X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa_Czekolada wrote:
    Hejka dziewczyny po weekendzie. Na szczęście był chłodniejszy i odpoczęłam trochę od upału. Zebrałam siły na kolejny tydzień.

Co do wyprawki jakoś cały czas nie mogę się zebrać. Mam już w głowie co bym chciała, ale nie wiedzieć czemu nie kupuję

Mam do was pytanie, w sprawie kurtki. Bo ja akurat wyprałam swoje i męża jesienne i zimowe i poprzymierzałam i zapnę się tylko w jednej kurtce....

Co robić? Kupić coś większego ale normalne czy ciążowe? Jak robicie?

Aha i od kilku dni już zaczynam czuć kręgosłup, agdzie tam do końca...

A ja nie kupuję :) mam parkę więc może sie w nia wcisne, a jak nie to trudno :D grudzień to już miesiąc porodu a u nas w grudniu jeszcze nie tak strasznie. Zastanawialabym się nad nową grubym rodziła luty/marzec bo to właśnie styczen i luty największe mrozy i śnieg. U mnie to w zeszłym roku w grudniu na Wigilię było tak ciepło, a śniegu chyba w ogóle nie było :D

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra to trafiłaś na fajnego lekarza. Super, że wszystko jest dobrze :)

Azzurra lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    Microlife ale nie ten niebieski tylko srebrny. Dużo dobrych opinii czytalam :)

Oby się sprawdził, ten mój 3 lata temu tez mial bardzo dobre opinie - sprawdziłam, mam dokładnie Microlife NC100, ale już kilka razy mnie zawiódł. Owszem można mierzyć temp pomieszczenia, płynów i to na plus, ale potrafi pokazać 3 rózne remperatury ciała mierzone kilka sekund po sobie. Tak na dobrą sprawę te bezdotykowe termometry są jedynie orientacyjne - takim małym dzieciom najbardziej precyzyjnie mierzy się temp w odbycie.

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rodząc synka w lutym kupiłam po prostu większą kurtkę. W tym roku będę rodzić w listopadzie i nie zamierzam nic kupować. Pożyczę od koleżanki, bo ona ma ciązową w moim rozmiarze :)

Azzurra gratuluję udanej wizyty no i połowkowych.

U mnie dziś 100 dni do porodu i 64% ciąży :) Tak niewiele czasu zostało. Ja poza ubrankami (i to nie wszystkimi, które zamierzałam kupić) nie mam nic. Tzn i tak mam dużo po synku - typu wózek, fotelik, wanienka, ale jakieś pościele do łożeczka, kołderki, rzeczy z apteki dla siebie i Małej, jakaś dostawka do wóżka, kołysk aitp wszystko czeka. Zajmę się tym we wrześniu jak synek pójdzie do przedszkola.
    My pod koniec tego tygodnia jedziemy na tydzień w góry i mam nadzieję, że dam radę jeszcze trochę pochodzić :)

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kąpania Maluszka u nas pediatra własnie polecała Emolium.

Ja też poczytałam Srokao i wybrałam ten żel z Hipp, naprawdę ma dobry skład lub ten babydream z myszką z przodu :) Do dziś myjemy w tym synka, ale też musimy czasami w emolientach, bo ma drobne problemy skórne - na szczęście od czasu do czasu tylko coś mu wyskakuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2018, 10:15

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzura to super :-) teraz już spokojnie możesz jechać na wieś :-) i cieszyc się świeżym powietrzem i urokami przyrody :-)

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Daniela Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra, gratuluję udanej wizyty :)

Odnośnie wyników Twojej córki, to zdecydowałam, że w najbliższym czasie przebadam moje. Podejrzewam, że też mają niedobory, jak większość ludzi, ale warto wiedzieć dokładnie.

MalinowaCzekolada, ja w ciąży z synem nie kupowałam - urodziłam na początku listopada. W kolejnej ciąży termin miałam na marzec, więc kupiłam. Ale mam taką kurtkę, że można ją nosić i bez ciąży :) Może poszukaj czegoś takiego... Z pogodą może być różnie, a nie zawsze pasuje chodzić rozpiętym.

Ja też we wrześniu rozpocznę przygotowania. Kupimy komodę i wstawimy ją do sypialni. Ubranka mam i dla chłopca, i dla dziewczynki, więc tylko podokupuję coś nowego neutralnego na początek. Dla siebie artykuły higieniczne i nowe koszule, bieliznę. Wózek, przewijak i kosz Mojżesza mam. Zamówię jeszcze u koleżanki kocyk na drutach, bo robi cudne rzeczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2018, 10:18

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Kochane przez weekend trwały intensywne dyskusje do do imienia i doradzcie mi proszę :-* wybraliśmy imię Kornelia, ale znowu w tej księdze imion i ogólnie na necie w większości Kornelie są opisywane negatywnie.... Czy Wy w ogóle sugerujecie się takimi rzeczami? Patrzycie na to?
    Potem powiedziałam emkowi, że zdrobnienie to mogłoby być Nela, to tak mu się to spodobało, że teraz chciałby Nela na imię. Ja nie jestem do końca przekonana... Słyszałam tylko o tej Neli,z książek podróżniczych dla dzieci :-) tak to nie znam żadnej i boje się jak ludzie będą reagować :-P ale z kolei tutaj opisu charakteru sa fajne :-)

Ehh...głupia jestem, że się tym sugeruje chyba:-P

Nie sugerowałabym sie opisem z księgi imion. Imię ładne, nie bardzo popularne. Znam jedną Kornelię i opis w ogóle się nie zgadza z tym jaka jest (jedyne co to, że jest ambitna).

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może macie lutinus na sprzedaż? Z chęcią odkupię, progynove21 również jeśli któraś ma :)

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    Dziewczyny może macie lutinus na sprzedaż? Z chęcią odkupię, progynove21 również jeśli któraś ma :)

Niestety, ja nie mam nic z tych leków :-(

7v8r9n73wz5zsofj.png

• Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia, Kornelia to śliczne imię :) myślę że nie ma co się sugerować opisem z księgi za bardzo ;)

Agulineczka, w które góry jedziecie? My planujemy jechać do Zakopanego na początku września

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • Madlen_:) Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane, ja od 2 dni zmagam się z ogromnymi bólami brzucha i problemami żołądkowymi :( nie chce nic brać bo sie boje , a do lekarza mam wizytę dopiero w czwartek... czy któraś z Was miała taki „biegający” problem i mogłaby mi coś poradzić? :( schudłam 2 kg i nie mam siły wstać ...

p19ucsqv2v28lj5j.png
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka jedziemy na odludzie w Bieszczady. Pierwszy raz :) zaluje tylko, ze nie mamy nosidełka typowo turystycznego dla synka. Mam Tulę, ale nie wiem czy synek jeszcze będzie w tym siedzial.

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen_:) wrote:
    Cześć kochane, ja od 2 dni zmagam się z ogromnymi bólami brzucha i problemami żołądkowymi :( nie chce nic brać bo sie boje , a do lekarza mam wizytę dopiero w czwartek... czy któraś z Was miała taki „biegający” problem i mogłaby mi coś poradzić? :( schudłam 2 kg i nie mam siły wstać ...

Ja dawniej miałam problemy z jelitami i ogromne bóle + biegunki, w ciąży zdarzyło mi się to raz, ja bym wzięła no - spe na Twoim miejscu, pij też dużo wody,żeby się nie odwodnić. Ja kupowałam w aptece elektrolity, ale nie wiem czy w ciąży można. Do tego spróbuj ugotować sobie kleik z ryzu.

Madlen_:) lubi tę wiadomość

7v8r9n73wz5zsofj.png

• MagicCherryCupcake Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    Ja np nie zamówiłam jeszcze wszystkiego a kremy itp wybierałam na podstawie opinii srokao i innych mam. :) To moja pierwsza dzidzia ale kierowałam się popularną teraz metodą ze w przypadku niemowlaków mniej znaczy lepiej. Np nie brałam na razie żadnych emolientow. Stwierdziłam ze kupie to dopiero wtedy gdy pojawi się problem, bo tak to jest niby zalecane.

Ja też chciałabym najmniej kosmetyków używać bo teraz co tam jest w tych kosmetykach ;/ masakra. Ale ja generalnie NIC nie mam więc muszę przemyśleć co i jak.

vcvau8q.png

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    Mała ściąga tego co znalazłam i co zapisalam. Może komuś się przyda :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4ecd77ac9847.png

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/dbb37a640707.png

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8273430e20b9.png

ZAPISUJĘ :)

vcvau8q.png

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_88 wrote:
    Dziewczyny, jak nie zwariowac z ruchami? Moja Mala od wczoraj czesto daje o sobie znac, a teraz to juz przeszla sama siebie, od okolo 40 min (jak tylko polozylam sie na lewym boku) czestowala mnie mocnymi kopniakami doslownie co chwile. Wydaje mi sie ze sie przekrecila bo wcześniej czulam ja glownie dolem a teraz w okolicy pepka i zeber. Dopiero od kilku min ruchy sa spokojniejsze i plynne. Oczywiscie juz zaczelam sie martwic ze jest za mocno ale w pt bylam u lekarza i wszystko było ok. Poza tym na każdym usg widac bylo ze jest ruchliwa tylko slabiej ja czulam. Od 2 dni więcej leżę wiec moze ona też przez to mniej śpi i ja na bardziej czuje. Ale schiza juz jest, jak nie w jedną stronę zle to w druga. Jak tu nie panikowac? Wszędzie piszą że 24-28 tydz to najwieksza ruchliwosc, a chyba ta zasada o braku bądź intensywnych ruchach jako alarm to troche później juz ...

Ja bym się nie przejmowała a cieszyła :D Mój bąbel ma dni mniej i bardziej aktywne ale uwielbiam jak go czuję :)

Dip88 lubi tę wiadomość

vcvau8q.png
  • Madlen_:) Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Ja dawniej miałam problemy z jelitami i ogromne bóle + biegunki, w ciąży zdarzyło mi się to raz, ja bym wzięła no - spe na Twoim miejscu, pij też dużo wody,żeby się nie odwodnić. Ja kupowałam w aptece elektrolity, ale nie wiem czy w ciąży można. Do tego spróbuj ugotować sobie kleik z ryzu.
    Dzięki Karolcia, spróbuje nospe moze cos pomoże .... staram sie pic bo nic więcej nie mogę przyswoić

p19ucsqv2v28lj5j.png

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa_Czekolada wrote:
    Hejka dziewczyny po weekendzie. Na szczęście był chłodniejszy i odpoczęłam trochę od upału. Zebrałam siły na kolejny tydzień.

Co do wyprawki jakoś cały czas nie mogę się zebrać. Mam już w głowie co bym chciała, ale nie wiedzieć czemu nie kupuję

Mam do was pytanie, w sprawie kurtki. Bo ja akurat wyprałam swoje i męża jesienne i zimowe i poprzymierzałam i zapnę się tylko w jednej kurtce....

Co robić? Kupić coś większego ale normalne czy ciążowe? Jak robicie?

Aha i od kilku dni już zaczynam czuć kręgosłup, agdzie tam do końca...

Może masz od kogo pożyczyć? Od kogoś większego? Szkoda kupować nową, ale rozumiem jak się nie ma wyjścia. Ja na szczęście mam 3 koleżanki które rodziły w zimę i powiedziały że mi pożyczą i jeszcze druga opcja to teściowa :D Ma kilka kurtek i moja szwagierka - jej córka chodziła w jej kurtce :)

Kochana a co do wyprawki to ja nic nie kupiłam ale mam prawie wszystko od sióstr, tylko muszę przejrzeć w końcu i wypisać czego brakuje.

vcvau8q.png

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Kochane przez weekend trwały intensywne dyskusje do do imienia i doradzcie mi proszę :-* wybraliśmy imię Kornelia, ale znowu w tej księdze imion i ogólnie na necie w większości Kornelie są opisywane negatywnie.... Czy Wy w ogóle sugerujecie się takimi rzeczami? Patrzycie na to?
    Potem powiedziałam emkowi, że zdrobnienie to mogłoby być Nela, to tak mu się to spodobało, że teraz chciałby Nela na imię. Ja nie jestem do końca przekonana... Słyszałam tylko o tej Neli,z książek podróżniczych dla dzieci :-) tak to nie znam żadnej i boje się jak ludzie będą reagować :-P ale z kolei tutaj opisu charakteru sa fajne :-)

Ehh...głupia jestem, że się tym sugeruje chyba:-P

Karolcia ja znam dwie małe dziewczynki o imieniu Nela i są przecudowne :)

vcvau8q.png
‹‹ 742 743 744 745 746 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ