X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip to Bebetto?

Podobny do mojego tylko ja mam jasniejszy i Torino :)

Azzurra, tak u Ciebie mniejsza roznica wieku. Wozek rok po roku raczej wskazany. A corke będziesz posylac do zlobka?

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Hope2018 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Synuś:)
    Tak moze zmienimy destynacje po prostu:) Polecacie cos w Polsce dla ciężarnej?;)
    gdzieś chcielibyśmy pojechać bo mamy 3 rocznicę slubu...
    Co do szyjki nie wiem czy się skrocila...bo wcześniej nie mialam w usg mierzonej. ale gin powiedzial ze "jest jaka jest i lepiej nie będzie i pewnie od 30 tyg lezenie"
    a jakie są normy szyjkowe na 5/6 miesiac?

• Irminka1231 Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Ja myślę, że taki do wózka też może być dobry. Ten mój dostałam od znajomej no i wydaje mi się że na sam początek będzie za duży,a wiadomo odrazu też nie będę tak jeździć z maleństwem, tylko zaczniemy od spacerów. Dlatego też planuję kupić zwykły kombinezon z nóżkami.
    A jak długo karmiłaś? My polegliśmy po 3 tygodniach karmienia, o ile mogę nazwać to karmieniem i musiałam przejść na mm. Pytam z ciekawości, bo mojego M siostra ma 2-letnią córeczkę i nadal karmi piersią, a jej matka, moja teściowa takie afery jej o to robi że masakra. Bo za długo, że życia nie ma przez to. Nie powinno jej to w ogóle obchodzić, jej sprawa ile chce karmić. Jak mi będzie się tak wtrącać to normalnie wystawię ją za drzwi :P
    Ja karmilam corke(pierwsze dziecko) 3 i pół roku a synka 2 lata.wiem ze niektore kobiety walcza jak lew aby dziecko kp ja nalezalam do tych szczesciar co łatwo to przyszlo.tylko po pierwszym porodzie mialam poranione brodawki.przyznam szczerze ja nigdy nawet butelka dziecka nie karmilam.mialam butelke ale nigdy nie uzywalam.soczki dawalam dopiero kubkiem niekapkiem.za to moja siostra (dla mnie bohaterka) przez rok sciagala pokarmlaktatorem recznym bo jej corcia sutka nie tolerowala.ale za to synka karmila syna bezpostrednio piersia półtora roku.czyli daje to nadzieje to tym co przy pierwszym dziecku nie bylo im dane kp a przy nastepnym moze byc inaczej.kazde dziecko jest inne tak samo kazda laktacja jest inna.Moje dzieci do do roku nie przespaly ani jednej nocy na poczatku budzily sie co 15 minut na cyca no ale coz .takie uroki karmienia piersia.po tylu latach nie zaluje. Bylo mega ciezko(z tym spaniem) ale wszystko dla dobra dzieci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2018, 14:41

Dip88, Jagodagoi lubią tę wiadomość

2nn390bvba2l74tr.png

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulineczka wrote:
    Dip to Bebetto?

Azzurra, tak u Ciebie mniejsza roznica wieku. Wozek rok po roku raczej wskazany. A corke będziesz posylac do zlobka?

Bebetto Vulcano. Mam nadzieję że będzie się dobrze sprawował ;) Ale na pierwszy rzut oka jestem zadowolona.

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulineczka wrote:
    Dip to Bebetto?

Nie planuję, póki co
    Właśnie po to między innymi zaszłam w drugą ciążę,żeby ją od żłobka uchronić;)

Raczej nastawiam się na to,że jak nie dam rady z dwójką (podkreślam,że mąż w domu pracuje więc sporo pomaga), to zatrudnię nianię na kilka godzin dziennie. Wyjdzie podobna kwota jak prywatny żłobek w stolicy.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Daniela Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Babeczki,

gratuluję dobrych wiadomości z wizyt. Przepraszam, ale nie odniosę się do wszystkiego, po powrocie ze szpitala jestem w trakcie odgruzowywania mieszkania ;)

Mój synek w pewnym momencie też miał na USG powiększone miedniczki nerkowe - mój gin powiedział, że to często się zdarza u chłopców. Po jakimś czasie było ok.

Inaa, moja sąsiadka też miała w II trymestrze toxo, jej córka ma już 9 lat i wszystko jest ok. Dobrze, że u Ciebie jest wykryta i będziesz leczyć.

Hope, ja również odpuściłabym wyjazd. Niestety, ale lepiej wybrać coś bliżej. Oczywiście, plan jest taki, by nic się nie działo, ale lepiej się zabezpieczyć. Bo będzie dobrze.

Azzurra, gratuluję ruchów :)

U mnie łożysko na ścianie przedniej, tak jak w pierwszej ciąży. Tylko pozycja nowa, bo tym razem główka pod żebrami, tak jeszcze nie miałam. Ale oczywiście sporo czasu na obroty jeszcze :)

Nie wiem, czy uda mi się wkleić foto:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7e129f942665.jpg

agulineczka, Karolcia27, JaKa, Azzurra, Dip88, Irminka1231, futuremama, AMK, Jagodagoi, Malutka_94, agniecha2101 lubią tę wiadomość

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • Daniela Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kp, to ja jestem ogromną zwolenniczką.

polecam blog hafija.pl

Ja należę póki co do tych szczęściar, którym karmi się łatwo. Ale gdy syn w pierwszych dniach życia trafił niespodziewanie na OIOM, to ze stresu praktycznie straciłam pokarm. A jeszcze chwilę wcześniej miałam nawał, mąż pędził do apteki po laktator. Na szczęście miałam upatrzony wcześniej, ale był to dla mnie dodatkowy stres. W każdym razie laktator uratował moją laktację, a walka o mleko pozwoliła mi przetrwać najgorsze chwile... Mam lovi prolactis, polecam.
    Syna karmiłam rok.
    Córkę trzy lata. W ciążę z córką zaszłam, karmiąc piersią. W pierwszym cyklu starań, tuż po pierwszej miesiączce. Córka przez ponad pół roku nie chciała pić mleka inaczej niż z piersi, ale później zaakceptowała też mleko odciągnięte w butelce.

Mam nadzieję, że teraz też mi się uda mleczna przygoda, ale zdaję sobie sprawę z tego, że może być różnie.

Dip88, Irminka1231, agulineczka, Jagodagoi lubią tę wiadomość

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope2018 wrote:
    Synuś:)
    Tak moze zmienimy destynacje po prostu:) Polecacie cos w Polsce dla ciężarnej?;)
    gdzieś chcielibyśmy pojechać bo mamy 3 rocznicę slubu...
    Co do szyjki nie wiem czy się skrocila...bo wcześniej nie mialam w usg mierzonej. ale gin powiedzial ze "jest jaka jest i lepiej nie będzie i pewnie od 30 tyg lezenie"
    a jakie są normy szyjkowe na 5/6 miesiac?

Chyba takiej normy na konkretne miesiące nie na, z tego co wiem, jak jest krótsza niż 2.5 cm to nie jest wtedy dobrze. 2.5 cm to minimum.

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Azzurra Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczynam się bać jutrzejszych połówkowych:(

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • JaKa Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny :)
    Współczuję skracających się szyjek i toxo, Inaa mam nadzieję, że szybkie skuteczne leczenie pomoże, córeczka na pewno będzie zdrowa, bądź dobrej myśli:)

Ja po prenatalnym, maluszki zdrowe :) różnica między nimi zmniejsza się, bo już tylko 9%. Potwierdziło się, będziemy mieli dwóch synków :D termin porodu przesunięty na 18 grudnia.

Byliśmy też w trzech sklepach: Entliczku, BoboWózki, Świat Dziecka. Ale oprócz pierwszego to te sklepy takie małe przyosiedlowe. W entliczku mieli jeszcze 2 wózki, których wcześniej nie widzieliśmy: Baby Jogger i Peg Perego duette. I chyba nadal skłaniamy się ku ABC. Niestety nie ma idealnych wózków bliźniaczych.
    Patrzyłam też na laktatory elektryczne. Jest spory wybór, o Lovi słyszałam dużo dobrego. Tylko z racji tego, że będzie dwójka to myślałam nad takim podwójnym. W entliczku były dwa: medela za 839zł i Lansinoh za 519zł. Słyszałyście może coś na temat tego ostatniego? bo cena bardzo kusząca jak na podwójny.
    Oczywiście ja też bardzo będę chciała karmić piersią. Wiem, że może być różnie ale mam nadzieję, że się uda. Mąż nie widzi innej opcji, także z Jego strony też będzie nacisk na KP.

Dip88, Karolcia27, Azzurra, inaa, agniecha2101 lubią tę wiadomość

Jezu ufam Tobie <3
    <3 Piotruś i Tomuś <3 22 listopada 2018
    Aniołek [*] 5 maja 2017
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Zaczynam się bać jutrzejszych połówkowych:(

Nie będę pisać żebyś się nie bała, nie martwiła itd. Bo się nie da, każda się martwi ;) Ale nim się obejrzysz będzie już po wizycie i oczywiście przyniesiesz nam tu same dobre wiadomości. Będę trzymać kciuki :)

Azzurra lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaKa gratuluję dobrych wiadomości :)

Co do laktatorów ja myślę o Medeli i Lovi, tylko nie wiem czy ten drugi gdzieś tu u siebie znajdę.

JaKa lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• Azzurra Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Nie będę pisać żebyś się nie bała, nie martwiła itd. Bo się nie da, każda się martwi ;) Ale nim się obejrzysz będzie już po wizycie i oczywiście przyniesiesz nam tu same dobre wiadomości. Będę trzymać kciuki :)
    Bardzo poproszę.

JaKa, też oglądałam te wózki o których piszesz. PegPergo ma malutkie gondole, a znowu ten Baby Jogger podobno dramat przy podbijaniu na krawężnikach. Choć moja siostra miała Baby Jogger a przy dwójce z dwuletnią różnicą i chwaliła. Widocznie miała mało krawężników po drodze:) Ja ostatnio widziałam BJ na żywo, ale w wersji Lux. Nawet nieźle to wyglądało, pytanie czy wersja lux, oprócz tego że droższa to jest lepsza pod względem podbijania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2018, 15:37

Dip88 lubi tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Nie planuję, póki co
    Właśnie po to między innymi zaszłam w drugą ciążę,żeby ją od żłobka uchronić;)

Raczej nastawiam się na to,że jak nie dam rady z dwójką (podkreślam,że mąż w domu pracuje więc sporo pomaga), to zatrudnię nianię na kilka godzin dziennie. Wyjdzie podobna kwota jak prywatny żłobek w stolicy.

Mój synek poszedł do żłobka mając rok i 7 m-cy, więc starszy od Twojej córeczki. Pierwsze 3 tygodnie wiadomo, ze cięzko, ale później widziałam więcej plusów niż minusów. Dziecko świetnie się rozwija w grupie rówieśnikow, mój syn w ogole ciągnie do dzieci i taka gaduła z niego - panie się nie mogły nadziwić ile on juz mówi.
    No ale też mam to szczęscie, że mało mi chorował

Powodzenia na polowkowych!!! Będzie dobrze

Azzurra lubi tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulineczka wrote:
    Mój synek poszedł do żłobka mając rok i 7 m-cy, więc starszy od Twojej córeczki. Pierwsze 3 tygodnie wiadomo, ze cięzko, ale później widziałam więcej plusów niż minusów. Dziecko świetnie się rozwija w grupie rówieśnikow, mój syn w ogole ciągnie do dzieci i taka gaduła z niego - panie się nie mogły nadziwić ile on juz mówi.
    No ale też mam to szczęscie, że mało mi chorował

Powodzenia na polowkowych!!! Będzie dobrze
    Moja ma14 miesięcy i póki co to ja jej zdecydowanie w żłobku nie widzę. Ale z każdym miesiącem jest dojrzalsza, więc kto wie? Choć teraz bardzo się cieszę,że zaszłam w ciążę i mogę pobyć z nią jeszcze bo jak myślę, że już teraz poszłaby do żłobka, to czarno to widzę:(
    No, ale problem pojawi się przy synku. W końcu będę musiała ( i chciała) wrócić do pracy. Ale skumuluje mi się więcej urlopu, więc już będzie troszkę"do przodu". Później może wezmę chwilę wychowawczego,żeby córkę puścić do przedszkola "normalnym" trybem a synka do żłobka jako minimum 1,5 roczniaka.

Tak to sobie kombinuję, a życie będzie weryfikować:-)

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę taki długo post napisałam i chyba zjadło wrrrrrr
    Pisze z tel więc temu pewnie :/

U nas dobrze wszystko :)

Gratuluję udanych wizyt i ściskam te zmartwione będzie dobrze ;*

Nie napisze znowu tego samego bo się zezloscilam :f a komp mi siadl całkiem : /

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• futuremama Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaka ten drugi na gemini jest tańszy :) ostatnio sprawdzałam bo koleżanka też o nim myśli ale niestety nie wiem jak się sprawdza.

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój miał rok i 5mcy, bałam się strasznie ale tylko pierwszy tydzień był płacz przy rozstaniu a tak to rano już stał pod drzwiami i czekał żeby do dzieci jechać. Niestety na początku zapalenie ucha złapał i 2 tyg w domu ale tak to całkiem nieźle. No i nie chciał tam jeść na początku ale uwielbia dzieci, bardzo dużo się tam uczy i wyszaleje. Dziś już ostatni dzień i przy okazji świętuje urodzinki. Szkoda, ale od września nową przygoda - przedszkole. Także zanim miałam dziecko mówiłam że nigdy do żłobka, a życie tak się potoczyło i w przypadku naszego synka sprawdziło się super :)
    Także różnie bywa ale nie ma co z góry zakładać że będzie źle:)

agulineczka lubi tę wiadomość

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • Karo_88 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jestem po wizycie u prowadzacej. Wszystko u nas ok, szyjka znow dluzsza niz poprzednio (az gin mowi ze ciezko wierzyc bo w teorii to jednak struktura stala), Malutka wazy juz ok 700g wiec niezla z niej Kluseczka :)
    No i od pon jestem na zwolnieniu. Kontrola za miesiac.

Dip88, Karolcia27, JaKa, Azzurra, bondzik007, Jagodagoi, agulineczka, Malutka_94, Malinowa_Czekolada, inaa, agniecha2101 lubią tę wiadomość

Pola - nasze małe Szczęście, 28.11.2018 g. 17:57, 3760 g, 55 cm
    n59ydf9h9ac52dbu.png
‹‹ 736 737 738 739 740 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ