X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Daniela Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie zmiana,bo przesunęli mi termin połówkowych. Miałam mieć 14.08., ale dziś okazało się, że mój gin ma dyżur w szpitalu i poprosił o przesunięcie wizyt na kolejny tydzień. Ale dla mnie to już będzie za późno, więc muszę iść tydzień wcześniej do innego lekarza.

Tylko prawdopodobnie będę w tym czasie w szpitalu z synem i nie wiem, jak się wydostanę na te badania...

W każdym razie Paula, proszę Cię o zmianę terminu moich połówkowych na 8.08.2018.

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • Karo_88 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ja mialam na polowkowych szyjke badana. Uwaga: jesli Wasz lekarz prowadzacy i lekarz polowkowy to inne osoby/inny sprzęt, to ewentualne rozbieznisci nie powinny od razu w panike wprowadzac :) Ja po polowkowych troche nakadlam sie strachu, okazalo sie ze lekarz zmierzyl po prostej a moja ginka 2tyg wczesniej po luku i stad 'skrócenie' w krótkim czasie.

Pola - nasze małe Szczęście, 28.11.2018 g. 17:57, 3760 g, 55 cm
    n59ydf9h9ac52dbu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie nie pamiętam czy czasem po skosie nie powinno się mierzyć, gdzieś mi się to o uszy obiło .., w szpitalu miałam po skosie

• Paula222 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie lekarz prowadzący i do badań prenatalnych jest ten sam :)
    Nie długo będę mieć wizyty co 3 tyg , ze względu na cukrzycę. Niby ostatni raz czekam miesiąc :P A dłuuuży się

jedyne co mnie zastanawia, że ja już na połówkowych miałam łożysko II stopnia dojrzałości. Trochę szybko jak na moje oko :(

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • mkgk Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Ja miałam takie napinanie, tzw stawianie się macicy, nie bolało mnie wogóle i musiałam być na podtrzymaniu w poprzednich ciazach, bo było zagrożenie przedwczesne porodem..

a co to dokladnie znaczy ze bylas na podtrzymaniu? co bralas co ci robili?

i czy oprocz tych skurczy cos ci bylo ? szyjka sie skrecala np?

Zastanawiam sie czemu my nie jestesmy na podtrzymaniu skoro tez mamy tylko niebolesne skurcz

zi13rjjgy7oea2if.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkgk wrote:
    a co to dokladnie znaczy ze bylas na podtrzymaniu? co bralas co ci robili?

i czy oprocz tych skurczy cos ci bylo ? szyjka sie skrecala np?

Zastanawiam sie czemu my nie jestesmy na podtrzymaniu skoro tez mamy tylko niebolesne skurcz
    Miałam stawianie się macicy, właśnie te skurcze szyjka mi się jakoś aż tak noe skrocila (minimalnie miała 2,5 cm - mierzone na fotelu i bez usg) i nie trzeba było dawać pessara czy szwu, dzięki lekom. Miałam Fenoterol 3x1 (ten lek jest już wycofany i był to lek właśnie na skurcze macicy, innymi słowy na stawianie się macicy, miałam nospe 6x1 do tego i magnez. Wycofali ten lek przez to teraz jest nospa, magnez a jak nie pomaga to pessar, szew i leżenie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 21:33

• futuremama Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi podczas połówkowych mierzył szyjkę ale tylko ze względu na bóle i napisanie się czasem brzucha. Gdyby nie to to by nie mierzył, więc nie wiem jak te nowe standardy mają się do rzeczywistości. Z tego co czytałam szyjką powinna być pod kontrolą od ok. 25tc o ile wcześniej nie ma wskazań

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 21:47

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja byłam w tamtym tygodniu na połówkowych, to zbadał mi szyjkę dowcipnie oczywiście, ale tylko na moją prośbę, że powiedziałam, że od kilku dni boli mnie podbrzusze, no bo tak było. Ale powiedział mi wtedy, że oni na połówkowych nie mierzą szyjki, a lekarz byl fajny. U mnie było 3.5 cm i mówił że ok, że nie może być poniżej 2.5 cm i też tak wszędzie czytałam.

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Azzurra Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, często bywa tak że standardy standardami a życie życiem. Choć myślę że skoro lekarz o tym wspomniał, to raczej coś jest (czy raczej:powinno być) na rzeczy.
    W każdym razie ja się o takie badanie upomne, jeśli lekarz od połówkowych się "zapomni". Najwyżej zgonie na prowadzącego, że mnie w błąd wprowadził;)

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra też mam zamiar taki plan wdrożyć jak ty :)

Azzurra lubi tę wiadomość

• Cyganieszka Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzura, ja miałam na ostatnim badaniu 33mm i lekarz stwierdził, że jest dobrze w normie. Z tego co w necie wyczytałam, normą jest powyżej 25mm. Teraz tylko kontrolować żeby się nie skracała

• Azzurra Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Azzurra też mam zamiar taki plan wdrożyć jak ty :)
    Też zgonisz na mojego prowadzącego:)?

W sumie dobrze,fajny z niego gość ale ostatnio(tj. w tej ciąży) trochę mi podpadł więc niech ma za swoje!:D

A tak serio...to kiedyś czytałam, że np standardem podczas badania ginekologicznego powinno być badanie piersi. I faktycznie, poprzednia gin mi badała. Obecny ani razu. Co jakiś czas tylko pyta kiedy było USG robione, i jak uznaje że zbyt dawno, to daje skierowanie.
    W sumie nie bardzo mi przykro, bo jakoś nie chciałabym żeby badał mi piersi. Do pokazywania"podwozia"jakoś już przywykłam..ale badanie piersi...wolałabym nie.

Aga9090 lubi tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyganieszka wrote:
    Azzura, ja miałam na ostatnim badaniu 33mm i lekarz stwierdził, że jest dobrze w normie. Z tego co w necie wyczytałam, normą jest powyżej 25mm. Teraz tylko kontrolować żeby się nie skracała

No ja też myślałam, ze trzydzieści-coś co norma i ok, ale jak tak zaczynam się wgłębiać w temat to zaczynam mieć obawy typu: "a może jednak za krótka?". To mój wrodzony pesymizm się odzywa:/

Dlatego przestaję czytać o szyjkach, i czekam grzecznie do połówkowego z nadzieją, że i wtedy i do końca już będzie ok:-)

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • mkgk Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam 3.5 i zyje. znam dziewczyny co mialy 3 i tez przenosily dziecko w sensie po terminie urodzily. a sa i panie z 5cm. Kiedys kobieta nie mierzono i podejrzewam ze srednia w cm to jedno a drugie to natura i uroda kobiety. Nie mowie bron Boze by nie sprawdzac bo skoro mozna to czemu nie. Ale ze spokojem. Latwo sie mowi Wiem juz sam tyle mialam akcji panika i wizyta w prywatnym gabinecie od reki ze szkoda gadac. Ostatnio pedzilam do lekarza bo dziecko 1.5 dnia bylo bardziej ospale....

zi13rjjgy7oea2if.png
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I zostańmy przy tej myśli :-*

Dziewczyny ja zjadłam śledzia na kolację i teraz zdycham z boku brzucha :-( fuj... Pije gorzka herbatę i coś czuję że się to źle skończy w WC :-( do tego mala tak fika, że nie wiem czy to jakoś odczuwa czy urządziła sobie nocny aerobic...oj coś czuję, że prędko nie zasnę :-(

Jeszcze zapomniałam zapytać dziewczyn na heparynie, generalnie zastrzyki wychodziły mi już od dłuższego czasu ładnie, miałam tylko ślady po wkluciach, od kilku dni za to masakra, dookoła pępka mam jednego wielkiego siniaka, który już zlal się w całość z kilku zastrzyków. Do tej pory nigdy tak nie miałam i tak źle to nie wyglądało jak teraz... Czy to może od tej temperatury czy jakieś dodatkowe badania robić czy coś?

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Też zgonisz na mojego prowadzącego:)?

W sumie dobrze,fajny z niego gość ale ostatnio(tj. w tej ciąży) trochę mi podpadł więc niech ma za swoje!:D

A tak serio...to kiedyś czytałam, że np standardem podczas badania ginekologicznego powinno być badanie piersi. I faktycznie, poprzednia gin mi badała. Obecny ani razu. Co jakiś czas tylko pyta kiedy było USG robione, i jak uznaje że zbyt dawno, to daje skierowanie.
    W sumie nie bardzo mi przykro, bo jakoś nie chciałabym żeby badał mi piersi. Do pokazywania"podwozia"jakoś już przywykłam..ale badanie piersi...wolałabym nie.
    mi przy każdej ciąży badali piersi :)

• agulineczka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz na polowkowych mierzył szyjke - od tego zaczął badanie. Takie sa najnowsze wytyczne.
    Nie byl to moj lekarz prowadzacy, ale moj tez mierzy (bynajmniej mierzył na ost wizycie po polowkowych). Moja jest dlugaa na szczescie.

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia ja teraz zastrzyki robie po boczkach, kolo pepka skora juz jest bardzo napieta. Przez 4 dni próbowałam robic w uda, ale tam nie umiem zlapac faldki i porobily mi sie spore krwiaki. Wieczorem raptem zaczela mi leciec krew z miejsca po wkluciu wiec wrocilam do zastrzykow w brzuszek.

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ksiazke Zawitkowskiego. Ogolnie ok, zwłaszcZa dla tych bez doswiadczenia zadnego. Jednak porady poradami, a zycie swoje. On w tak dlugim czasie pielegnuje dziecko, traktujac to jak rytual. Nie zawsze sie tak da.

agniecha2101 lubi tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, lece spac. Odezwe się jutro po wizycie. Dobranoc :)

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
‹‹ 705 706 707 708 709 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ