X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Daniela Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie między dziećmi jest 16 mcy różnicy. Będąc w ciąży, myślałam o wózku rok po roku, ale bardziej rozwazalam opcje z dostawka lub chustonoszenie. Tylko, że gdy urodziła się córka, to syn jeszcze nie chodził. Więc jakis czas po narodzinach kupilam wózek rok po roku. Zależało mi na takim, z którego można zrobić pojedynczy. Syn zaczął chodzić w wieku 21mcy, jak zaczął chodzić, to wózek omijal szerokim łukiem. Córka miała 10 mcy, jak zaczęła chodzić i w wózku jeździła może do roku. Dłużej nie chciała, na wakacje jechaliśmy z nosidlem. Wózek czasem przydawal się jeszcze na drzemki. Teraz wykorzystam go na początku - gondole, a później kupię parasolke.

A wracając jeszcze do KP - moje dzieci karmione piersią przesypialy noce po skończeniu 3 miesięcy. Karmilam do spania, a później dopiero rano. Czasem odciagalam mleko późnym wieczorem, żeby utrzymać laktacje. W każdym razie nie jest tak, że na KP dziecko z zasady nie przesypia nocy, czasem i na mm budzi się często. Nie ma reguły.

Będąc w ciąży z synem nie byłam przekonana, czy chce karmić piersią. Poczułam to po porodzie, gdy spojrzałam synkowi w oczy. I strasznie wkurzaly mnie pytania innych osób na ten temat. Dla mnie było to coś intymnego. Uważam, że to jest wyłącznie sprawa między matka a dzieckiem i nikt nie powinien się w to mieszać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2018, 19:55

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • mkgk Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczynki dzis sie czuje lepiej psychicznie pojechalam do prowadzacego przyjal mnie bez problemu kochany bez kolejki i wszystko zbadal szyjka sie skrocila ale nie o 1cm a o 0.5cm. Ma nie 2.6 a 3.1. Wiem ze to kwestia sposobu mierzenia ale trzymam sie tej wersji bardziej pozytywnej.

zi13rjjgy7oea2if.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkgk, no i super. Moja szyjka miała 3,3 i lekarz się nawet nie zająknął jakoby miało być cokolwiek nie tak. Zobaczymy, co jutro na połówkowych.

futuremama, no właśnie u mnie było odwrotnie:-) Przed ciążą i zanim urodziłam byłam przekonana, że końcem macierzyńskiego wrócę do pracy a dziecko poślę do żłobka. Jednak im bliżej było tego powrotu, w tym większą panikę zaczęłam wpadać i rozważać inne opcje: wychowawczy? niania? a może drugie dziecko:)? Padło na to ostatnie, tym bardziej że w moim wieku nie ma co odkładać.
    Nie miałabym chyba aż takich oporów, żeby posłać 18-miesięczniaka do żłobka, ale roczne dziecko jest moim zdaniem za małe(moje dziecko, dodam). Ale życie weryfikuje plany, także niczego nie skreślam. Dość wspomnieć, że dopiero dwa lata temu(dokładnie!) poczułam instynkt macierzyński. Wcześniej się zapierałam że dzieci to nie dla mnie. A teraz jestem w drugiej ciąży:-)

Daniela, Ty to masz wzorowe dzieci!:) Wydaje mi się jednak, że nie jest regułą że dzieci karmione piersią przesypiają szybko noce(niestety!). Raczej te trzy miesiące które wskazałaś, to można nazwać szczęściem, po prostu. Myślę, ze "butelkowe" budzą się jednak z reguły rzadziej, bo mm jest po prostu bardziej zapychające. ALE z drugiej strony, nawet jeśli na butelkę dziecko budzi się raz...to jednak trzeba się podnieść i to mm przygotować. Ja długo spałam z córką i jak się mnie ktoś pytał ile razy się budzi na jedzenie, to nie potrafiłam powiedzieć czy obudziła się raz czy trzy. Bo karmiłam właściwie śpiąc. Także pod tym względem uważam, że jest to wygodne.

Przed chwilą dostałam takiego skrętu wnętrzności, że aż moja Mama się wystraszyła. Męczyłam się z zaparciami, to " w nagrodę"dzisiejszą noc spędzę w toalecie. Kurcze, zamiast się cieszyć że dziecko zobaczę to ja się boję że coś będzie jutro nie tak:(

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Jagodagoi Koleżanka

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irminka1231 wrote:
    Ja karmilam corke(pierwsze dziecko) 3 i pół roku a synka 2 lata.wiem ze niektore kobiety walcza jak lew aby dziecko kp ja nalezalam do tych szczesciar co łatwo to przyszlo.tylko po pierwszym porodzie mialam poranione brodawki.przyznam szczerze ja nigdy nawet butelka dziecka nie karmilam.mialam butelke ale nigdy nie uzywalam.soczki dawalam dopiero kubkiem niekapkiem.za to moja siostra (dla mnie bohaterka) przez rok sciagala pokarmlaktatorem recznym bo jej corcia sutka nie tolerowala.ale za to synka karmila syna bezpostrednio piersia półtora roku.czyli daje to nadzieje to tym co przy pierwszym dziecku nie bylo im dane kp a przy nastepnym moze byc inaczej.kazde dziecko jest inne tak samo kazda laktacja jest inna.Moje dzieci do do roku nie przespaly ani jednej nocy na poczatku budzily sie co 15 minut na cyca no ale coz .takie uroki karmienia piersia.po tylu latach nie zaluje. Bylo mega ciezko(z tym spaniem) ale wszystko dla dobra dzieci.
    Ja też długo karmiłam piersią swoje dzieci, najstarszą córkę dwa lata, syna trzy lata, no teraz córeczkę najmłodszą dalej karmię, a po urodzeniu w tandemie będę karmić. Mleka mam mniej, ale córka nie chce mleka modyfikowane go. Tylko teraz w upały wodę dodatkowo pije. I też żadne z moich dzieci nie chciało pić z butelki że smoczkiem, nie mówiąc o smoczka ch.

Irminka1231 lubi tę wiadomość

ganndzu52il88swb.png
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_88 wrote:
    Dziewczyny, jestem po wizycie u prowadzacej. Wszystko u nas ok, szyjka znow dluzsza niz poprzednio (az gin mowi ze ciezko wierzyc bo w teorii to jednak struktura stala), Malutka wazy juz ok 700g wiec niezla z niej Kluseczka :)
    No i od pon jestem na zwolnieniu. Kontrola za miesiac.

Moja w 24+1 miala około 680g :)

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Daniela Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra, pisałam, że nie jest regula, że dzieci KP nie przesypiaja nocy, że bywa różnie i że czasem można być miło zaskoczonym. Choć pewnie częściej jest odwrotnie, bo z drugiej strony przecież to tak fajnie przytulić się w nocy do ukochanej mamy :)

Moja koleżanka natomiast trafiła na typowe high need baby i czy karmila piersią, czy mm, to dziecko mało jej spało w dzień i słabo zasypialo nocą. Strasznie na to narzekała, bo naczytala się, że w tym i tym wieku dziecko powinno spać tyle i tyle i dużo czasu upłynęło, zanim pogodzila się z tym, że jej córka nijak wpisuje się w schematy...

Ja do macierzyństwa też dorosłam późno, bo po trzydziestce. Wcześniej w ogóle wydawało mi się, że nie będę mieć dzieci. A tu trzecie w drodze :)

agulineczka lubi tę wiadomość

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • inaa Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochane zaraz Was nadrobię... na szybko po się ekscytuje

Wczoraj musiał być błąd laboratoryjny... poruszyłam niebo z piekłem dzisiaj przez to bo przepłakałam całą noc i dzień ! Dzisiaj wynik inny

IgG 0,6
    normy:
    Wynik negatywny: <6,4
    Wynik graniczny: 6,4-9,9
    Wynik pozytywny: >=10,0

IgM wczoraj 1,0 dzisiaj 0,9 !
    normy
    Wynik negatywny: <0,9
    Wynik graniczny: 0,9-0,99
    Wynik pozytywny: >=1,0

Awidności brak

<3 ! Ja pierniczeeeeeeeeeeeee

Azzurra, AMK, Dip88, Magdaa21, mkgk, bondzik007, futuremama, JaKa, Malutka_94, Agus603, agniecha2101 lubią tę wiadomość

thgf9n73strbq9ak.png

thgfyx8d9lmvw97c.png
    Aniołek (8tc)-3.2016 :* Kocham Cię !
    Aniołek (7tc)-12.2016 :* Kocham Cię !

• agulineczka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inaa wrote:
    kochane zaraz Was nadrobię... na szybko po się ekscytuje

Wczoraj musiał być błąd laboratoryjny... poruszyłam niebo z piekłem dzisiaj przez to bo przepłakałam całą noc i dzień ! Dzisiaj wynik inny

IgG 0,6
    normy:
    Wynik negatywny: <6,4
    Wynik graniczny: 6,4-9,9
    Wynik pozytywny: >=10,0

IgM wczoraj 1,0 dzisiaj 0,9 !
    normy
    Wynik negatywny: <0,9
    Wynik graniczny: 0,9-0,99
    Wynik pozytywny: >=1,0

Awidności brak

<3 ! Ja pierniczeeeeeeeeeeeee

SUPER!!!! :) Widzisz :) Bardzo się cieszę :)

inaa lubi tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech nie wiem czy dziś za dużo ruchu i pracy ale pierwszy dzień od jakiegoś czasu kiedy nie czuję małej za bardzo... :( martwi mnie to trochę.... :(

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa super wieści na koniec dnia.... Baaaaaaaardzo się cieszę...

inaa lubi tę wiadomość

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daniela przesypiania nocy po 3-cim miesiącu można pozazdroscic! :) WOW :)
    U nas najgorzej było między 6-9 m-cem (po 5-6 pobudek nawet).

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Daniela Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulineczka, pewnie trzecie da mi w kość :)

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • Daniela Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra, od paru dni planuję Cię zapytać... Jak badania Twojej córki? Masz już określony poziom witaminy D3?

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daniela wrote:
    Azzurra, od paru dni planuję Cię zapytać... Jak badania Twojej córki? Masz już określony poziom witaminy D3?
    Daniela, mam.
    Poziom określono jako niski. Czyli nie jest to deficyt, ale nie jest też optymalny( optymalny jest od 30, córka ma 27). Morfologia idealna, mocz również.
    Daję jej ten Vigantol, zobaczymy co na wyniki powie nasza pani doktor, niestety 29.08. dopiero wraca.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurde,
    Już jest jutro! Za 10 godzin połówkowe:/

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 00:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będzie dobrze, spokojnie :) choc wiem, ze sie latwo mówi. Ja mam wrazenie, ze moje polowkowe bylo wieki temu (4 lipca), ja na wrzesien jestem juz zapisana na usg III trym.

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Magdaa21 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    My wczoraj byliśmy na wizycie kontrolnej. Wszystko ok tylko mam twardy brzuch, na pograniczu zagrożenia porodem przedwczesnym i muszę brać więcej magnezu... 3x2 na razie. Zobaczymy za miesiąc na wizycie :(

f2w3vfxmauvbnxib.png

h84fo7es2agfr4kh.png
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra mocne kciuki za połówkowe!!!

Inaa suuuper :D

Co do karmienia to mój mimo, że dostawał mm całe noce zaczął przesypiać dopiero około roku, więc chyba nie ma reguły ;)

A jeszcze co do szyjki. Mkgk szyjka potrafi spowrotem się wydłużać, oczywiście odpoczywając.

Azzurra lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Azzurra mocne kciuki za połówkowe!!!

Inaa suuuper :D

Co do karmienia to mój mimo, że dostawał mm całe noce zaczął przesypiać dopiero około roku, więc chyba nie ma reguły ;)

A jeszcze co do szyjki. Mkgk szyjka potrafi spowrotem się wydłużać, oczywiście odpoczywając.

Dziękuję.
    Zaraz wychodzimy. Dobrego dnia dziewczyny.

Dziś temperatura ok 20 st., deszcz pada. Normalnie szok termiczny.

Dip88 lubi tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • mkgk Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pogoda ekstra moze wylecze w koncu inf...

witam sie w 25 tyg

Dip88, inaa lubią tę wiadomość

zi13rjjgy7oea2if.png
‹‹ 737 738 739 740 741 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ