się temu oprze. ;)
    Powiem Wam, że na początku też byłam wkurzona tym, że nie mogę sobie pójść i tak poprostu zrobić bety jak w PL, szczególnie jak czytałam jak wszystkie dziewczyny robią i denerwowały mnie teksty w stylu: "leć na betę", "kiedy idziesz na betę?" :-P ale teraz tak naprawdę cieszę się, że nie miałam tu takiej możliwości :-) Jak czytałam i czytam nie raz nadal jak dziewczyny stresują się tymi przyrostami, to cieszę się, że ja nie miałam możliwości przez te stresy przechodzić ;-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Wiesz, pewnie rodowite Szwajcarki nie mają takich dylematów, bo nigdy nie miały możliwości zrobienia bety, chyba tak to działa:) sama beta we wczesnej ciąży ma jakąś wartość informacyjną, ale pytanie co daje nam info że źle przyrasta..? Daje nam wiedzę, ale poza tym niestety niewiele...
    A co do końskiego zdrowia..może Twoje dziecko oddziedziczy po Tobie (ja na to liczę;)) i nie dość że nie zarazi to jeszcze samo lekko przejdzie:-)
    Co do rodowitych Szwajcarek to taka jeszcze ciekawostka. Niektóre Szwajcarki nadal prowadzą ciążę u lekarza rodzinnego i jeśli jest wszystko ok, to robią tylko jedno lub dwa USG podczas całej ciąży u ginekologa :-P rodzą też czesto w domach. W ogóle tu mają takie bezstresowe podejście... Jak któraś poroni, to nic takiego, naturalna selekcja, tak musiało przecież być. Króluje też bezstresowe wychowywanie dzieci, czyli w skrócie dziecko od maleńkiego bawi się prawie bez opieki, jest uczone od samego początku całkowitej samodzielności, nie pilnuje się tu tak dzieci itp itd ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2018, 08:23

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Dibolek Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marisa wrote:
    Tak, już wałkowałam ten temat w pierwszej ciąży, u nas w szkole rodzenia był jakiś profesor i tłumaczył nam o szczepieniach, i podjęłam decyzje po tym wykładzie ze będę ze lepiej jest zaszczepić niż nie zaszczepić. Ale to ja tak zadecydowałam a ty musisz tez sama się zapoznać z tematem, tu zdania są podzielone w tym temacie.
    Wiem wiem, Ale jakoś u mnie w otoczeniu nie wiem czemu nie szczypią dzieci. Wczoraj nauczycielka mi mówiła że jej syn po szczepioncena różyczkę ospę i coś tam (jakaś 3w1) dostał padaczki i żałuje że go szczepiła. Mówi też po szczepionki dopiero po 5 latach zaczynają się choroby jakieś cukrzce astmy anemie... Nie wiem sama :p
    Tak tylko zapytałam :D

xnw4yx8ds1tp7cez.png
    2ciaze stracone
    17 cykl starań
    16.03.2018 drugi cykl CLO - <3 !
    13.04.2018 beta 55,56
    16.04.2018 beta 221,50
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daniela wrote:
    Nie zamierzałam szczepić ewentualnej córki przeciw HPV, ale jednak wycofali się z pomysłu, by to szczepienie było obowiązkowe.
    Ja narazie o szczepieniach nie myślę, ale kilka dni temu dowiedziałam się, że moja przyjaciółka ma podejrzenia raka szyjki macicy właśnie przez wirus HPV i wiem, że nad tym szczepieniem się bardzo dokładnie zastanowię.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Malinowa_Czekolada Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2018, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę szczepić, wg kalendarza szczepień. Z tymi chorobami poszczepiennymi to sama nie wiem co myśleć. W tym roku kończę trzydzieści lat i mój rocznik był szczepiony i nikt nie dyskutował a znam tylko jedną osobę, która miała astmę wieku dziecięcego i dzisiaj już jej nie ma.

agniecha2101 lubi tę wiadomość

oar8rjjgrkg2o91l.png
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Ja pewnie też zaszczepie..
    Od wczoraj pękai głowa. Oszaleć można. :(

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • monisia13 Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie mamusie, mogę dołączyć do waszego grona? Jestem w 12 tc termin na początek grudnia. Chyba jeszcze nie bardzo możemy uwierzyć że zostaniemy rodzicami, nikomu jeszcze się nie pochwaliliśmy. Czekaliśmy aż największe zagrożenia miną. Dziś gril i nowina zostanie przekazana, tyle lat walki i nareszcie się udało. Oby szczęśliwie do końca

Malutka_94, Magdaa21, agniecha2101, Kai, bondzik007, Aguś 90, TaPaT, futuremama, olciaa, Malinowa_Czekolada, Anita_croix, daria184 lubią tę wiadomość

Monia
  • Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violet, bardzo mi przykro. Mam nadzieje że po ślubie się Wam uda i będzie wszystko dobrze :)

Gratuluję szczęśliwych wizyt :)

My na pewno będziemy szczepić, pomimo tego że sama jako dziecko zachorowałam po szczepieniu. Pediatra która mnie wtedy szczepiła martwi się o całe moje rodzeństwo, żeby historia się nie powtórzyła, podobno mocno to wtedy przeżyła. Najmłodszym bąblom zamiast którejś potrójnej szczepionki zaproponowała czteroskladnikowe, podobno jest bezpieczniejsze. Wydaje mi się, że chodzi właśnie o mmr, ale nie dam sobie ręki uciąć ;)

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do płci - ja myślę że będzie synek :) ostatnio nawet do Męża na coś odpowiedziałam że przecież to chłopak :D

agniecha2101 lubi tę wiadomość

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się cieszyłam, że mdłości już minęły, kilka dni już nie miałam, a wczoraj na wieczór znów mnie dopadły :-/ Dziś na razie ok :-) poza tym że nie śpię od 5.15, bo znajomemu się w głowie poprzewracało i zachciało mu się dzwonić o takiej godzinie :-P a zaraz potem mąż wstawał do pracy i już nie mogłam zasnąć :-/

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • inaa Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heeeejoooo

Ja bardzo bardzo bardzo chciałabym córkę, ale czuje ze siedzi synuś. Mam nadzieje ze juz w poniedziałek się czegoś dowiem. Boje sie ze sie rozczaruje ( nie wypada ). Chodź dla mnie ważne żeby zdrowy dzidziuś był to mimo wszystko zawsze marzyłam o córci.

Kupiłam wczoraj prenatal duo ... jak wy go bierzecie? Bo wcześniej brałam osobno kwas foliowy, jod, magnez, acard, wit. D i nie wiem czy dobrze zrobiłam kupując to

thgf9n73strbq9ak.png

thgfyx8d9lmvw97c.png
    Aniołek (8tc)-3.2016 :* Kocham Cię !
    Aniołek (7tc)-12.2016 :* Kocham Cię !

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie co... mój M cały czas twierdził, że nazwiemy syna Sebastian, a mi się ostatnio spodobało Marcel i mu o tym powiedziałam, ale myślałam, że nie przekonam go na to imię. O dziwo chyba mu się spodobało, bo jakoś nagle się przestawił i woła do brzucha Marcel ;-) Będzie śmieszne jak się okaże, że będzie dziewczynka :-P

Magdaa21, Malinowa_Czekolada lubią tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka_94 wrote:
    Co do płci - ja myślę że będzie synek :) ostatnio nawet do Męża na coś odpowiedziałam że przecież to chłopak :D
    Dopiero się zorientowałam, że mamy identyczny suwaczek ;-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
‹‹ 355 356 357 358 359 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ