X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ziuta.w wrote:
    Ale nie można iść do laboratorium i zapłacić za badanie np. bety??
    No nie można. Tu żadnego badania nie można zrobić ot tak, bo ja tak chcę. Musi być podstawa do wykonania jakiegoś badania i o tym decyduje lekarz. Tu zawsze przy gabinetach są odrazu takie minilaboratoria i jeśli lekarz decyduje, że są potrzebne jakieś badania, to krew pobierają odrazu na miejscu, sika się w pojemniczek też na miejscu w specjalnie do tego przeznaczonej toaletce :-) i badane jest wszytko na miejscu lub wysyłane do większego laboratorium. Przynajmniej nie trzeba biegać po całym mieście ;-) Fajne jest to, że zawsze przy okazji zwykłej nawet wizyty u lekarza rodzinnego, pobierana jest krew z palucha do podstawowych badań.
    A zapłacić i tak za badanie trzeba. No chyba że się jest w ciąży ;-) Tu inaczej zupełnie wygląda służba zdrowia i system ubezpieczeń niż w PL.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż mi dzwoni i mówi tak z fochem ... " no chciałaem ... no serio chciałem i nie ma " pytam sie o co chodzi wgl bo nie kumam " no poduszki w biedrze nie ma... objechałem 4 i nie ma " aaaaa poduszki
    " no bo chciałem Ci zrobić niespodziankę na dzień mamy i zepsuli moje plany ale nic sie nie martw zamówimy na necie "
    Padłam ... hahahahah

Magdaa21, Dip88, agniecha2101, futuremama, Malinowa_Czekolada, RudyTygrysek, Aguś 90, Paula222, Malutka_94 lubią tę wiadomość

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• ziuta.w Ekspertka

Wysłany: 24 maja 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ok... Ale kompletnie tego nie rozumiem, czemu tak.
    Czyli jak lekarz nie wystawi skierowania np. na morfologię a Ty się czujesz źle (nie w ciąży), to nie masz szans zrobić badania prywatnie, za własne pieniądze? I możesz zejść z tego świata, ale badania nie dostaniesz? ;)
    Co to za kraj?? :D

p19u9jcg5pchuxin.png
  • Magdaa21 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    giovanedonore wrote:
    Magda, 9+1, dzidzia miała 2,42 cm.
    Ja byłam 9+5,dzidzia wg usg miała 9+3 I 2,8cm.

f2w3vfxmauvbnxib.png

h84fo7es2agfr4kh.png
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    No nie można. Tu żadnego badania nie można zrobić ot tak, bo ja tak chcę. Musi być podstawa do wykonania jakiegoś badania i o tym decyduje lekarz. Tu zawsze przy gabinetach są odrazu takie minilaboratoria i jeśli lekarz decyduje, że są potrzebne jakieś badania, to krew pobierają odrazu na miejscu, sika się w pojemniczek też na miejscu w specjalnie do tego przeznaczonej toaletce :-) i badane jest wszytko na miejscu lub wysyłane do większego laboratorium. Przynajmniej nie trzeba biegać po całym mieście ;-) Fajne jest to, że zawsze przy okazji zwykłej nawet wizyty u lekarza rodzinnego, pobierana jest krew z palucha do podstawowych badań.
    A zapłacić i tak za badanie trzeba. No chyba że się jest w ciąży ;-) Tu inaczej zupełnie wygląda służba zdrowia i system ubezpieczeń niż w PL.

U mnie to samo. Nawet na mocz czy krew do podstawowych badań trzeba mieć skierowanie od lekarza i zazwyczaj większość badań robią na miejscu jak u ciebie. Tu nie ma żadnych prywatnych lekarzy itd. Do każdego lekarza trzeba mieć skierowanie nieważne czy to ginekolog czy dermatolog itd. A lekarz pierwszego kontaktu przeważnie jest od wszystkiego, dopiero gdy on nie wie albo nie radzi sobie z leczeniem wystawia takie skierowanie. Ale dzięki temu nie ma tu żadnych kolejek do specjalistów jak w Pl że ludzie potrafią czekać miesiącami jak nie latami na wizyty czy jakieś zabiegi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 15:26

agniecha2101 lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • ziuta.w Ekspertka

Wysłany: 24 maja 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    U mnie to samo. Nawet na mocz czy krew do podstawowych badań trzeba mieć skierowanie od lekarza i zazwyczaj większość badań robią na miejscu jak u ciebie. Tu nie ma żadnych prywatnych lekarzy itd. Do każdego lekarza trzeba mieć skierowanie nieważne czy to ginekolog czy dermatolog itd. A lekarz pierwszego kontaktu przeważnie jest od wszystkiego, dopiero gdy on nie wie albo nie radzi sobie z leczeniem wystawia takie skierowanie. Ale dzięki temu nie ma tu żadnych kolejek do specjalistów jak w Pl że ludzie potrafią czekać miesiącami jak nie latami na wizyty czy jakieś zabiegi.

No to chyba jedyny plus.
    Ale ja bym się zastrzeliła, jeśli nie mogłabym decydować o sobie w takich sprawach.

p19u9jcg5pchuxin.png
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taak, tu w PL to czasem się śmieją że człowiek zdąży umrzeć niż do lekarza na NFZ trafić :P i to nawet gdy sprawa jest pilna. No ale cóż.

Ja nie wiem ale czuję chłopaka :D zawsze chciałam dziewczynkę, nawet jako dziecko w zabawach miałam tylko córki :D a teraz nie wiem. No zobaczymy :D Jeszcze 18dni i się dowiemy może mniej więcej :P

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pamiętam jak w pierwszej ciąży zawiodłam się na recepcji u mojej byłej gin. Zadzwoniłam, powiedziałam że jestem w ciąży, że mam wyniki z krwi i jeśli tylko będzie pozytywna beta to pani doktor kazała zaraz się umawiać i przychodzić. Na co położna stwierdziła "ale Kochaniutka, termin to ja mam tu na początek grudnia" Dziewczyny to była połowa października a w grudniu to ja już byłam po zabiegu.. :/ A no i wizyta prywatna :D

p19u3e3kqm3ubh3v.png

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ziuta.w wrote:
    No to chyba jedyny plus.
    Ale ja bym się zastrzeliła, jeśli nie mogłabym decydować o sobie w takich sprawach.

No masakra. Ale jak coś mam tylko 15 kilometrów do Belgii a tam można wszystko prywatnie zrobić.

ziuta.w lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• ziuta.w Ekspertka

Wysłany: 24 maja 2018, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    Ja pamiętam jak w pierwszej ciąży zawiodłam się na recepcji u mojej byłej gin. Zadzwoniłam, powiedziałam że jestem w ciąży, że mam wyniki z krwi i jeśli tylko będzie pozytywna beta to pani doktor kazała zaraz się umawiać i przychodzić. Na co położna stwierdziła "ale Kochaniutka, termin to ja mam tu na początek grudnia" Dziewczyny to była połowa października a w grudniu to ja już byłam po zabiegu.. :/ A no i wizyta prywatna :D

O_O

p19u9jcg5pchuxin.png
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    Ja w pierwszej ciąży podobnie tyle że listopad, bety pozytywne chciałam się umówić. Na grudzień pbrak terminów, na styczeń proszę dzwonić po 15 grudnia bo nie wiem jaką bedziemy mieli z lekarzem umowę w nowym roku... ;)

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie obstawiam chłopca :) Zawsze chciałam córkę, przed pierwszą ciążą oglądałam tylko dziewczęce rzeczy, nawet jak w 13tc lekarz powiedział że chłopak to mówiłam, że jeszcze może się zmienić. A potem już sobie nie mogłam wyobrazić, że mogłoby być inaczej. Nadal z rozczuleniem patrzę na dziewczynki, cudnie ubrane małe księżniczki ale jakoś w głowie mam wizjewizję że jednak braciszek rośnie :D
    Zobaczymy :)

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ziuta.w wrote:
    No ok... Ale kompletnie tego nie rozumiem, czemu tak.
    Czyli jak lekarz nie wystawi skierowania np. na morfologię a Ty się czujesz źle (nie w ciąży), to nie masz szans zrobić badania prywatnie, za własne pieniądze? I możesz zejść z tego świata, ale badania nie dostaniesz? ;)
    Co to za kraj?? :D
    Heh wiesz nie wiem jak Ty, ale ja jak się czuję na tyle źle, że miałabym zejść z tego świata, to idę do lekarza, a nie na badania krwi :-D
    Tak poważnie to nie jest to wcale taki zły system. Ciężko było mi się na początku przyzwyczaić i nadal oczywiście nie wszystko w ich systemie popieram. jak np to, że służba zdrowia jesy CAŁKOWICIE prywatna i ubezpieczenie trzeba mieć obowiązkowe prywatne i tak naprawdę za wszystko płacimy z WŁASNEJ kieszeni czy pracujemy, czy jesteśmy bezrobotni, czy też uczący się (ale to już kiedyś tłumaczyłam w obszernym poście, więc nie będę się powtarzać :-P) ALE... moim zdaniem jak nam coś dolega czy coś nas niepokoi, to powinniśmy udać się do lekarza i to on powinien zadecydować jakich badań potrzebujemy i jak nas leczyć, bo to on się na tym zna i od tego jest, a nie leczyć się i badać na własną rękę. Mnie osobiście przeraža to co wyprawiają niektórzy ludzie w PL. Robią jakieś badania na własną rękę, nie konsultują tego z żadnym lekarzem i trują się specyfikami bez recepty. Bardziej wierzą temu co wyczytają w necie niż specjalistom. W ogóle mdli mnie już od tych ciągłych reklam "cudownych leków" na "wszystko". Ludzie oglądają, wierzą w te "cudowne właściwości" i przestają w ogóle chodzić do lekarzy, tylko trują siě sami na własne życzenie super specyfikami bez recepty.

Edit. A kraj SZWAJCARIA :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 16:47

Dip88 lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę prawdy w tym jest...
    Polska to kraj leków bez recepty. Każdy jest na coś chory, albo na coś choć trochę niedomaga i leczy się sam. W mojej rodzinie jestem chyba jedyną kobietą, która nie łyka żadnych tabletek- ani na wątrobę, ani na lepszy sen, ani na zmęczenie czy ból głowy. Zauważyłam, że wszystkie COS biorą-babcie, mama, siostra, nawet duzo młodsze niż ja kuzynki.
    A teraz w dobie internetu, to już w ogóle jakiś szał, każdy się leczy u dr google. Albo , gorzej, u jakichś szarlatanów czy innych wróżbitów ( efekty czasem niestety są tragicznie).
    Także ja uważam, że jednak system szwajcarski ma swoje plusy:-)

agniecha2101, futuremama lubią tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swoją drogą...służba zdrowia jest prywatna i czy to takie złe? Wiecie, u nas jest przymus placenia składek a i tak jak musisz iść na cito do specjalisty sama z sobą czy z dzieckiem, to bulisz z własnej kieszeni ( ostatnio jak byłam u gina to ojciec mówił do matki, że owszem zapisał ich dziecko do stomatologa na NFZ na kwiecień 2020!!!).
    Za to, co mi zabierają z wypłaty na publiczna służbę zdrowia (z której notabene nikt z mojej rodziny nie korzysta) mialabym kolejny super- pakiet opieki prywatnej. A tak place za publiczną i za prywatną:-) gdzie logika:)?

Martula78 lubi tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam , że też narzekałam na pl słuzbe zdrowia do czasu aż nie doświadczyłam jej w Londynie... i mimo ze czasami tutaj i lekarze do dupy czy personel , to zawsze mozna isc jak nie tu to tam , czy na badania w każdej chwili zapłacisz i idziesz ... a tam nic :/
    Trafiłąm tam do szpitala z uszkodzeniem kręgosłupa i bólami głowy bo mi nerw uciskał tak ze ból miałam głowy niesamowity wymiotowałam słabłam itd , taki popularny szpital a jechałam taxi bo karetka oczywiscie dowypadkowo tylko , po czym spędziłam 5 h na orytarzu czekajac na jakiegos debila lekarza , który badajac mnie stwierdził ze to migrena i pracetamol brac i przeciwwymiotne , zrobiłam afere to tylko zrobili mi tomograf bo zemdlałam im tam po czym wypuścili do domu ... to była tylko jedna sytuacja a takich miałam kilka przez ponad 6lat tam spędzonych ...
    Także co jak co ale tutaj to i tak mamy wygode , nawet jak jest chamska pielegniarka bo tutaj u nas tez swoje przeszłam , to mimo wszystko zostawiana tej obserwacji kilka dni porobia badania i cos tam podziałaja
    Dlatego tez spakowałam manatki i wróciłam do Pl bo stwierdziłam ,ze z nimi sie dziecka nie doczekam , nawet bety bym sobie nie zrobiłą od tak kiedy mi pasuje tylko czekanie tydzień czy 2 na wizyte w poradni potem skierowanie od doktora potem termin na badanie wynik przychodzi do recepcji i dalej trzeba sie umawiac na wizyte no koszmar mówie Wam... i paracetamol i lecz sie :D

tutaj juz przywykłam ze nfz to nawet szkoda fatygi coś mi trzeba płace ide , ale mam przynajmniej taka mozliwosc :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 17:43

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do służby zdrowia wszędzie są plusy i minusy. Nigdzie nie jest idealnie... Niestety.

agniecha2101 lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• MagicCherryCupcake Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki a ja pytanie z innej beczki. Co jecie jak na nic nie macie ochoty i macie mdłości? Jakieś pomysły na dania szybkie do zrobienia?

vcvau8q.png
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja muszę jeść żeby mdłości nie mieć.. dzisiaj np klopsiki z mięsa mielonego i ryżu w sosie pomidorowym. Mega szybkie i w sumie takie na dwa razy jak nie trzy ;)

p19u3e3kqm3ubh3v.png

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagicCherryCupcake wrote:
    Dziewczynki a ja pytanie z innej beczki. Co jecie jak na nic nie macie ochoty i macie mdłości? Jakieś pomysły na dania szybkie do zrobienia?

Jak kompletnie nie mam na nic ochoty to jedynie zawsze mi wchodzi bułka z samym serem żółtym :P ostatnio tak mi posmakowaly że mogłabym ciągle je jeść... Jakiś taki odchył mam :D

ziuta.w lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

‹‹ 353 354 355 356 357 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ