X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ziuta.w wrote:
    Ale nie można iść do laboratorium i zapłacić za badanie np. bety??
    No nie można. Tu żadnego badania nie można zrobić ot tak, bo ja tak chcę. Musi być podstawa do wykonania jakiegoś badania i o tym decyduje lekarz. Tu zawsze przy gabinetach są odrazu takie minilaboratoria i jeśli lekarz decyduje, że są potrzebne jakieś badania, to krew pobierają odrazu na miejscu, sika się w pojemniczek też na miejscu w specjalnie do tego przeznaczonej toaletce :-) i badane jest wszytko na miejscu lub wysyłane do większego laboratorium. Przynajmniej nie trzeba biegać po całym mieście ;-) Fajne jest to, że zawsze przy okazji zwykłej nawet wizyty u lekarza rodzinnego, pobierana jest krew z palucha do podstawowych badań.
    A zapłacić i tak za badanie trzeba. No chyba że się jest w ciąży ;-) Tu inaczej zupełnie wygląda służba zdrowia i system ubezpieczeń niż w PL.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż mi dzwoni i mówi tak z fochem ... " no chciałaem ... no serio chciałem i nie ma " pytam sie o co chodzi wgl bo nie kumam " no poduszki w biedrze nie ma... objechałem 4 i nie ma " aaaaa poduszki
    " no bo chciałem Ci zrobić niespodziankę na dzień mamy i zepsuli moje plany ale nic sie nie martw zamówimy na necie "
    Padłam ... hahahahah

Magdaa21, Dip88, agniecha2101, futuremama, Malinowa_Czekolada, RudyTygrysek, Aguś 90, Paula222, Malutka_94 lubią tę wiadomość

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• ziuta.w Ekspertka

Wysłany: 24 maja 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ok... Ale kompletnie tego nie rozumiem, czemu tak.
    Czyli jak lekarz nie wystawi skierowania np. na morfologię a Ty się czujesz źle (nie w ciąży), to nie masz szans zrobić badania prywatnie, za własne pieniądze? I możesz zejść z tego świata, ale badania nie dostaniesz? ;)
    Co to za kraj?? :D

p19u9jcg5pchuxin.png
  • Magdaa21 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    giovanedonore wrote:
    Magda, 9+1, dzidzia miała 2,42 cm.
    Ja byłam 9+5,dzidzia wg usg miała 9+3 I 2,8cm.

f2w3vfxmauvbnxib.png

h84fo7es2agfr4kh.png
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    No nie można. Tu żadnego badania nie można zrobić ot tak, bo ja tak chcę. Musi być podstawa do wykonania jakiegoś badania i o tym decyduje lekarz. Tu zawsze przy gabinetach są odrazu takie minilaboratoria i jeśli lekarz decyduje, że są potrzebne jakieś badania, to krew pobierają odrazu na miejscu, sika się w pojemniczek też na miejscu w specjalnie do tego przeznaczonej toaletce :-) i badane jest wszytko na miejscu lub wysyłane do większego laboratorium. Przynajmniej nie trzeba biegać po całym mieście ;-) Fajne jest to, że zawsze przy okazji zwykłej nawet wizyty u lekarza rodzinnego, pobierana jest krew z palucha do podstawowych badań.
    A zapłacić i tak za badanie trzeba. No chyba że się jest w ciąży ;-) Tu inaczej zupełnie wygląda służba zdrowia i system ubezpieczeń niż w PL.

U mnie to samo. Nawet na mocz czy krew do podstawowych badań trzeba mieć skierowanie od lekarza i zazwyczaj większość badań robią na miejscu jak u ciebie. Tu nie ma żadnych prywatnych lekarzy itd. Do każdego lekarza trzeba mieć skierowanie nieważne czy to ginekolog czy dermatolog itd. A lekarz pierwszego kontaktu przeważnie jest od wszystkiego, dopiero gdy on nie wie albo nie radzi sobie z leczeniem wystawia takie skierowanie. Ale dzięki temu nie ma tu żadnych kolejek do specjalistów jak w Pl że ludzie potrafią czekać miesiącami jak nie latami na wizyty czy jakieś zabiegi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 15:26

agniecha2101 lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • ziuta.w Ekspertka

Wysłany: 24 maja 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    U mnie to samo. Nawet na mocz czy krew do podstawowych badań trzeba mieć skierowanie od lekarza i zazwyczaj większość badań robią na miejscu jak u ciebie. Tu nie ma żadnych prywatnych lekarzy itd. Do każdego lekarza trzeba mieć skierowanie nieważne czy to ginekolog czy dermatolog itd. A lekarz pierwszego kontaktu przeważnie jest od wszystkiego, dopiero gdy on nie wie albo nie radzi sobie z leczeniem wystawia takie skierowanie. Ale dzięki temu nie ma tu żadnych kolejek do specjalistów jak w Pl że ludzie potrafią czekać miesiącami jak nie latami na wizyty czy jakieś zabiegi.

No to chyba jedyny plus.
    Ale ja bym się zastrzeliła, jeśli nie mogłabym decydować o sobie w takich sprawach.

p19u9jcg5pchuxin.png
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taak, tu w PL to czasem się śmieją że człowiek zdąży umrzeć niż do lekarza na NFZ trafić :P i to nawet gdy sprawa jest pilna. No ale cóż.

Ja nie wiem ale czuję chłopaka :D zawsze chciałam dziewczynkę, nawet jako dziecko w zabawach miałam tylko córki :D a teraz nie wiem. No zobaczymy :D Jeszcze 18dni i się dowiemy może mniej więcej :P

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pamiętam jak w pierwszej ciąży zawiodłam się na recepcji u mojej byłej gin. Zadzwoniłam, powiedziałam że jestem w ciąży, że mam wyniki z krwi i jeśli tylko będzie pozytywna beta to pani doktor kazała zaraz się umawiać i przychodzić. Na co położna stwierdziła "ale Kochaniutka, termin to ja mam tu na początek grudnia" Dziewczyny to była połowa października a w grudniu to ja już byłam po zabiegu.. :/ A no i wizyta prywatna :D

p19u3e3kqm3ubh3v.png

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ziuta.w wrote:
    No to chyba jedyny plus.
    Ale ja bym się zastrzeliła, jeśli nie mogłabym decydować o sobie w takich sprawach.

No masakra. Ale jak coś mam tylko 15 kilometrów do Belgii a tam można wszystko prywatnie zrobić.

ziuta.w lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• ziuta.w Ekspertka

Wysłany: 24 maja 2018, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    Ja pamiętam jak w pierwszej ciąży zawiodłam się na recepcji u mojej byłej gin. Zadzwoniłam, powiedziałam że jestem w ciąży, że mam wyniki z krwi i jeśli tylko będzie pozytywna beta to pani doktor kazała zaraz się umawiać i przychodzić. Na co położna stwierdziła "ale Kochaniutka, termin to ja mam tu na początek grudnia" Dziewczyny to była połowa października a w grudniu to ja już byłam po zabiegu.. :/ A no i wizyta prywatna :D

O_O

p19u9jcg5pchuxin.png
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    Ja w pierwszej ciąży podobnie tyle że listopad, bety pozytywne chciałam się umówić. Na grudzień pbrak terminów, na styczeń proszę dzwonić po 15 grudnia bo nie wiem jaką bedziemy mieli z lekarzem umowę w nowym roku... ;)

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie obstawiam chłopca :) Zawsze chciałam córkę, przed pierwszą ciążą oglądałam tylko dziewczęce rzeczy, nawet jak w 13tc lekarz powiedział że chłopak to mówiłam, że jeszcze może się zmienić. A potem już sobie nie mogłam wyobrazić, że mogłoby być inaczej. Nadal z rozczuleniem patrzę na dziewczynki, cudnie ubrane małe księżniczki ale jakoś w głowie mam wizjewizję że jednak braciszek rośnie :D
    Zobaczymy :)

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ziuta.w wrote:
    No ok... Ale kompletnie tego nie rozumiem, czemu tak.
    Czyli jak lekarz nie wystawi skierowania np. na morfologię a Ty się czujesz źle (nie w ciąży), to nie masz szans zrobić badania prywatnie, za własne pieniądze? I możesz zejść z tego świata, ale badania nie dostaniesz? ;)
    Co to za kraj?? :D
    Heh wiesz nie wiem jak Ty, ale ja jak się czuję na tyle źle, że miałabym zejść z tego świata, to idę do lekarza, a nie na badania krwi :-D
    Tak poważnie to nie jest to wcale taki zły system. Ciężko było mi się na początku przyzwyczaić i nadal oczywiście nie wszystko w ich systemie popieram. jak np to, że służba zdrowia jesy CAŁKOWICIE prywatna i ubezpieczenie trzeba mieć obowiązkowe prywatne i tak naprawdę za wszystko płacimy z WŁASNEJ kieszeni czy pracujemy, czy jesteśmy bezrobotni, czy też uczący się (ale to już kiedyś tłumaczyłam w obszernym poście, więc nie będę się powtarzać :-P) ALE... moim zdaniem jak nam coś dolega czy coś nas niepokoi, to powinniśmy udać się do lekarza i to on powinien zadecydować jakich badań potrzebujemy i jak nas leczyć, bo to on się na tym zna i od tego jest, a nie leczyć się i badać na własną rękę. Mnie osobiście przeraža to co wyprawiają niektórzy ludzie w PL. Robią jakieś badania na własną rękę, nie konsultują tego z żadnym lekarzem i trują się specyfikami bez recepty. Bardziej wierzą temu co wyczytają w necie niż specjalistom. W ogóle mdli mnie już od tych ciągłych reklam "cudownych leków" na "wszystko". Ludzie oglądają, wierzą w te "cudowne właściwości" i przestają w ogóle chodzić do lekarzy, tylko trują siě sami na własne życzenie super specyfikami bez recepty.

Edit. A kraj SZWAJCARIA :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 16:47

Dip88 lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę prawdy w tym jest...
    Polska to kraj leków bez recepty. Każdy jest na coś chory, albo na coś choć trochę niedomaga i leczy się sam. W mojej rodzinie jestem chyba jedyną kobietą, która nie łyka żadnych tabletek- ani na wątrobę, ani na lepszy sen, ani na zmęczenie czy ból głowy. Zauważyłam, że wszystkie COS biorą-babcie, mama, siostra, nawet duzo młodsze niż ja kuzynki.
    A teraz w dobie internetu, to już w ogóle jakiś szał, każdy się leczy u dr google. Albo , gorzej, u jakichś szarlatanów czy innych wróżbitów ( efekty czasem niestety są tragicznie).
    Także ja uważam, że jednak system szwajcarski ma swoje plusy:-)

agniecha2101, futuremama lubią tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swoją drogą...służba zdrowia jest prywatna i czy to takie złe? Wiecie, u nas jest przymus placenia składek a i tak jak musisz iść na cito do specjalisty sama z sobą czy z dzieckiem, to bulisz z własnej kieszeni ( ostatnio jak byłam u gina to ojciec mówił do matki, że owszem zapisał ich dziecko do stomatologa na NFZ na kwiecień 2020!!!).
    Za to, co mi zabierają z wypłaty na publiczna służbę zdrowia (z której notabene nikt z mojej rodziny nie korzysta) mialabym kolejny super- pakiet opieki prywatnej. A tak place za publiczną i za prywatną:-) gdzie logika:)?

Martula78 lubi tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam , że też narzekałam na pl słuzbe zdrowia do czasu aż nie doświadczyłam jej w Londynie... i mimo ze czasami tutaj i lekarze do dupy czy personel , to zawsze mozna isc jak nie tu to tam , czy na badania w każdej chwili zapłacisz i idziesz ... a tam nic :/
    Trafiłąm tam do szpitala z uszkodzeniem kręgosłupa i bólami głowy bo mi nerw uciskał tak ze ból miałam głowy niesamowity wymiotowałam słabłam itd , taki popularny szpital a jechałam taxi bo karetka oczywiscie dowypadkowo tylko , po czym spędziłam 5 h na orytarzu czekajac na jakiegos debila lekarza , który badajac mnie stwierdził ze to migrena i pracetamol brac i przeciwwymiotne , zrobiłam afere to tylko zrobili mi tomograf bo zemdlałam im tam po czym wypuścili do domu ... to była tylko jedna sytuacja a takich miałam kilka przez ponad 6lat tam spędzonych ...
    Także co jak co ale tutaj to i tak mamy wygode , nawet jak jest chamska pielegniarka bo tutaj u nas tez swoje przeszłam , to mimo wszystko zostawiana tej obserwacji kilka dni porobia badania i cos tam podziałaja
    Dlatego tez spakowałam manatki i wróciłam do Pl bo stwierdziłam ,ze z nimi sie dziecka nie doczekam , nawet bety bym sobie nie zrobiłą od tak kiedy mi pasuje tylko czekanie tydzień czy 2 na wizyte w poradni potem skierowanie od doktora potem termin na badanie wynik przychodzi do recepcji i dalej trzeba sie umawiac na wizyte no koszmar mówie Wam... i paracetamol i lecz sie :D

tutaj juz przywykłam ze nfz to nawet szkoda fatygi coś mi trzeba płace ide , ale mam przynajmniej taka mozliwosc :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 17:43

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do służby zdrowia wszędzie są plusy i minusy. Nigdzie nie jest idealnie... Niestety.

agniecha2101 lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• MagicCherryCupcake Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki a ja pytanie z innej beczki. Co jecie jak na nic nie macie ochoty i macie mdłości? Jakieś pomysły na dania szybkie do zrobienia?

vcvau8q.png
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja muszę jeść żeby mdłości nie mieć.. dzisiaj np klopsiki z mięsa mielonego i ryżu w sosie pomidorowym. Mega szybkie i w sumie takie na dwa razy jak nie trzy ;)

p19u3e3kqm3ubh3v.png

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagicCherryCupcake wrote:
    Dziewczynki a ja pytanie z innej beczki. Co jecie jak na nic nie macie ochoty i macie mdłości? Jakieś pomysły na dania szybkie do zrobienia?

Jak kompletnie nie mam na nic ochoty to jedynie zawsze mi wchodzi bułka z samym serem żółtym :P ostatnio tak mi posmakowaly że mogłabym ciągle je jeść... Jakiś taki odchył mam :D

ziuta.w lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

‹‹ 353 354 355 356 357 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ