X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inaa wrote:
    Hejo ...

Ja mam dzisiaj 100dniówkę eh :)
    Ktoś ma zaparcia? Ja mam już 3 tydzień odwrtony problem, ale ja sie ciesze bo zaparć się bałam ze wzgledu na moje niedrożności jelit.

Wczoraj poszaleliśmy w ikei ... uuhuhu już mam do Jagody łóżeczko, materacyk, przewijak, wanienke ,szafe itp <3 narazie wszystko leży w jej pokoju w kartonach - myślę ze we wrzesniu bedziemy tam malowac a w październiku już wszystko składać :*

Pochwal się co wybrałaś :) ja jadę we wtorek. Nie mogę się zdecydować co chce! Czy zwykła komode i na to przewijak sztywny, czy komode z przewijakiem taka wąska, a może te szerszą :D haha to jest problem.. :D

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotopałanka wrote:
    Hej
    A tak skoro piszecie o tej wyprawce z Gemini... Może któras z Was wstawić listę wyprawkowa z apteki??

Ja np nie zamówiłam jeszcze wszystkiego a kremy itp wybierałam na podstawie opinii srokao i innych mam. :) To moja pierwsza dzidzia ale kierowałam się popularną teraz metodą ze w przypadku niemowlaków mniej znaczy lepiej. Np nie brałam na razie żadnych emolientow. Stwierdziłam ze kupie to dopiero wtedy gdy pojawi się problem, bo tak to jest niby zalecane.

p19u3e3kqm3ubh3v.png

• bondzik007 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała ściąga tego co znalazłam i co zapisalam. Może komuś się przyda :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4ecd77ac9847.png

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/dbb37a640707.png

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8273430e20b9.png

Dip88, inaa, MagicCherryCupcake, JaKa, agniecha2101 lubią tę wiadomość

p19u3e3kqm3ubh3v.png

• Karo_88 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 00:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak nie zwariowac z ruchami? Moja Mala od wczoraj czesto daje o sobie znac, a teraz to juz przeszla sama siebie, od okolo 40 min (jak tylko polozylam sie na lewym boku) czestowala mnie mocnymi kopniakami doslownie co chwile. Wydaje mi sie ze sie przekrecila bo wcześniej czulam ja glownie dolem a teraz w okolicy pepka i zeber. Dopiero od kilku min ruchy sa spokojniejsze i plynne. Oczywiscie juz zaczelam sie martwic ze jest za mocno ale w pt bylam u lekarza i wszystko było ok. Poza tym na każdym usg widac bylo ze jest ruchliwa tylko slabiej ja czulam. Od 2 dni więcej leżę wiec moze ona też przez to mniej śpi i ja na bardziej czuje. Ale schiza juz jest, jak nie w jedną stronę zle to w druga. Jak tu nie panikowac? Wszędzie piszą że 24-28 tydz to najwieksza ruchliwosc, a chyba ta zasada o braku bądź intensywnych ruchach jako alarm to troche później juz ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2018, 00:20

Pola - nasze małe Szczęście, 28.11.2018 g. 17:57, 3760 g, 55 cm
    n59ydf9h9ac52dbu.png
  • Cyganieszka Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie regularne, rytmiczne ruchy przez dłuższy czas to podobno może być czkawka ;)

Ja młodą dużo częściej czuje jak mam dzień lenia i dużo leżę. No i oczywiście moment kiedy akurat próbuje zasnąć to najlepszy moment na tańce w brzuchu;)

• Malinowa_Czekolada Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny po weekendzie. Na szczęście był chłodniejszy i odpoczęłam trochę od upału. Zebrałam siły na kolejny tydzień.

Co do wyprawki jakoś cały czas nie mogę się zebrać. Mam już w głowie co bym chciała, ale nie wiedzieć czemu nie kupuję

Mam do was pytanie, w sprawie kurtki. Bo ja akurat wyprałam swoje i męża jesienne i zimowe i poprzymierzałam i zapnę się tylko w jednej kurtce....

Co robić? Kupić coś większego ale normalne czy ciążowe? Jak robicie?

Aha i od kilku dni już zaczynam czuć kręgosłup, agdzie tam do końca...

oar8rjjgrkg2o91l.png
  • Malinowa_Czekolada Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_88 wrote:
    Dziewczyny, jak nie zwariowac z ruchami? Moja Mala od wczoraj czesto daje o sobie znac, a teraz to juz przeszla sama siebie, od okolo 40 min (jak tylko polozylam sie na lewym boku) czestowala mnie mocnymi kopniakami doslownie co chwile. Wydaje mi sie ze sie przekrecila bo wcześniej czulam ja glownie dolem a teraz w okolicy pepka i zeber. Dopiero od kilku min ruchy sa spokojniejsze i plynne. Oczywiscie juz zaczelam sie martwic ze jest za mocno ale w pt bylam u lekarza i wszystko było ok. Poza tym na każdym usg widac bylo ze jest ruchliwa tylko slabiej ja czulam. Od 2 dni więcej leżę wiec moze ona też przez to mniej śpi i ja na bardziej czuje. Ale schiza juz jest, jak nie w jedną stronę zle to w druga. Jak tu nie panikowac? Wszędzie piszą że 24-28 tydz to najwieksza ruchliwosc, a chyba ta zasada o braku bądź intensywnych ruchach jako alarm to troche później juz ...

Mnie ostatnio położna mówiła, że największa intensywność ruchów jest między 28-32, ale że liczyć zaczynamy od 34 po wcześniej raz się czuje a raz nie.

Powiem szczerze że gdzieś indziej czytałam też żeby liczyć ruchy i "przejmować się nimi" od 28 tyg, także mam mętlik

Ale też mam czasem dosyć intensywne kopniaki a czasem jakieś puknięcia

oar8rjjgrkg2o91l.png
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was po weekendzie :)

U mnie też mały szaleje w brzuchu. Rano jak wstanę i wieczorem 22-23 zaczyna się zabawa w brzuchu, w ciągu dnia różnie, czasami szaleje, a czasami tylko się rozpycha ;) Ale wczoraj na wieczór to tak tancował, że zglupiałam. Najpierw czułam kopniaki w pęcherz, później pod żebrami a na koniec prawie na wysokości żołądka, aż byłam w szoku że już tak daleko sięga :P i tak w kółko.

Malinowa_Czekolada ja z kurtką narazie też nic nie wiem. Ja mam taką parkę, że ściągaczem w talii od środka i myślę, że może się uda mi w niej przechodzić. Zresztą tu w Holandii w grudniu to jeszcze czasami jest po około 10-15 stopni na plusie,a przymrozki łapią czasami w styczniu/lutym, więc może jakoś prześmigam. Myślę, że gdy zaczniesz zauważać, że kurtka robi się przymała to wtedy zacznij jakiejś szukać. Na zapas ja bym nie kupowała.
    A kręgosłup to i ja już czuję, wystarczy że więcej pochodzę albo posprzątam dom i się zaczyna.

Miałam jechać na zakupy i do H&M, a tu zaczęła się ulewa i chyba nici z moich planów :/

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa_Czekolada wrote:
    Mnie ostatnio położna mówiła, że największa intensywność ruchów jest między 28-32, ale że liczyć zaczynamy od 34 po wcześniej raz się czuje a raz nie.

Powiem szczerze że gdzieś indziej czytałam też żeby liczyć ruchy i "przejmować się nimi" od 28 tyg, także mam mętlik

Ale też mam czasem dosyć intensywne kopniaki a czasem jakieś puknięcia

Ja w poprzedniej ciąży dostałam taką kartę do zapisywania ruchów i to było jakoś po 30 tc. Liczyło się od rana ruchy i przy dziesiątym ruchu zaznaczało się godzinę. Pamiętam że u mnie średnio wychodziła wtedy 10-12 rano i już miałam naliczone. Pozatym wtedy i teraz też położna mi mówiła, że do 24 tc ruchami się nie przejmujemy, czy są czy ich nie ma, chyba że coś bardzo nas niepokoi. Po 25 tc mówiła, że już mają być codziennie i jeśli przez dobę po różnych próbach np. jedzenie słodkiego, czy wybudzanie ręką, ruchem nic nie czujemy odrazu dzwonić.

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• Karo_88 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha to chyba nasze dzieciaczki po prostu teraz weszly w etap kopania i nocnych szalenstw w brzuchu :) moja Mala uspokoila sie wczoraj po dobrych 40 min bo wczesniej czestowala mnie dosłownie lewymi sierpowymi co chwile, potem przespala cala noc (albo jej nie czulam), a rano juz kilka kopniakow zasadzila na dzien dobry. Zauwazylam ze najmocniej kopie jak leze na lewym boku, moze ja cos uciska? Chociaz używam poduszki ciazowej wiec nie wiem...

Dip88 lubi tę wiadomość

Pola - nasze małe Szczęście, 28.11.2018 g. 17:57, 3760 g, 55 cm
    n59ydf9h9ac52dbu.png
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo ja wczoraj ziemniaków nie mogłam obrać, bo robiłam to na siedząco i co się bardziej zgiełam i nachyliłam to zgarniałam kopniaki, chyba też mu się robiło ciasno i nie był zadowolony. Skończyło się obieraniem na stojąco :P

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• Azzurra Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    Właśnie sobie siedzę w poczekalni i czekam na wizytę. Podobno doktorek się spóźni więc zaraz Was może trochę poczytam.

Dziś wyjeżdżam do rodziny na wieś, bo zaczynamy mini remont w mieszkaniu, także parę dni może mnie 'nie być'.
    Jeszcze tak wracając do sobotniej wizyty, to tak sobie myślę że po raz kolejny młodszy lekarz pokazał mi się z jak najlepszej strony. Babeczka była niesamowita, nie dość że skrupulatna, badanie przeprowadzała kilkadziesiąt minut, to jeszcze przemiła. Synek ułożył się plecami i słabo pozował, ale kobietka tak się uwzięła zeby nam zrobić ujęcie"portretowe", że w końcu je zrobiła, po wielu trudach. Mój prowadzący, to by pewnie powiedział że się niestety nie da.
    Dziś czekam do niego min. że słabymi wynikami morfologii. I wiecie co?jestem przekonana że każe brać Biofer i tyle:) przecież tyle to sama sobie mogę zaaplikować.
    Dobrego dnia dziewczyny.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszystkim po weekendzie :-) ja jeszcze w łóżku :-P u Nas też była fajna pogoda przez weekend, ale od dzisiaj znowu upaly :-(

Ja też już intensywnej i częściej czuję ruchy, w sobotę od wieczora miałam taką zgagę , a jak się już polozylam do spania to mała dokładała swoje kopniaki, więc przemeczylam się pół nocy :-( najczęściej czuję rano, wieczorem albo jak leżę czy siedzę to wtedy prawie cały czas mi brzuch podskakuje :-P

Kciuki za dzisiejsze wizyty :-*
    Azzura tym mlodym lekarzom jeszcze się chcę :-) oczywiście są wyjątki :-P

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Paula222 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) My już po wyjeździe. Było super, ale baaardzo krótko :)

Widzę ,że mam dużo nadrabiania, mam nadzieję, że mi się uda :D

agulineczka, agniecha2101 lubią tę wiadomość

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane przez weekend trwały intensywne dyskusje do do imienia i doradzcie mi proszę :-* wybraliśmy imię Kornelia, ale znowu w tej księdze imion i ogólnie na necie w większości Kornelie są opisywane negatywnie.... Czy Wy w ogóle sugerujecie się takimi rzeczami? Patrzycie na to?
    Potem powiedziałam emkowi, że zdrobnienie to mogłoby być Nela, to tak mu się to spodobało, że teraz chciałby Nela na imię. Ja nie jestem do końca przekonana... Słyszałam tylko o tej Neli,z książek podróżniczych dla dzieci :-) tak to nie znam żadnej i boje się jak ludzie będą reagować :-P ale z kolei tutaj opisu charakteru sa fajne :-)

Ehh...głupia jestem, że się tym sugeruje chyba:-P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2018, 08:54

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Paula póki jesteś to proszę wpisz mi wizytę 5.09 :)

Karolcia powiem Ci że zaglądam do księgi imion, ale ja się tym nie sugeruje ;) Nela fajne imię, takie nietypowe i wyjątkowe. Teraz ludzie dają tak różne imiona, że nie patrzyłabym na to jak ludzie reagują, pozatym jak dla mnie to nie jest jakieś dziwne imię :)

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• Paula222 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violet Flower bardzo się cieszę, że macie zielone światło ze staraniami <3 Życzę szybkich II :) Poza tym piękna suknia i zdjęcia ,ślicznie wyglądaliście :) <3

mkgk kciuki za szyjkę, mam nadzieję,&&

Agus603 gratuluję synka <3

inaa ojej ! Współczuję toksoplazmozy :/ Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze <3 Ciekawe skąd się wzięła :(

Vivanillka super <3 Baaaaaaaaaaaaardzo się cieszę i gratuluję <3 Piękne maleństwo :D

Agus603 lubi tę wiadomość

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wizycie
    Jestem w szoku, bo zrobił mi nawet szybkie USG:) synek się wiercił, także wszystko gra. Dostałam opierdziel że nie byłam z infekcją u internisty. Podobno przy gorączce dwudniowej jest to obowiązek w ciąży, więc uważajcie. USG zrobił mi właśnie dlatego, żebyśmy się"uspokoili", że jest ok.
    Kolejna wizyta za 3 tygodnie

Dip88, Karolcia27, Malutka_94, mkgk, Malinowa_Czekolada, agniecha2101 lubią tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Kochane przez weekend trwały intensywne dyskusje do do imienia i doradzcie mi proszę :-* wybraliśmy imię Kornelia, ale znowu w tej księdze imion i ogólnie na necie w większości Kornelie są opisywane negatywnie.... Czy Wy w ogóle sugerujecie się takimi rzeczami? Patrzycie na to?
    Potem powiedziałam emkowi, że zdrobnienie to mogłoby być Nela, to tak mu się to spodobało, że teraz chciałby Nela na imię. Ja nie jestem do końca przekonana... Słyszałam tylko o tej Neli,z książek podróżniczych dla dzieci :-) tak to nie znam żadnej i boje się jak ludzie będą reagować :-P ale z kolei tutaj opisu charakteru sa fajne :-)

Ehh...głupia jestem, że się tym sugeruje chyba:-P
    Nie jesteś głupia, ale nie sugeruj się tym:-) skoro Co się podoba Kornelia, to śmiało.
    Ja mam na imię Anita i powiem Ci, że jak kilka razy czytałam opis mojego imienia to nie zgadzało się NIC:)

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa_Czekolada wrote:
    Hejka dziewczyny po weekendzie. Na szczęście był chłodniejszy i odpoczęłam trochę od upału. Zebrałam siły na kolejny tydzień.

Co do wyprawki jakoś cały czas nie mogę się zebrać. Mam już w głowie co bym chciała, ale nie wiedzieć czemu nie kupuję

Mam do was pytanie, w sprawie kurtki. Bo ja akurat wyprałam swoje i męża jesienne i zimowe i poprzymierzałam i zapnę się tylko w jednej kurtce....

Co robić? Kupić coś większego ale normalne czy ciążowe? Jak robicie?

Aha i od kilku dni już zaczynam czuć kręgosłup, agdzie tam do końca...

Malinowa, ja zainwestowałam w ciążową. Teraz są fajne ceny na zimowe, ja kupiłam za chyba nieco ponad stówkę (z 300 bodajże). Jednak te najzimniejsze miesiące przypadają na największy brzuch. Ja na pewno tak jak poprzednio utyje sporo i brzuch będzie ogromny, także wiedziałam od razu że kupię.
    Teoretycznie mogłabym spróbować chodzi w kurtce męża, no ale nie oszukujmy się że wyglądałam po prostu grubo a te ciążowe są wyprofilowane na brzuszek, więc przynajmniej widać że nie grubas tylko grubas w ciąży:-)

Dip88 lubi tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
‹‹ 741 742 743 744 745 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ