X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Kai Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa, moja mama miała toxo, jak była w ciąży z moją siostrą i urodziła się zdrowa. Uszy do góry, choć oczywiście rozumiem Twoje emocje. Koty podobno rzadko zarazaja. Najgorsza ziemia (np. niedomyte warzywa) i surowe mięso.
    Co do cukrzycy, to ja wspominam ją bardzo źle. Całe życie podporzadkowane jedzeniu i to takiemu, na które niekoniecznie mam ochotę. No i czasem mnóstwo wyrzeczeń, a cukry skaczace. Jedyna pociecha to schudniecie. Oby teraz mnie ta cholera ominęła...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2018, 08:08

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa, spokojnie. Lekarz Cię pokieruje tak żeby to wyleczyć i urodzisz zdrowe maleństwo :*
    Mnie też teraz czeka powtórka toxo i prawdę mówiąc, to jest jedno z badań którego wyniku się boję..ale staram się tym nie denerwować

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ina spokojnie tak jak dziewczyny piszą.... Nie będę się powtarzać.... Myśl pozytywnie bo musi być dobrze...

Ja się biorę za sprzątanie przed wizytą teściów...A mi się tak nie chce ze szok.... :(

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • Agus603 Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Ja biorę heparynę, Neoparin 0.4. Clexane nie mogłam dostać w aptekach w moim mieście, więc lekarz powiedział że Neoparin działa tak samo , poza tym jest nawet tańszy. Z refundacja place ok. 3 zł za 10 zastrzyków. Gorzej bez refundacji... Ja też nie robiłam żadnych już dodatkowych badań jak anty xa, czy tych białek, ale nie wykluczone że jeszcze ten anty xa zrobię pod koniec ciąży. U mnie na szczęście bez żadnych wcześniejszych strat ani zatorów w rodzinie, więc to raczej tak profilaktycznie, bo wiem że dawka zależy też podobno od wagi ciała.

Ja też biorę Neoparin 0,4, ale ja akurat już miałam zatorowość w 2008 roku;/. Przy czym od tego momentu na szczęście spokój. Jeszcze mi sie nie zdarzyło, żeby mi nie dali zastrzyków na refundacje. Tylko mam wrażenie ze Neoparin ma troszke gorsze strzykawki.

V Leiden heterozygota,
    PAI1-4G heterozygota
    Niedoczynność tarczycy
    Aniołek 10tc (*) 19.09.2017
    Synek 14.12.2018 <3

preg.png
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agus603 wrote:
    Ja też biorę Neoparin 0,4, ale ja akurat już miałam zatorowość w 2008 roku;/. Przy czym od tego momentu na szczęście spokój. Jeszcze mi sie nie zdarzyło, żeby mi nie dali zastrzyków na refundacje. Tylko mam wrażenie ze Neoparin ma troszke gorsze strzykawki.

Niestety nie mam porownania, bo nigdy nie brałam Cleaxane. A Ty będziesz robiła jeszcze jakieś dodatkowe badania? I czy w związku z heparyna Twój gin mówił Ci coś o porodzie? Mi kilku lekarzy powiedziało, że nie ma to znaczenia czy sn czy CC.

Tak w ogóle to czesc wszystkim :-* u Nas dalej mega upał, szczerze to ledwo objechałam do pobliskiego sklepu i biblioteki, bo tak słabo mi się zrobiło... Leżę teraz przy wiatraku, ehh jutro ma być podobno coś chlodniej:-)

Mnie teraz też czeka powtórka toxo, ale widzę że dała mi skierowanie tylko na ten jeden czynnik, nie wiem czemu, przecież wcześniej robiłam igg i igm. Najwyżej sama sobie zrobię ten drugi :-)
    Współczuję tych wyników :-( na pewno przeżywasz wielki stres, ale musisz wierzyć w to, że dzieciątko będzie zdrowe :-* jesteśmy z Tobą :-*
    Coś ostatnio u Nas takie jakieś nie za fajne te wieści :-( oby już do końca ciąży i później też były tylko same pozytywne...

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Anita_croix Przyjaciółka

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, dawno mnie nie było, to był bardzo intensywny czas dla mnie i nawet nie było szans na nadrobienie was. Gratuluję wszystkim dobrych wyników połówkowych, a tym, które mają 'małe ale' - życzę cierpliwości i spokoju, bo na pewno wszystko się wyjaśni!
    Inaa, akurat rzucił mi się Twój post w oczy - nie martw się na zapas, u mnie w rodzinie też w drugim trymestrze kuzynka miała toxo, dziecko ma już 15 lat, wszystko w porządku. Mnie teraz też czeka powtórka badań, też się stresuję, ale na co nie masz wpływu - zostaw, dbaj o siebie, a zobaczysz, że będzie dobrze.

Nie wiem, czy mówiłam, pewnie nie, ale spodziewamy się syna :)
    Ściskam Was wszystkie i obiecuję poprawę aktywności.
    A wszystkim, z którymi się nie witałam - witajcie :)

Dip88, Karolcia27, Irminka1231, Lotopałanka, Azzurra, bondzik007, inaa, agniecha2101 lubią tę wiadomość

3jgxhqvked9xqp0y.png
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    Ja sobie sprawdziłam na stronie szpitala. Wszystko mam tam napisane, że np. żadnych ciuszków dla dziecka nie przywozić tylko w dzień wypisu osoba z zewnątrz ma przywieźć. A co do śpiworków to też się zastanawiam.. Czy kupić taki z miejscem na pasy do fotelika, że tylko wkłada się dziecko i zapina pod śpiworkiem (podobno bezpieczniejsze) czy taki kombinezon z miejscem na nóżki czy może bez rozdzielenia na nóżki.. Tak żeby się sprawdził i do fotelika i do wózka? Nie mam pojęcia! Czy może dwa? Jeden do nosidełka własnie z miejscem na pasy a drugi jakiś zwykły do wózka? Noo dylemat. Podobno te śpiworki przeznaczone do nosidełek są bardzo fajne bo w dalszą podróż można po protu rozpiąć śpiworek bez odpinania pasów ponieważ one zapięte są pod nim. Macie jakieś doświadczenia dziewczyny?

Ten mam z miejscem na pasy, rozmiar 62 ale wydaje mi się trochę większy.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/acaa16c10e5e.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fb60982b14c4.jpg
    Planuje jeszcze dokupić taki najzwyklejszy kombinezon.

bondzik007, Agus603, agniecha2101 lubią tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dzięki za zdjęcie :-) teraz wiem jak to wygląda w ogóle :-P

Dip88 lubi tę wiadomość

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• agulineczka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia ja tez teraz robiłam tylko IgM toxo. Nie trzeba robic dwoch. Skoro u mnie przy pierwszym badaniu oba byly ujemne to teraz wystarczu sprawdzic jedno (czy teraz nie ma infekcji), bo wiadomo, ze nie przechodzilam.

Karolcia27 lubi tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tylko taki kobinezon z nóżkami. Wzielam na 56, bo kombinezony zazwyczaj sa duze.

Dip88 lubi tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Irminka1231 Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.inea bedzie dobrze moja kolezanka przechodzila toksopla.na poczatku 3 trymestru.dali jej jakies leki i na szczescie corcia jej urodzila sie zdrowa.
    tez mysle o zakupie tego spiworka do fotelika i nie wiem czy wtedy tez nie kupic taki zwykly.doradzcie cos.bo ten z fotelika bedzie dobry tez do wozka? Logika podpowiada ze tak.musze sie zastanowic.
    Wlosnie mnie zalala pierwszy raz w tej ciazy siara.to chyba od goraca.pamietam z corka(pierwsza ciaza)zdazylo mi sie to juz w 4 miesiacu.z synem niw mialam takiej sytuacji bo jak bylam z nim w ciazy to karmilam corke do konca 5 miesiaca ciazy.czyli i bylam w ciazy i karmilam dziecko .ogolnie dlugo karmilam dzieci i teraz po tylu latach widze efekty ze w ogole nie choruje.tak wiec kto moze i chce polecam dlugie kp.oby mi sie teraz udalo.

2nn390bvba2l74tr.png

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irminka1231 wrote:
    Hej dziewczyny.inea bedzie dobrze moja kolezanka przechodzila toksopla.na poczatku 3 trymestru.dali jej jakies leki i na szczescie corcia jej urodzila sie zdrowa.
    tez mysle o zakupie tego spiworka do fotelika i nie wiem czy wtedy tez nie kupic taki zwykly.doradzcie cos.bo ten z fotelika bedzie dobry tez do wozka? Logika podpowiada ze tak.musze sie zastanowic.
    Wlosnie mnie zalala pierwszy raz w tej ciazy siara.to chyba od goraca.pamietam z corka(pierwsza ciaza)zdazylo mi sie to juz w 4 miesiacu.z synem niw mialam takiej sytuacji bo jak bylam z nim w ciazy to karmilam corke do konca 5 miesiaca ciazy.czyli i bylam w ciazy i karmilam dziecko .ogolnie dlugo karmilam dzieci i teraz po tylu latach widze efekty ze w ogole nie choruje.tak wiec kto moze i chce polecam dlugie kp.oby mi sie teraz udalo.

Ja myślę, że taki do wózka też może być dobry. Ten mój dostałam od znajomej no i wydaje mi się że na sam początek będzie za duży,a wiadomo odrazu też nie będę tak jeździć z maleństwem, tylko zaczniemy od spacerów. Dlatego też planuję kupić zwykły kombinezon z nóżkami.
    A jak długo karmiłaś? My polegliśmy po 3 tygodniach karmienia, o ile mogę nazwać to karmieniem i musiałam przejść na mm. Pytam z ciekawości, bo mojego M siostra ma 2-letnią córeczkę i nadal karmi piersią, a jej matka, moja teściowa takie afery jej o to robi że masakra. Bo za długo, że życia nie ma przez to. Nie powinno jej to w ogóle obchodzić, jej sprawa ile chce karmić. Jak mi będzie się tak wtrącać to normalnie wystawię ją za drzwi :P

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• inaa Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tyle w III trymestrze dziecko sie zarazi najprawdopodobniej bezobjawowo , w I trymestrze jak sie zarazi to obumrze a w II jest narażone na uposledzenie umysłowe, wodogłowie,małogłowie, wady wzroku i słuchu :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2018, 11:44

thgf9n73strbq9ak.png

thgfyx8d9lmvw97c.png
    Aniołek (8tc)-3.2016 :* Kocham Cię !
    Aniołek (7tc)-12.2016 :* Kocham Cię !

• agulineczka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa musisz trzymac sie myśli, ze Jagodka to silna dziewczynka. Wiem, ze się stresujesz, wiem, ze masz mnostwo negatywnych mysli. To normalne. Ale postaraj sie dla Twojej coreczki pomyslec pozytywnie, ze nic jej nie bedzie. Ona czuje Twoj stres. Pozytywne myślenie przyciaga dobre rzeczy.

O ktorej masz wizyte u ginekologa?

inaa lubi tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip ja tez uważam, ze z takim malenstwem malo sie jezdzi, wiec ja zakup takiego kombinezonu do fotelika raczej sobie odpuszcze.
    Jak ktos juz taki ma, to mysle, ze do wozka tez sie nada. Ja mialam dla synka taki na nozki(urodzony w lutym). Wystarczyl.

Dip88 lubi tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kp, to niestety wymaga duzo cierpliowsci i zaciecia. Mi bardzo zalezalo, zeby karmić, a ze jestem bardzo uparta to sie udalo. Karmilam 14 m-cy i karmilabym prawdopodobnie dluzej,gdyby nie starania o kolejne dzieciatko (wiem, ze niektorym udaje sie zajsc w ciaze karmiac, ale u mnie nie wychodzilo).
    Na poczatku mialam bardzo duze problemy, poranione do krwi brodawki, brak pokarmu. W szpitalu dokarmialam mm. Dopiero spokoj psychiczny w domu, plus zakup dobrego laktatora i zaciecie pomogly mi karmic piersia. Dla kobiet, ktore pierwszy raz zostana mamami i chca karmic polecam bloga hafija i literature dotyczaca kp. Wazne, by sie zaznajomic z pewnymi faktami/problemami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2018, 12:02

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    Ja nadal przechodzę infekcję, ledwo żyje w tym upale z gorączką.
    Do tego wyniki morfologii w porównaniu z poprzednimi się, delikatnie mówiąc, posypały. Mocz też coś nie bardzo. Ciekawe, czy wpływ na to może mieć to że robiłam badania w trakcie trwania infekcji??

Bardzo mi przykro że wchodząc tu czytam,że niektóre z nas mają takie zmartwienia:(

Inaa, biedactwo. Ja również mam znajomą która w ciąży przechodziła toxo, oczywiście dziecko jest zdrowe. Jagoda też na pewno będzie zdrowa, ale stresu i zmartwienia współczuję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2018, 12:27

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do kp, to ja karmiłam nieco ponad rok i karmiąc zaszłam w kolejną ciążę:-)

A początek też był średni: córka miała żółtaczkę i nie była za bardzo zainteresowana ssaniem:( w szpitalu też dokarmialam(eh, te położne i ich teksty typu:"nie wyjdziedzie stąd, dopóki córka nie zacznie NORMALNIE jeść), ale w domu z pomocą męża wyszliśmy na prostą. Synka też chciałavym karmić ok roku.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, i jeszcze coś pozytywnego na koniec.
    Dziś, będąc w 20 tygodniu ciąży po raz pierwszy poczułam i od razu też zobaczyłam ruchy synka. Nie kazał mi czekać aż tak długo jak córka, ale też chwilę to trwało.

Co Wam powiem, to Wam powiem ale jest bardzo miło poczuć to kolejny raz. I w takich chwilach dopiero do mnie naprawdę dociera, że będę mamą dwójki dzieci. Mimo zatkanego nosa, bolących stawów i cellulitu, który się ujawnił jestem szczęśliwa!
    Normalnie się wzruszyłam:-)

Dip88, Karolcia27, agulineczka, JaKa, Malutka_94, agniecha2101 lubią tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że jak miałabym kogoś kto by mi pomógł i jakoś pokierował przy karmieniu piersią to pewnie by się udało. U mnie wyglądało to tak, że ciągle próbowałam, ale mały więcej ssał moją krew niż mleko. Dosłownie wyłam z bólu, nakładki nie pomagały, laktator odciągał też więcej krwi niż mleka. Teraz wiem, że pewnie był do d... Bo ogólnie to piersi miałam pełne mleka, jak balony i tak to samo ciekło aż. Później z dnia na dzień mleko powoli mi zanikało i skończyło się na mm. Nie wspomnę ile mnie i małego kosztowało to łez i nerwów.No ale człowiek mądry już po, to było 10 lat temu. Moja mama nie umiała mi pomóc, koleżanki się nie znały, w szpitalu mieli gdzieś, położna jedynie ciągle mówiła żeby przestawiać do skutku i nic więcej. No trochę byłam taka zostawiona sama sobie. Wtedy gdzie by mi przyszło do głowy żeby w internecie jakiś informacji szukać. Teraz mam nadzieję, że się uda :)

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

‹‹ 734 735 736 737 738 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ